Vecka 7 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Två döda och flera saknas efter laviner i franska och schweiziska alperna
Dagens Nyheter rapporterar att minst två franska medborgare har omkommit i de franska alperna och tio vandrare saknas i Schweiz till följd av laviner. UD har inga uppgifter om saknade eller omkomna svenskar. Ambassaden i Bern har har publicerat information om lavinrisker och var aktuella lavinprognoser finns på sin reseinformationssida för landet. Även ambassaden i Paris har nyligen uppdaterat reseinformationen för franska alperna och uppmanar svenskar som befinner sig i dessa områden att följa lokala myndigheters råd och säkerhetsanvisningar.
Kommentar: Franska och schweiziska alperna är populära turistmål för svenskar under sportlovsveckorna. 

Omvärldsbevakning 15.30

Strömavbrott i Göteborg
Göteborgs Energi meddelar att ett 1000-tal abonnenter på Hisingen i Göteborg är strömlösa sedan kl 15 på söndagen på grund av ett kabelfel.
Kommentar: För kännedom om felet inte skulle avhjälpas inom kort.

Omvärldsbevakning 09.10

Flygkrasch i Iran
Flera medier, bland annat Aftonbladet, rapporterar att ett plan med minst 50 personer ombord har kraschat i bergsområdet Semirom i centrala Iran.

Kommentar: För kännedom om frågor skulle uppstå.

Lördag 17 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Fredag 16 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Militären tar över polisens uppgift i Rio, Brasilien
Brasilianska försvarsmakten tar efter en order från landets president Michel Temer över säkerhetsarbetet efter massrån under karnevalen i Rio, rapporterar DN. Polisen uppges ha tappat kontrollen över våldet, uppger DN.
Kommentar: Sveriges ambassad har ingen notering om detta i sin reseinformation men det kan vara värt att känna till.

Multiresistent bakterie gör att vårdavdelning stängs
Efter att den multiresistenta bakterien VRE påträffats hos en patient har specialistvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus stängt, rapporterar Sveriges Radio. Folkhälsomyndigheten bekräftar att det är samma typ av bakterie som tidigare påträffats på Huddinge sjukhus. Norrlands universitetssjukhus vidtar nu åtgärder för att begränsa spridningen av bakterien, uppger Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.
Kommentar: Bra att känna till om frågor skulle uppstå.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.25

Uppdatering: Kokningsrekommendation i Mönsterås
Vattenläckan som orsakade problem med vattenförsörjningen i delar av Mönsterås kommun under torsdagen är nu lagad, skriver kommunen. Vattnet är tillbaka, men kokningsrekommendationen kvarstår tillsvidare medan kommunen tar prover för att kontrollera kvaliteten på vattnet.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 08.55

Cyklonen Gita närmar sig Nya Zeeland
Cyklonen Gita rör sig nu mot Nya Zeeland enligt prognos och därför har ambassaden i Canberra uppdaterat reseinformationen för landet. Resenärer uppmanas följa utvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: Delade UD Resklars inlägg på Facebook, med tanke på svenskar på plats i Nya Zeeland.

Torsdag 15 februari


Omvärldsbevakning 22.15

Misstänkt farligt föremål hos åklagare
Flera medier, bland andra Aftonbladet, rapporterar under kvällen att Nationella bombskyddet befinner sig i Bälinge utanför Uppsala på grund av ett misstänkt farligt föremål. Åklagarmyndigheten går senare under kvällen ut med en presskommuniké som säger att det är en åklagare som anmält det misstänkta föremålet. 
Kommentar: För kännedom, om det uppstår frågor kring händelsen.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.40

Kokningsrekommendation i delar av Mönsterås kommun
En akut vattenläcka påverkar vattenförsörjningen i Pataholm, Patamalm, Korpemåla, Njutemåla och Flinsmåla i Mönsterås kommun. Kommunen har stängt av vattnet i berörda områden. När vattnet är tillbaka rekommenderas boende att koka vattnet före användning. Kommunen kommer att ställa ut vattentankar. Arbetet med att laga läckan pågår under dagen och kvällen, skriver Mönsterås kommun.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera.

Onsdag 14 februari


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 13 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt. Vår puff för Världsradiodagen har fått en hel del kommentarer på Facebook. Det innehöll också en omröstning angående om man som läsare har en radio i hemmet eller inte. Under dagen har resultatet legat stadigt runt 66 respektive 34 procent, där majoriteten uppger att de har en radio hemma.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget nytt.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera. Redaktionen pushar dock för Världsradiodagen som infaller i dag.

Måndag 12 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Tågolycka i Österrike
Minst en person har omkommit i en tågolycka i Österrike. Ytterligare 22 personer ska ha skadats, varav tre barn skriver SVT nyheter. Olyckan inträffade vid lunchtid då två persontåg kolliderade vid stationen Niklasdorf, omkring 15 mil sydväst om Wien. 
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar drabbats.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Bombfynd stänger London-flygplats
London City Airport har stängt efter det att en bomb från andra världskriget har hittats i närheten, twittrar flygplatsen, enligt SVT nyheter. Samtliga flygavgångar har ställts in under dagen. Den odetonerade bomben hittades i floden Themsen bredvid flygplatsen, enligt brittiska medier.
Kommentar: Kan påverka flyg till och från Sverige.