Vecka 17 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 april


Omvärldsbevakning 20.20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Lördag 27 april


Omvärldsbevakning 20.00

Inget nytt att notera.

Brand i Påryd 17.30-19.30

Strax efter klockan 17.30 utfärdade räddningstjänsten i Kalmar län ett VMA för brand i en industri i Påryd, Kalmar län. Det var bland annat gummi som brann, vilket är mycket ohälsosamt att andas in och allmänheten uppmanades hålla sig inomhus. Strax efter 19 var läget såpass stabilt att VMA:t drogs tillbaka.
Kommentar: Ett tekniskt fel gjorde att VMA:t snabbt försvann ur vår app samt från webben. Sveriges Radios sändningsledning fick skicka ut det igen, vilket fungerade  väl, men användarna fick därmed två notiser om samma händelse. Ej lett till reaktioner hittills.

Omvärldsbevakning 14.00

Risk för åska först i natt
SMHI:s utfärdade risk för åska är nu omformulerad och prognosen gäller nu natt mot söndag istället för under eftermiddagen i dag.
Kommentar: Följer fortsatt läget.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Fredag 26 april


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Risk för åskskurar
SMHI skriver att det är risk för åska samt åskskurar på upp emot 50 mm i sydvästra Sverige i morgon lördag till på söndag. Åska kan innebära en brandrisk. Enligt uppgifter är de eventuella regnmängderna för små för att leda till översvämning i skog och mark, däremot kan de orsaka översvämning i dagvattenbrunnar inne i tätorter.
Kommentar: Vi följer läget i morgon eftermiddag.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Torsdag 25 april


Omvärldsbevakning 21.20

Stor brand på Sävar såg
En större brand utbröt på torsdagskvällen på Sävar såg utanför Umeå. Räddningstjänster från Sävar, Umeå och Holmsund är på plats för att släcka branden, uppger Sveriges Radio P4 Västerbotten. Det är kraftig rökutveckling och räddningsledaren har utfärdat ett Viktigt meddelande till allmänheten. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 
Kommentar: Publicerade VMA som nyhet samt på Facebook och Twitter. VMA:t drogs tillbaka ca 21.15.

Brand stoppar tåg längs stambanorna
En gräsbrand har brutit ut mellan Katrineholm och Flen. Branden härjar i närheten av spårområdet vilket gör att tågtrafiken har stoppats, uppger TT. Eftersom Katrineholm är en knutpunkt påverkas flera tåg på både södra och västra stambanan, enligt Ulrika Karlsson. Två persontåg står stilla utanför perrong.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 15.30

Brand utanför Tjällmo snart under kontroll
Ett hundratal personer arbetar med att släcka branden i Tjällmo utanför Motala och börjar nu få den under kontroll, skriver Sveriges Radio P4 Östergötland. Det är dock svårt att ge några prognoser, säger Johannes Glasin, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.
Kommentar: För kännedom, fortsätter att följa.

Låga grundvattennivåer
Grundvattenläget inför sommaren har försämrats efter den senaste tidens torka. Det visar den senaste månadsrapporten från SGU, Sveriges geologiska undersökning. Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen, som framför allt kommuner använder för sin vattenförsörjning, är under de normala för årstiden i nästan hela landet. Det syntes redan i SGU:s föregående rapport. Men nu märks bristen på nederbörd även i de små grundvattenmagasinen, som personer med egen brunn i regel tar vatten ifrån.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

SGU varnar för ny vattenkris
Grundvattennivåerna ser på flera håll ut att ha ett sämre utångsläge än inför förra året vid den här tiden, säger Bo Thunholm, hydrogeolog och grundvattenexpert på SGU, till TT/Aftonbladet. Det kommer troligen att innebära bevattningsförbud och uppmaningar om att spara vatten. Förutsättningarna för att nivåerna ska återhämta sig försämras kraftigt nu när värmen och grönskan har kommit igång. Grundvattennivåerna i i nuläget låga både i de stora och små grundvattenmagasinen. Götaland, Svealand och kustnära områden riskerar att bli mest drabbade.
Kommentar: Fortsätter att följa och inväntar den grundvattenrapport som SGU kommer att publicera under dagen.

Trolig evakuering på grund av brand i Tjällmo, Motala
Den brand som bröt ut i Tjällmo i Motala kommun är forfarande inte under kontroll. Enligt räddningstjänsten kommer troligen boende behöva evakueras. I området finns ett antal sommarstugor, i övrigt är det glesbebyggt. Det är därför oklart hur många som kan beröras, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Fortsätter att följa. 

