Vecka 35 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 september


Omvärldsbevakning 21.05

Larm om oljeutsläpp utanför Vinga
Flera medier, däribland DN, Aftonbladet och P4 Göteborg, rapporterar om oljeutsläppet i Göteborgs skärgård. Kustbevakningen bekräftar att olja nu ska ha flutit i land på Flata brunskär, Trinda brunskär, Stora Känsö och Vargö söder om Brännö.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Enligt uppgifter till MSB:s TiB väntas Kustbevakningen under förmiddagen imorgon, måndag, bedöma huruvida man behöver extra resurser från MSB.

Omvärldsbevakning 17.40

Larm om oljeutsläpp utanför Vinga
Under söndagen larmade en privatperson om oljeklumpar mellan Vinga och inloppet till Göteborg. Kustbevakningen har inlett en räddningsoperation för att ta upp oljan. Det rapporterar P4 Göteborg.
Kommentar: Har retweetat information från Kustbevakningen. Följer utvecklingen för att se vilka konsekvenser oljeutsläppet kan få.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget nytt att rapportera.

Lördag 1 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att rapportera.

Fredag 31 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.30

Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur
Kommunen uppmanar boende i Arvidsjaurs tätort att inte dricka det kommunala dricksvattnet eller använda det till matlagning. Orsaken är att det finns förhöjda värden av PFAS i dricksvattnet från Arvidsjaurs vattenverk.
Kommentar: Publicerade nyhet på webbplats, samt delade på Facebook och Twitter enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 11.40

Varning för stora regnmängder i sydöstra Sverige
SMHI har utfärdat klass 1-varning för stora regnmängder i Gotlands, Kalmars, Blekinge län samt östra delen av Kronobergs län. Tidvis kraftigt regn som fram till fredag eftermiddag lokalt kan ge stora mängder.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Torsdag 30 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Onsdag 29 augusti


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Boende i Simlångsdalen uppmanas att koka vattnet
Efter att det hittats bakterier i vattenreservoaren uppmanar kommunen nu boende i Simlångsdalen att koka sitt vatten. Det är ännu oklart hur bakterierna hamnat där men alla boende som har kommunalt dricksvatten uppmanar att koka det innan användning, uppger Sveriges Radio P4 Halland.
Halmstads kommun skriver på sin webbplats att de nu ska inleda spolning av reservoaren och vattenledningarna. Det kommer också tas dagliga prover av vattnet.
Kommentar: Ingen åtgärd, men bra att känna till. 

Omvärldsbevakning 08.30

Tsunamivarning efter skalv i Stilla havet
Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,1 har inträffat nära Nya Kaledonien i västra Stilla havet, uppger Pacific Tsunami Warning Center, som utfärdat en tsunamivarning för Nya Kaledonien, Fiji och Vanuatu. Vågorna kan vara upp till en meter höga, enligt varningscentralen, uppger TT. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Tisdag 28 augusti


Omvärldsbevakning 20.45

Fler har blivit smittade av ehec
Antalet bekräftade fall i det stora utbrottet av ehec som pågår sedan juli fortsätter att stiga. Nu rör det sig om 85 bekräftade fall, uppger Folkhälsomyndigheten för TT/Göteborgs-Posten. Enligt myndigheten är det även bekräftat att dessa fall hör ihop. De flesta har insjuknat i magsjukan under juli, men det finns även fall i augusti, skriver TT/GP. Nio landsting är drabbade av utbrottet hittills, och en utredning pågår för att få reda på vad som orsakat utbrottet, enligt TT/GP. 
Kommentar: Vi följer läget för att kunna svara på frågor eller bemöta oro vid behov. 

Brand i företagsbyggnad i centrala Örnsköldsvik
Det har brunnit i en fastighet med företagslokaler i centrala Örnsköldsvik under tisdagskvällen. Larmet kom vid 18-tiden. Räddningstjänsten har spärrat av området och fastigheten bedöms bli totalskadad, men det ska inte finnas någon spridningsrisk i nuläget. "Tyvärr luktar det rök över hela stan. Man bör inte dra i sig allt för mycket rök. Allmänheten kan försöka hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster", säger Mats Renning, inre befäl på räddningstjänsten i Örnsköldsvik till SR P4 Västernorrland. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor om röken. 

Omvärldsbevakning 17.25

Efter en förmiddag helt utan vädervarningar har SMHI nu utfärdat en varning gällande risk för skogsbrand i Södermanlands län och Stockholms län.
Kommentar: Vi fortsätter att hålla koll på vädervarningar, och noterar att det fortfarande kan vara stor risk för skogsbränder lokalt.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Måndag 27 augusti


Omvärldsbevakning 20.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Planerad detonation vid filminspelning i Köping
Polisen skriver i en händelsenotis att det i kväll (någon gång mellan klockan 16-20) kan höras en kraftig smäll från en gasolexplosion på Kristinebergs sportfält i Köping. Smällen kommer från en filminspelning och detonationen är godkänd av polisen.
Kommentar: Höga smällar eller tutor kan innebära frågor till oss.

Omvärldsbevakning 12.35

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.