Vecka 38 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 september


Omvärldsbevakning 21.45

Karlstad kommun hackade
Ett datavirus sprids via Karlstad kommuns e-postsystem. Kommunen går nu ut och uppmanar de som får mejlet att inte klicka på några länkar. Mejlet ser ut att komma från kommunanställda. Mottagaren uppmanas att klicka på länken och ange inloggningsuppgifter. Men då blir man själv hackad och börjar skicka mejl vidare. Om mejlet bara läses händer ingenting.
Enligt kommunchefen är alla sekretessbelagda uppgifter som kommunen hanterar skyddade av brandväggar och ska inte ha kunnat nås av någon utomstående som en följd av intrånget, skriver SVT Värmland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Lördag 22 september


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Faran över efter branden i Gnesta
Räddningstjänsten har meddelat att faran är över efter industribranden i Gnesta. Räddningstjänsten är fortfarande kvar under eftermiddagen och arbetar med eftersläckning, rapporterar SR P4 Sörmland.
Kommentar: Uppdaterade VMA-text med att faran är över enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 11.40

VMA i Gnesta
Det började brinna i en industrilokal i Gnesta, Södermanlands län, på lördagsmorgonen. Kraftig rökutveckling. Ett Viktigt meddelande till allmänheten gick ut, där räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 
Kommentar: Skrev nyhet, publicerade på FB och Twitter. Översatte till engelska enligt mall. 

Stormen Knud har bedarrat - en man allvarligt skadad
Stormen Knud har lugnat sig, rapporterar SVT Nyheter. En man i Fjärås som arbetade med elförsörjning ska ha fått livshotande skador när han fick ett fallande träd över sig under stormen, skriver Göteborgs-Posten. I övrigt har det förekommit strömavbrott och trafikstörningar i stormens spår, enligt SVT Nyheter.
Kommentar: Betraktar händelsen som avslutad för vår del. 

Fredag 21 september


Omvärldsbevakning 23.45

Klass 2-varning för storm
Vindarna i samband med stormen Knud väntas kulminera under natten mot lördag. På fredagskvällen finns en klass 2-varning för stormbyar utfärdad i Bohuslän och i området sydväst om Vänern. Dessutom en klass 2-varning för storm på Skagerack.
I övriga delar av Västsverige finns en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar som avtar lördag morgon, skriver SMHI.
Kulingvarning är utfärdad för samtliga farvatten.
Vattenståndet i Skagerack, Kattegatt och norra Öresund väntas stiga under natten och når på lördagen 80-100 centimeter över medelvattenstånd. I Sydvästra Östersjön är det istället lågt vattenstånd på lördag morgon.
Även i Bottenviken stiger vattenståndet under lördagsdygnet upp till 110 centimeter över medelvattenstånd.
Kommentar: Uppdaterar nyheten samt nytt inlägg på Facebook och på Twitter.

Trafikstörningar
De resenärer som tidigare under kvällen har suttit fast på stillastående tåg har nu kunnat åka vidare, enligt Trafikverket. Nedfallna träd har under eftermiddagen och kvällen gjort att tåg stått stilla i timmar i Katrineholm och Sala, rapporterar SR.
Ett flertal vägar har också drabbats av störningar på grund av nerfallna träd, uppger Trafikverket. Bland annat varnade Trafikverket för framkomlighetsproblem i Jönköpings län, Kalmar län, Örebro län, Södermanland och Östergötland.
Kommentar: Ingen åtgärd. För kännedom.

Elavbrott
Inte bara Västkusten drabbades av elavbrott på grund av stormen Knud. Till exempel var tusentals hushåll strömlösa i Södermanland och Östergötland under kvällen, uppger SR.
Kommentar: Ingen åtgärd. För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.30

"Sverige bävar inför stormen Knud"
Så skriver TT, vilket också har snappats upp av exempelvis Sydsvenskan. SMHI:s varning för storm gäller alltså fortsatt i stort sett hela Götaland och Svealand.
Kommentar: Vi följer läget under eftermiddagen och kvällen.

IT-haveri på sjukhus i Kronoberg
Mellan midnatt och lunchtid i dag hade Region Kronoberg stora problem med sitt IT-system, vilket gjorde att sjukhusen i regionen inte kunde utföra någon planerad verksamhet. Problemen ska ha berott på en uppdatering som gått snett. Enligt regionen är systemen nu igång igen och viss verksamhet kan utföras som planerat. Operationer är dock fortsatt inställda.
Kommentar: En längre händelse hade kunna orsaka ett kraftigt tryck på övriga vårdinrättningar i närområdet. Vi håller därför ett öga på den fortsatta utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.00

Klass 2-varning för Hallands sänkt
Under fredagsmorgonen nedgraderade SMHI den klass 2-varning som igår utfärdades för vindbyar med stormstyrka i Hallands län. Istället ligger nu en varning klass 1 för området, vilket innebära mycket starka vindbyar, dock inte i stormstyrka.
Kommentar: Justerat nyhet och uppdaterar Facebook.