Övrigt om bränder
Branden som bröt ut i ett höghus i Falkenberg uppges vara under kontroll, enligt SR P4 Halland. Även branden i Älvkarleby ska vara under kontroll, rapporterar SR P4 Gävleborg. Räddningstjänsten har jobbat hela natten med att bekämpa de bränder som bröt ut i skogarna kring Granstorp, i nordöstra delarna av Gnosjö. Vid 20-tiden under gårdagskvällen var läget stabilare, men fortfarande inte under kontroll, enligt SR P4 Jönköping. I Hästveda pågår insatsen för att hålla branden inom de begränsningslinjer man satt upp. Natten har varit lugn men faran för att branden ska blossa upp är ännu inte över, enligt SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Fortsätter att följa läget och konsekvenser av bränderna.

Onsdag 24 april


Omvärldsbevakning 21.40

Kraftig brand i höghus i Falkenberg
En brand har brutit ut högst upp i ett 16-våningar högt hyreshus under byggnation i Falkenberg, rapporterar bland annat Sveriges Radio P4 Halland. Det brinner på taket till huset och röken går in mot Falkenbergs centrum. 
Kommentar: Inget VMA utfärdat i nuläget. Branden inte under kontroll vid 21.30-tiden.

Omvärldsbevakning 16.20

Större skogsbrand i Gnosjö
Det brinner på flera ställen i Gnosjö kommun. Ett antal hus i området har evakuerats, rapporterar SVT.
Kommentar: Delade Gnosjö kommuns information om händelsen på Facebook. 

Omvärldsbevakning 13.00

Ingen ytterligare evakuering trolig efter branden i Hässleholm
Flera medier, bland annat SVT, rapporterar om turer kring det Viktiga meddelande till allmänheten (VMA) angående evakuering på grund av en skogsbrand i Hässleholms kommun. I förmiddags drogs VMA:et tillbaka från Sveriges Radio, vilket Krisinformation.se informerade om i nyheten och på Facebook.
Kommentar: VMA:et gällde evakuering av boende och någon ytterligare evakuering kommer enligt SOS Alarm inte att ske under dagen. 

Omvärldsbevakning 08.50

Skogsbrand i Hästveda
Branden mellan Hästveda och Osby är ännu inte släckt. Det uppger räddningstjänsten Kristianstad för Sveriges Radio. Polisen Skåne meddelar att länsväg 1940 är avspärrad. 
Kommentar: Vi fortsätter följa.

Evakueringar efter skogsbrand i sydvästra Norge
En större skogsbrand pågår utanför Sokndal mellan Stavanger och Kristiansand i Norge. Elden har inte nått till samhället men flera hundra människor har evakuerats, rapporterar Sveriges Radio.  
Kommentar: Noterar.

Tisdag 23 april


Omvärldsbevakning 22.00

Stort antal bränder under tisdagen
Under dagen och kvällen har flera större bränder i terrängen rasat i olika delar av landet. Enligt DN räknade SOS in 45 pågående insatser vid 18-tiden, MSB gick samtidigt ut med en nyhet om att fyra helikoptrar skulle sättas i beredskap för att kunna assistera vid släckning samt ett myndighetsmeddelande om den höga brandrisken.

En allvarlig skogsbrand pågår ännu under kvällen mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun. Bostadshus har brunnit och boende i området har tvingats evakuera, uppger TT. Ett VMA gick ut vid 19-tiden. Området har vattenbombats men under kvällen har fokus varit att hålla  begränsningslinjerna man satt upp och hålla branden inringad, uppger P4 Kristianstad.

Utanför Landvetter i Härryda sattes helikoptrar in vid en skogsbrand. Branden är nu under kontroll, uppger P4 Göteborg. Andra skogsbränder har pågått kring Markaryd, utanför Hunnebostrand i Bohuslän och i Vrinneviskogen i Norrköping, där sjukhuset i närheten gick upp i stabsläge. Den branden är nu släckt, uppger P4 Östergötland.

Vid en brand i Tjällmo, norr om Motala i Östergötland, hjälpte Försvarsmakten till med att vattenbomba. Där brinner det inte längre med öppna lågor, men räddningstjänsten är på plats i området under natten om branden tar sig igen, uppger SVT.

SOS Alarm säger till Sveriges radio att antalet larm om bränder i terräng ökat med 82 procentunder april jämfört med april förra året.

Kommentar: Har publicerat nyhet om MSBs myndighetsmeddelande och om VMA för Hässleholm, samt delat info om dessa på FB och twitter. Översatte och publicerade en engelsk version av VMA. Har besvarat inkomna frågor från allmänheten via mejl och sociala medier. Fortsätter att bevaka händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Efter bränder – fyra helikoptrar i beredskapsläge
Friska vindar under dagen kan försvåra släckningsarbetet i Motala och Gislaved.
MSB beslutade vid tolvtiden idag att sätta fyra helikoptrar i beredskapsläge, på två platser i södra Sverige, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter följa brandrisken. Har uppdaterat informationen i temablocket på startsidan. 

