Vecka 23 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Många bränder i Mellansverige

Under söndagen har ett stort antal bränder brutit ut i Värmland, Västmanland, Uppland, Gästrikland, Dalarna och Västernorrland. SvT har en översikt av brandläget på sin webb.

Många av bränderna i Dalarna (P4 Dalarna) och Gästrikland (SvT) orsakades av åsknedslag och verkade att döma av medierna vara små och vara under kontroll.

I Värmland startade två nya bränder under söndagen utöver den som härjat i Kristinehamn sedan lördagen. Alla tre bränderna är personalkrävande. En av de fyra helikoptrar som opererade i Kristinehamn omdirigerades först till Edsvalla (se nedan), men behövdes sedan mer i en ny brand i Tolita (P4 Värmland) som bröt ut vid 18-tiden. De två senare bränderna bedöms inte helt under kontroll, medan den i Kristinehamn är omringad, men kräver stor personal för att övervaka inringningen.

Flera skogsbränder härjar i Uppland, skriver SvT. Två skogsbränder har härjat i Tierp-trakten, varav en fortfarande inte var under kontroll vid 20-tiden. Räddningstjänsten har däremot fått kontroll på en skogsbrand nära Arlanda. Flyget var aldrig hotat.

En brand i Rännmossen utanför Norberg (P4 Västmanland) är inringad men inte helt under kontroll.

En brand i Matfors (P4 Västernorrland) som bröt ut under eftermiddagen är inringad men inte helt under kontroll.

Kommentar: Följer händelseutvecklingen som ju är väderberoende med vind och åska som nyckfulla medspelare.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning Skogsbranden i Kristinehamn
Branden var på söndgseftermiddagen inringad men inte under kontroll och räddningstjänsten fortsätter arbetet med oförminskad styrka, enligt DN.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen eftersom det fortfarande brinner rätt kraftigt inom det begränsade området.

Flera nya bränder runt om i landet

En ny större skogsbrand har brutit ut i norr om Edsvalla i Karlstads kommun. Larmet kom vid 13.30, skriver SvT. En helikopter har fått lånas in från branden i Kristinehamn. 

Vid 16-tiden hade det kommit in fyra larm om bränder runt om i Dalarna efter blixtnedslag, enligt P4 Dalarna. I Grängesberg, Mora och Malung pågick brand, men i Orsa konstaterade räddningstjänsten att det inte är någon fara.

VId 15-tiden kom larm om brand i Rännmossen utanför Norberg i Västmanland, skriver P4 Västmanland.

Strax före 16.00 kom larm om skogsbrand i Bodbäcken i Skellefteå, skriver Norran. Branden är redan under kontroll.

Skogsbranden i Fredrika från i går blossade idag upp igen, skriver SvT. En yta av ungefär en hektar brinner återigen.

Strax efter 10 kom ett larm om skogsbrand i Sörvånge utanför Örnsköldsvik. Branden var under kontroll vid 13-tiden, skriver P4 Västernorrland.

Kommentar: Krisinfo fortsätter följa utvecklingen av brandläget i landet.

Omvärldsbevakning 10.15

Skogsbranden i Kristinehamn
Branden söder om Kristinehamn är ännu inte under kontroll, men räddningstjänsten i Bergslagen bedömer att läget förbättrats, enligt SvT. Branden orsakar ovanligt många larm om röklukt, även så lång bort som i angränsande län, som alla visat sig härröra från branden i Kristinehamn. Kommentar: Följer händelseutvecklingen tills läget är under kontroll.

Lördag 9 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Flera nya bränder
En större skogsbrand startade på lördag eftermiddag mellan Björneborg och Bäckhammar  i Kristinehamns kommun, rapporterar bland andra SR P4 Värmland. Bergslagens Räddningstjänst uppger att omkring 40 brandmän är på plats och att två helikoptrar vattenbombar området. Branden var på lördag kväll inte under kontroll.

En skogsbrand bröt även ut vid Axmar bruk utanför Söderhamn på lördagen, rapporterar SR P4 Gävelborg. I Fredrika brinner det på ett kalhygge och branden bekämpas av både brandmän och helikopter, rapporterar SR P4 Västerbotten. De båda bränderna beräknades enligt räddningstjänsterna ta flera timmar att släcka.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen med tanke på att det rör sig om flera bränder som inte är under kontroll.

