Vecka 4 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 januari


Omvärldsbevakning 21.35

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att rapportera.

Lördag 27 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Varning för besvärligt väder
SMHI klass-1 varnar för besvärligt väder i form av snöfall och regn stora delar av södra Sverige.
Flera medier, bland annat TT rapporterar om detta.
Kommentar: Klass-1 varningar kan innebära risk för samhällsstörningar, i detta fall är stora delar av landet berört.

Omvärldsbevakning 14.10

Bilbomb i Kabuls diplomatkvarter 
TT och flera andra medier rapporterar om att en bilbomb exploderat i Kabul på förmiddagen nära det område där bland annat svenska ambassasden och flera myndighetsbyggnader ligger. BBC uppger att minst 63 personer ska ha dödats och 151 skadats. Svenska ambassaden i Afghanistan meddelar på twitter att all deras personal är i säkerhet. Det är den tredje dödliga attacken i landet på kort tid, tidigare i veckan attackerades Rädda barnens kontor i Jalalabad och förra veckan attackerades ett hotell i Kabul.
Kommentar: Eftersom bomben sprängdes i diplomatkvarteren nära svenska ambassaden kan svenskar som arbetar i Kabul vara berörda. Retweetat ambassadens information.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Fredag 26 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Översvämningar i Paris
Vattennivån i Seine fortsätter att stiga. Under natten till fredagen var vattennivån 5,58 meter över det
normala vattenståndet, rapporterar Svt. Under helgen väntas nivån stiga ytterligare, till 6,2 meter över
det normala. Det är inte bara i Paris som drabbats. Stora delar av norra Frankrike ska har stora problem med höga flöden.
Kommentar: För kännedom om det blir stora konsekvenser av de höga flödena.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.50

Brand på äldreboende
En kraftig brand bröt ut på äldreboendet Allégården i Tibro natten till fredagen, rapporterar bland andra Skaraborgs Allenhanda och Sveriges Radio. Omkring 60 personer evakuerades till äldreboendet Bäckliden och ett fåtal personer fördes till sjukhus. Tibro kommun har öppnat ett krisnummer och meddelar på sin webbplats att man har aktiverat sin POSOM-grupp och förstärkt servicen i kommunreceptionen.
Kommentar: Branden berör ett stort antal boende och deras anhöriga. Följer ur ett lärande krishanteringsperspektiv.

Torsdag 25 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Döda och skadade i tågolycka i Italien
En regionaltåg spårade på torsdagsmorgonen ur strax utanför Milano, rapporterar SR och Svt bland andra. Enligt uppgifter i medierna finns dödsoffer och skadade, varav flera allvarligt.
Kommentar: Det finns i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar.

Brott mot elföreskrifter orsakade strömavbrottet på sjukhuset i Lund
Strömavbrottet på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund orsakades av en avgrävd kabel. Det var en entreprenör som använde grävmaskin kring kabeln trots att det står i föreskrifterna att det endast är tillåtet att gräva för hand närmast kabeln. Kabelbrottet gjorde dessutom att reservkraften inte kunde användas. Elavbrottet fick stora följder under onsdagen. Till exempel fick ambulanser dirigeras om till andra sjukhus och endast akuta operationer kunde genomföras. Det skriver TT.
Kommentar: Förklaring till varför kabelbrottet fick så stora konsekvenser, till exempel att reservkraften inte kunde användas. Se även gårdagens anteckningar.

Omvärldsbevakning 07.30

Kraftig villabrand i centrala Södertälje
En kraftig villabrand startade i centrala Södertälje tidigt på torsdag morgon, rapporterar flera medier bland andra Aftonbladet. Branden har enligt räddningstjänsten inneburit kraftig rökutveckling som har spridit sig västerut runt området Bårsta. Räddningstjänsten arbetade på morgonen med att förhindra spridning till närliggande byggnader.
Kommentar: Omfattande räddningsinsats och en händelse som kan påverka många närboende. Fortsätter att följa under morgonen.

Ny rapport om antibiotikaresistens
Folkhälsomyndigheten beräknar i en ny rapport att bakteriers motståndskraft mot antibiotika kommer att fyrdubblas fram till 2050 och fram till dess kosta 16 miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio. Enligt prognoserna från Folkhälsomyndigheten väntas en fördubbling av antalet anmälda fall av antibiotikaresistens i Sverige de kommande tio åren och mer än fyra gånger så många år 2050.
Kommentar: Följer de kommande diskussionerna kring denna rapport, eftersom antibiotikaresistensen är en högaktuell fråga och ett växande hot mot människors hälsa.

