Vecka 3 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 januari


Omvärldsbevkning 21.15

Enigt SVT ska en hög smäll ha hörts i Rosengård i Malmö strax före klockan 21. SVT skriver att det ska finnas skador på en fasad och att nationella bombskyddet är på väg till platsen. Området är enligt texten avspärrat.
Kommentar: Ingen information från polisen ännu. Inga rapporter om att någon ska ha skadats. Följer uppdateringar om orsak.

Omvärldsbevakning 15.00

Uppdatering: Brand i höghus i Rågsved
Enligt SVT kan de flesta som evakuerades ur det brinnande huset i Rågsved i natt nu återvända till sina hem. Här beskriver SVT hur krisstödet har sett ut.
Kommentar: Avslutat.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand i höghus i Rågsved
Under natten har det brunnit rejält på andra våningen i en åttavåningshus i Rågsved i Stockholm. Enligt SVT är ett hundratal personer skrivna på adressen och ett femtiotal evakuerades medan släckningen pågick. Flera personer skadades av branden, som vid femtiden på morgonen var släckt.
Kommentar: Följer eventuella åtgärder när det gäller krisstöd. Enligt SVT är det boende just nu evakuerade till Folkets Hus i Rågsved. Se också Sveriges Radio P4 Stockholm här.

Lördag 20 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Ett par privatpersoner har hört av sig till redaktionen angående att de ska ha hört en VMA-liknande tuta i Stockholm under kvällen. Finns dock ingen information som tyder på att detta skulle stämma.
Kommentar: Avslutad, så tillvida att ingen ny information tillkommer.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Storbrand i bostadshus i Göteborg
Enligt Sveriges Radio bekämpar just nu 40 brandmän en brand i ett bostadshus i trä i Majorna, Göteborg. Spridningsbristen är enligt TT hög och de boende har evakuerats.
Kommentar: Följer läget med anledning av spridningsrisken. Följer också eventuella upplysningar om krisstöd för de evakuerade.

Fredag 19 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona
Uppdatering: VMA:t drogs tillbaka vid 16.30-tiden på eftermiddagen.
Ursprunglig text: Strax före 13:00 utfärdades ett VMA i närheten av Boliden Bergsöe, i Skåne län gällande en brand i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Skrivit nyhet och delat på facebook och twitter. Vid 16.25 hade VMA:t inte dragits tillbaka utan gäller fortfarande. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Torsdag 18 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Stormen Friederike
Under dagen har stormen orsakat åtminstone åtta dödsfall och hundratals skadade i Nederländerna och Tyskland. Inga rapporter om skadade svenskar. 100 000-tals hushåll i Tyskland är strömlösa och stora förseningar i flyg-, väg- och järnvägstrafik rapporterar flera medier, bland andra BBC  och Sveriges Radio. Ovädret har passerat Tyskland under dagen och väntas under natten nå Polen och Tjeckien.
Kommentar: Följer med fokus på transportstörningar.

Omvärldsbevakning 16.15

Uppdatering stormen Friederike
Sveriges ambassad i Nederländerna och UD Resklar skriver om konsekvenserna i samband med stormen. Ambassadeen uppmanar alla som planerar att resa med flyg eller tåg till eller från Schiphol att hålla sig uppdaterade kring trafikläget och att man bör kontakta sitt flygbolag för mer information om eventuella förseningar eller inställda flyg. Sveriges ambassad i Berlin skriver att myndigheterna i de regioner som drabbats av stormen uppmanar folk att stanna inomhus. Den som planerar att resa till eller inom Tyskland bör hålla sig informerade om väder- och trafiksituationen.
Kommentar: Delat inlägget från UD Resklar på Facebook.


Omvärldsbevakning 13.30

Stormen Friederike
Myndigheterna i Tyskland och Nederländerna har utfärdat den allvarligaste varningsgraden för stormen Friederike när den drar in över stora delar av länderna, skriver Aftonbladet. Den internationella flygplatsen Schiphol i Amsterdam stängdes under förmiddagen till följd av hårda vindar men öppnades igen kl 12.00, enligt flygplatsens hemsida. Även tågtrafiken i Nederländerna påverkas och i västra  Tyskland har tågtrafiken ställts in och många skolor håller stängt under torsdagen som en försiktighetsåtgärd, skriver bland andra thelocal.de
Kommentar: Med tanke på påverkan på flygtrafik och eventuellt drabbade svenskar. Fortsätter följa. 

Omvärldsbevakning 8.20

Inget att notera.

Onsdag 17 januari


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.00

Polisbil påkörd vid kontroll - tre skadade
En skåpbil har kört in i en polisbil i Alby, söder om Stockholm, skriver Aftonbladet. Händelsen inträffade på eftermiddagen i samband med att polisen skulle göra en kontroll, skriver Polisen. Tre poliser har skadats och förts till sjukhus för kontroll, enligt Polisen. En person är gripen. Enligt Aftonbladet handlar det inte om livshotande skador.
Kommentar: Följde för att se hur många skadade det handlade om. Vidtar ingen åtgärd.  

