Vecka 34 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 augusti


Omvärldsbevakning 21.25

Tiotusentals hushåll  i Håbo strömlösa efter åska
Efter blixtnedslag har över tiotusen hushåll i Bålsta och Håbo samt Upplands Bro utanför Stockholm drabbats av strömavbrott.
Det meddelar SR P4 och SVT. Prognos för när strömavbrottet ska vara avhjälpt saknas enligt de uppgifter som operatören EON givit i medierna.
Kommentar: Följer rapporteringen om detta för att se vart det tar vägen.

Medieuppgifter om masskjutning i Florida
DN och andra medier rapporterar om att en masskjutning ska ha skett i staden Jacksonville, Florida utanför en lokal där ett dataspelsvenemang hölls. "Flera" dödsoffer ska ha krävts, enligt den lokala polismyndigheten som varnar allmänheten för att vistas i området.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 14.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.20

Ingenting att rapportera.

Lördag 25 augusti


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.13

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.08

Inget nytt att rapportera.

Fredag 24 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Inga tarmbakterier i proverna – men vattnet i Lidköping ska fortfarande kokas
I de första preliminära provsvaren hittades inga tarmbakterier i Lidköpings vatten. Men vattnet ska fortfarande kokas, uppger Pernilla Bratt, VA-chef, till SR P4 Skaraborg.
Kommentar: Fortsätter följa. VMA gäller fortfarande.

Torsdag 23 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Varning för kraftigt regn i västsverige
SVT uppger att stora regnmängder väntas i västsverige. I delar av Bohuslän väntas uppemot 35 millimeter regn under eftermiddagen.SMHI har utfärdat en klass 1-varning och det kan bli fråga om översvämningar.
Kommentar: Vi gör ingen nyhet i nuläget men kommer att följa rapporter i medierna om vädret.

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting att rapportera.

VMA Lidköping och Grästorp uppföljning 06.35

Ingenting nytt om vattensituationen i Lidköping och Grästorp. Vara kommun meddelade i går kväll att de inte berördes av det otjänliga vattnet. En fjärde kommun som skulle kunna drabbas då den ligger på samma vattennät är Essunga. Kommunen har inte skrivit något på sin hemsida ännu men enligt SR P4 Skaraborg ska Essunga inte vara drabbat.
Kommentar: Fortsätter följa. Se även tidigare noteringar.

Onsdag 22 augusti


VMA Lidköping och Grästorp uppföljning 23.55

Vara kommun skriver på sin hemsida att kommunen har stängt av vattenledningen från Lidköping och att det inte finns något som tyder på att e-coli-bakterier finns i det kommunala dricksvattnet i Vara.
Kommentar: Uppdaterar nyheten med info om Vara samt länk  till Vara kommun, som har info. Nytt inlägg på twitter. Lägger info om Vara som kommentar till facebook-inlägget.

VMA Grästorp 23.08

Även det kommunala dricksvattnet i Grästorp är otjänligt och måste kokas innan det dricks eller används till matlagning.
Kommentar: Uppdaterar nyheten med info om Grästorp samt länk  till Grästorps kommun, som har bra info. Nytt inlägg på twitter. Uppdaterar inlägget på facebook.

VMA Lidköping 22.35

Det kommunala dricksvattnet i Lidköping är otjänligt och måste kokas innan det dricks eller används till matlagning.
Kommentar: Publicerar nyhet med länkar till Lidköpings kommun, som har bra info, och SR P4 Skaraborg. Delar nyheten på twitter och facebook.

Omvärldsbevakning 22.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.50

Landstingshuset i Stockholms spärras av på lördag
Polisen spärrar av Landstingsparken vid Landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm på lördag på grund av att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska demonstrera på gatorna intill. Avspärrningen sker av säkerhetsskäl och det kommer inte gå att passera in och ut ur Landstingshuset, rapporterar Dagens Nyheter. Liberalerna i Stockholm och flera andra partier på lokal nivå har överklagat att NMR fått demonstrationstillstånd. Demonstrationen krockar med Liberalernas planerade valmöten och torgtider på Kungsholmstorg, uppger partiets företrädare för tidiningen. 
Kommentar: För kännedom om det uppstår oro eller vi får frågor. 

Orkan på väg mot Hawaii
Orkanen "Lane" som klassas som en orkan av kategori 5 är på väg mot Hawaii, skriver TT/Aftonbladet. Orkanen kan göra stora områden på ön obeboeliga, varnar lokala myndigheter. Invånarna uppmanas att förbereda sig för livshotande vindar och översvämningar, samt att göra sig redo för evakuering. 