MSB förstärker beredskapen med brandbekämpningsflyg från Italien
MSB har kallat in två italienska brandbekämpningsflyg, rapporterar bland andra DN. Flygplanen ska stärka den nationella beredskapen med anledning av den höga brandrisken och väntas landa i Stockholm på söndag kväll. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Svensk vatten sammanställer kommunernas bevattningsförbud
34 av landets 290 kommuner har nu infört bevattningsförbud. Ytterligare ett 70-tal uppmanar invånarna att spara på vattnet, enligt en sammanställning från organisationen Svensk Vatten som SVT rapporterar om. Påfrestningarna på vattenverken beror på den tidiga värmeböljan i maj som startat långt innan semesterperioden när de flesta fortfarande är hemma.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 14.40

Skogsbränderna i Västmanland - uppföljning
Räddningstjänsten har nu även avslutat insatsen i Broddbo och lämnat över ansvaret till markägaren, rapporterar Länsstyrelsen Västmanmanland på sin webbplats.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten om bränderna i Sala samt händelsesidan.

Omvärldsbevakning 09.45

Skogsbränderna i Västmanland - uppföljning
Räddningstjänsten har nu avslutat sin insats vid samtliga bränder förutom i Broddbo. Där beräknas räddningsinsatsen pågå till lunchtid på lördagen, rapporterar Länsstyrelsen Västmanmanland på sin webbplats.
Kommentar: Har uppdaterat nyheterna om bränderna samt händelsesidan.

Fredag 8 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Myndighetsmeddelande från MSB om den fortsatt höga brandrisken
MSB gick sent på fredag eftermiddag ut med ett myndighetsmeddelande med en påminnelse om den höga brandrisken och för att uppmana allmänheten att göra vad de kan för att undvika fler bränder. Många medier utöver SR P4 tar upp meddelandet i sin rapoprtering.
Kommentar: Har publicerat nyhet samt delat information om myndighetsmeddelandet på Facebook och Twitter. 

Bevattningsförbud i flera områden på Gotland
På delar av Gotland införs bevattningsförbud den 9 juni, meddelar Region Gotland på sin webbplats. Även P4 Gotland rapporterar om förbudet.
Kommentar: Följer för eventuella frågor från allmänheten. 

Skogsbränderna i Västmanland - uppföljning
Polisen öppnade på fredagen ett särskilt tipsnnummer dit allmänheten kan ringa för att lämna uppysningar om bränderna, rapporterar SR P4 Västmanland. Enligt Polisen finns misstankar om att flera av bränderna är anlagda och man är mycket angelägen om att evenutella vittnen hör av sig med tips eller iakttagelser.
Kommentar: Har uppdaterat befintlig information om telefonnummer i nyheterna om bränderna i Sala.

Skogsbrand norr om Stockholm
En brand bröt ut på fredag kväll i skogen mellan Upplands Bro och Bålsta, rapporterar SVT. Branden kunde ringas in under kvällen och beräknades enligt Storstockholms brandförsvar vara släckt senare under kvällen. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.20

Bränderna i Sala
Samtliga bränder är under kontroll eller på väg mot eftersläckning. En fortsatt extremt hög brandrisk råder dock som kommer att bestå de närmaste dagarna, skriver Sala kommun på sin webbplats.
Kommentar: Uppdaterar händelsesidan om brandrisken. Fortsätter följa utifall nya bränder blossar upp. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ny skogsbrand i Sala kommun
Under dagen har nya skogsbränder brutit ut norr om Öklinga i Ömossen, Sala kommun, uppger SR P4 Västmanland. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 08.00

Skogsbränderna i Västmanlands län uppdatering
Läget har förbättrats under natten och alla bränder runt Sala är nu under kontroll, uppger SVT Nyheter Västmanland och SR P4 Västmanland. I Broddbo jobbar räddningstjänsten fortsatt för att släcka branden, men den är också under kontroll. I Helgonmossen/Björnmossen pågår eftersläckning. Bränderna som bröt ut i Nässelbo, utanför Möklinta och i Sothället under gårdagen är släckta. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Torsdag 7 juni


Omvärldsbevakning 22.10

Uppdatering skogsbränderna i Västmanlands län
Det pågår fortfarande räddningstjänstinsatser i Rörbo och Broddbo, men övriga bränder i Västmanlands län har övergått till eftersläckningsfas, uppger länsstyrelsen i Västmanland.
Kommentar: Länsstyrelsen Västmanland uppdaterar inte sin information kring brandläget under natten, utan hänvisar till P4 Västmanland för uppdateringar. P4 sänder extra nyhetssändningar under kvällen, vid halvslag. Nyheten uppdaterad vid 18-tiden, vi fortsätter följa utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdateringen skogsbranden i Rörbo
Enligt länsstyrelsen i Västmanland planerar räddningstjänsten nu för eftersläckning vid branden i Rörbro. Det innebär att ansvaret överlåts till fastighetsägarna. När detta kommer att ske framgår dock inte i nuläget.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Buss brinner i Upplands Bro
Enligt Sveriges Radio har en buss och ett vedlager fattat eld i Upplands Bro utanför Stockholm. Det finns uppgifter om att gasoltubar kan finnas på platsen. Det är dock inte bekräftat. Det brinne ri marken intill järnvägen och både tåg- och vägtrafiken är stoppad.
Kommentar:
Vi följer läget. Sett till bilder från platsen kommer mycket rök från branden. Det kan leda till frågor från allmänheten, särskilt om röken förflyttar sig lång väg.

