Vecka 46 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 november


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.20

Efter cyklonen Gaja i sydindien
Cyklonen Gaja lämnade stor förödelse efter sig i södra Indien, rapporterar Sveriges Radio.
 Minst trettio människor uppges av landets katastrofmyndighet ha omkommit i katastrofen som drabbade södra Indien igår lördag.
Kommentar: Ingen åtgärd. Relativt få svenskar i området.

Bränderna i Kalifornien
Vi har under helgen följt rapporteringen om bränderna i Kalifornien. Enligt de senaste uppgifterna som återges av SVT  och andra svenska medier befaras minst sjuttiotalet människor ha omkommit och minst tusen räknas som saknade.
Kommentar: Ingen åtgärd från Krisinformation.se men Sveriges ambassad uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters råd. Ambassaden tar inte upp råd om giftig rök från bränderna, en uppgift som förekommit i vissa medier.   Lördag 17 november


Omvärldsbevakning 21.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Fredag 16 november


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Kranvattnet i Järbo går att dricka igen
Vattnet i Järbo är nu godkänt att dricka igen, enligt Sandviken energi som fått tillbaka godkända provsvar. Det rapporterar SR P4 Gävleborg. Det var efter ett inbrott i vattenverket i Järbo som Sandviken energi gick ut med en uppmaning till sina kunder om att inte dricka kranvattnet, som en säkerhetsåtgärd, enligt SR P4 Gävleborg. 
Kommentar: Händelsen avslutad. Vidtar ingen åtgärd då vi endast delat kommunens inlägg i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 11.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.40

Bilbränder i Haninge
Fem bilar totalförstördes och ytterligare tre fick brandskador när någon eller några tände eld på bilar på en parkeringsplats i Jordbro, söder om Stockholm, på torsdagskvällen. Polisen fick larmet strax före klockan 22, men har inte kunnat gripa någon. Det finns inte heller någon misstänkt, skriver TT/SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom om det skulle blir fler bilbränder. Vidtar ingen åtgärd. 

Torsdag 15 november


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.14

Storm väntas i Norrbottensfjällen fredag kväll
SMHI har gått ut med en varning för storm klass 2 för norra Lapplandsfjällen som väntas dra in  i morgon fredag framåt eftermiddagen.
Kommentar: Vi har skrivit en nyhet om det och kommer att följa medierapporteringen om detta under morgondagen. 

Omvärldsbevakning 12.34

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Dricksvattenvarning i Järbo, Sandvikens kommun
Sandviken energi uppmanar genom kommunen, de boende i Järbo att inte använda dricksvattnet. Detta efter ett inbrott i vattenverket. Vattentankar finns uppställda i orten, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi delade Sandvikens kommuns inlägg i sociala medier eftersom det skulle kunna innebära risk för hälsan.   

Onsdag 14 november


Omvärldsbevakning 21.10

Stora driftstörningar hos Sala kommun
Sala kommuns samtliga IT- system som kräver internetuppkoppling slutade att fungera sent på onsdag eftermiddag, rapporterar bland andra SR P4 Västmanland. Det går inte att gå in på kommunens hemsida eller skicka mail till kommunen. Däremot går det fortfarande bra att ringa till Sala kommun. Kommunen arbetar med frågan men kan enligt SR P4  inte ge någon prognos för när problemen kan vara lösta.
Kommentar: Det kan uppstå frågor från allmänheten om problemen blir långvariga. Krisinformation.se skulle också kunna bli ombedda att stödja Sala kommun med kommunikationsinsatser.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Brittiska UD skriver på sin sajt att de har uppdaterat sin information om resor till Sverige, med anledning av att de ser ett ökat terrorhot här.
Kommentar: Kan uppstå frågor om vad det här beror på. Svenska Säkerhetspolisens bedömning av hotnivån är oförändrad.

Tisdag 13 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.05

Historiskt många döda i skogsbränderna i Kalifornien
Antalet dödsoffer från brandkatastrofen i Kalifornien har nu uppstigit till 44 personer. Det gör den rådande eldkatastrofen till den dödligaste i delstatens historia, enligt CNN, upper Sveriges Radio Ekot. Runt 300 000 personer har tvingats lämna sina hem till följd av brandkatastrofen. President Donald Trump har utropat katastroftillstånd i Kalifornien och beslutat skicka federalt bistånd till delstaten, enligt TT. 
Kommentar: Sveriges ambassad i USA uppmanar svenskar i området att följa säkerhetsråd och rekommendationer från lokala myndigheter. Fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Måndag 12 november


Omvärldsbevakning 22.15

Misstänkt bombhot i Göteborg
En busshållplats i Göteborg har spärrats av efter ett misstänkt bombhot. Nationella bombskyddet är på plats för att undersöka ett föremål. Detta rapporterar P4 Göteborg.
Kommentar: Händelse som kan oroa allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.30

Pendeltågen väntas rulla från tidigast klockan 13
SJ:s och MTR:s fjärrtåg i södergående riktning har kunnat rulla sedan klockan 10 på förmiddagen, men med kvardröjande förseningar på cirka en timme.  Pendeltågen väntas kunna börja köra på sträckan igen från tidigast klockan 13. Det var en nedriven kontaktledning vid Stuvsta som orsakade problemen, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Slutar att följa händelsen, då störningarna verkar vara begränsade i tid. 

Omvärldsbevakning 08.50

Stopp i tågtrafiken
Det är stopp i trafiken för både pendeltåg i Stockholm och fjärrtåg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, skriver Aftonbladet. Orsaken till stoppet är ett elfel på sträckan mellan Stockholms central och Älvsjö/Stuvsta, enligt Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom, följer, men vidtar ingen åtgärd.