Vecka 48 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 december


Omvärldsbevakning 21.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering demonstrationer i Paris
Frankrikes president Macron har kallat till ett krismöte för att diskutera ett eventuellt undantagstillstånd efter lördagens våldsamma protester i Paris, skriver SvD. Kravet på undantagstillstånd kommer från franska polisfackförbund. Enligt SR Ekot kommer frågan att diskuteras i parlamentet på tisdag.
Kommentar: Följer om informationen till svenskar som befinner sig i Frankrike behöver uppdateras.

Risk för vattenbrist
SMHI har utfärdat Risk för vattenbrist för vissa känsliga, medelstora och stora vattendrag i Götaland, Svealand och södra delen av Norrland. Grundvattennivåerna sjunker i flera av de stora grundvattenmagasinen och nivåerna är fortsatt mycket under de normala i delar av Svealand. I de små grundvattenmagasinen är nivåerna mycket under de normala i stora delar av Götaland och Svealand.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att rapportera.

Lördag 1 december


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering demonstrationer i Paris
Svenska ambassaden i Frankrike gick under kvällen ut med en uppmaning till personer som vistas i områden drabbade av oroligheter. Under lördagskvällen eskalerade demonstrationerna i Paris med stenkastning, bilar och byggnader som sattes i brand och attacker mot poliser, uppger bland annat Aftonbladet. Över 270 personer har gripits och ett hundratal är skadade, skriver DN. Protester har även hållts i andra franska städer. Totalt har cirka 75 000 människor samlats under dagen runt om i Frankrike, på de flesta platserna har demonstrationerna varit lugna.
Kommentar: Publicerade nyhet på webben, FB och Twitter med hänvisning till ambassaden suppmaning. Fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 15.30

Demonstrationer i Paris
Över 100 personer har gripits efter omfattande demonstrationer vid paradgatan Champs-Élysées i Paris där polisen använde tårgas för att skingra folkmassan, uppger DN. Demonstranterna "Gula västarna" är inte knutna till något parti eller fackförbund och det är den tredje helgen med protester, enligt BBC. Under de senaste veckornas protester har två människor dött och över 800 personer uppges ha skadats, skriver SR Ekot. Initialt gällde protesterna mot höjda priser på bensin och diesel men har nu utökats till protester mot skatter och mot president Macrons politik.
Kommentar: Följer händelsen om demonstrationerna fortsätter och får ytterligare påverkan för de som vistas i området.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att rapportera.

Fredag 30 november


Omvärldsbevakning 22.05

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 29 november


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Flera medier lyfter SMHI:s varningar för ishalka, t.ex. Ekot här och här. Annars inget att notera.

Onsdag 28 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.40

Klass 1-varningar för ishalka och snöfall i delar av landet
SMHI varnar för plötslig ishalka i delar av södra Sverige och för
snöfall i delar av västra.
Kommentar: Vi följer löpande SMHI:s uppdateringar om varningen skulle skärpas. 

Omvärldsbevakning 08.00

Dimma leder till inställda flyg och flera bilolyckor
Plötslig dimma har gjort att flygen till och från Bromma flyplats har ställts in. Vädret har även orsakat flera trafikolyckor i Stockholmsområdet, skriver SvD och SR Ekot.
Kommentar: För kännedom om transportstörningarna blir långvariga.

Tisdag 27 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 16.00

Storbranden i bussdepån är under kontroll
Runt klockan 13.25 meddelade räddningstjänsten att den storbrand som härjat i en bussdepå på Kungsholmen i Stockholm i över ett dygn är under kontroll, skriver bland annat Dagens nyheter.
Kommentar: Slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Det brinner fortfarnde i bussdepån vid Hornsberg på Kungsholmen i Stockholm, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Taket har rasat in och räddningstjänsten låter nu byggnader brinna ner. Flera enheter är kvar och arbetar på tisdagsmorgonen. 
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen när det gäller branden.

Måndag 26 november


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering: Brand i bussdepå i Stockholm
Det brinner fortfarande kraftigt i en bussdepå på Hornsberg i Stockholm. Enligt DN säger räddningstjänstens ledningsoperatör att arbetet med släckningen troligen kommer att fortsätta hela natten. Röklukten har spridits över Kungsholmen och enligt DN också ner i tunnelbanan i närheten. Mängden rök är dock inte såpass stor att det ska vara någon fara för allmänheten.
Kommentar: Inga frågor till oss i nuläget.

Omvärldsbevakning 16.10

Brand i bussdepå i Stockholm
Ett bussgarage på Kungsholmen i Stockholm började brinna vid 10.30-tiden på måndagsförmiddagen. Kraftig rök har spridit sig över stora områden i närheten, men räddningstjänsten anser inte att det är nödvändigt för allmänheten att hålla fönster stängda, skriver Dagens Nyheter. Vid 14.45 var branden begränsad, men ännu inte under kontroll, enligt DN. Enligt personal på plats ska branden ha börjat i samband med ett takarbete och en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet kommer att upprättas, skriver polisen. 
Kommentar: Följer utifall att ett VMA skulle utfärdas.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ryssland besköt och beslagtog tre ukrainska fartyg
Ryssland har på söndgaen beskjutit tre av den ukrainska flottans fartyg som var på väg in i ett sund på väg mot hamnstaden Mariupol. Efter att ha beskjutit fartygen, bordade ryssarna och beslagtog fartygen. Minst tre ukrainska sjömän skadades. Ukrainas president vill införa undantagstillstånd i landet efter händelsen. Det rapporterar SR Ekot.  FN:s säkerhetsråd kommer att samlas senare i dag för att diskutera de ökade spänningarna mellan de båda länderna, skriver SR Ekot.
Kommentar: För kännedom om att konflikten mellan Ukraina och Ryssland verkar eskalera.