Vecka 37 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 september


Omvärldsbevakning 21:00

Uppdatering orkanen Mangkhut
Dödssiffran i Filippinerna har stigit till 59 personer, de flesta har omkommit till följd av lerskred. Samtidigt har orkanen dragit in över Kina där 2,45 miljoner människor har evakuerats rapporterar BBC.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 14:00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 8:45

Uppdatering VMA Färgelanda
Kommentar: Branden var under kontroll vid midnatt och VMA drogs tillbaka samt uppdaterades i våra kanaler.

Uppdatering orkanen Mangkhut
25 personer uppges nu ha omkommit i Filippinerna till följd av ovädret, nu drar orkanen in över Kina rapporterar SVT.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, inga uppgifter om drabbade svenskar.

Uppdatering stormen Florence
Minst 13 personer ska hittills ha omkommit i stormen. Kraftiga regnmängder väntas orsaka omfattande översvämningar i North och South Carolina rapporterar CNN.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, inga uppgifter om drabbade svenskar.

Lördag 15 september


VMA vid brand i Färgelanda 21.51

Det brinner i en fabrik på Fabriksvägen i Färgelanda kommun med kraftig rökutveckling som följd. Ett VMA har gått ut där räddningsledaren uppmanar via alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.  Det är en industribyggnad som arbetar med plaståtervinning som brinner, enligt Sveriges Radio P4 Väst  . Byggnaden är i två våningsplan och det är stora mängder med plast som förvaras i byggnaden.
Kommentar: Publicerat information i alla våra kanaler enligt rutin. Följer händelsen och svarar på frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 21.30

Uppdatering cyklonen Mangkhut
Minst 14 personer uppges ha omkommit när ovädret dragtit in över Filippinerna , enligt AFP, skriver Dagens nyheter. Men dödssiffran förväntas stiga. Efter Filippinerna fortsätter nu Mangkhut mot södra Kina – inklusive jättestäderna Hongkong och Shenzhen – och därefter Vietnam.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenska medborgare drabbats.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 9.15

Stor förödelse efter stormen Florence
Den tropiska stormen Florence har orsakat stor förödelse längs North Carolinas kustlinje i USA.  Myndigheterna varnar för att den kommer att fortsätta utgöra en verklig fara de närmaste 36 timmarna, uppger Sveriges Radio ekot.  I hamnstaden Wilmington har en mamma och hennes barn dödats sedan ett träd föll över deras hus.  Omkring 1,7 miljoner människor har evakuerats eller gett sig av frivilligt och över 26 000 människor har tvingats att söka skydd , rapporterar CNN enligt SR. Över 600 000 hem och arbetsplatser var utan ström på fredagen. 
Kommentar: Sveriges ambassad i Washington uppmanar svenska medborgare i områdena att följa råd och anvisningar från lokala myndigheter.

Cyklonen Mangkhut drabbar Filippinerna
Tyfonen Mangkhut har uppmätts som det kraftigaste ovädret på planeten i år, enligt det japanska väderinstitutet, skriver Aftonbladet. I norra delarna av Filippinerna har ovädret orsakat stor förödelse.  Tak slets loss, träd föll och strömmen slogs ut. BBC rapporterar att i stort sett alla byggnader i staden Tuguegarao har skadats på något sätt. Sveriges ambassad i Manila uppmanar svenska resenärer och boende i de områden som kommer att drabbas att vara extra vaksamma och följa lokala myndigheters råd.    
Kommentar: Ovädret drar vidare mot Hong Kong. Inga rapporter om skadade svenskar. Under gårdagen delade vi ambassadens information i våra sociala medier-kanaler.

Risk för isländskt vulkanutbrott
En av Islands mest fruktade vulkaner - Katla - kan vara på väg att få ett utbrott. En grupp isländska och brittiska geologer har nyligen avslutat en forskningsstudie som visade att Katla börjat släppa ut enorma mängder koldioxid, något som historiskt varit tydliga tecken på ett förestående utbrott, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett utbrott i Katla skulle bli många gånger större än vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010, som stoppade den europeiska flygtrafiken, varnar forskare.
Kommentar: Följer med tanke på att ett utbrott kan få stora konsekvenser för bland annat flygtrafiken.