Elavbrott i Älvdalen
50 hushåll var tidigt på torsdagsmorgonen fortfarande utan el i Älvdalen efter det strömavbrott som drabbade mer än 300 hushåll natten mot torsdag. Orsaken till avbrottet tros bero på ett fel i teknisk utrustning, rapporterar SVT.
Kommentar: Antalet drabbade hushåll har sjunkit kraftigt under natten och läget verkar vara under kontroll. 

Elavbrott åtgärdat på sjukhus i Lund - uppföljning av tidigare händelse
Strömförsörjningen på Skånes universitetssjukhus fungerar igen, rapporterar Sveriges Radio. De tidigare problemen åtgärdades sent under onsdagskvällen och inga fler planerade operationer behöver enligt sjukhuset ställas in.
Kommentar: Uppföljning av onsdagens händelse som påverkade ett antal planerade operationer och annan sjukhusverksamhet.

Onsdag 24 januari


Omvärldsbevakning 22.50

Problem med fjärrvärmen i Västerås
Flera bostadsområden i Västerås drabbades av problem med fjärrvärmen under onsdagskvällen, rapporterar Sveriges Radio. Enligt uppgifter från Mälarenergi förväntas problemen vara åtgärdade under natten till torsdag. Även Hallstahammar, Surahammar och Skultuna berördes av fjärrvärmestörningen men där åtgärdades problemet tidigare under kvällen.
Kommentar: Inte säkert hur länge problemen kommer att fortsätta. Värt att bevaka händelsen tills det är åtgärdat.

Svensk organisation kan ha varit måltavla i attacken mot Rädda barnen
Svenska Afghanistankommittén kan ha varit en måltavla vid det självmordsattentat som drabbade Rädda barnen i Jalalabad på onsdagsförmiddagen. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio och DN. Organisationen ligger granne med Rädda barnens kontor, där minst tre personer dog och ett 20-tal skadades. Afghanistankommitténs personal kunde evakueras och ingen kom till skada. Terrororganisationen Islamiska staten som har tagit på sig dådet och uppger att attacken riktade sig mot brittiska, svenska och afghanska institutioner.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom händelsen kan ha varit riktad mot svenska institutioner.

Risk för översvämningar i Paris
Paris hotas av svåra översvämningar under fredagen, rapporterar bland annat DN. Orsaken är de senaste dagarnas stora regnmängder i norra Frankrike. På onsdagen uppmättes vattennivån i floden Seine till drygt fem meter över det normala. Flera gatuavsnitt utmed Seine har redan stängts av men enligt franska myndigheter har inga allvarliga incidenter inträffat ännu.
Kommentar: Många svenskar bor eller besöker Paris. Fortsätter att följa, även ur ett lärande krishanteringsperspektiv.

Elavbrott på sjukhus i Lund - uppföljning
Det är fortsatta problem med elförsörjningen vid Skånes universitetssjukhus men patienter uppmanas att komma på sina bokade tider under torsdagen såvida de inte har fått någon annan information, uppger sjukhuset på sin webbplats och Twitter.
Kommentar: Retweetade information från sjukhuset under kvällen. 

Omvärldsbevakning 16.45

Elavbrott på sjukhus i Lund uppföljning
Det är fortsatta problem med strömförsörjningen på Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund, uppger Aftonbladet. Pressansvarig på sjukhuset säger till tidningen att planerade operationen har ställts in och att ambulanser dirigeras om till andra sjukhus.
Kommentar: Fortsätter följa. Det finns ingen information på sjukhusets eller Region Skånes webbplatser. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 13.15

Elavbrott på sjukhus i Lund
Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund har gått upp i stabsläge efter ett antal korta strömavbrott under
onsdagsförmiddagen, skriver Aftonbladet. Pressansvarig på sjukhuset säger till tidningen att det är för tidigt att säga i vilken omfattning som avbrottet påverkar verksamheten, patienter och personal.
Kommentar: Värt att hålla ett öga på om situationen förvärras. Det finns ingen information på sjukhusets
eller Region Skånes webbplatser.

Vädervarningar i stora delar av landet
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för stora delar av landet. I söder för höga flöden, i norr för snöfall och hårda vindar och i samtliga farvatten kulingvarning.
Kommentar: Väderläget har ställt till med en del problem för väg-, tåg och flygtrafik. Kan vara värt att hålla ett öga på. Se även morgonens anteckning om flyg- och tågproblem.

