Vecka 41 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Tre döda i flygolycka i Tyskland 
Två vuxna och ett barn har omkommit vid en olycka med ett flygplan av typen Cessna i Tyskland. Olyckan skedde när planet skulle landa på en flygplats i Wasserkuppe, uppger nyhetsbyrån AP, enligt SVT nyheter. Piloten fick problem vid landningen och försökte lyfta igen men körde då in i en grupp människor som stod vid flygfältet. Ytterligare åtta personer ska ha skadats.
Kommentar: Följde händelsen med tanke på att svenskar kunde varit drabbade.


Omvärldsbevakning 14.30

Hundratusentals strömlösa efter ovädret Leslie
Ovädret Leslie drog in över Portugal natten till söndagen med orkanstyrka i vindbyarna. Hundratusentals hushåll är strömlösa, skriver Dagens nyheter. Vindhastigheter på upp till 49 meter i sekunden har uppmätts och det rapporteras om nedfallna träd i hundratal, blockerade vägar och förstörda hus. 
Kommentar: UD Resklar gick ut med information på Facebook under eftermiddagen. Delade detta inlägg.

Omvärldsbevakning 08.50

Ovädret Leslie dra in över Portugal
Leslie väntas nå Portugals västra kust under söndagen. Från att tidigare graderats som en etta på den femgradiga orkanskalan har ovädret minskat i styrka till en tropisk storm, uppger TT. Leslie drar in över Lissabonregionen för att fortsätta vidare över Spanien. Stormen kommer att medföra farligt kraftiga vindar och stora mängder regn, enligt det amerikanska orkancentret NHC.  Sveriges ambassad i Portugal uppmanar allmänheten att följa anvisningar från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetssändningar.
Kommentar: Följer med anledning av att många svenskar bor och turistar i Portugal och Spaniensom väntas drabbas av stormen.

Lördag 13 oktober


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att rapportera.

Fredag 12 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Torsdag 11 oktober


Omvärldsbevakning 21.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

VMA i Perstorp - faran över
På eftermiddagen drogs VMA:t tillbaka, faran var över. Enligt kommunen  har felet i vattenverket åtgärdats och ledningarna har spolats. 
Kommentar: "Avlarmade" nyhet på svenska och engelska, samt på Facebook enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 14.20

VMA i Perstorp
Strax före lunch gick det ut ett Viktigt meddelande till allmänheten i Perstorps tätort, i Perstorps kommun. Det hade läckt ut salt i det kommunala dricksvattnet, på grund av ett haveri i vattenverket, uppgav Perstorps kommun. Vuxna uppmanas att smaka på vattnet innan de ger det till sina barn. Om vattnet smakar illa, drick inte av vattnet!

Efter kontakt med Regional Läkare i Beredskap kunde kommunen konstatera att halterna av salt i dricksvattnet generellt är så pass låga att det inte innebär någon fara, skrev Perstorps kommun lite senare på eftermiddagen. "Smaka på vattnet, om det smakar okej så går det bra att dricka," uppgav kommunen.

Kommentar: Skrev nyhet och delade i sociala medier, översatte till engelska. Bevakar fortsättningsvis om VMA:t dras tillbaka. 

Omvärldsbevakning kl 08.55

Minst en död efter orkanen Michaels framfart
En man rapporteras ha omkommit när ett träd föll över ett hus i Gadsen county, Florida, när orkanen Michael drog fram. Även ett barn uppges ha dött när orkanen passerade Seminole county, Georgia, rapporterar CNN enligt SR Ekot. Orkanen Michael har nu försvagats avsevärt när det fortsätter mot North och South Carolina och vidare över Atlanten, skriver SR Ekot. 
Kommentar: Avslutar härmed vår bevakning av händelsen. 

Onsdag 10 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Orkanen Michael, uppdatering
Sedan orkanen Michael under dagen drog in över Floridas fastland har delstatens guvernör Rick Scott uppmanat de människor som inte redan har evakuerat att stanna kvar på plats och hålla sig inomhus. Det rapporterar Aftonbladet. Enligt Sveriges Radio har det ännu inte kommit in några uppgifter om skador på människor. UD uppmanar svenska medborgare i området att följa råd och anvisningar från lokala myndigheter.
Kommentar: Fortsätter att följa. UD/svenska ambassaden har nu information och flera länkar till berörda svenskar på sin hemsida.

Omvärldsbevakning 16.20

Orkanen Michael har nått land i nordvästra Florida
Myndigheterna har uppmanat omkring 140 000 medborgare att evakuera.
Stormen är kategori fyra på den femgradiga orkanskalan. Vid 14, svensk tid, förstärktes vindarna och nådde en hastighet på 230 km i timmen, enligt USA:s Nationella orkancenter, skriver Sveriges Radio Ekot. Värst väntas det bli i norra Florida, i regionen Florida Panhandle, där bland annat Tallahassee, Floridas huvudstad, och Panama City ligger.
Kommentar: Följer med tanke på att det kan finnas många svenskar på plats.

Gasflaskor brinner i Västerås – allmänheten ombeds gå inomhus
Det brinner i närheten av gasflaskor, bland annat innehållande acetylen, på Lågspänningsgatan i Västerås, uppger SR-Västmanland.
Räddningstjänsten från Mälardalens brand- och räddningsförbund finns på plats med flera räddningsenheter. Räddningstjänsten uppmanar personer som befinner sig 300 meter från platsen att gå inomhus. Gasflaskor kan sprängas och därför ombeds personer att gå inomhus.
Kommentar: Inget VMA utfärdat i nuläget. Avvaktar åtgärd.

Stort strömavbrott i Kronoberg
Vid lunchtid under onsdagen drabbades Kronobergs län av ett stort strömavbrott, cirka 40 000 kunder/hushåll berördes. Strax efter klockan 14.00 kunde Eon berätta att strömmen var tillbaka. Det ska enligt Eon vara en kraftledning som gått av av oklar anledning som orsakat strömavbrottet. Skriver SR P4 Kronoberg
Kommentar: Följde avbrottet, men ingen åtgärd.


Omvärldsbevakning 11.10

Minst fem döda efter oväder på Mallorca
Minst fem personer har omkommit i Sant Llorenc på Mallorca efter kraftigt regn och översvämningar dragit in över ön under onsdagsnatten. Dessutom saknas tolv personer fortfarande efter ovädret uppger bland annat Aftonbladet. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 8.30

Ovädret Leslie går mot Madeira
Ovädret Leslie ligger på orkanstyrka ute över Atlanten, meddelar USA:s orkaninstitut NHC. , uppger TT och Vasabladet. Siktet är inställt på Madeira och eventuellt Kanarieöarna, men när det når dit på fredag beräknar NHC att risken för farliga vindar är mindre. 
Kommentar: Följer utvecklingen med tanke på att det befinner sig många svenska turister i området.

Tisdag 9 oktober


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera.

Måndag 8 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Tropisk storm närmar sig Florida
Amerikanska myndigheten National Hurricane Center varnar för den tropiska stormen Michael  som närmar sig Floridas nordvästra kust i mitten av denna vecka, skriver bland annat SVD. Just nu befinner sig ovädret väster om Kuba. Amerikanska myndigheter förbereder sig för stormen och har bland annat kallat in nationalgardet för att hjälpa till.
Kommentar: Följer detta.

Trafikverket om stor militärövning
Trafikverket har gått ut med information om eventuella trafikstörningar i samband med militärövningen Trident Juncture som startar den 25 oktober.
Kommentar: Bra att känna till att den här informationen finns om frågor skulle uppstå.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.