Vecka 11 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 mars


Omvärldsbevakning 21.15

Klass 2-varning nedgraderad
Under kvällen har den klass 2-varning som funnits för Västernorrland nedgraderats till klass 1, skriver SMHI. Lokalt vid Höga kusten kvarstår däremot klass 2-varningen.
Kommentar: För kännedom. Vidtar ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdaterade vår nyhet om vädervarningen i Västernorrland med länk till länsstyrelsen.

Omvärldsbevakning 09.05

 Inget att rapportera.

Lördag 16 mars


Omvärldsbevakning 21.05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Oroligheter i Paris
I samband med att de gula västarna demonstrerar i Paris utbröt oroligheter kring Champs-Elysees i centrala staden, rapporterar bland andra Sveriges Radio. Enligt det franska inrikesministeriet demonstrerar omkring 8000 människor och utöver det befinner sig cirka 1500 mycket våldsamma personer i området. Det är de senare som ska gjort sig skyldiga till omfattande skadegörelse och flera bränder, enligt de franska myndigheterna.
Kommentar: För kännedom.

Vädervarning

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder i Västernorrland. Varningen gäller från söndag eftermiddag.
Kommentar: Publicerar nyhet och i sociala medier. Dock ej engelska (enligt rutin). Lyfter upp nyheten på startsidan och lägger in temablock om vinterväder.

Omvärldsbevakning 09.15

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 15 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Säkerheten höjs vid flera moskéer
Säkerheten har höjts vid moskéer runtom i Europa, efter terrordådet på Nya Zeeland. I Sverige har polisen varit närvarande utanför flera moskéer vid fredagsbönen, däribland Göteborgs moské, rapporterar SR Ekot. Även vid Stockholms moské fanns polisen närvarande, men Per Fahlström på Stockholmspolisen säger till SVT Nyheter Stockholm att man kommer ha folk ute på stan för trygghetsskapande åtgärder som vanligt "men vi kan inte gå in på några detaljer kring det". SVT Nyheter Stockholm har ringt runt till flera moskéer i Stockholm och företrädare för islamiska församlingar berättar att de har haft kontakt med många oroliga församlingsmedlemmar under dagen.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.40

Uppgifter i manifest: Hämnd för Drottninggatan nämns som motiv
Den 28-årige man från Australien som misstänks ligga bakom terrordåden i Nya Zeeland ska enligt flera medier ha publicerat ett manifest inför dådet. I manifestet beskrivs fredagens attentat bland annat som en hämnd för elvaåriga Ebba Åkerlunds död i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017, skriver Expressen. Ebba Åkerlunds mamma säger till SVT Nyheter att det är djupt tragiskt att hennes dotters död utnyttjas i propagandasyfte. 49 personer rapporteras nu ha omkommit i samband med skottlossningarna i Christchurch, skriver Svenska Dagbladet. 
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 08.45

40 döda vid terrorattack mot moskéer i Nya Zeeland
Vid 01.40 svensk tid (13.40 lokal tid) började en beväpnad person skjuta mot människor under fredagsbönen i Masjid Al Noor-moskén i Christchurch i Nya Zeeland, skriver Dagens Nyheter. En ytterligare skottlossning har ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tidpunkten är inte känd. 30 personer dödades i den ena moskén och 10 personer i och utanför den andra. Fyra personer, en kvinna och tre män har gripits. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern benämner dådet som en "välplanerad terrorattack". Enligt UD:s presstjänst finns det inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna vid skottlossningarna, enligt DN.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Lyfter händelser i utlandet på startsidan. 

Skolstrejk för klimatet i Stockholm på fredagen
Vid lunchtid i dag, fredag, håller klimataktivisten Greta Thunberg tal på Mynttorget i Stockholm, troligen inför en större publik än den skara som brukar stötta henne under hennes skolstrejk för klimatet, rapporterar Dagens Nyheter. Klockan 11.30 ska deltagare samlas på Sergels torg för att gemensamt tåga till Mynttorget, enligt information från en grupp på Facebook. Under fredagen väntas skolstrejker inspirerade av Thunbergs aktion genomföras i över 1.500 städer runtom i världen, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom. 

Torsdag 14 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.25

Säkerhetspolisens årsbok släppt idag
Säkerhetspolisen har släppt årsrapporten för 2018. Det berättar Aftonbladet och andra medier.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.25

Ingenting att rapportera. 

