Vecka 51 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 december


Omvärldsbevakning 22.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Tsunami i Indonesien efter vulkanutbrott
En tsunami har krävt minst 168 människors liv i provinserna Banten och Lampung, rapporterar SR Ekot. Det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats. Tsunamin orsakades av ett vulkanutbrott på vulkanen Krakatoa i Sundasundet mellan öarna Sumatra och Java. Myndigheterna varnar för risk för fortsatta utbrott och tsunamier.
Kommentar: Svenska ambassaden i Jakarta uppmanar svenskar i området att följa lokala myndighetes anvisningar. Delade UD Resklars post på Facebook med tillägg om risken för följdtsunamier. 

Lördag 22 december


Omvärldsbevakning 21.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.55

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.25

Ingenting att rapportera.

Fredag 21 december


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting nytt att rapportera.

Torsdag 20 december


Omvärldsbevakning 21.50

Drönare stoppar flygtrafik via Londonflygplats
Efter att drönare flugit in på flygplatsen Gatwicks område  London har flygtrafiken hindrats att avgå i tid. Enligt uppgifter i Sveriges Radio misstänker den brittiska polisen att attacken är medvetet utförd.
Kommentar: Noterar detta eftersom det är oklart hur stora störningarna kan komma att bli. I nuläget ser vi detta som en transportstörning med viss möjlig inverkan på passagerare på svenska flyglinjer.


Oro för terrorattack mot tyska flygplatser
BBC skriver att fyra misstänkta terrorister uppges hålla Stuttgarts flygplats under uppsikt. Enligt den tyska tidning Bild har Polisen höjt säkerheten vid samtliga tyska flygplatser inför helgerna.
Kommentar: Nyheten har under dagen förekommit i flera tyska medier, men dessa uppgifter har vad vi har sett ännu inte spridits i Sverige. Krisinformation.se följer och noterar om sådana uppgifter skulle börja förmedlas via medier eller om frågor kring säkerheten vid resor skulle uppstå.

Omvärldsbevakning 16.40

Explosionen i Hässleholm inget terrorbrott
Polisen bedömer att detonationen på Tekniska skolan i Hässleholm inte var ett terrorbrott. Förhör pågår på eftermiddagen med den misstänkte gärningsmannen och det finns inga uppgifter om att det ska finnas fler gärningspersoner. Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen om frågor uppstår eller ny viktig information till allmänheten kommer fram. 

Omvärldsbevakning 13.10

Man gripen efter explosion i Hässleholm

Efter en explosion på en gymnasieskola i Hässleholm har Polisen gripit en man misstänkt för terrorbrott, skriver SVT och flera andra medier. Skolan är evakuerad och Polisens bombskydd undersöker platsen. Utredningsarbete pågår. 

Kommentar: Krisinformation.se har delat Polisens information i sociala medier och med en länk på vår förstasida. Vi följer det som rapporteras om vad som händer. 

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att rapportera.

Onsdag 19 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.50

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 18 december


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Stor insats efter explosion i container
En oväntad kemisk reaktion i insektsgift orsakade en explosionen på Jägersro i Malmö vid lunchtid. Det rapporterar bland annat Sydsvenskan.  Eftersom gaserna från explosionen är giftiga och brandfarliga har man spärrat av 300 meter i vindriktning och 50 meter mot vindriktning enligt Sveriges radio P4 Malmöhus.  Polisens information om händelsen finns här.
Kommentar: Flera vägar fick stängas av i området och ett antal personer fick inrymmas och utrymmas. Inget VMA utfärdat. Läget verkar nu vara under kontroll.

Omvärldsbevakning 11.00

Misstänkt föremål i Göteborg
Ett misstänkt föremål hittades  på  tisdagsmorgonen i Johanneberg i Göteborg. Polisen har spärrat av ett större område kring föremålet uppger Sveriges radio P4 Göteborg och Polisen.se. Polis, nationella bombskyddet, ambulans och räddningstjänst har kallats till platsen. Vid 9.30-tiden under tisdagen meddelade polisen att de även utrymmer några fastigheter i närheten av det misstänka föremålet. Enligt uppgift  är det en påse som låg vid en fastighet och den påsen innehöll något som såg ut att vara en hemmatillverkad bomb.
Kommentar: Stort pådrag som kan leda till oro och frågor från allmänheten. Uppdatering: avspärrningarna hävdes under förmiddagen.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.

Måndag 17 december


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 13.00

Kritiskt vattenläge i Ronneby
SR Västernorrland och SVT Nyheter Västernorrland rapporterar om att sexvärt krom har hittats i grundvattnet på fabriksområdet utanför kloratfabriken i Alby, Ånge. Låga halter av ämnet har även hittats i intilligande älven Ljungan. Ämnet är extremt farligt och cancerframkallande. 
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.00

Kritiskt vattenläge i Ronneby
Den torra sommaren och den regnfattiga hösten har gjort vattensituationen kritisk i Ronneby kommun. Nu vädjar man invånarna att spara på vatten men varnar också för att vattnet kan komma att behöva ransoneras. Bevattningsförbudet från i somras gäller fortfarande, skriver SVT Blekinge.
Kommentar: Fortsätter att följa vattenläget.