Omvärldsbevakning 09.00

Vädret orsakar problem för flyg och tågtrafik 
Blötsnö gör att det är svårt att hålla landningsbanorna på Arlanda rena, uppger Svedavia. Detta har orsakat stora förseningar i inrikestrafiken. Även tågtrafiken har svårigheter på grund av väderläget, rapporterar SR.
Kommentar: För kännedom. Det finns inga uppgifter som tyder på att samhällsviktiga funktioner, liv eller hälsa påverkas.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att rapportera.

Tisdag 23 januari


Omvärldsbevakning 22.45

Omfattande tågstopp i södra Sverige
Flera medier, bland andra Sydsvenskan rapporterar om ett stort signalfel som orsakade stopp för samtliga tåg i Skåne, Kronoberg, Jönköping, Kalmar och Blekinge län under kvällen. Felet var avhjälpt kl 21.25 men följdförseningar beräknas pågå under längre tid och Trafikverket återkommer med prognos under morgonen.
Kommentar: Noterar på grund av den stora omfattningen

Omvärldsbevakning 15.30

Tsunamivarningar återtagna efter kraftigt skalv utanför Alaska
Efter en större jordbävning (magnitud 8,2) 260 km sydöst om Kodiakön, Alaska, utfärdades tsunamivarningar för Alaska samt Kanadas och USA:s västkust och andra områden i norra Stilla havet. Bland andra SVT rapporterade om varningarna och intresset för tsunamivarningen har varit relativt högt på sociala medier. Svenska nationella seismiska nätet, SNSN, meddelade under eftermiddagen att tsunamivarningarna dragits tillbaka.
Kommentar: Slutar följa specifikt, inga rapporter om skador. 

Omvärldsbevakning 11.20

Varningar för tsunami i norra Stilla havet efter kraftigt skalv utanför Alaska
SVT rapporterar att ett jordskalv med magnitud över 8.2 har inträffat i havet utanför Alaskas södra kust. BBC skriver att en tsunamivarning är utfärdad för bland annat Alaska och Kanada. Varning av en lägre grad är i kraft för den amerikanska västkusten och Hawaii, uppger SVT. Enligt den amerikanska meteorologiska myndigheten NWS skulle en tsunami kunna sprida sig till stora delar av Stilla havet.
Kommentar: Vi följer vilka varningar som skickas ut från myndigheter i området och mediers rapporter om skador eller risker för skador.  

Omvärldsbevakning 08.00

Tusentals evakuerade efter gasläcka i London
Omkring 1500 personer har utrymts efter larm om en stor gasläcka i området West End i London vid 01-tiden natten mot tisdag, skriver Aftonbladet. Inga rapporter om skadade men räddningstjänsten uppmanar allmänheten att undvika området. 
Kommentar: Följer då det drabbade området är ett populärt turistmål.

Vukanutbrott i Japan
Ett mindre vulkanutbrott vid den japanska skidorten Kusatsu, 15 mil från Tokyo, uppges ha dödat en person och skadat ett femtontal enligt BBC News. Troligen har utbrottet orsakat en lavin men detta har inte kunnat fastställas. Enligt Dagens Nyheter uppmanar Japans meteorologiska myndighet människor att hålla sig borta från vulkanen Kusatsu-Shirane i landets centrala delar.
Kommentar: Följer med fokus på eventuellt drabbade svenskar.

Måndag 22 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Jordskalv i Falköping
Ett jordskalv har känts i Falköping med omnejd, skriver Göteborgs-Posten. Skalvet uppmättes till drygt magnitud 2.5 och epicentrum ligger drygt tre kilometer väster om orten. Det finns inga rapporter om skador. Enligt seismologer vid Uppsala universitet är det inte ovanligt med sådana skalv i Sverige, men de flesta sker inte nära tätorter, så de märks inte.
Kommentar: Noterar detta eftersom det kan uppstå frågor om skalvet. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ökad risk för vulkanutbrott på Filippinerna
Myndigheterna i Filippinerna har höjt varningsnivån för ett utbrott från vulkanen Mayon till en fyra på en femgradig skala, skriver Dagens Nyheter. Det innebär att ett utbrott kan ske inom de närmaste dagarna. Vulkanen ligger i ett område som besöks av turister och ligger drygt 30 mil sydost om huvudstaden Manila. Sveriges ambassad råder svenskar i området att följa filippinska myndigheters information.
Kommentar: Följer eftersom det kan finnas svenskar i området.

Omvärldsbevakning 06.30

Inget att rapportera.