Onsdag 13 mars


Omvärldsbevakning 21.05

Alla Boeing 737 Max stoppade
USA förbjöd under onsdagskvällen svensk tid flygningar med det olycksdrabbade planet Boeing 737 Max. Ett stort antal länder har nu stoppat planet från trafik bland annat EU och Kanada. Flygplanstillverkaren Boeing gick själva ut under kvällen om att man rekommenderar ett tillfälligt stopp för flygningar med planen. Detta rapporterar bland andra SVT. 
Kommentar: Riskerar medföra stora störningar i flygtrafiken. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

"Väderkaos"
Flera medier rapporterar om svårigheter i trafiken, med anledning av snöfall. Det har bland annat varit flera olyckor på E4:an strax söder om Uppsala. Se bland annat DN här.
Kommentar: Endast klass 1-varningar utfärdade, vi följer läget med tanke på att det kan skapa bekymmer.

Tisdag 12 mars


Omvärldsbevakning 22.15

Klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Västernorrlands län, Gävleborgs läns kust- och inland, Dalarnas län utom Dalafjällen, Västmanlands län, Örebro län, Värmlands län samt delar av Västra Götalands län. Snöfallet väntas börja i Västra Götalands län sent på tisdag kväll för att sedan dra vidare åt nordost och nå Västernorrlands län på onsdag eftermiddag.
Kommentar: Följer eventuella konsekvenser av väderförhållandena.

Omvärldsbevakning 16.40

Faran över i Kistinge, Halmstad
Branden på Stena Recycling i Fyllinge är nu under kontroll. Rökutvecklingen har avtagit och bedöms inte vara farlig för allmänheten. Tidigare VMA, viktigt meddelande till allmänheten, hävs därmed, skriver Halmstads kommun på sin webbplats.  
Under eftermiddagen uppmande Halmstad kommun skolor och förskolor att så snart som möjligt avveckla sin verksamhet och att föräldrar skulle hämta sina barn. Men nu är alltså faran över.
Kommentar: Larmar av nyhet och på Facebook.

Norwegian och Tui stoppar Boeing 737 Max
Norwegian och Tui stoppar all trafik med Boeing 737 Max 8-plan, skriver flera nyhetsbyråer. Även Storbritannien väljer att stoppa Boeings flygplansmodell efter helgens flygkrasch i Etiopien. Kommentar: Följer eventuella konsekvenser för flygtrafiken.

 

Omvärlsbevakning 12.00

VMA Halmstad
Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har utfärdats i Halmstad på grund av en brand i en industrifastighet i Fyllinge. Branden startade i ett litiumbatteri och har sedan spridit sig. Det finns flera batterier i lokalen och även en dieseltank på 800 liter. Enligt räddningstjänsten är röken giftig och allmänheten uppmanas att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation, skriver Sveriges Radio P4 Halland.
Kommentar: Publicerat nyhet  på webben och i sociala medier. Fortsätter att bevaka branden.

Omvärlsbevakning 08.40

Stora problem för tågtrafiken till och från Stockholm 
På grund av en nedriven kontaktledning i tågdepån i Hagalund i Solna, drabbas region- och fjärrtågstrafiken idag av störningar, uppger SR P4 Stockholm. Under natten har en skadad kontaktledning i Hagalunds depån gjort att det är svårt att få ut tåg i trafik under de tidiga morgontimmarna. Det är oklart när det felet kan åtgärdat.
Kommentar: Ingen åtgärd i nuläget.

Måndag 11 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Underhåll på Polisens webbplats kan ge driftstörningar
Under tisdagsmorgonen mellan klockan 04.00 och 08.00 planeras underhållsarbete på Polisens webbplats, polisen.se. Driftstörningar kan förekomma under den här tiden.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten. Polisen har publicerat information på sin Facebook-sida.

Stor vattenläcka i Örebro
En stor vattenläcka på Aspholmen i Örebro fick konsekvenser för vattentrycket i stora delar av staden. Enligt Sveriges Radio P4 Örebro ska vattnet komma tillbaka under eftermiddagen. Vattnet kan inledningsvis vara missfärgat men det ska inte finnas några risker med att dricka det, skriver SVT Nyheter Örebro. 

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.