Vecka 31 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 augusti


Omvärldsbevakning 23.40

Flera evakuerade till följd av skogsbränder
En skogsbrand bröt ut i Uddevalla under söndag eftermiddag, efter en trafikolycka där en husbil fattat eld, rapporterade SR P4 Väst. Flera fastigheter evakuerades och räddningsledaren utfärdade ett viktigt meddelande till allmänheten med uppmaning om att gå inomhus och stänga fönster och dörrar. VMA:t drogs tillbaka vid 22-tiden på söndag kväll. 

En brand bröt också ut på Björkö i Öckerö kommun under söndag kväll, rapporterade bland andra SR P4 Göteborg. Ett VMA utfärdades om utrymning för ett antal fastigheter på ön.
Kommentar: Följer händelserna och har publicerat nyheter samt inlägg på Facebook och Twitter. Har också delat information om informationsnumret 113 13. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Lördag 4 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Tele2:s driftstörningar lösta
De driftstörningar hos Tele2:s utlandstjänster som noterats tidigare under helgen är nu lösta, enligt Ekot.
Kommentar: Händelsen därmed avslutad för vår del.

Brand i Töreboda under kontroll
Enligt lokalradion påbörjade man vid 17-tiden eftersläckningsarbete vid branden i Töreboda som nämns här nedan.
Kommentar: Händelsen därmed avslutad för vår del.

Omvärldsbevakning 16.00

Övertänd produktionslokal stoppar tågen
En kraftig brand i en produktionslokal i Töreboda i Västra Götaland är såpass kraftig att tågen mellan Stockholm och Göteborg just nu inte kan ta sig förbi. Det skriver P4 Skaraborg på sin webbplats.
Kommentar: Vad branden beror på framgår inte av texten och inte heller hur eventuell rökutveckling ser ut. Vi följer läget, ifall viktigt meddelande till allmänheten blir aktuellt.

Omvärldsbevakning 11.30

Fortsatta driftstörningar hos Tele2
Abonnenter hos Tele2 som befinner sig utanför Sverige kan fortfarande inte ringa, sms:a eller surfa. Det bekräftar Tele2 på sin Facebooksida. Tele2:s webbplats ligger fortsatt nere. orsaken till problemen är enligt dem själva oklara ännu, men felsökning pågår.
Kommentar: Följer läget med tanke på att många svenskar befinner sig utomlands under sommaren.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att kommentera.

Fredag 3 augusti


Omvärldsbevakning 22.40

Flera nya bränder under fredag kväll
Flertalet mindre bränder har startat under fredagskvällen, rapporterar bland andra SR P4 Örebro, SR P4 Jönköping  och SR P4 Malmöhus men samtliga bedöms vara under kontroll. Vid flera av bränderna har helikoptrar snabbt begärts in för att hjälpa till i släckningsarbetet.
Kommentar: Noterar med anledning av den väntade extrema brandrisken under helgen.

Stora störningar i Tele2:s nät för personer utomlands
Abonnenter hos Tele2 som befinner sig utanför Sverige kan varken ringa, surfa eller sms:a, rapporterar bland andra Sveriges Radio. Störningarna ska bero på ett driftproblem som pågått sedan fredag morgon. Det är oklart hur många personer som är drabbade och det fanns på fredag kväll ingen prognos för när störningarna kan vara åtgärdade. Tele2 rekommenderar sina kunder som befinner sig utomlands att ta sig till platser med wifi-nätverk för att kunna ringa därifrån.
Kommentar: Följer eftersom det kan påverka ett stort antal svenskar som befinner sig utomlands.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Extrem brandrisk i södra och mellersta Sverige till helgen
Risken för nya bränder på lördag och söndag är extremt stor i södra och mellersta Sverige, uppger MSB i ett pressmeddelande. Till helgen väntas brandriskvärdena nå mycket höga nivåer och myndigheten uppmanar till stor försiktighet.
Kommentar: Har publicerat en nyhet på Krisinformation.se med länk till bland annat MSB:s pressmeddelande. Nyheten är också delad på Facebook och Twitter.

Boende i flera kommuner uppmanas koka vattnet
Koliforma bakterier har upptäckts i det kommunala vattnet i Vena i Hultfreds kommun. Allmänheten i samhället uppmanas därför att koka allt vatten som ska drickas eller användas till matlagning, rapporterar SR P4 Kalmar. Halten av klor i vattnet har höjts med anledning av bakterierna och nya provsvar på vattnet väntas tidigast till söndag 5 augusti.

Även i Tullingeberg i Botkyrka kommun uppmanas boende att koka dricksvattnet, rapporterar SR P4 Stockholm. Orsaken är även där koliforma bakterier i det kommunala vattnet och rekommendationen väntas stå kvar till i mitten på nästa vecka.
Kommentar: Följer utvecklingen med tanke på risken för smitta

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Torsdag 2 augusti


Omvärldsbevakning 22.50

Värmen hindrar sjukhus från att utföra operationer
SVT uppger att  flera av Sveriges sjukhus inte längre kan garantera en steril miljö på grund av det varma och fuktiga klimatet. Universitetssjukhuset i Örebro har under de senaste tre dagarna tvingats ställa in tre planerade operationer för att garantera patientsäkerheten. Även vid sjukhusen i Sollefteå, Stockholm och Linköping har man haft liknande problem.
Kommentar: Fortfarande inte akut, men läget kan eventuellt förvärras om värmen håller i sig.

