Vecka 33 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.50

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.05

Ny jordbävning i Lombok, Indonesien
Enligt det amerikanska seismologiska institutet USGS inträffade ett jordskalv med magnituden 6,3 på den indonesiska ön Lombok under söndagsmorgonen. Det är två veckor efter att en stor jordbävning dödade 460 personer och tvingade hundratusentals personer att lämna sina hem rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 18 augusti


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Många jämtlänningar har fått borra nya brunnar
På grund av sommarens torka har många lantbrukare och privatpersoner i Jämtlands län tvingats borra nya brunnar sedan deras brunnar sinat, rapporterar SR P4 Jämtland. Kön till de företag som borrar brunnar har varit lång, och företagen har prioriterat lantbrukare som behövt vatten till sina djur, enligt SR P4 Jämtland.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget avseende torka och dricksvattenbrist. 

Omvärldsbevakning 08.45

Skottlossning mot nattklubb i Malmö
Polis tillkallades efter att någon skjutit mot fasaden på nattklubben Etage i Malmö tidigt på lördagsmorgonen, skriver Dagens Nyheter. Enligt polisen handlar det om flera skott, men ingen har skadats och ingen är heller gripen. Nattklubben hade anordnat en efterfest efter Steve Angellos spelning i Malmö, men larmet om skottlossningen kom vid klockan 5 på morgonen, strax efter att klubben hade stängt, enligt DN.
Kommentar: För kännedom. 

Ansträngt läge för Stockholms akutsjukhus
Stockholms läns landsting varnar för att akutsjukhusen i länet kan få en mycket ansträngd situation i helgen, rapporterar SR P4 Stockholm. Ambulanser dirigeras nu om från Danderyds sjukhus till Karolinska sjukhuset i Solna för att utjämna trycket på akutmottagningarna. Under fredagen anmälde Vårdförbundet Danderyds sjukhus till Arbetsmiljöverket för att många anställda arbetat 15-timmarspass under sommaren, fått indragna lunchraster och haft svårt att hinna med patienter, enligt SR P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom. 

Fredag 17 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering bussolycka Rostock
Strax före 14 publicerade Svenska ambassaden i Berlin en text om olyckan på sin webbplats. De uppmanar där svenskar på plats att kontakta anhöriga och uppger två krisnummer som oroliga anhöriga kan använda för att få information.
Kommentar: Frågan avslutad för vår del.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera.

Notering händelse 10.45

Bussolycka i Rostock
En buss som ska ha startat i Stockholm och hämtat upp passagerare i Köpenhamn har kört av vägen och vält utanför Berlin. Läs mer hos SVT. I ett pressmeddelande från lokala myndigheter (på tyska) uppges att sex personer är svårt skadade. Enligt SVT känner UD inte till att några svenskar ska ha funnits ombord.
Kommentar: Vi följer händelsen och bevakar UD:s information.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Torsdag 16 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Förbud mot att vistas i branddrabbade områden i Härjedalen
Från och med den 17 augusti klockan 16.00 är det av säkerhetsskäl förbjudet att vistas inom de brandskadade skogsområdena Storbrättan och Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalens kommun, skriver Länsstyrelsen Jämtlands län. 
Kommentar: Bra att känna till. Vi fortsätter att följa konsekvenserna av skogsbränderna. 

Omvärldsbevakning 15.20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Onsdag 15 augusti


Omvärldsbevakning 21:20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11:20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:55

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 14 augusti


Omvärldsbevakning 21.50

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.35

Myndigheter utreder stort utbrott av ehec
Antalet fall av ehec-infektioner har ökat i Sverige sedan i början av juli. De flesta fall är av samma typ och har rapporterats in från flera län, framför allt från Uppsala och Västra Götalands län, skriver Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Ett femtiotal fall av tarmbakterien har kunnat kopplas ihop med hjälp av molekylärbiologiska analyser. Både vuxna och barn har drabbats enligt Folkhälsomyndigheten som tror att det rör sig om livsmedelsburen smitta. Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och smittskyddsenheterna i berörda kommuner och landsting utreder nu utbrottet och försöker spåra smittkällan, skriver Livsmedelsverket. Ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall ge allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentar: För kännedom om smittspridningen eskalerar. 

Uppdatering: Motorvägsbro har rasat i Genua
Minst 22 personer uppges nu ha omkommit i samband med broraset och dödssiffran befaras stiga. Bostäder i närheten har evakuerats på grund av att det uppstått någon typ av gasläckage och råder explosionsrisk, rapporterar SR Ekot.

Kommentar: Fortsätter att följa utifall att det finns drabbade svenskar. Vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Omvärldsbevakning 14.00

Motorvägsbro har rasat i Genua
Minst tio personer rapporteras ha dödats när en motorvägsbro i Genua i Italien rasade på tisdagen, enligt SR Ekot. Mellan tio och tjugo bilar befaras ha fallit ner när bron rasade. Den del av bron som rasade sträckte sig dessutom över bostadshus och räddningstjänsten arbetar med att rädda människor som fastnat i rasmassor, uppger italienska medier enligt SR Ekot. Enligt en talesperson för räddningstjänsten har brodelarna mestadels fallit över järnvägsspår, vilket innebar ett fall på ca 100 meter, enligt AFP/SR Ekot.

Kommentar: Följer händelsen utifall att det finns drabbade svenskar.

SMHI: Risk för stora regnmängder i delar av sydöstra Sverige
SMHI utfärdade på tisdagen risk för stora regnmängder i Östergötlands län, delar av Kalmars län, delar av Jönköpings län, delar av Kronobergs län, och Blekinge län. Det finns lokalt risk för mycket kraftiga regnskurar, enligt SMHI. 

Kommentar: För kännedom utifall att det uppstår störningar till följd av skyfall. 

Omvärldsbevakning 08.50

80-tal bilbränder i Göteborg och Trollhättan

Ett 80-bilar har brunnit i Västra götalandsregionen under måndag kväll. Göteborg och Trollhättan är de mest utsatta områdena, enligt polisen i Västra götaland.
Då flertalet bränder startade inom en kort tidsperiod går det inte att utesluta att det finns ett samband mellan bränderna, skriver polisen i Västra götaland. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Måndag 13 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Brand i Mönsterås kommun
Det brinner i trakterna kring Fliseryd i Mönsterås kommun, rapporterar SVTs nyheter. Branden sträcker sig över cirka tio hektar och beräknas att vara inringad inom några timmar, därefter går arbetet ner något under natten och fortsätter sedan under morgonen.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera.