Vecka 29 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 juli


Omvärldsbevakning kl 22.30

Uppdaterade under kvällen våra två nyheter om vma för Kårböle, enligt önskemål från räddningsledningen. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning kl 18.00

Brandläget i Sverige just nu
Det finns just nu totalt sju utfärdade VMA:n på grund av skogsbränder på flera platser i landet, skriver SR.
Totalt brinner 25 000 hektar skog i Sverige. MSB bedömer att totalt omkring 20 000 hektar brinner i de stora bränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland, vilket är en yta på ungefär på 1,5 x 1,5 mil, skriver TT/Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor och/eller synpunkter.

Kontrollerad brand ska stoppa branden
800 hektar ska brännas för att stoppa skogsbranden i Trängslet, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor och/eller synpunkter.

Många larm om otillåten grillning -"Gerillagrillning" upprör
Polisen får in många samtal om de som grillar på otillåtna platser, skriver GP.
Stockholmarna fortsätter att gerillagrilla trots eldningsförbudet, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor och/eller synpunkter. 

Södertörns Brandförsvarsförbund har texter om eldningsförbudet i länet  på flera olika språk, bl a de vanligaste turistspråken.

Omvärldsbevakning kl 13.00

Många nyfikna stör släckningsarbetet
En del tar bilen till områden i närheten av skogsbranden i Trängslet i Dalarna och stör släckningsarbetet enligt räddningstjänsten, som uppmanar alla att hålla sig därifrån, rapporterar P4 Dalarna.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning kl. 09.00

Inget nytt att notera om brandsituationen. Inte heller i övrigt något att notera.

Lördag 21 juli


Omvärldsbevakning kl. 22.30

Brandsituationen verkar relativt oförändrad sedan den senaste omvärldsbevakningen kl 16, vad gäller antal bränder och omfattning. Under dagen har tyska, franska och polska brandstyrkor anslutit/ anmält att de kommer att ansluta.

Branden i centrala Varberg under kontroll
Räddningstjänsten har fått kontroll på branden i hyreshuset på Brunnsbergsvägen i Varberg, enligt P4 Halland. Det viktiga meddelandet till allmänheten som utfärdades i eftermiddag har dragits tillbaka. 
Kommentar: VMA:t avpublicerat.

Omvärldsbevakning kl. 16.00
Kraftig rök vid brand i centrala Varberg
Ett VMA utfärdades vid ett-tiden om kraftig brand i bostadsområdet Brunnsberg i centrala Varberg, enligt DN. Branden har spridit sig till ett 20-tal lägenheter och  sex personer har förts till sjukhus med rökskador.
Kommentar: Publicerat nyhet. Följer händelseutvecklingen.

Brandsituationen uppdatering
Antalet bränder steg som väntat under dagen (63 bränder kl 15), enl DN. Sammanlagt täcker bränderna nu en yta på över 20 000 hektar. 
• Tre nya bränder har uppstått efter ett åskoväder i Gunnarsbyn, Överkalix och i trakterna kring Harads i Norrbotten, enligt P4 Norrbotten.
• Bränderna i Västervik från fredagskvällen pågår fortfarande på fem ställen, enligt P4 Kalmar.

Omvärldsbevakning kl. 10.30

Brandsituationen
Antalet bränder har minskat till 44 från 80 under fredagen, men de fyra stora bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtlands län, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik pågår med oförminskad styrka enligt SvD. Den stora skogsbranden i Enskogen i Ljusdals kommun har under natten spridits flera kilometer norrut, enligt DN. Just nu föreligger risk för att E4:an kommer att behöva stängas av på grund av branden i Brattsjö utanför Örnsköldsvik, enligt DN. Ytterligare VMA har avlarmats under morgonen. Just nu är VMA aktiva i sex områden, vilket framgår av SvD:s sammanställning.
Kommentar: Krisinfo fortsätter följa händelseutvecklingen. Avlysta VMA har avpublicerats.

Grundvattnet på extremt låg nivå
Grundvattennivåerna fortsätter sjunka kraftigt, enligt nya siffror från SGU. Det gäller främst de små magasinen, som sjunkit med 40-60 centimeter på en månad, enligt DN. Grundvattennivån i de små magasinen är extremt låg i större delen av Götaland, i västra och södra Svealand och stora delar av Norrland.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 20 juli


Omvärldsbevakning kl. 22.15

Flera VMA:n avlarmade under kvällen
SOS Alarm meddelade under kvällen att faran var över på tre av de områden där VMA tidigare utfärdats: 

• De boende i området mellan Trängslets skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget i Älvdalen kan därmed återvända. Varningen som gäller själva skjutfältet kvarstår dock. 