Uppdatering Sri Lanka
UD skriver att den som är i Sri Lanka eller har anhöriga på plats kan vända sig till en servicedesk som har upprättats på norska ambassaden. Där kan nordiska medborgare kan få råd och stöd. 
Kommentar: Delat på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Bränderna i Gislaved och Motala inte under kontroll
Den största, utanför Gislaved, stabiliserades under måndagskvällen, men brandrisken väntas öka under tisdagen och räddningstjänsten ska få hjälp av frivilligorganisationer som kan bistå med bandvagnar, uppger SVT Nyheter.  Även för branden vid Tjällmo, norr om Motala, har räddningstjänsten upprättat en bevakningszon. Under natten har man arbetat med att hålla gränsen, för att sedan sätta igång med mera praktiskt släckningsarbete när det blir ljust.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen under dagen.

Måndag 22 april


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering: flertal bränder under måndagen
Ett flertal större och mindre bränder har pågått under dagen och kvällen i delar av landet. P4 Väst rapporterar bland annat om två skogsbränder i Lilla Edet som nu är under kontroll. I Tidingshyttan i Motala kommun pågår en svårsläckt brand i terrängen och försvarsmakten har skickat dit en helikopter, uppger P4 Östergötland. Den större branden i Gislaved är nu inringad och räddningstjänsten säger till P4 Jönköping att spridningsrisken är liten.
Kommentar: Gräsbrandrisken är fortsatt hög i stora delar av landet, vi följer läget.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering: Bombattentaten i Sri Lanka
Svenska ambassaden i New Dehli har uppdaterat information till personer som befinner sig i Sri Lanka, då utegångsförbud råder mellan 20-04 i natt.

Ytterligare en bomb detonerade idag när polisen skulle desarmera den, uppger SR Ekot, dessutom har över 80 tändhattar hittats vid en stor busstation i Colombo. Den lankesiska regeringen pekar ut en lokal islamistisk grupp som skyldiga till bombdåden och utreder även om de haft internationell hjälp.
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet och hänvisar nu till ambassaden för aktuell information om utegångsförbud och resor. Delar UD resklars inlägg på facebook.

Flertal bränder under dagen
Ett antal bränder har pågått under måndagen, uppger TT/aftonbladet. I Småland har räddningstjänsten bekämpat minst fem bränder, flera av dem runt Gislaved. Enligt DN vattenbombas en av bränderna som ännu inte under kontroll. P4 Jönköping uppger att invånare uppmanas att stänga fönster och ventilation, men att röken inte är farlig.
Kommentar: Inget VMA har gått ut via radion eller appen. Fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 9.30

Uppdatering: Bombattentaten i Sri Lanka
Bland annat DN och SvD uppger att sex av bombattackerna i Sri Lanka utfördes av terrorister, uppgifterna kommer från kriminaltekniker som talat med nyhetsbyrån AP. Polisen har gripit 24 personer, men ingen organisation har tagit på sig attacken. Under måndagen samlas landets nationella säkerhetsråd då det finns viss oro för hämndattacker riktade framförallt mot moskéer och muslimer. Dödstalen har stigit under helgen till över 290 avlidna och över 500 skadade.

Enligt UD har utegångsförbudet som var utfärdat i Sri Lanka nu dragits tillbaka, flygplatsen är för närvarande öppen och flighter går som planerat.

Svenska resebolag har haft kontakt med alla sina resenärer i Sri Lanka och erbjuder inbokade resenärer att boka om eller boka av sina resor, uppger TT/SR. För närvarande är det lågsäsong för resor till landet.
Kommentar: Har delat UD resklars information på facebook samt uppdaterat vår nyhet.

Gräsbrandsrisken sprider sig norrut
SMHI:s karta för gräsbrandsrisk sträcker sig nu från Skåne upp till och med Västernorrland.
Kommentar: Vi fortsätter att bevaka situationen och eventuella bränder.

Kraftig brand i höghus i Falkenberg
En brand har brutit ut högst upp i ett 16-våningar högt hyreshus under byggnation i Falkenberg.
– Det brinner på taket till huset. Röken går in mot Falkenbergs centrum. Stäng ventiler och fönster och gå inomhus om du känner besvär av röklukten, säger Tomas Andersson som är brandmästare i Halmstad till P4 Halland.
Bilder från platsen, bredvid Falcon alkoholfri arena, visar hur kraftig svart rök slår ut från toppen av huset.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=7205106