Vecka 50 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 december


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera.

Lördag 15 december


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Varning för hård vind i Jämtlandsfjällen
SMHI har under lördagen utfärdat en klass1-varning för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen. Vinden väntas tillta under natten mot söndag.
Från söndag morgon, i främst södra Jämtlandsfjällen, väntas sydlig vind på mellan 16 och 22 meter per sekund, rapporterar SR P4 Jämtland.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget nytt att notera.

Fredag 14 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 13.15

TBC i Luleå
En person som senare insjuknade i tuberkulos, TBC, har vistats i vårdlokaler i Luleå, uppger region Norrbotten. Sjukvården kommer att kalla omkring 700 personer, varav 400 barn, till kontroller.
Risken för att någon besökare smittats under den aktuella perioden bedöms som mycket liten. Som en säkerhetsåtgärd har man beslutat att genomföra en smittspårningsinsats, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Terrormisstänkt begärs häktad
Den man som anhölls i går misstänkt för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott har begärts häktad. Häktningsförhandlingarna hålls under eftermiddagen, enligt Svt Nyheterna Väst.
Kommentar: För kännedom. Se även gårdagens anteckningar.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera.

Torsdag 13 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Fortsätter följa tåglyckan i Ankara (ännu inga uppgifter om drabbade svenskar) samt anhållandet av terrorbrottsmisstänkt. Se tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 11.30

Anhållen misstänkt för terroristbrott uppdatering
Terrorhotsnivån i Sverige ligger kvar på en trea på en femgradig skala.
– Det innebär att ett attentat kan inträffa, men hotnivån är inte förhöjd i samband med det här ärendet, säger Sofia Hellqvist, vid Säkerhetspolisen till DN.
Enligt Säpo har utredningen internationella kopplingar.
– Den insatsen som vi genomförde i västra Sverige har i nuläget inga kända kopplingar till händelsen i Strasbourg, säger Gabriel Wernstedt vid Säpo till Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter följa. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 09.45

Anhållen misstänkt för terroristbrott
En person är anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott, uppger Säkerhetspolisen. Enligt Säkerhetspolisen gjordes under morgonen tillslag på flera platser i Västsverige. Ett antal personer har också hämtats in till förhör.
Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa, skriver Säkerhetspolisen på sin hemsida.
Kommentar: Följer händelsen.

Omvärldsbevakning 08.45

Tågolycka i Ankara
Ett höghastighetståg har spårat ur i Turkiets huvudstad Ankara, rapporterar Svt Nyheterna. Enligt uppgifter i medierna ska det finnas dödsoffer och ett stort antal skadade.
Kommentar: Det finns i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar. Följer händelsen då många svenskar har sina rötter i Turkiet.

Onsdag 12 december


Omvärldsbevakning 21:45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16:15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12:10

Lastbilsbrand på E18
En lastbil fattade eld på E18 norr om Täby på onsdag morgon, vilket ledde till stora störningar i trafiken, rapporterar DN. Körfälten i båda riktningarna har tidvis letts om och prognosen är att vägen ska vara helt öppen igen vid klockan 13. Olyckan har också lett till förseningar på busslinjerna 639 och 676.
Kommentar: Noterar eftersom påverkan på trafiken var omfattande.

Omvärldsbevakning 08:00

Följer händelserna i Strasbourg

Tisdag 11 december


Omvärldsbevakning 21:30


Dödlig skottlossning i Frankrike
Minst tre personer ska vara skadade och en död efter att en person öppnat eld på flera platser i Strasbourg, Frankrike. Detta rapporterar bland andra Sveriges radio. 
Kommentar: Följer händelsen, ännu inga uppgifter om drabbade svenskar.  

Misstänkt farligt föremål i Göteborg
Nationella bombskyddet ryckte ut och omhändertog ett misstänkt föremål under en bil i Brämaregården, Göteborg tidigare ikväll. Tidigare avspärrningar har hävts. Ärendet rubriceras som försök till mord enligt uppgift från polisen till P4 Göteborg. 
Kommentar: Händelse som kan oroa allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.00


Skola i Eskilstuna stängde efter hot
Eskilstuna kommun har beslutat att stänga skolan och förskolan i Kjula, efter hot som ska ha inkommit i morse. Enligt ett pressmeddelande ska personal på skolan i Kjula ha hittat en lapp med någon form av hot under morgonen. Polis ska också ha varit på plats för att genomsöka lokalerna, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.
Kommentar: Noterar eftersom det kan leda till oro och frågor från allmänheten. 

Norra länken i Stockholm stängdes efter rökutveckling
Tunneln stängdes efter rökutveckling i ett driftsutrymme men kunde öppnas vid 14-tiden. Hela tunnelsystemet förutom Hagatunneln fick stängas i båda färdriktningarna vilket ledde till omfattande köer, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Polisen har information om händelsen här.
Kommentar: Vi följde händelsen utifall några bilister hade fastnat i tunneln.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 10 december


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.