Vecka 45 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 november


Omvärldsbevakning 21:20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.40

Uppdatering bränderna i Kalifornien
Dödssiffran efter flera pågående bränder i Kalifornien har stigit till 25 personer. Branden med namnet "Camp fire" som började i staden Sacramento är delstatens tredje dödligaste i historien och hundratals personer saknas fortfarande, detta rapporterar bland andra DN. Svenska ambassaden uppmanar svenskar i området att följa säkerhetsråd och rekommendationer från lokala myndigheter.
Kommentar: Följer utvecklingen, har ej sett uppgifter om drabbade svenskar.

Lördag 10 november


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Oljeutsläpp i Stockholms skärgård uppföljning
Kustbevakningen bekräftar på sin webbplats att det befarade oljeutsläppet i Stockholms skärgård rör sig om sot.
Kommentar: Se tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 09.15

Oljeutsläpp i Stockholms skärgård uppföljning
Kustbevakningen skriver på sin webbplats att det befarade oljeutsläppet i Stockholms skärgård kan röra sig om sot.
– Vi kan inte utesluta att det är olja, men troligtvis handlar det om något annat, till exempel sot. Data visar att det kan röra sig om nedfall från luften, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen.
Kommentar: Se även fredagens anteckning.

Fredag 9 november


Omvärldsbevakning 20.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.05

Nytt oljeutsläpp i Stockholms skärgård
Under fredagsförmiddagen upptäcktes ett nytt oljeutsläpp i Stockholms skärgård. Denna gång i Jungfrufjärden, uppger Kustbevakningen på sin webbplats.  Kustbevakningen har inlett en miljöräddningsoperation och arbetar med att kartlägga utsläppets omfattning. Den initiala bedömningen är att oljan går att bekämpa och enheter är på plats för att påbörja upptagning av oljan.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll just nu, men värt att följa utifall det skulle visa sig vara av större omfattning.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Tiotusentals evakuerade efter brand i Kalifornien
En stor brand härjar i och omkring staden Paradise i norra Kalifornien. Cirka 30 000 personer har tvingats lämna sina hem, uppger SVT nyheter som hänvisar till lokala medier. Bland annat ett sjukhus fick evakueras då det börjat brinna. Det är inte känt vad som orsakat branden som bröt ut tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid. Varmt och torrt väder har bidragit till att elden spridit sig snabbt och många människor uppges ha skadats. Elden rör sig västerut.
Kommentar: Följer utvecklingen med fokus på eventuellt drabbade svenskar.

Torsdag 8 november


Omvärldsbevakning 21.55

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

VMA i Luleå i natt för brand i industrifastighet, avslutat strax efter midnatt.
Kommentar: Delade informationen i sociala medier samt genom nyhet på hemsidan.

Onsdag 7 november


Omvärldsbevakning 22.00

Utsläpp på Malmö bangård
I samband med utsläpp av spillolja på Malmö bangård vid 19-tiden stoppades tågtrafiken och ett larm ljöd. Larmsignalen var dock avsedd för Trafikverkets personal och det var inte utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik" som aktiverats, rapporterar Sydsvenskan. Räddningstjänsten Syd bekräftar också uppgifterna på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom. Frågor har förekommit på sociala medier från allmänhet som uppfattat att det varit signalen för Viktigt meddelande till allmänheten som ljudit.

Omvärldsbevakning 15.30

Oljeutsläpp i Stockholms skärgård
Mer olja har observerats i Frihamnen i Stockholm. Kustbevakningen arbetar med att kartlägga förekomster av olja och utreder vad som kan ha orsakat utsläppet. Enligt Kustbevakningens prover är oljan ofarlig för människor. Man har hittills inte heller sett någon påverkan på djur och natur med anledning av utsläppet. Kustbevakningen uppmanar den som ser olja i vattnet att kontakta Kustbevakningens ledningscentral. Oljeutsläppet, som även berör andra delar av Stockholms skärgård, upptäcktes i tisdags.
Kommentar:För kännedom om vi får frågor, eftersom olja nu hittats nära tätbebyggt område.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 6 november


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Misstänkt oljeutsläpp i Stockholms skärgård
Kustbevakningen blev under tisdagen larmade om ett oljeliknande ämne i farleden mellan Vaxholm och Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård. Kustbevakningen har börjat bekämpa utsläppet och arbetar med att ta upp ett "oljeliknande sjok", skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande. Ännu vet inte myndigheten vad det rör sig om för ämne, men utgår från att det är olja som påträffats. Analysprover har tagits och man inväntar resultatet av analyserna. Det finns i nuläget ingen misstänkt utsläppskälla, enligt Kustbevakningen. 
Kommentar: Följer utvecklingen, men vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Måndag 5 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.20

Oroligt läge i Sri Lanka
Sedan en ny premiärminister utnämndes i Sri Lanka den 26 oktober har det förekommit demonstrationer i centrala Colombo. Den svenska ambassaden på Sri Lanka följer utvecklingen och uppmanar svenskar i landet att vidta försiktighet, undvika eventuella demonstrationer och stora folksamlingar, samt bevaka nyhetsrapporteringen.
Kommentar: Delade information om detta på Facebook. Sweden Abroad har sedan idag, 5 november, uppdaterad information om utvecklingen på sin hemsida.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.