Vecka 24 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 juni


Omvärldsbevakning 09.45

Stopp för regionbussar i Uppland
På grund av problem med bussförarnas nödlarm står alla regionbussar i Upplands Lokaltrafik still sedan sent på lördagkvällen rapporterar Sveriges Radio. Stoppet gäller inte stadsbussarna i Uppsala. Ingen prognos finns för när trafiken kan återupptas.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.35

Skogsbrand i Hörnefors, Västerbotten
Under söndagen har en skogsbrand spridit sig i Hörnefors, söder om Umeå. Vid lunchtid begärde räddningstjänst på platsen stöd från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) med brandbekämpande flygplan. Länsstyrelsen i Västerbotten skriver på sin hemsida att planen kommer att hämta vatten i Österfjärden och att vattnet kommer släppas nordost om Hörnefors. Allmänheten bör hålla sig borta från dessa områden under tiden som släckningsarbetet pågår.
Kommentar: Delade MSB:s tweet om att brandflygplanen bistår i släckningsarbetet.

Omvärldsbevakning 22.10

Uppföljning Skogsbrand i Hörnefors, Västerbotten
Vid 18-tiden på kvällen meddelade räddningstjänst på plats att branden var under kontroll efter att brandflyginsatsen med de två italienska släckningsflygplanen avslutats. Totalt var det område om ca 400*400 meter som brann. Enligt länsstyrelsen och Västerbottens-Kuriren kommer personal från räddningstjänst och markägare att vara kvar på platsen till 23-tiden.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Skogsbrand i Boliden, Västerbotten
Enligt uppgifter i Västerbottens-Kuriren brinner ett område om ca 150*50 meter vid Långträsket i Boliden utanför Skellefteå. Räddningstjänst är på plats.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Lördag 16 juni


Omvärldsbevakning 21.45

Uppföljning Skogsbrand i Alfta
Vid 18.30-tiden uppgav P4 Gävleborg att branden var inringad och att räddningstjänsten då trodde att de skulle vara på plats ytterligare tre timmar.
Kommentar: Inget nytt fram till nu. Följer händelsutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 16.15

Uppföljning Bränderna i Avesta, Sköllersta och Nacka 
Samtliga bränder under kontroll. I Sköllersta/Kvarntorp har VMA:t dragits tillbaka efter kontroll av rökpåverkan i omgivningen, enligt P4 Örebro. I Nacka räknar räddningstjänsten med att arbeta med eftersläckning till måndag, enligt P4 Stockholm.
Kommentar: Nyheten och FB-inlägget från Sköllersta uppdaterade efter att VMA:t dragits tillbaka.

Skogsbrand utanför Alfta
Larm om skogsbrand vid Västeråsen i Svabensverk utanför Alfta kom klockan 13.47, enligt P4 Gävleborg. Räddningstjänsten håller just nu på att skaffa sig en överblick över branden med hjälp av ett brandflyg. 
Kommentar. Krisinfo följer händelsutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Uppföljning Skogsbrand i Avesta
Branden är i stort sett under kontroll, enligt uttalande från räddningstjänsten till SvT.
Kommentar: Följer tills faran blåsts helt över.

Uppföljning Avfallsbrand vid Sköllersta, Kvarntorp
Branden under kontroll enligt tidigare, men rökutveckling pågår fortfarande, enligt DN. VMA:t fortfarande aktiverat.
Kommentar: Följer och avvaktar att VMA tas bort.

Uppföljning Skogsbrand i Nacka
Branden är under kontroll och inringad, men räddningstjänsten kommer att behöva eftersläcka markbränder i området en tid framöver, enligt DN.
Kommentar: Följer tills faran är över.

Fredag 15 juni


Omvärldsbevakning 23.00

Skogsbrand i Avesta orsakar trafikproblem
En skogsbrand startade nära Juleby i Avesta kommun under fredag kväll. Branden pågår mellan järnvägen och väg 68. Vinden innebär risk för spridning och brandröken drar in över väg 68, uppger . Trafikverket har därför uppmanat trafikanter att välja annan väg, enligt uppgifter till radion.
Kommentar: Följer händelsen eftersom branden inte är under kontroll och trafiken är påverkad.

Viktigt meddelande till allmänheten i Sköllersta, Örebro län
Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades på fredag kväll till allmänheten i Sköllersta utanför Örebro. Det brann på avfallsanläggningen Fortum Waste Solutions (f d SAKAB) i Kvarntorp med giftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Sent på fredag kväll uppgav räddningstjänsten via SR P4 Örebro att plastbranden var släckt men att styrkorna fortfarande arbetade med branden i en flishög.
Kommentar: Har publicerat nyhet och delat på Twitter och Facebook. Bevakar utvecklingen.