• Faran är också över för de som berörts av dels ett VMA i Hanåsen i Bräcke kommun, dels ett VMA i Pålsgård i Ragunda kommun. Båda i Jämtlands län.

• Tidigare under dagen drogs även ett VMA i Nordmalings kommun, Västerbotten tillbaka eftersom faran för allmänheten är över. 
Kommentar: Textena har uppdaterats på sajten. Därmed är just nu åtta  VMA:n fortfarande aktiva.

Åska startade bränder i Torsby och Västervik. 
Under fredagskvällen startade bränder på fem platser utanför Västervik i Småland efter ett åskoväder, skriver SvT. Bedömningen från räddningsledningenvar att man hoppas få kontroll på bränderna under natten. I Torsby i Värmland orsakade ett åskoväder likaså fem larm, enligt SvT. Flera av dem uppgavs redan vara under kontroll.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning kl. 18.00

Skogsbränderna, uppdatering
Enligt MSB är branden i Fågelsjö/Lillåsen så allvarlig att den inte kommer gå att släcka. Detsamma gäller tre bränderna i Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik.

I Gävleborgs län ser det trots allt ljusare ut för Kårböle, enligt räddningstjänsten. Problemen är svårast i Enskogen, där det är svårt att hålla begränsningslinjen. Även på Nötberget sprider sig branden fortfarande, rapporterar SR P4 Gävleborg.

Ljusdals kommun meddelar att vattenbombningarna under fredagen har fokuserat på att skydda vattenkraftverken Öjeforsen och Laforsen. Gävleborgs län och Ljusdals kommun meddelar att den gemensamma målbilden för det fortsatta arbetet är att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. I brandområdet prioriteras människoliv, samhällsviktiga funktioner samt hälsa.

I Dalarna är branden i Trängslet en av de som bedöms omöjlig att släcka i nuläget och fokus ligger på att begränsa spridningen, rapporterar SR P4 Dalarna. 

Flera nya bränder har också brutit ut under fredag eftermiddag, bland annat i Möckelsjöberget norr om Härnösand.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Knivdåd i Lübeck
Omkring 14 personer uppges ha skadats i ett knivdåd på en buss i centrala Lübeck i Tyskland, rapporterar DN. Det finns inga bekräftade motiv till attacken eller om några svenskar är drabbade.
Kommentar: Fortsätter att följa

Råd till bönder om torkan
Jordbruksverket går i en nyhet ut med information och råd till bönder med anledning av torkan. Jordbruksverket påpekar att situationen är fortsatt allvarlig och att myndigheter och branschorganisationer jobbar intensivt för att hitta lösningar för att underlätta lantbrukarnas situation och säkra tillgång till vatten och foder för livsmedelsproduktionen.
Kommentar: För kännedom och vid behov av uppföljning under kommande vecka

Omvärldsbevakning 13.10

Skogsbränderna, uppdatering
Bränderna fortsätter att sprida sig och läget är fortsatt allvarligt i Jämtlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Branden på Nötberget i Ljusdal bekämpas med såväl flygplan, helikoptrar och markpersonal, rapporterar bland andra Aftonbladet. När vinden tilltar under dagen förväntar sig räddningstjänsten en kraftig spridningsrisk.

De boende i Tallberg/Nordbränna i Nordmalings kommun får nu återvända hem, efter att det tidigare VMA:t drogs tillbaka av räddningsledaren under fredag förmiddag. Branden är fortfarande inte under kontroll men spridningen har stoppats, rapporterar bland andra Västerbottens-Kuriren och SR P4 Västerbotten.

Även boende i i byarna Hannåsen och Binnäset får nu återvända hem, uppger SR P4 Jämtland. Däremot gäller fortfarande evakueringen i Björnsjövallen.

Under förmiddagen höll MSB:s generaldirektör Dan Eliasson och statsminister Stefan Löfvén en gemensam presskonferens med anledning av bränderna, rapporterar bland andra DN. På presskonferensen beskrevs det allvarliga läget och på vilka sätt Sverige tar emot hjälp och samordnar arbetet. 

SMHI varnar för många regn- och åskskurar östra Götaland, västra Svealand, sydvästra Norrland och södra Lapplandsfjällen. Åskskurarna kan vara kraftiga främst över Dalarna och Härjedalen. De flesta åskskurarna dör ut under kvällen.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.40

Skogsbränderna, uppdatering
Enligt SOS Alarm pågår nu omkring 45 bränder runtom i landet som tillsammans omfattar en yta på ca 20 000 hektar mark. Bränderna är alltså nu mer omfattande en den i Västmanland 2014, rapporterar bland andra Svenska Dagbladet och Sveriges Radio. Hjälp har nu satts in eller är på väg från Tyskland, Frankrike, Norge, Danmark, Litauen och Italien. 

