Vecka 5 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 februari


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.10

Ingenting att rapportera.

Lördag 3 februari


Omvärldsbevakning 22.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.10

Strömavbrott och trafikstörningar efter ymnigt snöfall
Under eftermiddagen var drygt 1600 hushåll utan ström i östra delen av Östergötland, rapporterar Sveriges Radio. Strömavbrotten orsakades av stora snömängder. Eftersom trafikläget kan vara besvärligt är det svårt att få en avhjälpningsprognos, uppger elnätbolaget Eon. Efter snöfallet har det också varit besvärligt vägtrafikläge söder om Vättern, med många avåkningar på E4. Tågtrafiken mellan Sundsvall och Örnsköldsvik står enligt Sveriges Radio stilla och beräknas enligt Trafikverket inte vara igång igen förrän på måndag.
Kommentar: Noterar dessa konsekvenser av snöfallet. Har delat ett Facebookinlägg från Valdemarsviks kommun om att räddningstjänsten håller stationen i Gryt öppen ikväll för eventuella nödsamtal. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera från natten.

Fredag 2 februari


Omvärldsbevakning 23.00

Stank i Uppland troligen från Skutskär
Under fredagskvällen har stark stank i olika delar av Uppland fått många människor att reagera. Sveriges Radio P4 Uppland rapporterar att stanken troligen kommer från Skutskärs bruk. Det finns inga uppgifter om att luften skulle kunna vara farlig att inandas. Skutskärs bruk uppger till radion att det rör sig om ofarliga luktgaser.
Kommentar: Stanken har givit upphov till frågor från allmänheten och många har hört av sig till medierna. För kännedom.

Risk för ishalka Kalmar län
I fredagskvällens prognos skriver SMHI: Observera omslag till regn över östra Kalmar län inklusive Öland under lördag eftermiddag med risk för ishalka.
Kommentar: Vintervädret fortsätter att ställa till med problem i trafiken. Men så här långt endast klass 1-varningar. För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.23

Cert-se rekommenderar användare av Adobe Flash Player att avinstallera programmet
En kritisk sårbarhet har hittats i Adobe Flash Player. Cert-se, som hanterar och förebygger IT-incidenter, uppmanar användare av programmet att avinstallera det. Sårbarheten innebär att en angripare skulle kunna ta kontroll över användarens system. Adobe känner till att sårbarheten utnyttjas aktivt och planerar en rättning till den 5 februari 2018.
Kommentar: Skrivit nyhet och delat i sociala medier. Många intresserar sig för frågan, för att kunna skydda sin dator och sitt system. 

Omvärldsbevakning 08.50

Vädervarningen nedgraderad till klass 1
SMHI har nu tagit bort klass 2-varningen för stora snömängder och drivbildning i Västernorrlands och Gävleborgs län. Det fortsätter dock att snöa och det råder en klass 1-varning i båda länen. Trafikverket meddelar att det fortfarande är stopp i tågtrafiken mellan Gävle och Sundsvall, men att tågen beräknas gå som vanligt igen från fredag klockan 12.00. Det är fortsatt även stopp i tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå fram till lördag morgon.
Kommentar: Vi fortsätter följa konsekvenserna av den snö som redan fallit och eventuella nya vädervarningar. Nyhet och facebookinlägg uppdaterade.

Torsdag 1 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Snöovädret avtar - men flyg och tåg inställda
Snöovädret över Västernorrland och Gävleborg avtar, rapporterar Ekot. Under kvällen har SMHI tagit bort klass 2-varningen i Västernorrland. Men klass 2-varningen finns kvar för östra Gävleborgs län. Tågtrafiken i området är fortfarande stoppad, nu preliminärt till på lördag morgon. All flygtrafik till och från Sundsvall Timrå Airport ställs in under kvällen och natten med anledning av vädret, uppger P4 Västernorrland.
Kommentar: Ovädret avtar. Men problem i trafiken rapporteras. Uppdaterade vårt facebookinlägg. Fortsätter följa väderläget.

Omvärldsbevakning 16.45

Tak till en bilhall i Sundsvall har rasat in
Taket på en bilhall i Nacksta i Sundsvall har rasat in av snötyngden. Enligt räddningstjänsten är ingen person skadad, uppger Sveriges radio P4 Västernorrland.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll och inga personer har skadats. Ingen åtgärd, men fortsätter följa konsekvenserna av vinterovädret.

Omvärldsbevkning 12.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.25

Snöovädret i Gävleborg och Västernorrland
Sveriges Radio P4 Gävleborg och SVT nyheter rapporterar om att det kommit stora snömängder i de aktuella områdena där en klass 2-varning är utfärdad. Det är stora problem för biltrafik och tågtrafik och 600 hushåll är utan strömP4 Västernorrland rapporterar direkt om snöovädret.
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna av snöovädret.