Fredag 14 september


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.25

Nu drar orkanen Florence in
Orkanen Florence har börjat svepa in kraftiga vindar och ösregn över den amerikanska östkusten. Det har lett till strömavbrott och översvämningar – och just de stora regnmängderna bekymrar myndigheterna. Runt 1,7 miljoner människor har antingen beordrats eller uppmanats att evakuera de orter som tros bli värst drabbade. Runt tio miljoner människor har sina bostäder på orkanens beräknade väg, rapporterar Sveriges Radio 
Kommentar: Fortsätter följa.

400 evakuerade vid brand i ljusfabrik i Finland
En fabrik med 200 ton paraffin brinner i Salo i Finland, fem mil öster om Åbo. Branden i ljusfabriken sprider giftig rök som syns på flera mils håll. 400 människor har hittills evakuerats, skriver SVT nyheter.
Kommentar: För kännedom utifall det skulle komma frågor.


Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.

Torsdag 13 september


Omvärldsbevakning 22:45

Två tropiska cykloner närmar sig land under fredagen
•Orkanen Florence, som hotar USA:s västkust, väntas nå land fredag förmiddag. Orkanen har avtagit i vindstyrka, men väntas fortfarande föra med sig massivt högvatten i kombination med omfattande regnoväder. Enligt BBC varnar myndigheterna för att en upp till fyra meter hög flodvåg kan översvämma kusten. 
•Tyfonen Mangkhut hotar de allra norra delarna av Filippinerna. Den kategoriseras just nu som en supertyfon kategori 5 och väntas nå land fredag kväll med samma styrka, enligt Tropical Storm Risk. Mangkhut fortsätter sedan mot södra Kina och norra Vietnam.
Kommentar: Svenska ambassaden i USA uppdaterade sin reseinformation om orkanen Florence senast i dag på förmiddagen. Svenska medborgare i de berörda områdena uppmanas att följa råd och anvisningar från lokala myndigheter. Ambassaden i Manila har ingen information om tyfonen Mangkhut.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:00

VMA till allmänheten i Norra Hässlegården, Karlskrona kommun
Ett Viktigt meddelande till allmänheten är utfärdat för Norra Hässlegården i Karlskrona. Det brinner på en bilskrot och räddningsledaren uppmanar alla i närheten att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation. Mer information finns hos Sveriges Radio Blekinge.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Omvärldsbevakning 09:00

Ingenting nytt att notera.

Onsdag 12 september

Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.40

USA: Guvernör betonar allvarligt orkanläge
North Carolinas guvernör Roy Cooper understryker att det är viktigt att de cirka två miljoner människor som nu beordras att evakuera inför orkanen Florence följer uppmaningen, rapporterar TT/SR Ekot.
– Detta är ett historiskt oväder, som kommer kanske en gång per livstid, säger Roy Cooper som uppmanar alla berörda att "fly nu".

– Vi ber folk att inte försöka rida ut ett monster, säger Roy Cooper, enligt TT/SR Ekot.
Kommentar: Vi fortsätter att följa orkanläget. Har publicerat video med allmänna råd vid tropiska cykloner i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Tisdag 11 september


Omvärldsbevakning 22.20

Orkanvarning för USA:s östkust, komplettering
Delat reserekommendationer från UD resklar på facebook.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget, för svenskar som kan befinna sig i området.

Omvärldsbevakning 16.20

Stor manifestation i samband med Kataloniens nationaldag
Idag firas Kataloniens nationaldag La Diada. I samband med det har organisationen Katalanska nationalförsamlingen kallat till en större manifestation i centrala Barcelona med start klockan 17. Den svenska ambassaden rekommenderar besökare i regionen att undvika större manifestationer och folksamlingar samt att följa anvisningar från lokala myndigheter och medier. Enligt Aftonbladet har över 460 000 personer anmält sig för att delta i manifestationen.
Kommentar: Har gått ut med svenska ambassadens information om manifestationen på sociala medier. Många svenskar i Barcelona, även om turistsäsongen är över.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget nytt att rapportera 

Omvärldsbevakning 08.40

Kraftig orkan närmar sig USA:s östkust
Orkanen Florence närmar sig USA:s östkust och växer rejält i styrka, rapporterar SVT Nyheter. Delstaterna Virginia, North Carolina och South Carolina har utlyst nödläge och evakueringen av över en miljon människor har inletts.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Måndag 10 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 06.00

Uppdatering Val.se
Val.se ser nu ut att fungera som normalt.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet samt på Facebook.