Vecka 39 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 september


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering: Förseningar i tågtrafiken 
Trafikverket har meddelat att felet beräknas vara avhjälpt kl 02.00 i natt.
Kommentar: Släpper därmed händelsen.

Omvärldsbevakning 16.00

Förseningar i tågtrafiken på Västra stambanan
På grund av en nedriven kontaktledning mellan Katrineholm och Flen och ett samtidigt växelfel i Flen är det enligt DN förseningar och inställda avgångar på  sträckorna Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö och Stockholm–Karlstad/Oslo. Tåg leds om via Västerås, Södertälje respektive Nyköping, beroende på destination. Ännu ingen prognos om när stoppet ska vara löst.
Kommentar: Trafikverket har publicerat ett Meddelande på sin hemsida. Avvaktar eventuell publicering av Just nu eftersom trafiken trots allt leds annan väg.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget nytt att notera.

Lördag 29 september


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering tyfonen Trami i Japan
Den tropiska orkanen Trami har dragit in över ön Okinawa i södra Japan med vindstyrkor på 60 meter per sekund, rapporterar SVT Text. Orkanen befaras orsaka extremt väder fram till måndag. En vädervarning har utfärdats som uppmanar människor i Japan att sätta sig i säkerhet.
Svenska Ambassaden i Japan har sedan tidigare information om tropiska orkaner under tyfonsäsongen.
Kommentar: Följer. Inga rapporter om drabbade svenskar.

Strömavbrott i Jämtland
Över1.500 hushåll i Jämtlands län blev under lördagskvällen utan ström, rapporterar SR P4 Jämtland, som har varit i kontakt med elbolaget Eon på lördagskvällen.
"Vi kommer inte lösa detta ikväll", säger Björn Persson, vid Eons pressjour.
Kommentar: Följer. Elavbrottskarta finns här.

Omvärldsbevakning 15.15

Flera sjuka i legionella
Flera personer har insjuknat och minst en har avlidit i en ovanlig typ av legionellasmitta. Totalt har 42 fall av legionella i sex län i södra delen av Sverige rapporterats sedan april.
I Stockholms län, som har flest smittade, rör det sig om ett 20-tal drabbade, rapporterar SVT Nyheter. 
"Smittan har varit svårupptäckt och smittkällan är inte fastställd", säger smittskyddsläkare Per Follin till SVT.
Kommentar: För kännedom. Det kan komma frågor om smittan.

Omvärldsbevakning 09.15

Stormen "Zorba" på väg mot södra Grekland
En cyklonliknande storm, kallad ”Zorba”, rör sig mot södra Grekland och Turkiet. Området kan drabbas av storm och ösregn under helgen, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom. Sannolikt svenskar i de områden som kan drabbas. Delade UD Resklars varning på facebook igår kväll.

Uppdatering tsunami Indonesien
Nästan 400 människor har dött efter att ett kraftigt jordskalv med en efterföljande tsunami slagit mot staden Palu och en närliggande ort på den indonesiska ön Sulawesi, rapporterar SVT.
Svenska UD uppmanar svenskar i området att följa anvisningar från lokala myndigheter samt kontakta anhöriga för att meddela att de är i säkerhet.
Ambassaden i Jakarta skriver
att telefonnätet inte fungerar i vissa områden och att flygplatsen Mutiara Sis Al Jufti i Palau för närvarande är stängd efter att flygtornet kollapsat och landningsbanan har skadats. Flygplatsen förväntas kunna operera igen på eftermiddagen den 29 september.
Kommentar: Fortsätter följa.

Fredag 28 september


Omvärldsbevakning 22.35

Kolibakterier i dricksvattnet i Haninge
Haninge kommun meddelar på fredagseftermidagen att de efter provtagning har hittat koliforma bakterier i dricksvattnet i centrala Handen. Kommunen uppmanar därför allmänheten att koka vatten till dryck och matlagning.
Kommentar: Noterar för kännedom, om situationen förvärras eller det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.10

Tsunami har drabbat Indonesien - uppgifter om saknade människor
Under morgonen drabbades Sulawesiön i Indonesien av kraftiga jordbävningar. Detta ska ha utlöst en kraftig tsunami, rapporterar AP/Expressen. Flera hus har svepts bort och familjer saknas, enligt AP. Tsunamin uppges ha träffat städerna Palu och Donggala, skriver Expressen. 
Kommentar: Vi följer läget med tanke på eventuella svenskar i området. 