Förutom räddningstjänsterna uppger också SOS Alarm att de har en ökad belastning. Läget på larmcentralerna är under kontroll men svarstiderna kan vara längre än vanligt. SOS Alarm fortsätter att uppmana allmänheten att använda informationsnumret 113 13 för frågor som inte är akuta samt inte larma vid enbart rök eller brandlukt.

Läget i framförallt Jämtlands, Gävleborgs, Västernorrlands och Dalarnas län är fortsatt allvarligt. SR P4 Gävleborg rapporterar att brandbekämpningen vid Nötudden under natten har gett resultat men att branden har viss fortsatt spridning. Branden i Enskogen sprider sig okontrollerat rakt norrut och i Ängra kraftsamlar vattenhelikoptrarna. 

Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen

Torsdag 19 juli


Omvärldsbevakning 22.20

Skogsbränderna, uppdatering
Räddningstjänsten Jämtland meddelar att byn Huskölen är utrymd efter det VMA som gick ut under eftermiddagen.

Branden i Kårböle i Ljusdal, Gävleborgs län, har under kvällen spridit sig över kommun- och länsgränsen till Härjedalens kommun i Jämtlands län. Räddningstjänsten i Ljusdals kommun behåller tillsvidare ansvaret för släckningsarbetet, rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

Älvdalens kommun i Dalarna meddelar att vattenbombningen avbrutits av säkerhetsskäl i den del av Trängslets skjutfält där det finns gammal ammunition. Helikoptrarna kommer att fortsätta vattenbomningen på övriga ytor under fredagen. De fordon och personal från Jönköpings län som tidigare arbetat vid branden i Trängslet i Älvdalen kommer att förflyttas till Jämtland under fredagen. Samtidigt fylls det på med nya resurser i Älvdalen från Stockholm och Kalmar län. 
Kommentar: Följer utvecklingen

Omvärldsbevakning 16.20

Skogsbränderna, uppdatering
Under dagen har ytterligare två VMA:n gått ut om evakuering till följd av skogsbränderna, dels i Finneby i Ljusdals kommun, dels i Huskölen på gränsen mellan Härjedalens och Ljusdals kommun.
Bränderna i Gävleborg är på flera håll fortsatt utom kontroll och enbart i Hälsingland brinner omkring 9000 hektar skog, enligt P4 Gävleborg.
I Jämtlands län har läget stabiliserats något, exempelvis har branden i Pålgård ringats in och bedöms vara i ett stabilt läge, kommenterar P4 Jämtland. Förutsättningarna för att släcka den stora branden söder om Sveg ska också ha förbättrats. Även i Norrbotten uppges situationen enligt P4 Norrbotten ha stabiliserats.
Aftonbladet varnar för att ett åskoväder är på väg in i flera delar av landet, vilket kan öka riskerna för nya bränder.
Värt att notera är också att SVT Nyheter och en del andra medier liverapporterar kring utvecklingen.
Kommentar: Fortsätter att följa. Frågor och kommentarer på sociala medier fortsätter att komma.

Hushåll uppmanas koka sitt dricksvatten
Under torsdagen uppmanades hushåll i Lerum, Stenkullen, Olstorp, Stannum, Floda och Tollered att koka allt kommunalt dricksvatten. Anledningen är att försämrat råvatten kommer in till Lerums vattenverk och att halterna av E-colibakterier har förhöjts något, uppger P4 Göteborg.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Skogsbränderna, uppdatering
Strax efter midnatt gick det ut ett VMA i Bräcke kommun i Jämtlands län. Boende i byarna Hanåsen, Binnäset har under natten tvingats utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna, liksom i byn Kårböle i Gävleborg. Tidigt på torsdagsmorgonen såg dock situationen mer hoppfull ut på grund av högre luftfuktighet, uppger Sveriges Radio.
Även skogsbranden i Trängslet i Älvdalens kommun ska ha tryckts tillbaka något, enligt P4 Dalarna.
Samtidigt uppger Gävleborgs länsstyrelse att brandområdet är mycket större än vad som tidigare varit känt, enligt en bedömning cirka 8500 hektar.
MSB meddelar att man stärker den nationella beredskapen ytterligare med brandbekämpningsflyg från Frankrike.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Onsdag 18 juli


Omvärldsbevakning 23.45

Under onsdag kväll utfärdades ytterligare ett VMA, denna gång om utrymning av boende i Kårböle, där branden fortsatte att sprida sig. Utrymningen påbörjades under kvällen för att fortsätta under natten och vara helt avslutad torsdag morgon.

