Vecka 1 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 januari


Omvärdsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärdsbevakning 15.00

Uppdatering: Fortsatt många utan ström efter Alfrida
Enligt Sveriges Radio Ekot är det fortfarande minst 12 000 hushåll som saknar el efter stormen Alfrida. Sett till Vattenfalls driftinformation finns drygt 11 000 hushåll utan ström bara i Östhammar-trakten. Enligt Ekot finns störningar i mobilnätet kvar i samma områden som saknar ström.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering våldsam brand på Orust – boende evakueras
Eftersläckning pågår nu. Enligt P4 Väst är läget under kontroll.
Kommentar: Avslutar bevakning.

Lördag 5 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Våldsam brand på Orust – boende evakueras
Det brinner för fullt i ett flerfamiljshus på Orust, uppger SVT väst och flera andra medier.
Larmet om brand i ett flerfamiljshus i Henån på Orust kom klockan 19.45 på lördagen.
Vid 20-tiden brann det för fullt, enligt polisen längs taket. Ett 30-tal personer uppges vara skrivna på adressen. Evakuering pågår. Räddningstjänsten är på plats och släckningsarbetet pågår.
Kommentar: Verkar vara en omfattande brand som inte är under kontroll. Inget VMA utfärdat i nuläget. Följer händelsutvecklingen.


Omvärldsbevakning 14.15

Mer än 16 000 fortfarande strömlösa efter Alfrida
Det är fortfarande mer än 16 000 av Vattenfalls kunder som är utan ström i Upplands och Stockholms län, fyra dagar efter att stormen Alfrida drog in över landet, uppger Sveriges Radio. Värst drabbade är Roslagen och Norrtälje kommun. Prognosen för dem som bor längst ute i skärgården är att elen ska vara tillbaka om fem dagar, den 10 januari.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten med fler länkar från bland annat Tierps kommun som har ny information om tappställen, värmestugor och informationskontor för drabbade.


Omvärldsbevakning 09.30

Flygtrafik återupptas i södra Thailand efter stormen
Det går återigen att flyga till de södra delarna av Thailand efter det att ovädret Pabuk försvagats och dragit ut över Andamansjön. Men bakom sig lämnar ovädret nerblåsta träd och avblåsta hustak och störningar på elnätet, rapporterar Ekot. På ön Koh Tao har hus närmast havet skadats av höga vågor och tak har blåst av.. På många håll har det regnat mellan fem och sexhundra millimeter på mindre än ett dygn och det har inte bara orsakat översvämningar utan har också gjort marken instabil på många håll och därför varnar nu myndigheterna för att det finns risk för jordskred på många håll. Ovädret rör sig nu mot Krabi och ön Phuket. Där uppmanas människor att fortsatt hålla sig ifrån stränderna och allra helst stanna inne.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll, men fortsätter följa ovädret med tanke på att det nu går mot Krabi och Phuket som är populära turistmål för svenskar.

Fredag 4 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingen ebola i Enköping
Den man som sökte sig till Lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola. Det visar provresultaten som kom vid 20-tiden, uppger Region Uppsala.Därmed behöver inte de patienter som stannat kvar på akuten i Enköping längre hållas isolerade. Akutmottagningen kommer att öppnas igen cirka klockan 22 i kväll.
Kommentar: Slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 17.10

Misstänkt fall av ebola
Enköpings lasarett har under dagen stängt sin akutavdelning efter ett misstänkt fall av ebola. Många medier har rapporterat om händelsen. Enligt chefsläkaren i region Uppsala är det mindre troligt att det verkligen rör sig om ett ebolafall, rapporterar Sveriges Radio. Provsvar väntas under kvällen.
Kommentar: Vi har följt händelsen under dagen och avvaktar svaret på provtagning, samt bekräftad information från ansvarig myndighet i ärendet.

Omvärldsbevakning 12.10

Tropiska stormen Pabuk drar in över Thailand
Många svenskar befinner sig i det område där stormen väntas dra in under dagen. Resebyråerna får många frågor från svenskar på plats, berättar Sveriges Radio. Sveriges ambassad uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade och följa uppmaningar från lokala myndigheter. 
Kommentar: Vi följer läget och har delat informationen från ambassaden på facebook och twitter.

Betydande lavinfara i Jämtlands- och Härjedalsfjällen samt västra Vindelfjällen
Lavinprognoser.se varnar för farliga förhållanden i dessa områden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant och var mycket försiktig. Varningen är på nivå 3 av 5.
Kommentar: Många är i fjällen just nu och det är i början av lavinsäsongen. Vi följer lavinläget under vintersäsongen.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting nytt att rapportera.

