Vecka 13 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 31 mars


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.15

Låga grundvattennivåer för årstiden i stora magasin
Dagens nyheter skriver om grundvattenläget utifrån SGU:s senaste rapport som kom häromveckan. Såhär dags i fjol såg utgångsläget avseende grundvattnet bra ut inför sommaren. I år är det sämre i de stora grundvattenmagasinen, där nivåerna ligger under de normala eller mycket under de normala för årstiden i stora delar av landet. - Det behöver inte bli problem överallt, det är ju lokala förhållanden som avgör hur man tekniskt sett har löst sin vattenförsörjning. Men man bör vara vaksam, framför allt om man har varit nära gränsen eller över gränsen för att ha problem de senaste åren, säger Bo Thunholm, SGU till DN. Gotland inför bevattningsförbud den redan den 1 april i år, enligt DN. Men i de små grundvattenmagasinen, som enskilda brunnsägare ofta tar vatten ifrån, ser det bättre ut. Där ligger vattennivåerna nära eller över det normala i hela landet. 
Kommentar: För kännedom. 

Lördag 30 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Risk för gräsbrand i södra Sverige
SMHI varnar för gräsbrandrisk under söndagen. Under eftermiddagen är risken stor i stora delar av Götaland, utom Skåne, och sydvästra Svealand.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 14.30

Kraftiga översvämningar i Afghanistan
TT och SVT Nyheter rapporterar om översvämningar i västra Afghanistan. Flera provinser är drabbade och potentiellt berörs tiotusentals människor. I nuläget finns rapporter om minst 17 döda.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 09.00

Avstängda vägar i Norrbotten
Trafikverket meddelar att E10 mellan Björkliden-Riksgränsen och riksväg 95 mellan Merkenes-Riksgränsen är avstängda till följd av hårt väder i området. Den preliminära prognosen är att vägarna ska öppna mellan kl 14.00 och 18.00 under lördagen.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Fredag 29 mars


Omvärldsbevakning 21.50

Stor lavinfara i Norrbotten
Naturvårdsverket varnar för stor lavinfara i Abisko/Riksgränsen- och Kebnekaisefjällen. Varningen är en fyra på den femgradiga skalan. Enligt myndigheten innebär det mycket farliga förhållanden och man avråder helt från all vistelse i lavinterräng.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Sveriges ambassad i Paris om aviserade demonstrationer
Ambassaden i Paris uppmanar på sin hemsida svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet. Ambassaden uppmanar vidare till att följa lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer med anledning av de demonstrationer som aviserats under lördag 30 mars i Paris.
Kommentar: ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Eksjö kommun drabbat av bredbands- och telefonistörningar
Ett driftavbrott som drabbat den kommunala leverantören Eksjö Energi har påverkat bredband och telefoni i Eksjö kommun under förmiddagen. Detta enligt tidningen Höglandsnytt. Driftstörningen har enligt Eksjö Energis driftinformation åtgärdats och kommunen har informerat på sin webbplats och på Facebook om det inträffade.
Kommentar: Ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 08.28

Ingenting att rapportera.

Torsdag 28 mars


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Massiv höghusbrand i Bangladesh
Det har brutit ut en omfattande brand i ett högt kontorshus på 19 våningar i Bangladesh huvudstad Dhaka. 21 brandbilar uppges arbeta med släckningsarbetet, liksom marinen och flygvapnet, uppger bland annat Dagens Nyheter.
Kommentar: Inga uppgifter om drabbade svenskar. Ambassaden har ingen information.

Stor risk för gräsbränder 
Det är stor risk för gräsbränder på många håll i Götland och Svealand under eftermiddagen enligt SMHI.
Kommentar: SOS Alarm har lagt ut information på sin hemsida om risken samt lagt ut en tweet om detta. Vi har Retweetat denna. Vi planerar för att kommunicera ytterligare kring risken under början av nästa vecka.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Onsdag 27 mars


Brand Skultuna 22.45

Kraftig rökutveckling vid brand i Skultuna
Det brinner i en avfallsanläggning i Skultuna, Västmanland, med rökutveckling som följd. Räddningsledaren har gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det ska inte finnas någon spridningsrisk, men rökutvecklingen är kraftig, uppger SR P4 Västmanland. 
Kommentar: Publicerade information på webben och i sociala medier enligt rutin. Faran var över ca 23:55.

Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera. Läget är lugnt.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Bevattningsförbud från 1 maj
I Högsby och Hultsfred har man beslutat att bevattningsförbud ska gälla redan från 1 maj. Det är gott om vatten i åar och vattendrag men reservoarerna har inte hämtat sig efter de senaste somrarna, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom eftersom vi följer vattensituationen. 

Tisdag 26 mars


Omvärldsbevakning 21.40

UD Resklar har delat Sveriges ambassads information om översvämningarna i Iran via Facebook så vi delade inlägget. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Flera stadshus i Tyskland evakuerade
Stadshus i flera tyska städer har blivit evakuerade efter att bombhot har framförts via e-post, rapporterar SVT Nyheter. Enligt polisen handlar om stadshusen i Augsburg, Kaiserslautern, Goettingen, Neunkirchen, Rendsburg och Chemnitz, skriver SVT. Polisen undersöker byggnader och omgivningar i jakt på misstänkta föremål. Händelser kommer i spåren av flera liknande hot mot offentliga byggnader, skriver SVT. 
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen. 

Mässlingsfall upptäckt i Stockholmsområdet
Ett mässlingsfall har upptäckts, efter en provtagning på Högdalens läkarhus i Stockholm. Just nu genomförs smittspårning och berörda personer kontaktas, rapporterar SVT Nyheter. 
Kommentar: För kännedom.

Första svenska fallet av CWD hos älg påträffat
Ett första positivt fall av avmagringssjuka, Chronic Waste Disease (CWD), har påträffats i Norrbottens län. CWD har tidigare påträffats hos hjortdjur i bland annat USA, Kanada och Norge. Sjukdomen är dödlig för hjortdjur. Risken för spridning till människa bedöms som mycket låg, men kan inte helt uteslutas, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande. 
Kommentar: För kännedom. Vi följer utifall att det uppstår oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Måndag 25 mars


Omvärldsbevakning 20.50

Kraftiga översvämningar i Iran
Ymnigt regnande, som inte väntas avta förrän på flera dagar, har enligt Sveriges Radio orsakat stora översvämningar i delar av Iran, bland annat i området kring Shiraz. Sveriges ambassad i Teheran uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters information om läget.
Kommentar: Noterar detta då konsekvenserna av händelsen verkar vara omfattande och då det finns många med kopplingar till Sverige i landet.


Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Dödsolycka vid militärövning
En person avled under natten i samband med en olycka vid en militärövning i Överkalix. Se Försvarsmaktens information här.
Kommentar: Kan föranleda frågor angående säkerheten vid övningar.