MSB har nu även tackat ja till två franska vattenbombningsplan som beräknas komma till Sverige under torsdagen.

Härjedalen-Sveg Airport beslutade på onsdagen om totalt förbud inom flygplatsens luftrum för alla icke behöriga luftfartyg, inklusive drönare. De enda luftfarkoster som får flyga inom området är ambulans, polis, räddningstjänst och de som deltar i släckningen av bränderna.

Ett fåtal nya bränder har också uppstått under onsdag kväll, bland annat utanför Transtrand i Dalarnas län, rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.15

Skogsbränderna, uppdatering
Läget är fortsatt ansträngt och många medier toppar sina nyheter med skogsbränderna i landet. Mest allvarlig är situationen fortfarande i Gävleborgs, Jämtlands och Dalarnas län, men under onsdagseftermiddagen gick det även ut ett VMA om en skogsbrand med stor spridningsrisk i Nordmalungs kommun i Västerbottens län, där människor i direkt anslutning till branden uppmanades att evakuera sina hem.
P4 Gävleborg har gjort en noggrann sammanställning av situationen i Hälsingland. Även Ekot har försökt sammanfatta läget i landet och har dessutom publicerat en karta över de platser i Sverige där VMA:n har gått ut. Vattenbombningen har nu inletts och MSB har tackat ja till ett erbjudande om stödresurser från Danmark.
SMHI har utökat sin klass 2-varning om extremt varmt väder till att även omfatta Västernorrlands län, Gävleborgs läns kustland samt Gotlands och Östergötlands län.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.55

Skogsbränderna, uppdatering
Under onsdagsmorgonen pågick 36 olika räddningsinsatser i landet enligt SOS Alarm, skriver Aftonbladet. De län som är värst drabbade av skogsbränderna är Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Tidningen uppger också att omkring 60 fastigheter i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg i Härjedalen har evakuerats. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas.
SMHI varnar enligt Aftonbladet för nya värmeåskväder och kastvindar i Hälsingland och Jämtland.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Tisdag 17 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Skogsbränderna, uppdatering
Skogsbränderna fortsätter att rasa och flera människor har under dagen evakuerats, framför allt i Jämtlands län. Läget har dock stabiliserats på vissa håll som exempelvis i Skillingmark och Ransby. 
Även i Dalarna har vinden mojnat och branden sprider sig inte längre mot Härjedalen, rapporterar P4 Jämtland. Samtidigt uppger SVT Nyheter Jämtland att tv- och radiomasten i Sveg har evakuerats och att man nu enbart sänder P4 Sveriges Radio och SVT1 samt SVT2 i ett område omkring masten.
På andra håll i landet, som i norra Hälsingland är läget fortsatt kritiskt, uppger Ekot.  Utöver brandflygen från Italien har Sverige begärt in flera helikoptrar från EU, som ska hjälpa till att bekämpa bränderna.
Det brinner också i ett skogsområde öster om Nykvarn, uppger P4 Stockholm. Denna brand uppges ta flera dagar att bekämpa.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.45

Skogsbränderna, uppdatering
Många av skogsbränderna i landet är fortfarande inte under kontroll. Under dagen har flera VMA:n gått ut, bland annat i Härjedalen, där allmänheten kring Olingdal och Härjösjön uppmanas evakuera området.
Samtidigt rapporterar P4 Gävleborg att branden i Ljusdal har eskalerat och att omkring tio fritidshus har brunnit ned i Enskogen. Även i Skillingmark nära den norska gränsen brinner fyra hektar mark, uppger P4 Värmland.
Enligt SMHI är risken för bränder i skog och mark mycket stor eller extremt stor i så gott som hela landet.
Kommentar: Fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 9.00

Skogsbrandsläget

Omfattande skogbränder pågår och det dominerar nyhetsrapporteringen.

Övrigt
VMA till innevånare i Bohus och Surte, Västtragötalands län. Amoniakutsläpp från ishall.

Måndag 16 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Skogsbränder, uppdatering
Flera av skogsbränderna runtom i landet är fortfarande inte under kontroll. Under eftermiddagen och kvällen har det gått ut två nya VMA:n, ett om att boende i byn Enskogen i Ljusdals kommun uppmanas att evakuera området på grund av den stora skogsbrand som rasar där och ett annat som uppmanar allmänheten att utrymma Trängslet skjutfält i Dalarnas län.
SVT har gjort en sammanställning av de allvarligaste bränderna och rapporterar även om att MSB har begärt stöd från EU för att hantera situationen. Bland annat har italienska brandflyg kallats in, skriver Aftonbladet.
I Ljusdals kommun där människor uppmanas evakuera byn Enskogen har Polisen även stängt av väg 84 på grund av den stora branden, rapporterar P4 Gävleborg.
Skogsbranden vid Trängslets skjutbana i Älvdalens kommun uppges vara helt utom kontroll, enligt SVT. Släckningsarbetet försvåras dessutom på grund av ammunitionen i skogen.
Kommentar: Gått ut med nyheter med anledning av de nya VMA:na. Fortsätter att följa.