Torsdag 3 januari


Omvärldsbevakning 22.00

SMHI varnar för plötslig ishalka i många län
SMHI gick under torsdag kväll ut med flera vädervarningar. Det gäller framförallt risk för ishalka i många län, från Västerbotten till Östergötland. Varningarna gäller främst natten till fredag, då det är risk för underkylt regn, rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: Vädervarning som berör allmänheten i ett stort antal län.

Omvärldsbevakning 16.05

Stormen Pabuk närmar sig Thailand
Tiotusentals turister har enligt uppgifter som återges av Sveriges Radio lämnat öarna i Siambukten. Den tropiska stormen Pabuk är på väg mot området mellan Phuket och Surat Thani och beräknas enligt uppgifter på Tropicalstormrisk.com nå fastlandet under fredagen, svensk tid. De lokala myndigheterna förberett sig genom att iordningställa uppsamlingsplatser för evakuerade, skriver Bangkok Post. Stormen kan bli en av de värre som inträffat i regionen på flera decennier, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om stormens framfart i lokala och internationella medier samt information från myndigheterna, bland annat Sveriges ambassad i Bangkok. Detta eftersom det finns svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Många strömlösa efter stormen Alfrida
Enligt Dagens Nyheter saknar tiotusentals hushåll ström ännu på torsdag morgon. Framför allt berörs hushåll i Stockholms och Uppsala län.  

Kommentar: Följer. Vi har under morgonen kompletterat nyheten om telestörningar på Gotland med vilka brandstationer som man kan besöka om man saknar fungerande telefoni och måste ringa. 

Stormen Pabuk drabbar sydöstra Thailand
Ett tropiskt oväder drar in över Siambukten med populära turistmål som Koh Samui och Koh Phangan. Enligt landets väderleksmyndighet står kommersiell fartygstrafik i området
stilla till den 5 januari och upp till fem meter höga vågor kan väntas.
Ambassaden uppmanar svenskar att följa myndigheternas anvisningar.
Kommentar: Följer rapporter om skador.

Onsdag 2 januari


Omvärldsbevakning 21.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

VMA för brand i Söderbärke avblåst
VMA:t gällande brand i Söderbärke i Dalarna är nu avblåst. Faran är över och man kan vistas utomhus i området.
Kommentar: Vi uppdaterar vår information om händelsen.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

VMA för brand i Söderbärke
En träbyggnad i Söderbärke brinner och räddningstjänsten har utfärdat ett VMA, där personer i närheten av brandne uppmanas att stanna inomhus.
Kommentar: Publicerat och följer. med anledning av bekymmer med vår webbplats syns nyheten för tillfället inte i vår app. Själva VMA:t finns dock där och vi arbetar på att lösa problemet med webb-gränssnittet.

Stormen Alfrida
Stormen Alfrida har orskat bekymmer med elbortfall, inställda tåg samt båttrafik. Trafikverket uppmanar fortsatt trafikanter att stanna hemma om möjligt.
Kommentar: Vi publicerar under morgonen nyhet med uppdaterad information.

Tisdag 1 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering storm: SMHI utökar klass 2-varning
SMHI har utökat sin klass 2-varning för stormbyar. Den omfattar nu hela Uppsala län och Stockholms län.
Trafikverket avråder från resor som inte är absolut nödvändiga i de områden som omfattas av SMHI:s klass 2-varningar, på grund av de hårda vindarna.

Trafikstörningar och tusentals utan el
Stormen Alfrida ställer till problem runt om i landet, rapporterar många svenska medier. Orkanstyrka i vindbyarna har uppmätts i Västerbotten. På flera platser, bland annat i Götaland, rapporteras nedfallna träd.
Många tusen hushåll i delar av landet har varit, eller är fortfarande, utan el, uppger SR.
Vissa tågsträckor har problem med trafiken och många färjelinjer, främst på Östersjön, är inställda i kväll och i morgon, rapporterar SvT Nyheter.
Kommentar: fortsätter följa väderläget och konsekvenserna.

Moské i Malmö beskjuten
På nyårsnatten avlossades skott in i Mahmoodmoskén på Jägersroområdet i Malmö.
Ingen människa kom till skada. Det finns ännu ingen misstänkt för dådet, rapporterar SR P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom, om det uppstår oro eller frågor.