Torsdag 20 september


Omvärldsbevakning 20.30

Uppdatering: Klass 2-varningar för stormbyar
På torsdagskvällen meddelade Trafikverket att tågtrafiken ställs in på stäckorna på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö och Varberg-Borås-Herrljunga. Detta gäller från den 21 september klockan16.00 till den 22 september klockan 14.00. Orsaken är hårda vindar i området. Resenärer hänvisas till sitt tågbolag för mer information, skriver Trafikverket.
Kommentar: Uppdaterade nyheten med denna info. 

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Kokning av vattnet rekommenderas runt Karlstad
Karlstads kommun uppmanar till kokning av dricksvatten i delar av Karlstad med omnejd efter att bakterier upptäckts i Vålbergs dricksvatten, meddelar P4 Värmland. 
Kommentar: Så länge det inte är något VMA utfärdat gör vi bedömningen att vi inte går ut med information om det här i våra kanaler. 

Jordbruksverket om svinpest
Jordbruksverket varnar för djursjukdomen afrikansk svinpest som finns i Europa. Myndigheten tipsar om hur man kan minska risken att smittan når Sverige.
Kommentar: Vi har hittills gjort bedömningen att Krisinformation.se inte ska gå ut med en nyhet om detta, bland annat eftersom smittan inte drabbar människor. Vi följer hur nyheten diskuteras och följs upp i medierna.

SMHI varnar för stormbyar i Västsverige från fredag eftermiddag
SMHI har gått ut med klass 2-varningar för stormbyar i Västra Götalands och Hallands län och klass 1-varningar i stora delar av Götaland och Svealand.
Kommentar: Eftersom det är en klass 2-varning, vilket innebär fara för allmänheten, så har vi gått ut med en nyhet om detta. Fortsätter följa prognoserna om när vindarna väntas nå Sverige och vi förbereder att gå ut med tips i sociala medier om vad man bör tänka på i samband med stormar.

Omvärldsbevakning 08.45

Risk för storm kan bli varning
SMHI har under gårdagen utvidgat området som omfattas av risk för stormbyar på fredagen. Risk för stormbyar är nu utfärdad för Västra Götalands län, Hallands län och Värmlands län, skriver SMHI. Stormbyar på 25-30 m/s är att vänta på västkusten under fredagskvällen, enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic, som tror att SMHI kommer att uppgradera risken till en varning under torsdagen, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget avseende höststormen. 

Onsdag 19 september


Omvärldsbevakning 22.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Risk för stormbyar och klass 1-varning för mycket hårda vindbyar
SMHI har utfärdat risk för stormbyar i Västra Götalands och Hallands län. Risken för stormbyar gäller under senare delen av fredagen. I Bohuslän och Göteborg finns en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar utfärdad, vilken gäller för natten mot torsdagen.
Kommentar: Blåsigt väder väntar och vi fortsätter att bevaka SMHI:s varningar. Vid klass 2- varning publicerar vi en nyhet.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 18 september


Omvärldsbevakning 21.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget nytt att notera.

Måndag 17 september


Omvärldsbevakning 21.30

Avrådan Addis Abeba
UD gick idag ut och uppmanade svenskar att undvika centrala delar av Etiopiens huvudstad Addis Abeba på grund av oroligheter. Man uppmanar även svenskar att undvika folksamlingar, iaktta försiktighet och hålla sig uppdaterad via lokala medier. 
Kommentar: Av relevans för svenskar i området. Då det inte är en generell avrådan från resor till huvudstaden eller landet delade jag inte nyheten på twitter. UD Resklar har heller inte lagt ut på Twitter.

Brand i pelletsfabrik i Ljusne
Det brinner i en pelletsfabrik i Ljusne, Söderhamns kommun rapporterar P4 Gävleborg. I nuläget finns ingen mer information.
Kommentar: Detta är en typ av händelse som ofta genererar VMA. Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 16.40

Aftonbladet rapporterar om att det ska ha inträffat en explosion i garaget till ett köpcenter i stadsdelen Brooklyn i New York. Rökpelare kan ses från flera kilometers avstånd och allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området.
Kommentar: I skrivande stund oklart vad som orsakade explosionen. Fortsätter att följa med tanke på att det bor många svenskar i New York (plus att det är ett populärt turistmål för svenskar).

Omvärldsbevakning 09.50

Uppdatering tyfonen Mangkhut
Myndigheterna befarar att uppemot 100 personer kan ha omkommit efter ett jordskred på Filippinerna, orsakat av tyfonen Mangkhut. Det skriver Dagens Nyheter.
Tyfonen har nu dragit in över Kina och Ekot rapporterar om stor förödelse även där. Bland annat ska runt 900 flygavgångar ha ställts in från Hong Kong. Sveriges ambassad i Kina uppmanar svenskar som befinner sig i det berörda området att iaktta stor försiktighet och att noggrant följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07.40

Uppdatering ovädret Florence
Ovädret Florence väntas tappa i styrka under måndagen för att sedan eventuellt öka igen under tisdag och onsdag. Det uppger orkancentret NHC.
Hittills har 17 personer omkommit i ovädret och enligt Aftonbladet varnar myndigheterna för ytterligare död och förstörelse.
Kommentar: Fortsätter att följa. Faran inte över då Florence uppges kunna öka i styrka.