Vecka 43 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 oktober


Omvärldsbevakning 22:10

Brand efter explosion vid fabrik i Nybro
Det brinner på golvfabriken Kährs i Nybro, rapporterar Barometern. Tre spånfilter har exploderat och skapat glödbränder i anslutning till högexplosivt material. Räddningstjänsten finns på plats och bekämpar branden, som vid 21.30-tiden ännu inte var under kontroll.
Kommentar: Följer utvecklingen. Finns enligt räddningstjänsten på plats fortfarande risk för större explosioner.

Omvärldsbevakning 16:30

Kraftig tyfon närmar sig Filippinerna
Den kraftiga tyfonen Yutu närmar sig nu Filippinerna, något som har fått de lokala vädermyndigheterna varnar för översvämningar och jordskred. Tyfonen väntas även dra in någonstans mellan Kina och Taiwan fram emot torsdag. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09:00

Inget nytt att rapportera

Lördag 27 oktober


Omvärldsbevakning 21:30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 13:00

Många halkrelaterade olyckor i södra Sverige
Ett snöoväder sprider sig över landet och i södra Sverige har den första snön fallit. DN, Aftonbladet och andra medier rapporterar om trafikolyckor som följd av glashala vägar. Enligt SMHI har snöfallsområdet över Götaland i princip dragit bort, men den kalla vinden kan göra att det ändå faller mer snö söder om Vänern och Vättern. Längs Norrlandskusten väntas snökanoner som kan ge 5-10 cm snö.
Kommentar: Säsongens första vinteroväder är här och många, som ännu inte bytt till vinterdäck, blir överraskade av hala vägar. Lagt upp temablock om vinteroväder. I övrigt ingen åtgärd eftersom överraskande vinteroväder trots allt är normala den här tiden på året.

Omvärldsbevakning 08:20

Inget att rapportera.

Fredag 26 oktober


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:10

Klass 1-varning för snöfall
Flera medier, bland andra DN, har under morgonen rapporterat om SMHI:s klass-1 varning för snöfall i Östergötlands, Jönköpings, Kalmar och Västra Götalands län samt i Gävleborgs läns kustland. Enligt SMHI:s prognos kommer temperaturen att falla under fredagen och regnet kommer alltmer övergå i blötsnö. Det är osäkert hur mycket snö som lägger sig men lokalt kan det komma upp mot 10 millimeter nederbörd.
Kommentar: Varningen har utökats under förmiddagen till flera län. Följer utvecklingen eftersom den påverkar trafiken i samband med stundande skollov.

Centrala Filipstad utan vatten - uppföljning
Filipstad kommun har nu ställt ut vattentankar på flera platser på orten och har kallat till en presskonferens kl. 12.30. Prognosen är att vattenläckan ska kunna vara lagad tidigast kl 15.00 på fredag eftermiddag. Kommunen uppdaterar löpande information på sin webbplats. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09:00

Centrala Filipstad utan vatten
Hela centrala Filipstad saknar vatten efter att en huvudvattenledning har gått sönder, rapporterar bland andra Sveriges Radio Värmland.  Omkring 8000 personer beräknas vara utan vatten. Filipstads kommun har börjat stänga av ledningarna för att sedan kunna reparera skadan. Kommunen uppger på sin webbplats att de inte har någon prognos för när vattnet kan vara tillbaka.
Kommentar: Berör ett stort antal invånare och det är oklart hur länge problemet kommer fortsätta. Vi följer utvecklingen.

Jordskalv utanför Greklands kust
Ett serie jordskalv inträffade natten till fredag i Joniska havet utanför den grekiska ön Zakynthos. Skalvet med en magnitud på omkring 7,0 uppges inte ha orskakat några personskador. Däremot har det inträffat ett större strömavbrott i staden Lithakía på Zakynthos, rapporterar SVT Nyheter. Skalvet ska enligt medier också ha känts av i angränsande länder som bland annat Italien, Turkiet och Libyen.
Kommentar: Händelsen berör ett känt turistmål och kan väcka frågor med anledning av planerade resor under det kommande höstlovet.

Torsdag 25 oktober


Omvärldsbevakning 21:30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11:30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:55

Ingenting nytt att rapportera.

Onsdag 24 oktober


Omvärldsbevakning 22:30

Brevbomber i USA
Flera medier, däribland SR rapporterar om att brevbomber skickats till ex-president Barack Obama och paret Bill och Hillary Clinton. Även flera andra personer ska ha mottagit misstänkta paket och CNN:s New York redaktion utrymdes efter att ha mottagit en misstänkt rörbomb. New Yorks borgmästare Bill De Blasio uppger att man höjt säkerheten i staden efter den misstänkta brevbomben mot CNN. 
Kommentar: Händelse som fått stor uppmärksamhet och eventuellt kan väcka oro bland svenskar i framförallt New York.  

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Orkanen Willa in över Mexiko
Tusentals människor evakureras i turiststäderna på Mexikos västkust. Skolor har stängt och dörrar och fönster har spikats för med träplankor när orkanen Willa nu drar in över landet, skriver bland annat SVT nyheter.
Kommentar: Sveriges ambassad i Mexiko har information här.


Tisdag 23 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting att rapportera.

Måndag 22 oktober


Omvärldsbevakning 22.05

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.