Omvärldsbevakning 16.15

Storm stoppar färjor
Stena Line ställer in ett flertal båtturer till Danmark, med start 18.20 i kväll, på grund av den hårda blåsten, rapporterar P4 Göteborg.
Även Viking Line har ställt in flera turer från och med i kväll, skriver SvT.
I morgon onsdag ställs alla färjor till och från Gotland in på grund av de kraftiga vindarna, något som påverkar tusentals passagerare, skriver DN.
Kommentar: fortsätter att följa stormen, som nu i medierna kallas Alfrida.

Knivdåd i Manchester hanteras som terrorbrott
Tre personer, varav en polis, knivskars på en tågstation i Manchester i Storbritannien på nyårskvällen. En person har gripits misstänkt för mordförsök och händelsen hanteras som ett misstänkt terrordåd, bekräftar polis på eftermiddagen idag. Offren fick allvarliga men inte livshotande skador, rapporterar SvT.
Kommentar: För kännedom. Oro och frågor kan uppstå runt befarade terrorbrott.

Omvärldsbevakning 09.45

SMHI: Fortsatt klass 2-varning för storm
Ett djupt och omfattande lågtryck ger på flera håll besvärligt väder under nyårsdagen och även frampå onsdagen. Klass 2-varningen för storm ligger kvar för Östersjön från Bottenviken i norr ner till Gotland och gäller även för delar av kustlandskapen, skriver SMHI.

Elavbrott och besvärligt i trafiken
I Norrbotten har flera tusen hushåll varit strömlösa under delar av dygnet på grund av det hårda vädret, skriver SvT Nyheter Västerbotten.
Från Västra Götland rapporteras bland annat om nedfallna träd, att Uddevallabron är stängd för tung trafik och att tågtrafiken påverkas, skriver SvT text.
Kommentar: Fortsätter att följa stormvädrets konsekvenser.

Stökigt nyårsfirande runt om i landet 
Det nya året inleddes som det gamla avslutades – med mycket stök, bråk samt raketer och smällare som riktats åt fel håll, rapporterar flera medier, bland andra SvD.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.Se även notering tidigare i helgen, vecka 52. 

Måndag 31 december


Omvärldsbevakning 22:30

Hårt väder kan påverka trafiken
Med anledning av det förväntade väderläget uppmanar Trafikverket alla bilister att anpassa körsätt efter väder och väglag.
Kommentar: Se klass 2-varning nedan. Följer väderläget och påverkan på trafiken.

Omvärldsbevakning 16:45

SMHI utfärdar klass 2-varning för storm 
SMHI har under eftermiddagen utfärdat en klass 2-varning för mycket kraftiga vindar längs delar av ostkusten och på Gotland senare i veckan. Varningen har utfärdats till tisdag kväll och natten mot onsdagen, rapporterar DN. Klass 2-varningen för storm från SMHI finns här. Berörda områden är Stockholms län, Roslagskusten,  Uppsala län, Upplandskusten och Gotlands län.
Kommentar: Följer utvecklingen. Avvaktar med att göra, eventuell, nyhet tills mer information kommer. 
Uppdatering 19:15 Publicerade nyhet om klass 2-varningen för storm samt delade på twitter och facebook.

Omvärldsbevakning 09:45

Nya attacker med raketer och smällare
Attackerna med fyrverkeripjäser fortsätter och incidenter mot samhälls- och ordningspersonal har inträffat i ett tiotal städer under dygnet. Även tidigare under helgen har attacker med smällare och fyrverkerier anmälts på olika platser i landet, skriver SvD .
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten. Delade Polisens information om fyrverkerier på twitter och fb.

Många saknas efter dödligt husras i Ryssland
Minst fyra dödsfall har konstaterats och fler än 60 personer saknas fortfarande efter att en del av ett höghus i Magnitogorsk i södra Ryssland rasat ihop, rapporterar SvT.
Kommentar: Inga rapporter om drabbade svenskar hittills. Nyheten tas upp stort i flera medier.

Uppdatering oväder i landet
SMHI:s klass 1-varning  har under morgonen utökats med ishalka för Gävleborgs län.

Uppdatering storm Filippinerna
Dödsiffrorna stiger efter den storm som svepte in över Filippinerna under helgen. Minst 68 personer har omkommit och över 40 000 har tvingats lämna sina hem, rapporterar SvT.
Kommentar: Inga drabbade svenskar enligt medierapporteringen så här långt.