Branden i Nässelbo är släckt
Den brand i Nässelbo i Västmanland som omnämndes i omvärldsbevakningen 12.05 är nu enligt Sveriges Radio släckt.
Kommentar: Frågan avslutad för vår del.

Övrigt
Har under eftermiddagen delat upp den nyhet som handlar om bränderna i Salatrakten i tre delar, för att göra informationen mer lättillgänglig. Informationen uppdaterades senast i morse klockan 10.00. Se nyheterna här.

Omvärldsbevakning 12.05

Ny skogsbrand i Västmanland
En ny brand i skogen har upptäckts vid Nässelbo i Möklinta i Västmanland. Räddningstjänsten är på väg dit, rapporterar P4 Västmanland.

Uppdatering bränderna i Sala
Branden i Broddbo är enligt räddningstjänsten på plats inte under kontroll, rapporterar P4 Västmanland. De branddrabbade områdena vattenbombas även fortsatt och enligt räddningstjänsten är faran inte över.

De som evakuerats från sina hem på grund av branden kommer att vara evakuerade under minst ett dygn till, eventuellt längre beroende på hur släckningsarbetet går, meddelar länsstyrelsen Västmanland.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering kring bränderna i Sala kommun
Räddningstjänsten har skogsbränderna i Rörbo och Helgonmossen/Björnmossen under kontroll. Branden i Broddbo är dock inte under kontroll under torsdagsmorgonen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland. 
Kommentar: Vi fortsätter följa läget.

Onsdag 6 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering bränder i Sala
DN och P4 Västmanland uppger att branden i Broddbo i Västmanland har brutit avgränsningarna. 45 brandmän försöker nu att släcka elden innan torsdag morgon då varmt väder och hårda vindar väntas, med risk för spridning. Läget är däremot stabilt för den stora branden i Rörbo och branden i Björnmossen/Helgonmossen är under kontroll. Den person som gripits misstänkt för att ha anlagt brand i Broddbo nekar till brott.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen.

Uppdatering brand i Almunge, Uppsala
Branden vid Långsjön i Almunge öster om Uppsala är inringad och under kontroll skriver DN. Den är dock svårbekämpad då det brinner långt från närmaste väg. Enligt TT ska ett skogsområde på cirka 180 000 kvadratmeter vara nedbrunnet.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Skogsbrand i Jönköping
Under eftermiddagen utbröt en brand i ett skogsområde i Månsarp i Jönköpings kommun skriver Jönköpings-Posten. Branden är nu släckt, eftersläckningsarbete väntas dock pågå under kvällen och natten. Ingen person ska ha kommit till skada. Det är oklart hur branden  startade.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Lastbil har krockat med elstolpe och orsakat strömavbrott i Skåne
En högspänningsledning föll under kvällen ner efter att en lastbil kört in i en elstolpe på Gamla Malmövägen mellan Åstorp och Strövelstorp i Skåne, rapporterar Aftonbladet. Lastbilen läcker diesel och det finns vattendrag i närheten, gnistbildning har även antänt gräs. Olyckan orsakade ett strömavbrott där cirka 2 500 kunder i området är drabbade.
Kommentar: För kännedom, olyckan kan ge flera konsekvenser och orsaka frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.30

Brand i Uppsala kommun
Aftonbladet rapporterar att en skogsbrand brutit ut vid 15-tiden i närheten av Almunge i Uppsala kommun. Åtta enheter från räddningstjänsten är på väg till platsen. Det handlar om en markbrand 20 000 kvadratmeter. Brandorsaken är oklar.
Kommentar: Krisinformation följer händelsen och läget kring övriga pågående bränder i landet. 

Uppdatering bränder i Sala
Skogsbranden i Rörbo i Sala kommun är inringad och läget är stabilt. Vid Helgonmossen/Björnmossen och Broddbo norr om Sala pågår släckning med resurser från flera räddningstjänster, uppger Länsstyrelsen i Västmanland. På sidan finns nu även en pdf med polisens avspärrningar vid Broddbo. Flera medier rapporterar om gripandet och häktningen av en person som misstänks ha anlagt branden i Broddbo.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet. Fortsätter att följa läget.