Skogsbrand i Nacka kommun
En skogs- och markbrand startade under fredag eftermiddag norr om Värmdöleden, väg 222, i Nacka. Branden ledde till kraftig rökutveckling och räddningstjänsten uppmanade på sin Facebooksida de som bor i rökdrabbade områden att stänga fönster, dörrar och ventilation. Det finns ingen risk för att branden sprids till några byggnader, enligt Södertörns brandförsvarsförbund. Sent på fredag kväll vattenbombades området med hjälp av de italienska flygplan som MSB sedan 10 juni haft placerade i Örebri som förstärkt beredskap.

Kommentar: Branden berörde ett mycket stort antal människor i Stockholm och väckte mycket frågor på sociala medier. Har delat räddningstjänstens information på Twitter och Facebook samt publicerat en nyhet. Följer utvecklingen för att fånga upp eventuellt fler kommentarer och frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Torsdag 14 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Många utan ström i Göteborg
Enligt Sveriges Radio P4 Göteborg ska så många som 60 000 ha varit utan ström i Göteborg i kväll. Enligt Göteborgs energis störningsinformation är antalet strömlösa i skrivande stund dock noll. Problemet ser alltså ut att vara löst.
Kommentar: håller ett öga på läget, i fall något ytterligare uppstår under kvällen. GP har en mer detaljerad text här.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Onsdag 13 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Akut brist på blod
I Stockholm är bristen på blod just nu akut och i Göteborg och Skåne är läget allvarligt. Det skriver SVT och flera andra medier. Enligt SVT:s text är sommaren alltid en känslig period, eftersom många blodgivare reser bort eller är lediga och inte lämnar blod i samma utsträckning som annars. I år är läget värre än vanligt, enligt SVT.
Kommentar: När blodbristen är akut finns risken att operationer måste ställas in. Bara de mest akuta ingreppen kan prioriteras. Viktigt för oss att känna till den här typen av risk för begränsningar inom vården.

Omvärldsbevakning 16.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 12 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Varning för stora regnmängder
SMHI varnar för kraftiga regn- och åskskurar under onsdagen, främst under eftermiddagen och kvällen. Varningen gäller Skåne, Blekinge samt Kronobergs och Kalmar län (utom Öland). Lokala variationer när det gäller regnmängder kan vara stora.
Kommentar: För kännedom om väderleken orsakar samhällsstörningar.

Omvärldsbevakning 13.15

Tågvagnar som orsakat bränder stoppas
Den typ av godsvagnar som orsakat bränder den senaste tiden tas nu ur trafik.
- Att tåg orsakar gnistbildning är inte konstigt i sig, men nu har vi en extrem situation där detta har fått fruktansvärda konsekvenser utmed järnvägslinjerna i Värmland, säger Håkan Sjöström, säkerhetschef på Green Cargo, till SR P4 Värmland.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor om tåg som orsakat bränder.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att rapportera.

Måndag 11 juni


Omvärldsbevakning 22.00

VMA vid skogsbrand i Umeå
På måndagseftermiddagen började det brinna i ett skogsområde strax utanför Umeå, några kilometer sydost om stan, rapporterar bland annat Sveriges Radio P4 Västerbotten. Räddningstjänsten hade inledningsvis stora problem med att ta sig fram och släcka, då det inte finns några vägar in till brandplatsen.Vid 18-tiden gick räddningsledaren ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där boende i området uppmandes att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar och ventilation.
Kommentar: Vid 21-tiden var faran över och VMA gäller inte längre. Uppdaterat nyheten och inlägg på Facebook.

Risk för stora nederbördsmängder i östra Svealand
SMHI uppger att ett mindre lågtryck rör sig från Sydnorge in över Götaland. Under kvällen är det risk för stora nederbördsmängder i östra Svealand.
Kommentar: Risk för stora mängder regn lokalt vilket kan medföra översvämningar.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Sedan den 7 juni kan alla svenska mobiloperatörer förmedla positionsbaserade sms vid VMA. Sms vid VMA är ett komplement till meddelandet i radio och på teve och det är räddningsledaren/den som begär VMA som väljer om sms ska användas eller inte. Pressmeddelande från SOS Alarm finns här.
Kommentar: Möjligheten att skicka sms infördes redan i i juli förra året, men först nu är alla operatörer med på tåget. Mycket bra för oss att känna till.

Omvärldsbevakning 8.30

Skogsbränder under kontroll
De pågående skogsbränderna i Värmland i Björneborg, Tolitta och Edsvalla är enligt räddningstjänsterna under kontroll, uppger Sveriges Radio P4 Värmland.
Det italienska brandflyget landade under söndagskvällen i Örebro men har inte behövt användas.
Kommentar: Fortsätter följa brandriskläget i landet. Regn har dock dämpat risken på flera håll enligt SMHI.