Avspärrning vid SSAB i Borlänge efter gasolutsläpp
Polisen har spärrat av området kring SSAB i Borlänge sedan en större mängd gasol av okänd anledning läckt ut från anläggningen. Enligt Polisen ska även en väg vara berörd av läckaget. Det rapporterar P4 Dalarna.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

SMHI varnar för fortsatt värme och brandrisk
I SMHI:s prognos på eftermiddagen utfärdas fortsatta varningar. I östra Svealand väntas den dagliga maxtemperaturen nå 30 grader åtminstone till och med onsdag och här är en klass 2-varning utfärdad. Även i Östergötland, Dalarna samt Gävleborgs och Västernorrlands län når temperaturen 30 grader men här är en klass 1-varning utfärdad. Risken för bränder i skog och mark är därför mycket stor eller extremt stor i så gott som hela landet.
Kommentar: Vi har twittrat och lagt ut flera meddelanden på facebook samt uppdaterat vår händelsesida om skogsbränder. Fortsätter följa. Se även notis(-er) nedan.

Bränder fortsätter rasa
Ett femtiotal bränder pågår runt om i landet på måndagseftermiddagen. Läget förändras ständigt men värst ser det ut i Ängra och Ljusdal i Gävleborgs län, i Ragunda kommun i Jämtland och Älvdalen i Dalarna, skriver DN.

Radhuslänga i Sollentuna brinner kraftigt
Det brinner just nu kraftigt i en radhuslänga i Helenelund i Sollentuna kommun, norr om Stockholm. Huslängan innehåller elva lägenheter. Det finns inga uppgifter om att någon skadats fysiskt i branden, rapporterar SR P4 Stockholm. Polisen skriver om händelsen här.

Omvärldsbevakning 11.30

Ammunition försvårar släckningsarbetet i Trängslet, Älvdalen
I samband med branden i Trängslet i Älvdalen har räddningstjänsten svårigheter med att det kan ligga odetonerad grovkalibrig artilleriammunition i det s k målområde där branden rasar. Riskavståndet vid brand för denna typ av ammunition är 600 meter, rapporterar SR P4.
Kommentar: För kännedom. Händelsen tas upp i medierna i samband med de många skogsbränder som pågår runt om i landet.

Godståg välte i Småland
Enligt uppgift i SR P4 ska godståget ha vält utanför Eksjö. Transporten läcker drivmedel. Inga rapporter om personskador.

Kommentar: För kännedom om situationen förvärras eller om det kommer frågor.

Förberedelser pågår för totalt eldningsförbud i Jämtlands län
Idag förväntas eldningsförbudet i Jämtland att utökas till ett totalt eldningsförbud. Det innebär ett förbud även att elda på grillplatser eller med campingkök utomhus, skriver ÖP.
Kommentar: Vi följer utvecklingen och om det blir formellt beslutat. Det pågår diskussioner bl a på sociala medier om vad ett eldningsförbud innebär och synpunkter på att det inte följs av alla, t ex på twitter #eldningsförbud.

Omvärldsbevakning 07.30

Norska helikoptrar ska släcka svenska bränderna
Räddningstjänsten i Dalarna, Bollnäs och Örebro ska få hjälp av sex helikoptrar som flygs in från Norge, meddelar Sveriges Radio. Se även SVT och Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter följa.

Under onsdag kväll utfärdades ytterligare ett VMA, denna gång om utrymning av boende i Kårböle, där branden fortsätter att sprida sig. Utrymningen påbörjades under kvällen för att fortsätta under natten och vara helt avslutad torsdag morgon.

MSB har nu även tackat ja till två franska vattenbombningsplan som beräknas komma till Sverige under torsdagen.

Härjedalen-Sveg Airport beslutade på torsdagen om totalt förbud inom flygplatsens luftrum för alla icke behöriga luftfartyg, inklusive drönare. De enda luftfarkoster som får flyga inom området är ambulans, polis, räddningstjänst och de som deltar i släckningen av bränderna.

Ett fåtal nya bränder har också uppstått under onsdag kväll, bland annat utanför Transtrand i Dalarnas län, rapporterar Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=7001703.