Vecka 49 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 december


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Inget att notera.

Lördag 8 december


Omvärldsbevakning 22.15

SMHI varnar för snöfall i norra Sverige
SMHI har klass 1-varningar för snöfall ute i Västernorrlands, Jämtlands och Norrbottens län, förutom för fjällområdena i samtliga län. Upp till 20 cm snö väntas. Under lördagen har snöfallet rört sig norrut genom Svealand och intensifierats. Det har orsakat trafikproblem i Dalarnas och Jämtlands län. I Jämtlands län uppmanar räddningstjänsten allmänheten att ta det försiktigt på vägarna och undvika icke nödvändiga bilresor, rapporterar P4 Jämtland. Snöfallet har också lett till strömavbrott  hos hushåll i Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.
Kommentar: Följer konsekvenserna av vädret.

Uppdatering: Gula västarnas demonstrationer i Frankrike
Under lördagkvällen meddelar representanter för den franska regeringen att demonstrationerna i landet är "under kontroll", rapporterar bland annat Aftonbladet. Under dagen uppges omkring 125 000 personer ha deltagit i protesterna runt om i landet och i Paris ca 10 000 personer. Fler än 1 000 personer ska ha gripits och 118 demonstranter och 17 poliser har skadats rapporterar TT. Man säger även att polisnärvaron kommer vara stor under söndagen.
Kommentar: Slutar följa.

Omvärldsbevakning 15.15

Hundratals gripna i demonstrationer i Frankrike
Gula västarna-rörelsens demonstrationer i olika franska städer ledde under lördagseftermiddagen till hundratals gripanden och att polisen använde tårgas, gummikulor och vattenkanoner mot demonstranterna, rapporterar bland annat Aftonbladet och TT. Tiotusentals personer deltar i protesterna som pågår för fjärde lördagen i rad. Sveriges ambassad i Paris gick under fredagen ut med uppmaningen till svenskar att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet.  
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.10

Flera döda och skadade på nattklubb i Italien
Under natten omkom minst sex personer och hundratals skadades när panik utbröt på en nattklubb nära den italienska staden Ancona, rapporterar bland annat Aftonbladet och BBC. Enligt den lokala räddningstjänsten ska ett "stickande ämne" ha spridits i lokalen och därefter uppstod tumult när besökarna inte kunde lämna platsen genom nödutgångarna.
Kommentar: Följer med fokus på om svenskar kan vara drabbade.

Fredag 7 december


Omvärldsbevakning 22.15

Förseningar i flygtrafiken efter problem på Arlanda
Under fredagkvällen drabbades ett stort antal flygavgångar från Arlanda flygplats av förseningar till följd av dåligt väder och tekniska problem med en markradar, rapporterade flera medier, bl a Sveriges Radio. Vädret ska ha blivit bättre vid 19.30-tiden och i SVT Stockholm dementerar presschefen på Swedavia att det ska ha varit problem med markradarn utan säger att det var det dimmiga vädret som var orsaken till problemen.
Kommentar: Omfattande störningar som kan få följdproblem i hela landet.

Omvärldsbevakning 16.20

Stora demonstrationer väntas i Frankrike
Lördagen den 8 december planerar rörelsen ”les gilets jaunes”, de gula västarna, att genomföra nya demonstrationer runt om i Frankrike och framför allt i Paris, rapporterar SVT Nyheter. Med anledning av detta uppmanar Sveriges ambassad svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet.
Kommentar: UD uppdaterade tidigare idag sin hemsida med information om de kommande demonstrationerna. Har delat UD Resklars inlägg om detta på Facebook. Värt att följa under morgondagen.

Omvärldsbevakning 12.10

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att rapportera.

Torsdag 6 december


Omvärldsbevakning 21.00

Omfattande översvämningar på Cypern
Hagel och regn har dragit in över Cypern och minst tre personer har dött i översvämningar i turkcypriotiska regionen Kyrenia, rapporterar TT.  Bilar har svepts med ut i havet och vatten strömmar in i hus. Invånare rapporterar om oavbrutet regn sedan i tisdags. Den sydliga delen av ön har också drabbats av översvämningar, strömavbrott och skador på fastigheter till följd av de stora vattenmassorna.
Kommentar: Noterar eftersom Cypern är ett populärt resmål för svenskar och att det finns ett antal svenskar som bor på Cypern under vinterhalvåret

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att kommentera.

Onsdag 5 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Jordskalv och tsunamivarning vid Nya Kaledonien
Ett jordskalv med magnituten 7,6 har uppmätts söder om ögruppen Nya Kaledonien, cirka 100 mil öster om Australien. Pacific Tsunami Warning Center har utfärdat en tsunamivarning och invånare uppmanas att sätta sig i säkerhet, skriver Aftonbladet och SVT Nyheter. Jordbävningar av den här magnituden är vanliga och sker normalt 10-20 gånger per år. Björn Lund, seismolog vid Lunds universitet, säger till Expressen att det alltid finns risk för tsunamis vid de här magnituderna. De vågor som hittills nått land har varit en meter höga, men risk för ytterligare vågor finns fortfarande.
Kommentar: Bra att känna till om vågorna sprider sig långt bort.

Tisdag 4 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.35

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Snöfall i Dalarna
Lastbilar sitter fast i snön vilket har lett till att stopp i trafiken på riksväg 66 utanför Högfjällshotellet i Sälen, meddelar SVT Dalarna. 

Kommentar: Vi följer rapporteringen om eventuella störningar på grund av vädret som just nu drar in över delar av mellersta Sverige.

Omvärldsbevakning 08.25

Ingenting att rapportera. 

Måndag 3 december


Omvärldsbevakning 22.55

SMHI varnar för snöfall
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Dalarnas, Jämtlands och Västerbottens län, med undantag för fjällområdena. Enligt SVT Nyheter innebär de låga temperaturerna en risk för halka, även i landets södra delar.
Kommentar: Inte direkt något ovanligt för säsongen, men kanske värt att hålla ett öga på om läget skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Test av VMA-tutan i dag
I dag klockan 15.00 testas signalen Viktigt meddelande till allmänheten. Signalen låter under två minuter och består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad mellan.
kommentar: Vi har delat film i våra sociala kanaler om hur olika larm låter.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.