Vecka 16 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 april


Omvärldsbevakning 21.15

Risken för skogsbränder sprider sig norrut i landet
Skogs- och gräsbränder har under helgen rasat på flera håll i södra Sverige. SMHI uppger att brandriskzonen kan komma att vidgas.
– Risken vidgas norrut. Skogsbrandsrisken kommer upp över Sörmland och upp mot Mälardalen under dagarna som kommer, säger Maria Svedestig, meteorolog vid SMHI.
På onsdag väntas dock ett regnområde som kan dämpa brandrisken dra in över landet, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Fortsätter att bevaka. Verkar vara fortsatt hög risk för gräs- och skogsbränder åtminstone fram till onsdag enligt SMHI:s brandriskprognos.

Omvärldsbevakning 17.25

Explosionerna på Sri Lanka, uppdatering
Dödstalet efter explosionerna på Sri Lanka stiger och är nu uppe i över 200 personer. Totalt ska åtta explosioner ha inträffat runtom i landet. Det finns fortfarande inte några uppgifter om dödade eller skadade svenskar. SVT Nyheter uppger att regeringen har infört ett 12 timmar långt utegångsförbud samt begränsat tillgången till sociala medier i Sri Lanka. Än så länge har ingen grupp tagit på sig dåden.
Kommentar: Har gjort nyhet om dådet och delat på sociala medier. Delade även information om utegångsförbudet från UD Resklar på Facebook.

Flera skogsbränder runtom i landet
Två skogsbränder rasar utanför Fliseryd nära kommungränsen till Högsby. Den ena av bränderna har räddningstjänsten fått under kontroll, medan den andra fortfarande ska vara okontrollerad. Det rapporterar P4 Kalmar. Samtidigt uppger P4 Blekinge att räddningstjänsten arbetar med att släcka en större skogsbrand i ett kalhygge i Leryd utanför Eringsboda.
Kommentar: Fortsätter att följa rapporter om gräs- och skogsbränder runtom i landet.

Omvärldsbevakning 09.40

Över 100 döda efter bombdåd på Sri Lanka
Över 100 människor har dödats och minst 400 har skadats i en serie bombdåd riktade mot kyrkor och hotell på Sri Lanka under påskdagen. Totalt ska sex explosioner ha inträffat samtidigt i olika delar i landet. Tre kyrkor och tre hotell ska ha utsatts. Enligt UD finns det dock inga uppgifter om dödade eller skadade svenskar, uppger SVT Nyheter. Svenska ambassaden uppmanar svenskar på plats att iaktta försiktighet, följa nyheter och meddelanden från myndigheterna samt kontakta anhöriga. 
Kommentar: Kan komma frågor, med tanke på att det delvis var turistmål (hotell) som attackerades. 

Branden i Bollebygd, uppdatering
Även om man nu har skogsbranden vid Råssa i kommunen Bollebygd under kontroll så befarar räddningstjänsten att den kan blossa upp igen under söndagen. Det uppger P4 Sjuhärad. Samtidigt rapporteras det om flera andra bränder runtom i Sverige, exempelvis i Skåne. SMHI fortsätter att varna för gräsbränder i stora delar av södra Sverige.
Kommentar: Fortsätter att följa i händelse av att branden skulle blossa upp igen under dagen.

Lördag 20 april


Omvärldsbevakning 21.00

Stor brand rasar i Bollebygd
Flera medier, däribland DN, Aftonbladet och SR, rapporterar om att en skogsbrand rasar i Bollebygds kommun, väster om Borås. Branden är ännu inte under kontroll och uppges hota bostadshus. Västra Götalands länsstyrelse har tidigare i veckan varnat för att risken för gräsbränder är hög. Räddningstjänsten i länet uppmanar folk att ta det mycket försiktigt när det gäller eldning, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: Ännu har inte kommunen eller länsstyrelsen tagit upp något om denna specifika brand på sina respektive hemsidor, men fortsätter att följa och håller koll på om de går ut med information som man skulle kunna göra en nyhet av.

Omvärldsbevakning 15.50

Många gripna efter demonstrationer i Paris
Minst 126 personer har gripits av fransk polis i samband med de så kallade gula västarna-demonstrationerna som hålls i Paris under lördagen. Det rapporterar Dagens Nyheter. Det franska inrikesministeriet har varnat för att lördagens demonstrationer kan bli våldsamma, delvis på grund av efterspelet av branden i Notre-Dame. Flera tunnelbanestationer i Paris håller dessutom stängt på påskafton, skriver The Local.
Kommentar: Kan påverka svenskar i Paris, kanske extra många på plats just denna helg med tanke på påskledigheterna. Finns allmän information om läget hos UD Resklar, dock inget uppdaterat just för idag (senaste uppdateringen skedde 5 april). Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 09.20

Ingenting att rapportera.