Orkanen Trami rör sig mot Japan
Orkanen Trami väntas nå de sydligaste delarna av Japan på fredag kväll med regn och hårda vindar. Orkanen förväntas dra in över Japan i hög hastighet och allmänheten uppmanas till vaksamhet, rapporterar SVT Nyheter. 
Kommentar: Vi följer med tanke på eventuella svenskar i området. Vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Dansk polis stängde Öresundsbron för trafik
Polisen i Danmark stängde av Öresundsbron och övriga förbindelser till och från Själland vid 14-tiden. Orsaken var att Köpenhamnspolisen letar efter tre personer i en svenskregistrerad Volvo, som enligt polisen ska vara inblandad i allvarlig kriminell aktivitet. Öresundsbron öppnades vid 15-tiden och även andra förbindelser till Själland skulle öppnas igen under eftermiddagen, uppger SR P4 Malmöhus. 
Kommentar: För kännedom. 

Stort strömavbrott i Solna och Sundbyberg
Ett stort strömavbrott har inträffat i Solna och Sundbyberg. Inledningsvis drabbades drygt 25.000 kunder, enligt SR P4 Stockholm. Gallerian Mall of Scandinavia blev strömlös och fick evakueras. Bland annat ska hissar ha slutat fungera. Enligt Vattenfall handlar det om ett fel i en elnätsstation i Järva. Strömmen kommer tillbaka stegvis. Vid 16.30 var ca 4.000 kunder fortfarande utan ström. Vid 19-tiden tror Vattenfall att strömmen ska vara tillbaka överallt, uppger SR P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 11.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Torsdag 27 september


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 16.15

Kolibakterier i  dricksvattnet i Sälen
Boende i Tandådalen-Hundfjället i Malung-Sälens kommun uppmanas att koka allt vatten som används till dryck och matlagning. Enligt det kommunala vatten- och energibolaget Vamas,  så visar prover på koliebakterier i vattnet i Sälenfjällen. Det handlar om området kring Tandådalen och Hundfjället, uppger kommunen och SVT Dalarna.
Kommentar: Orsaksutredning pågår. Kokningsrekommendationen är en säkerhetsåtgärd enligt kommunen. Ingen åtgärd  för oss i nuläget.

Omvärldsbevakning 11.10

Ingetnting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingetnting att rapportera.

Onsdag 26 september


Omvärldsbevakning 20.10

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.30

Klass 2-varning för storm i Jämtlandsfjällen och södra Lapplandsfjällen
Från onsdag morgon väntas storm och möjligen även orkanbyar i Jämtlands län, Jämtlandsfjällen och Västerbottens län, södra Lapplandsfjällen. I samband med detta väntas också skurar eller byar av blötsnö. Vinden kommer att avta under onsdagskvällen, enligt SMHI.
Kommentar: Publicerat nyhet på webb, Facebook och Twitter. Följer konsekvenser av ovädret.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera

Tisdag 25 september


Omvärldsbevakning 21.45

Kraftiga vindar väntas, båtturer inställda på västkusten
På onsdag väntas hårda vindar dra in över Sverige från väst. Detta har bland annat föranlett inställda färjeturer mellan Strömstad och Sandefjord på onsdagen, meddelar Sveriges Radio. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar från Västra Götalands kust och österut samt från Västerbottens- och Jämtlandsfjällen och österut. Ovädret väntas från onsdag morgon.
Kommentar: Följer väderutvecklingen och vädrets återverkan på transporter.


Omvärldsbevakning 16.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Måndag 24 september


Omvärldsbevakning 21.46

Telestörningar drabbar Telias kunder i Västerbotten
Telias 2G- och 3G har begränsad täckning i området kring Hemavan och Tärnaby i Västerbotten, uppger SVT . Telestörningarna väntas vara avhjälpta på tisdag morgon.
Kommentar: Noterar detta utifall att det skulle komma frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.