Vecka 16 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.

Torsdag 18 april


Omvärldsbevakning 16.45

Avrådan från eldning i flera län
Under dagen har räddningstjänsterna i både Uppsala och Stockholms län gått ut med en avrådan om eldning. 
Kommentar: Följer utvecklingen om eldning avråds i fler län och kommuner i landet. Krisinformation.se har delat inläggen från båda länsstyrelserna på Facebook.

Omvärldsbevakning 10.45

Mässlingsfall i Bergsjön, Göteborg
Ett fall av mässlingsmitta har upptäckts på Bergsjöns vårdcentral i Göteborg, rapporterar SVT. Myndigheterna söker just nu efter fler smittade och påminner om vaccination.

Kommentar:  Vi noterar detta. Vaccinationsfrågan brukar diskuteras livligt i sociala medier och det är inte omöjligt att frågor skulle kunna uppstå till oss eller ansvariga myndigheter. 

Eldningsförbud i Kronoberg
Länsstyrelsen Kronoberg inför eldningsförbud i hela länet från och med Skärtorsdag klockan 12.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Länsstyrelsen Kronobergs läns inlägg på Facebook om detta.

Omvärldsbevakning 08.10

Ingenting att rapportera. 

Onsdag 17 april


Omvärldsbevakning 23.20

Viktigt meddelande till allmänheten i Mjölby, Östergötlands län
Kl 21.29 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten om en pågående brand i Sya, Spångsholms bruk i Mjölby kommun. Enligt Sveriges Radio P4 Östergötland brinner det i en verkstad i ett industrihotell och allmänheten uppmanas att undvika området, gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Boende i närheten ska ha evakuerats under kvällen till Sya skidklubbs lokaler, enligt Corren.se.
Kommentar: Publicerade VMA:t på hemsidan på svenska och engelska samt i sociala kanaler enligt rutin.

Stort antal döda i turistbussolycka på Madeira, Portugal
Enligt uppgifter till bland annat Sveriges Radio och BBC har minst 28 personer omkommit och ett drygt 20-tal skadats när en turistbuss kört av vägen i närheten av staden Canico kl 18.30, lokal tid på den portugisiska ön Madeira. Enligt den lokale borgmästaren ska alla turister ombord ha varit tyska medborgare. Totalt ska det ha varit 55 personer ombord på bussen Enligt Sveriges Radio har svenska utrikesdepartementet inte några uppgifter om skadade svenskar.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. Ingen åtgärd i nuläget.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

300 klimataktivister gripna i London - vill stänga ner staden
Klimataktivister blockerar fyra hårt trafikerade platser i centrala London sedan i måndags morse. Polisen har gripit cirka 300 personer, men trots detta inte kunnat få igång trafiken ännu, rapporterar SR Ekot. Det är det internationella nätverket Extinction Rebellion som blockerar platserna Oxford circus, Waterloo bridge, Parliament square och Marble arch och hindrar trafiken. Syftet är att pressa regeringen till åtgärder för att rädda klimatet, enligt SR Ekot.
Kommentar: Följer med tanke på att det finns många svenskar i London, men vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Tisdag 16 april


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Låga grundvatten i stora magasin
Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen är under eller mycket under de normala för årstiden, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU, kommer nivåerna att fortsätta sjunka. Det kan leda till risk för problem med vattenförsörjningen lokalt. Men det är inte bara låga grundvattenniåver som kan orsaka vattenbrist, säger Bo Thunholm. Det kan även orsakas av att vattenverken producerar vatten nära sin maxkapacitet, vilket kan hända vid en varm och torr vår. I de små magasinen är nivåerna normala, men dessa kan påverkas vid en extremt varm och torr sommar, som den vi hade förra året.
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 15 april


Omvärldsbevakning 22.30

Delade UD Resklars uppmaning på facebook och twitter i samband med branden i Notre Dame-katedralen i Paris.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Socialdemokraternas twitterkonto kapat
Under natten har Socialdemokraternas officiella och verifierade twitterkonto kapats och ett flertal tweets har skickats ut. I nuläget oklart om kontot är återtaget.
Kommentar: Kommer säkerligen leda till debatt om it-säkerhet hos partier och andra aktörer.

Uppdaterades