Fredag 19 april


Omvärldsbevakning 22.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.50

En person död under upplopp i Nordirland
En 29-årig journalist dödades sent på torsdag kväll i samband med upplopp i staden Londonderry i Nordirland, rapporterar bland andra Sveriges Radio och SVT. Enligt uppgifter i media ska oroligheterna startat efter att polisen genomsökt hus i området. 

Kommentar: I nuläget finns inga uppgifter om berörda svenskar i området men Krisinformation.se följer utvecklingen. 

Torsdag 18 april


Omvärldsbevakning 22.35

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Avrådan från eldning i flera län
Under dagen har räddningstjänsterna i både Uppsala och Stockholms län gått ut med en avrådan om eldning. 
Kommentar: Följer utvecklingen om eldning avråds i fler län och kommuner i landet. Krisinformation.se har delat inläggen från båda länsstyrelserna på Facebook.

Omvärldsbevakning 10.45

Mässlingsfall i Bergsjön, Göteborg
Ett fall av mässlingsmitta har upptäckts på Bergsjöns vårdcentral i Göteborg, rapporterar SVT. Myndigheterna söker just nu efter fler smittade och påminner om vaccination.

Kommentar:  Vi noterar detta. Vaccinationsfrågan brukar diskuteras livligt i sociala medier och det är inte omöjligt att frågor skulle kunna uppstå till oss eller ansvariga myndigheter. 

Eldningsförbud i Kronoberg
Länsstyrelsen Kronoberg inför eldningsförbud i hela länet från och med Skärtorsdag klockan 12.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Länsstyrelsen Kronobergs läns inlägg på Facebook om detta.

Omvärldsbevakning 08.10

Ingenting att rapportera. 

Onsdag 17 april


Omvärldsbevakning 23.20

Viktigt meddelande till allmänheten i Mjölby, Östergötlands län
Kl 21.29 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten om en pågående brand i Sya, Spångsholms bruk i Mjölby kommun. Enligt Sveriges Radio P4 Östergötland brinner det i en verkstad i ett industrihotell och allmänheten uppmanas att undvika området, gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Boende i närheten ska ha evakuerats under kvällen till Sya skidklubbs lokaler, enligt Corren.se.
Kommentar: Publicerade VMA:t på hemsidan på svenska och engelska samt i sociala kanaler enligt rutin.

Stort antal döda i turistbussolycka på Madeira, Portugal
Enligt uppgifter till bland annat Sveriges Radio och BBC har minst 28 personer omkommit och ett drygt 20-tal skadats när en turistbuss kört av vägen i närheten av staden Canico kl 18.30, lokal tid på den portugisiska ön Madeira. Enligt den lokale borgmästaren ska alla turister ombord ha varit tyska medborgare. Totalt ska det ha varit 55 personer ombord på bussen Enligt Sveriges Radio har svenska utrikesdepartementet inte några uppgifter om skadade svenskar.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. Ingen åtgärd i nuläget.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

300 klimataktivister gripna i London - vill stänga ner staden
Klimataktivister blockerar fyra hårt trafikerade platser i centrala London sedan i måndags morse. Polisen har gripit cirka 300 personer, men trots detta inte kunnat få igång trafiken ännu, rapporterar SR Ekot. Det är det internationella nätverket Extinction Rebellion som blockerar platserna Oxford circus, Waterloo bridge, Parliament square och Marble arch och hindrar trafiken. Syftet är att pressa regeringen till åtgärder för att rädda klimatet, enligt SR Ekot.
Kommentar: Följer med tanke på att det finns många svenskar i London, men vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Tisdag 16 april


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Låga grundvatten i stora magasin
Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen är under eller mycket under de normala för årstiden, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU, kommer nivåerna att fortsätta sjunka. Det kan leda till risk för problem med vattenförsörjningen lokalt. Men det är inte bara låga grundvattenniåver som kan orsaka vattenbrist, säger Bo Thunholm. Det kan även orsakas av att vattenverken producerar vatten nära sin maxkapacitet, vilket kan hända vid en varm och torr vår. I de små magasinen är nivåerna normala, men dessa kan påverkas vid en extremt varm och torr sommar, som den vi hade förra året.
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 15 april


Omvärldsbevakning 22.30

Delade UD Resklars uppmaning på facebook och twitter i samband med branden i Notre Dame-katedralen i Paris.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Socialdemokraternas twitterkonto kapat
Under natten har Socialdemokraternas officiella och verifierade twitterkonto kapats och ett flertal tweets har skickats ut. I nuläget oklart om kontot är återtaget.
Kommentar: Kommer säkerligen leda till debatt om it-säkerhet hos partier och andra aktörer.