Under onsdagen rör sig orkanen ungefär 56 mil sydväst om staden Kailua-Kona, med en fart på ungefär 260 kilometer i timmen, enligt TT.
Kommentar: För kännedom med tanke på eventuella svenskar på Hawaii. 

Omvärldsbevakning 12.50

Polisen i Stockholm informerar om demonstrationer på lördag
Flera olika organisationer kommer att demonstrera eller hålla möten i Stockholm på lördag. Detta samtidigt som flera idrotts- och kulturevenemang är planerade. Organisationen Strike Back håller möte på Norra Bantorget, med tillsånd kl.12.00-23.00. Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera och ska gå en planerad färdväg på Kungsholmen, med tillstånd kl. 10.00-18.00. Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) kommer att gå från Norra Bantorget och har tillstånd kl. 14.00-15.00. Enligt polisen i region Stockholm kommer alla sammanfallande evenemang att innebära en "utmaning" för stockholmarna och polisen uppmanar såväl invånare som besökare att avstå från att köra bil, vara ute i väldigt god tid om man ska röra sig i staden och ta del av information om vad som händer.
Kommentar: För kännedom inför helgen. 

Balex Delta inleds i Karlskrona på måndag
En av världens största miljöräddningsövningar till sjöss, Balex Delta, äger rum i och utanför Karlskrona i nästa vecka med start på måndag. Delar av Östersjöns miljöräddningsflotta övar tillsammans bekämpning av oljespill och utsläpp av giftiga kemikalier. 550 personer samt 20 fartyg, flygplan och helikoptrar deltar i övningen. Sverige med Kustbevakningen i spetsen är värd för övningen i år. Länder med kust mot Östersjön deltar i övningen, och även EU är en partner, skriver Kustbevakningen. 
Kommentar: Delade Kustbevakningens tweet. 

Omvärldsbevakning 08.45

Kraftig jordbävning i Venezuela
Ett kraftigt jordskalv med magnitud med magnitud 7,3 drabbade Venezuela på tisdagen. Skalvet drabbade den norra kusten och är ett av de kraftigaste någonsin i landet, men ännu finns inga rapporter om skador, rapporterar SR Ekot.

Kommentar: För kännedom utifall att det finns några svenskar i området. 

Tisdag 21 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Väldigt lugnt. Inget att rapportera från omvärldsbevakningen.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Jas-plan störtade utanför Ronneby
Enligt SVT brinner det fortfarande där Jas-planet störtade under förmiddagen (se tidigare anteckning för mer info). Läget verkar dock under kontroll. 
Kommentar: Vi följer läget.

Antalet ehec-fall ökar
Antalet ehec-fall har enligt Sveriges Radio ökar markant den senaste tiden. Antalet bekräftade fall är nu 80 och antalet misstänkta fall 50, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: För en vecka sedan skickade Livsmedelsverket ut ett pressmeddelande om att ett antal myndigheter letar efter smittokällan. Den är alltså ännu inte känd. Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 12.30

Jas-plan störtade utanför Ronneby
Under förmiddagen krockade ett Jas-plan med en skock fåglar nära Blekinge flygfottilj i Ronneby, och piloten fick skjuta sig ut ur planet medan det senare störtade mot marken. Enligt Försvarsmakten klarade piloten sig dock utan allvarliga skador. Själva kraschen ledde dock till att en brand startade i skogsområdet där planet landade. Enligt Försvarsmakten uppmanas allmänheten att hålla sig borta från området då röken är giftig, men något VMA har inte gått ut.
Kommentar: Vi håller koll på hur branden utvecklar sig.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att kommentera.

Måndag 20 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Oroligheter i Kampala, Uganda
Flera medier, bland andra Aftonbladet rapporterar om våldsamheter i Ugandas huvudstad Kampala och att polis och militär skjutit tårgas och varningsskott mot demonstranter. Utrikesdepartementet bedömer att sannolikheten för demonstrationer och missnöjesyttringar är förhöjd i hela landet den närmaste tiden till följd av gripanden av oppositionspolitiker i anslutning till valet i Arua den 15 september. UD uppmanar besökare att iaktta försiktighet, undvika folksamlingar och att följa nyhetsrapporteringen.
Kommentar: Följer med fokus på svenskar i landet.

WHO uppmärksammar mässlingsutbrott i Europa
DN rapporterar att Världshälsoorganisationen, WHO, gått ut med ett pressmeddelande med anledning av att 41 000 personer i Europa smittats med mässling under årets första sex månader. Detta kan jämföras med hela 2017  Det värst drabbade landet är Ukraina där 23 000 insjuknat. I Sverige har 34 personer drabbats av sjukdomen i år, enligt Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 8.30

Ingenting att rapportera.