Vecka 26 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 juli


Omvärldsbevakning 23.30

Torka och bränder, uppdatering
Rapporterna om skogsbränder fortsätter att komma in. Störst uppmärksamhet har branden i Hagfors kommun i Värmland fått. Ett VMA är utfärdat och människor uppmanas evakuera Hagfors, rapporterar P4 Värmland.
Samtidigt ligger ytterligare ett VMA kvar om en brand runt Kristdala i norra Oskarshamns kommun. Där uppmanas människor att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, uppger P4 Kalmar. 
P4 Örebro rapporterar om att släckningsarbetet ängs med järnvägen i norra Örebro län kommer att fortsätta hela natten och att en helikopter vattenbombar området för att kunna släcka bränderna.
Kommentar: Har gått ut med två VMA:n och svarat på ett par frågor i sociala medier. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 15.45

Torka och bränder på flera håll i landet
Flera medier rapporterar om torkan och de skogsbränder som den orsakar. Enbart i området Storgöteborg har sex bränder brutit ut under det senaste dygnet, skriver Göteborgs-Posten. Samtidigt uppger P4 Kalmar att en två hektar stor skogsbrand rasar i skogarna runt Kristdala i norra Oskarshamns kommun. Branden sprider sig fort och man har begärt in helikopter från Försvaret som kan vattenbomba området från luften. P4 Kristianstad rapporterar om att det råder extrem stor risk för bränder i skog och mark i hela Skåne, medan P4 Västernorrland uppmärksammar att det torra vädret har påverkat grundvattennivåerna och att läget för små magasin är allvarligt.
Det råder dessutom stopp i tågtrafiken på Södra Stambanan efter bränder längs järnvägen, skriver Sydsvenska Dagbladet.
Kommentar: Fortsätter att bevaka torkan och bränderna i Sverige.

Omvärldsbevakning 09.00

Rökutveckling i centrala Oskarshamn efter brand på pub
Under lördagskvällen kom ett larm om en brand på en pub i centrala Oskarshamn. Ett VMA har gått ut och boende i området uppmanas att stanna inomhus samt att stänga dörrar, fönster och ventilation. Däremot ska det inte råda någon spridningsrisk, uppger SVT Nyheter Småland.
Kommentar: Har gjort en nyhet och gått ut med den i sociala medier.

Lördag 30 juni


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Kraftig skogsbrand i Agnered
Det pågår en kraftig skogsbrand i Agnesberg i Angered. Räddningstjänsten är på plats med 60 brandmän och arbetar med att släcka branden, skriver Göteborgs-Posten. Polisens presstalesperson i region Väst, Thomas Fuxborg, uppger att branden sprider sig snabbt.
Enligt SMHI råder det stor risk för skogsbränder i hela södra Sverige, något som även SVT Nyheter Värmland har rapporterat om.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.20

Inget att notera.

Fredag 29 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering: Stopp i tågtrafiken
Branden i stationsbyggnaden i Hede i Kungsbacka kommun är nu släckt. Tågtafiken rullar igen, men med reducerad hastighet, rapporterar SR P4 Halland.
Kommentar: Betraktar händelsen som avslutad för vår del.

Omvärldsbevakning 11.25

Stopp i tågtrafiken på grund av brand i stationsbyggnad
All tågtrafik mellan Kungsbacka och Ledgård har stoppats på grund av att det brinner i stationsbyggnaden i Hede, skriver Göteborgs-Posten. Trafikverket säger till tidningen att det är för tidigt att avgöra om det kommer att bli omdragningar eller förseningar, skriver GP.
Kommentar: Fortsätter följa utifall att det blir stora problem. Vidtar i nuläget ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 08.30

Fem döda vid skottlossning på tidningsredaktion i Maryland
En 38-årig man har gripits misstänkt för dådet, skriver Dagens Nyheter. Det var vid 20.30-tiden på torsdagskvällen svensk tid som larmet kom om skottlossningen på tidningen Captial Gazette i Annapolis, Maryland, i USA. Polisen har bekräftat att fem personer har dödats och minst tre har skadats svårt, skriver DN. 38-åringen uppges ha haft en dispyt med tidningen som hade skrivit om att han hade dömts för att han trakasserat en kvinna. The Capital Gazette är en lokal dagstidning med en upplaga på cirka 30.000 exempelar, enligt DN.
Kommentar: För kännedom. Vidtar ingen åtgärd. 

Uppdatering: Flera rapporter om skogsbränder
Skogsbranden vid Kvarnsjön i Askersunds kommun är nu släckt, rapporterar SR P4 Örebro. Även skogsbranden mellan Veddinge och Väröbacka i Varberg är släckt, enligt SR P4 Halland.
Kommentar: Fortsätter att följa läget med tanke på brandrisken. Kunde inte hitta något nytt om skogsbranden på ett berg utanför Borlänge nu på morgonen. 

Torsdag 28 juni


Omvärldsbevakning 20.40

Flera rapporter om skogsbränder
Det brinner i ett skogsområde på ett berg norr om Borlänge, rapporterade SR P4 Dalarna vid 17-tiden. Att branden pågår i ett otillgängligt område i kombination med kraftig blåst försvårar släckningsarbetet, enligt P4 Dalarna. Det uppges brinna på en yta på 25x75 meter. 

Det brinner även på ett större område, om cirka 200 x 300 meter, vid Kvarnsjön i Askersunds kommun. Flera enheter från räddningstjänsten är på plats, rapporterade SR P4 Örebro vid 19.30-tiden. 

SR P4 Halland har rapporterat om en skogsbrand mellan Veddinge och Väröbacka under eftermiddagen. Den branden uppges nu vara under kontroll. 

Kommentar: Följer läget kring skogsbränder med tanke på den stora brandrisken, men vidtar i nuläget ingen åtgärd. Vi har under eftermiddagen retweetat att Dalarnas län infört eldningsförbud igen. 

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Onsdag 27 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

VMA-liknande signal väckte boende i Ängelholm
Vid klockan 01.20-tiden inatt blev SOS Alarm nedringda av personer som hörde en ljudsignal som de uppfattade liknade signalen för VMA. SOS Alarm uppger att de inte utfärdat ett VMA och den lokala räddningstjänsten har inte heller aktiverat tutorna, enligt Helsingborgs Dagblad.
Kommentar: Fått ett tiotal kommentarer om detta i sociala medier. Oklart vad det var som lät.

Tisdag 26 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.38

Misstänkt gasutsläpp i Göteborgshamn

Göteborgs-Posten rapporterade under förmiddagen att flera räddningstjänster ryckt ut till en befarad gasläcka i skarvikshamnen i Göteborg. En talesperson för räddningstjänsten sa senare till tidningen att läget bedömdes vara under kontroll och att det inte förelåg någon fara för allmänheten. Det visade sig inte vara tal om ett gasutsläpp utan en reaktion som orsakat rökutveckling. Allmänheten uppmanades att respektera de avspärrningar som satts upp för att räddningstjänsten ska kunna undersöka platsen.
Kommentar: Verkar lugnt på plats, så vi avslutar att särskilt följa händelsen.

Omvärldsbevakning 07.32

Ingenting att rapportera.

Måndag 25 juni


Omvärldsbevakning 22.05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.35

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.50

Ingenting att rapportera.