Omvärldsbevakning 17.11

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Värmevarningar och fortsatt stor risk för skogsbränder
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer gällande från Blekinge län till Stockholm län utom Roslagskusten. Det finns även ett meddelande om höga temperaturer de närmaste dagarna i östra Götaland, så gott som hela Svealand och i delar av östra Norrland.
Det är även fortsatt mycket torrt eller extremt torrt i markerna och rsken för skogsbränder är mycket stor eller extremt stor i större delen av landet.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 09.00

VMA:n tillbakadragna
Både MVA:t gällande Boden och VMA:t gällande Valdemarsviks och Västerviks kommuner har under morgonen dragits tillbaka. Faran är över.
Kommentar: Vi fortsätter följa bogseringen av det grundstötta fartyget, tills vi vet att allting gått bra.

Onsdag 1 augusti


Omvärldsbevakning 21.50

VMA till allmänheten i Boden, Bodens kommun
Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades av räddningsledare vid klockan 18.30 på grund av kraftig brand i en avfallsanläggning utanför Boden med kraftig rökutveckling till följd. Allmänheten uppmanas gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på P4 Norrbotten.
Kommentar: VMA publicerat på sajten och i våra sociala kanaler. Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera

Omvärldsbevakning 08.30

Långsam men stabil bogsering av Makassar Highway
Bogseringen av fraktfartyget Makassar Highway kom igång på tisdagskvällen och har fortsatt utan större problem under natten. Fartyget finns nu strax söder om Västervik. Bärgningsbolaget bogserar haveristen och vi följer efter med tre-fyra enheter som övervakar och plockar upp eventuell olja som kommer ut i kölvattnet, säger Jennie Allard, ledningscentralsbefäl vid Kustbevakningen till P4 Kalmar.

Kommentar: Följer utvecklingen noga.

Tisdag 31 juli


Omvärldsbevakning 22:30

Uppdatering: Bogsering av fartyget som gått på grund utanför Västervik
Bogseringen påbörjades kl 20.51och färden mot Oskarshamn sker under omfattande övervakning uppger Kustbevakningen på Twitter.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 17.30

Bogsering av fartyget som gått på grund utanför Västervik
Skadorna är betydligt allvarligare än man först befarade, därför har rederiet kommit med begäran om att bogsera fartyget till hamn, berättar Kustbevakningen för Dagens Nyheter.

Enligt Sveriges Radio P4 Östergötland påbörjas bogseringen redan i kväll. Den väntas ta cirka 30 timmar. 
Kommentar: Vi följer händelsen och har även delat Kustbevakningens information på engelska på twitter.

Varning för fallande träd
Polisen region Mitt avråder allmänheten från att gå in i avspärrade områden där det tidigare brunnit i skogen. Risken att få ett fallande träd för sig är överhängande, skriver polisen på sin hemsida.
Kommentar: Viktig information för allmänheten i områden där det brunnit i skog och mark.

Omvärldsbevakning 11.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Tillbakadraget VMA i Ljusdal
Situationen i de tre branddrabbade områdena i Gävleborgs län är nu under kontroll, och många evakuerade kan nu återvända till sina hem, då delar av det avspärrade området har hävts. Det tidigare meddelandet ersätts med ett myndighetsmeddelande, som även säger att väg 84 från Vänsjö ska användas för transport in till Kårböle. Väg 84 mellan Kårböle Östra - Laforsen och stora markområden är fortfarande avspärrade.
Kommentar: Vi avlarmar VMA:t och publicerar myndighetsmeddelandet på sajten. Vi fortsätter följa läget.

Måndag 30 juli


Omvärldsbevakning 23.00

Oljeutsläpp nått land i skärgården mellan Loftahammar och Valdermarsvik.
Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut kl 17:52 om oljeutsläppet i Västervik och Valdersmarsviks kommuner. Ett annat VMA om samma utsläpp gick ut igår men nu har oljan nått land och avspärrningar upprättats.
Kommentar: Nyhet publicerad här.

Nya skogsbränder i Värmland
Två nya skogsbränder startade i Kil och Arvika kommun under eftermiddagen men bland annat tack vare insatser från brandsläckningsflygplan är nu bränderna under kontroll. Det rapporterar P4 Värmland
Kommentar: Av intresse för allmänheten i området.

Översvämningar i Fagersta efter kraftiga regn
Ihållande regn i Fagersta ledde under måndagskvällen till vattenfyllda källare, inställd tågtrafik och att riksväg 66 stängdes av rapporterar P4 Västmanland.
Kommentar: Av intresse för allmänheten i området.

Flera län ändrar beslut kring eldningsförbud
MSB:s ändrade rekommendation om eldningsförbud gör att flera län under dagen ändrat sina beslut och tillåter grillning på egen tomt. Det rapporterar bland andra Aftonbladet.
Kommentar: Relevant för allmänheten

Tillägg omvärldsbevakning 17.25

MSB ändrar rekommendation om skärpt eldningsförbud
MSB tar bort rekommendationen om ett skärpt eldningsförbud, vilket tidigare inkluderade alla platser, inklusive egen tomt. Skälet till förändringen är att vädret gör att risken för skogsbrand varierar mycket över landet.
Kommentar: Publicerat nyhet här.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 11.30

Många evakuerade får återvända hem
Enligt Sveriges radio får många evakuerade nu återvända hem. Det gäller boende i Kårböle samt Lassekrog, Degerkölsvallen, Gammelvallen samt resten av de evakuerade från Finneby, skriver Sveriges Radio i sin direktrapportering.
Kommentar: Vi fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning 08.00

Brand i räk- och laxindustri på Hisingen
Under natten utfärdades ett VMA för kraftig brand i en räk- och laxindustri på Hisingen i Göteborg. Rökutvecklingen var kraftig och allmänheten uppmanades att hålla sig borta från branden.
Kommentar: Publicerat och avlarmat enligt rutin. Många frågor i våra kanaler angående sms-utskick i samband med VMA.