Vecka 8 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 februari


Omvärldsbevakning 21.00

VMA i Hammar, Askersund
Vid 20-tiden utfördades ett VMA i Hammar, Askersund, i Örebro län. Det gällde en brand i ett ställverk på en glasåtervinning och enligt Sveriges Radio fanns det gasflaskor på området. I meddelandet nämndes dock rökutveckling som skäl till meddelandet. Meddelandet återkallades efter bara cirka 15 minuter.
Kommentar: Vi hann publicera meddelandet i alla våra kanaler, men fick kort därefter gå ut och meddela att faran var över. Branden ska nu, enligt SR, vara unde rkontroll.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Lördag 24 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 23 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Cyberattacker mot Stockholms stad 
De driftstörningar som Stockholms stads webbplats och e-post har drabbats av i veckan skedde enligt uppgifter i SVT efter cyberattacker. Attacken är enligt Stockholms stad avvärjd.
Kommentar: Noterar detta eftersom det inte framgick under gårdagen vad orsaken var.

Omvärldsbevakning 08.15

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 22 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Hot stängde Luleås socialförvaltning
Luleå kommuns socialförvaltning har tagit emot ett hot om att byggnaden ska sprängas. Byggnaden är utrymd och kommunens 150 anställda som har sin arbetsplats i den byggnaden har skickats hem, skriver Aftonbladet. Polisen informerar om händelsen som rubriceras som olaga hot.
Kommentar: Följer. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Onsdag 21 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Misstänkt farligt föremål i Stockholm
Polisen rapporterade under onsdagen om ett misstänkt farligt föremål som hittats i en papperskorg vid  Sergelarkaden i centrala Stockholm. Polisens bombtekniker förde bort föremålet för att undersöka det på annan plats. Under insatsen utrymdes delar av T-centralen och butiker med fönster mot Sergels torg spärrades av, rapporterar Sveriges Radio Ekot och SVT Nyheter Stockholm
Kommentar: Bra att känna till eftersom vi ännu inte vet vilken typ av föremål det var. Det kan komma frågor från allmänheten med anledning av detta. Här kan vi följa Polisens händelserapportering.

Omvärldsbevakning 10.50

Rekordmånga fall av mässling i Europa under 2017
År 2017 dog 35 personer i mässling och över 20 000 insjuknade i Europa, enligt en rapport som WHO har släppt. Den mer än fyrfaldiga ökningen oroar WHO då även 2016 var ett rekordår med 5 273 registrerade fall. En av orsakerna till ökningen ska vara att människor inte deltar i vaccinationsprogrammen och att det än idag finns en oro för att MMR-vaccinet skulle kunna leda till autism, trots att studien som gjorde den här kopplingen visade sig vara felaktig. Flest mässlingsfall hade Rumänien, Italien och Ukraina. Om detta rapporterar bland annat SVT Nyheter.
Kommentar: Bra att känna till eftersom vi följt rapporteringen kring mässling. Kan skapa oro hos allmänheten. 

Ny typ av fågelinfluensa upptäckt i Sverige
I Blekinge har man upptäckt första fallet av fågelinfluensan H5N6 i Sverige. Viruset upptäcktes efter att Statens veterinärmedicinska anstalt analyserat en död havsörn. Viruset är inte farligt för människor, till skillnad från det H5N6-virus som sprids i Asien, uppger Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande. Även Sveriges Radio P4 Blekinge rapporterar om detta.
Kommentar: Bra att känna till att den här typen av fågelinfluensa inte utgör fara för människor, om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Stor industribrand i Värnamo
Enligt Sveriges Radio P4 Jönköping brinner det i en stor industri i Hörle utanför Värnamo. Ett 60-tal brandmän jobbar just nu med att släcka en 3 000 kvadratmeter stor produktionsyta. Enligt SVT Nyheter Jönköping arbetar industrin med vajerproduktion. Det ska inte finnas någon risk för att branden ska spridas utanför industriområdet. 
Kommentar: Branden är omfattande och ännu inte under kontroll. Kan vara bra att följa utvecklingen.

Tisdag 20 februari


Omvärldsbevakning 22.10

Stabsläge på Skaraborgs sjukhus
Skaraborgs sjukhus gick på tisdag eftermiddag upp i stabsläge. Orsaken är brist på vårdplatser efter en topp på influensasäsongen, rapporterar Göteborgsposten. Stabsläget innebär bland annat att sjukhuset kontrollerar om andra kommuner eller regioner har lediga platser, i fall vårdplatserna på Skaraborgs sjukhus inte skulle räcka till.
Kommentar: Bristen på vårdplatser påverkar patienter i regionen och det kan vara bra att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Det tropiska ovädret Gita drar in över Nya Zeeland
Ovädret har medfört att Air New Zealand har ställt in alla sina flygningar till och från Nya Zeelands huvudstad Wellington, skriver TT. Även Sydön drabbas hårt. Den turisttäta staden Christchurch har utlyst undantagstillstånd till följd av ovädret. Christchurchs borgmästare Lianne Dalziel uppmanar invånare som bor i lågt liggande områden att evakuera sina hem. Sveriges ambassad i Canberra uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade när det gäller ovädret.
Kommentar: Följer utvecklingen eftersom Nya Zealand är ett populärt resmål för svenskar.

Måndag 19 februari


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Driftstopp på Karolinska - alla sjukhus i länet fullbelagda
Sedan klockan 10 i morse och under ett dygn framåt pågår det enligt DN med flera ett planerat driftstopp av Nya Karolinska Solnas it-nätverk. Under den här tiden ska hela nätverket, som tidigare haft mycket problem, helt bytas ut. På grund av driftstoppet har sjukhuset återgått till manuella rutiner och man vårdar färre patienter än vanligt.
Kommentar: Driftstoppet sammanfaller med en influensatopp och det är enligt bland annat SVT fullbelagt på övriga sjukhus i närområdet. Det innebär att vårdläget kan vara ansträngt i Stockholms län. Karolinska befinner sig i stabsläge.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.