Fortsatt stor eller mycket stor skogsbrandrisk i hela landet
SMHI:s varning kvarstår för stor eller mycket stor risk för bränder i skog och mark. Det är extremt torr på många håll i Götaland och Svealand och i Norrland kan det utvecklas bränder med snabb brandspridning.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väderläget och brandrisken i landet. 

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering brand Sala:
Släckningsarbetet i Sala fortsätter under dagen. Branden i Rörbo är inringad, även bränderna vid Broddbo/Ulvsbo är inringade uppger DN. Polisen har stängt väg 800 mellan Sala och Broddbo på grund av branden. Under dagen kan stigande temperatur, sänkt luftfuktighet och tilltagande vind bli ett problem för räddningstjänsten.

Salas kommunalråd säger till SR P4 Västmanland att inga nya evakueringar är aktuella. Polisen uppger till uppger TT/aftonbladet att samtliga tre nya bränder som uppstod under tisdagseftermiddagen kan vara anlagda. Den stora branden i Rörbo kan dock bero på ett blixtnedslag.
Kommentar: vi fortsätter att följa utvecklingen.

Tisdag 5 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering brand i Sala
Under kvällen har flera nya bränder uppstått i Sala kommun och flera hushålls har evakuerats, rapporterar bland annat aftonbladet. SR P4 Västmanland uppger att Polisen har startat en utredning om misstänkt grov mordbrand för en av bränderna.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Har uppdaterat nyheten 21.30.

Omvärldsbevakning 17.15

Fler skogsbränder i Sala kommun
Ytterligare två eller tre skogsbränder har brutit ut i Sala kommun, uppger räddningstjänsten till Sveriges Radio P4 Västmanland. De nya bränderna är norr om Sala, i Ulvsbo och Saladamm. Enligt polisen ska det handla om fem brandhärdar, rapporterar P4 Västmanland.

Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen. Nyheten uppdaterad strax före 17.30.

Omvärldsbevakning 11.50

Släckningsarbetet via helikopter har fått förstärkning
En femte helikopter från försvarsmakten anlände till Rörbosjön strax utanför Sala under tisdagsförmiddagen.– Branden har spridit sig under den senaste timmen men läget är stabilt. Helikopter insatserna gör verkligen nytta, berättar Mats Kero Storstockholms brandförsvars informationschef, för Sveriges Radio. 
Kommentar: Fortsätter följa och har uppdaterat nyheten med bland annat information från 1177.se

Omvärldsbevakning 8.20

Släckningsarbetet fortsätter utanför Sala
Släckningsarbetet med den skogsbrand som brutit ut utanför Sala i Västmanland fortsätter. Branden är fortfarande inte under kontroll men brandområdet har krympt under natten, uppger Sveriges Radio.Släckningsarbetet återupptogs under morgonen och det tidigare brandområdet på 2x2 kilometer har krympt till ungefär 1,5x1,5 kilometer, bland annat till följd av svalare temperaturer och ökad luftfuktighet.– Mellan tre och fyra har man jobbat sig in mot branden. Med kilformerat aktivt släckarbete, säger Robin Haglund, brandingenjör på Storstockholms brandförsvar som koordinerar släckningsarbetet. Det är dock för tidigt att säga att branden är under kontroll.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Måndag 4 juni


Omvärldsbevakning 23.30

Skogsbranden i Västmanland
Många medier, däribland DN, P4 Västmanland och SVT Nyheter Västmanland, rapporterar om den stora skogsbranden i Västmanland. Det pågår ett stort släckningsarbete, men branden är ändå inte under kontroll. Polisen har upprätt en uppsamlingsplats för de evakuerade.
Kommentar: Har publicerat en nyhet om branden. Fortsätter att följa.

Flera skogsbränder i landet
Utöver den stora skogsbranden i Västmanland brinner det på flera andra håll i Sverige. SVT Nyheter Västernorrland rapporterar om en brand söder om Sollefteå som ännu inte är under kontroll, medan P4 Gävleborg uppmärksammar en brand utanför Gävle.
Kommentar: Fortsätter att bevaka skogs- och markbränder. Flera bränder än dessa pågår. Störst fokus nu dock på branden i Västmanland.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Minst 25 döda efter vulkanutbrott
I Guatemala har minst 25 personer omkommit när en vulkan började spruta lava sent igår kväll, skriver bland annat Sveriges Radio. Flera tusen människor har evakuerats från byar i närheten av vulkanen. Exakt hur många som omkommit till följd av utbrottet är ännu oklart, eftersom räddningstjänsten inte kunnat ta sig fram till alla drabbade områden.
Kommentar: Dramatiska bilder i medierna. Följer med tanke på svenskar på plats. Vi delar UD Resklars information i våra sociala kanaler.