Onsdag 31 januari


Omvärldsbevakning 21.40

Uppdatering: Klass 2-varningar för snöfall
Enligt Trafikverket kommer tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå att ställas in under ett dygn på grund av vädret. Tågstoppet inleds klockan 05.00 på torsdag morgon och pågår till fredag morgon klockan 05.00. Vissa avgångar kan komma att ledas om. Trafikverket hänvisar resenärer till respektive tågbolag för mer information. 
Kommentar: Uppdaterade nyhet och facebook-ingress. 

Båtbrand i Årstaviken i Stockholm
En båt brann kraftigt med öppna lågor, i Årstaviken nära Södersjukhuset i Stockholm, vid 21-tiden på onsdagskvällen. Enligt polisen fanns uppgifter om att det fanns gasoltuber ombord på den brinnande båten. Flera personer evakuerades och en skadad person fick föras till sjukhus med ambulans. Personen var vaken och talbar vid avfärden, skriver polisen i sin händelserapport. Polisen spärrade av ett område i närheten på grund av branden och avspärrningarna kvarstår även om de kraftigaste lågorna avtagit vid 21.30-tiden, enligt polisen. 
Kommentar: Följde med tanke på eventuell explosionsrisk. Vidtar ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 17.10

Uppdatering kring varningen för stora snömängder
På grund av väderläget kommer alla skolor i Sundsvall att hålla stängt under torsdagen, rapporterar P4 Västernorrland. Även i Gävleborgs län hålls skolor stängda, bland annat i Hudiksvall, rapporterar P4 Gävleborg som även berättar om hur länet förberett sig inför snön genom att bland annat ha bandvagnar och terrängfordon tillgängliga, om det inte går att ta sig fram på vanligt vis. Trafikverket uppmanar även till försiktighet i trafiken på grund av stora snömängder längs kusten.
Kommentar: Vi följer väderläget och konsekvenserna av det kraftiga snöandet kontinuerligt. Kan påverka trafik och annan infrastruktur. Nyhet uppdaterad med länkar till information från länsstyrelsen i Gävleborgs län och Västernorrlands län.

Omvärldsbevakning 11.50

SMHI varnar för stora snömängder
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder och drivbildning i Gävleborgs och Västernorrlands län. Varningen gäller från onsdag kväll den 31 januari fram till torsdag kväll den 1 februari.
Kommentar: Har skrivit nyhet och delat i sociala medier. De lokala myndigheterna har genomfört samverkanskonferens under onsdag förmiddag och en ny sådan planeras till torsdag förmiddag. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.43

Ingenting nytt att notera.

Tisdag 30 januari


Omvärldsbevakning 20.55

Uppdatering: Risk för stora snömängder i Gävleborg och Västernorrlands län
Kommentar: SMHI twittrade om riskmeddelandet tidigare under kvällen, retweetade detta. I övrigt inget nytt avseende prognos. Fortsätter följa utifall att det blir klass 2-varning någonstans, i nuläget ett antal klass 1-varningar. 

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering: Risk för stora snömängder i Gävleborg och Västernorrlands län
Aftonbladet/TT med flera rapporterar om risken för stora snömängder i Gävleborgsområdet, som SMHI utfärdat. Väderläget kan bli rejält stökigt, men prognosen är ännu så osäker att ingen varning kan utfärdas. Risken motsvarar en klass 2-varning i nuläget, säger SMHI:s metereolog Marcus Sjöstedt till Aftonbladet/TT. Under eftermiddagen har en risk för stora snömängder under torsdagen även utfärdats för Västernorrlands län. Där finns samtidigt en klass 1-varning för snöfall som gäller onsdagen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa SMHI:s vädervarningar då en klass 2-varning troligen kommer att utfärdas. Det är ännu oklart när.

Omvärldsbevakning 11.00

Risk för stora snömängder i Gävleborgs kustland och inland
SMHI har utfärdat risk för stora snömängder i Gävleborgs kustland och inland. Under torsdagen kan det kraftiga snöfallet, i kombination med frisk vind och drivbildning, ge 30-50 centimeter nysnö lokalt. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor, vid säkrare prognos kan varning utfärdas.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väderutvecklingen  då de mycket stora snömängderna kan orsaka stora samhällsstörningar. Under eftermiddagen kan det bli aktuellt att dela SMHI:s information i sociala medier, beroende på hur prognosen utvecklar sig. Vid klass 2- eller 3-varning skriver vi nyhet.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.

Måndag 29 januari


Omvärldsbevakning 22.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.