All busstrafik i Sundsvall inställd på grund av halka
Alla bussar är inställda i Sundsvall på grund av halt väglag, skriver SR P4 Västernorrland. Tre bussar har varit inblandande i kollisioner under dagen, men utan personskador. Det är oklart när busstrafiken kan återupptas, men enligt väderprognoser ska det snöa till 21-tiden så kollektivtrafikaktören Din Tur räknar med störningar under resten av dagen, rapporterar SR P4 Västernorrland. 
Kommentar: För kännedom om att väder-/trafikläget fortfarande verkar vara besvärligt i norr. Ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 12.30

Uppdatering: tropiska cyklonen Berguitta
Researrangören TUI har informerat sina resenärer på Mauritius om den annalkande tropiska cyklonen via sms och säger att man inte ska röra sig ute utan stanna på sitt hotell. Det uppger reseföretaget för Aftonbladet. TUI har 732 svenska resenärer på plats på Mauritius, Ving har 46 svenska gäster och Apollo 2 gäster, enligt Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom om antalet svenskar på plats. Fortsätter följa under dagen. 

Lastfartyg som gått på grund har kommit loss
Fartyget som igår eftermiddag gick på grund utanför Mönsterås har kommit loss utan något oljespill. Det skriver Kustbevakningen. Fartygets roder är åter i drift. Kustbevakningens räddningsdykare kommer att undersöka fartygets skrov under dagen. 
Kommentar: Komplettering med tanke på tidigare befarad risk för oljespill vid bärgningen. Situationen verkar vara under kontroll. Vidtar ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 08.30

Mauritius förbereder sig på oväder
Mauritius. Ö-nationen Mauritius förbereder sig för den tropiska cyklonen Berguitta som är på väg mot landet., uppger TT. Vindbyar på mer än 33 meter per sekund är att vänta, liksom höga vågor.
Landets meteorologiska institut varnar för att cyklonen kan innebära ett direkt hot och den internationella flygplatsen och landets största hamn har stängt i väntan på ovädret.
Kommentar: Fortsätter följa väderutvecklingen.

Tisdag 16 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Tropiska cyklonen Berguitta
Cyklonen kommer enligt Sveriges ambassad att att uppgraderas från kategori II till kategori III i natt kl 04:00 lokal tid. Kraftiga vindar med orkanbyar väntas. Omfattande nederbörd är också att vänta.
Svenskar på Mauritius uppmanas att följa lokala nyheter och väderprognoser samt noga följa lokala myndigheters rekommendationer. Resenärer rekommenderas även att anmäla sig till ambassadens svensklista.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på att det finns en del svenska turister i området.

Lastfartyg på grund strax utanför Mönsterås
Enligt Kustbevakningen berodde olyckan troligen på ett tekniskt fel. Fartyget som är lastat med 5000 ton massaved och 320 000 liter diesel gick på grund strax utanför Mönsterås bruk på tisdagskvällen.
Efter att Kustbevakningen gjort nykterhetskontroller och samtalat med besättning och lots konstaterade man att det inte finns några misstankar om brott och att olyckan sannolikt berodde på ett tekniskt fel, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.
Kommentar: Läget under kontroll, ingen vidare åtgärd från vår sida.

Snöovädret påverkar trafiken i stora delar av landet
Trafikverket skriver att det fortfarande är blåsigt på många håll och väderläget är generellt besvärligt med risk för halka och störningar i både väg-, järnvägs- och färjetrafiken.Enligt SMHI fortsätter snön att falla natten till onsdag och under onsdagen i bland annat Stockholmsregionen. Prognosen för hur mycket snö som kommer i olika delar av Stockholms län är i nuläget osäker. Det finns risk för störningar i både vägtrafiken och kollektivtrafiken.
Kommentar: Kan bli besvärligt under onsdagsmorgonen. Följer väderläget noga.

Omvärldsbevakning 17.00

Gratis mässlingsvaccinering i Västra Götaland
Västra Götalandsregionen har med anledning av mässlingsutbrottet i området beslutat erbjuda gratis vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund till personer i Västra Götaland födda 1960 och senare. Det beräknas finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd mot mässling. Vaccinationerna ska ske via vårdcentralerna, och möjligheten finns under hela 2018.
Kommentar: Vi har följt mässlingsutbrottet och beslutet om gratis vaccinering noteras eftersom det är en insats att förhindra ytterligare spridning. Inga ytterligare åtgärder än att nämna insatsen här, vidtas för tillfället. 

Omvärldsbevakning 12.10

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget nytt att notera.

Måndag 15 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Trafikverket varnar för problem i trafiken under kommande dagarna
Trafikverket skriver på sin webbplats att strängt vinterväder väntas i större delen av landet de närmaste dagarna och att trafikanter bör följa aktuella väderprognoser och trafikinformation och ta det extra försiktigt i trafiken.
Kommentar: Publicerar nyhet, twittrar och facebookar. Har lagt in länk till din säkerhet och krisinfo. 

Omvärldsbevakning 16.30

Vädervarningar i stora delar av landet
SMHI (klass-1) varnar för snöfall i västra delen av landet och även för hårda vindar i hela Östersjön. Bland andra Sveriges radio rapporterar om att besvärligt väderläge väntas i stora delar av landet. 
Kommentar: Väderläget väntas försämras, värt att följa upp.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 8.00

SMHI har utökat varning klass 2 för storm till att även gälla norra Lapplandsfjällen
Kommentar: Planerar att uppdatera vår befintliga nyhet.

Tropisk cyklon på väg mot Mauritius
Väderövervakningstjänsten GDACS har uppgraderat cyklonen Berguitta till kategori 3 röd, som innebär att den kan ha mycket stor påverkan på befolkningen i området som drabbas. Cyklonen är på väg mot  Mauritius och Reunion i Indiska oceanen, cirka 1,2 miljoner människor kan komma att drabbas av cyklonen.
Kommentar: Krisinfo följer då det kan finnas svenska turister i området.