Vecka 19 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Lördag 11 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering bensinläckage i Malmö
Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus pch flera andra medier är läckan nu stoppad och en sugbil har tagit bort den läckta bensinen. Orsaken till läckan är fortfarande okänd.
Kommentar: Faran över, slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 14.30

Stort räddningspådrag efter bensinläckage i Oljehamnen i Malmö
Ett stort antal räddningsfordon befinner sig just nu i Oljehamnen i Malmö med anledning av ett bensinläckage. Läckan ligger mitt emellan två stora cisterner med bensin och det finns en oro för antändning, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Bra att känna till om läget skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Fredag 10 maj


Omvärldsbevakning 21.15

Många frågor och kommentarer i våra sociala kanaler under dagen och kvällen efter vårt inlägg om ett år efter broschyren: "Om krisen eller kriget kommer".

Omvärldsbevakning 16.11

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att notera. 

Torsdag 9 maj


Omvärldsbevakning 21.20

Swish har driftstörningar
Betaltjänsten Swish ligger för tillfället nere meddelar företaget på sin webbplats.
Kommentar: Håller ett öga på mediernas rapportering om störningar i infrastrukturen just nu eftersom frågor kan uppstå.

Omvärldsbevakning 16.00

Telefoniproblemen hos Telia lösta
Det tekniska fel som innebar svårigheter att ringa vissa företag och myndigheter runt om i landet är nu åtgärdat enligt Telia.
Kommentar: Se tidigare noteringar.

Omvärldsbevakning 11.10

Brand i Huddinge – rök sprider sig över länet
Under torsdagsnatten började det brinna på Gladö Kvarns avfallsanläggning i Huddinge. Röken sprids över stora delar av södra länet och många oroliga hör av sig till räddningstjänsten, uppger Sveriges Radio Stockholm. Branden är kontrollerad men kommer att pågå under flera dagar. Röken kommer att kännas över stora delar av länet, vid olika ställen beroende på hur vindarna drar.
Kommentar: Noterar utifall det kommer frågor även till oss.

Rökutveckling på plan som landade på Landvetter
Ett plan på väg från Arlanda till Landvetter indikerade rökutveckling strax innan landning. Det var vid 09.20-tiden som räddningstjänsten larmades om rök på ett plan som var på väg att landa på Landvetter, uppger SVT Väst.  Ett stort antal brandmän, ambulanser samt Polis larmades till flygplatsen. Vid 10-tiden meddelade SAS att allt är under kontroll. Passagerarna ska under ordnade former ha lämnat planet.
Kommentar: Läget under kontroll, ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 8.30

Fortfarande problem med Telia-växlar
Telia har fortfarande stora problem med flera företagsväxlar, bland annat Polisens tipsnummer 114 14, skriver Sveriges Radio. Telia meddelar att bolaget inte kan ge någon prognos för när felet är löst.  Under morgonen har Telia lyckats omdirigera flera anknytningar, vilket gör att flera nummer som legat nere under natten nu åter fungerar. Telia råder den som inte lyckas komma fram att besöka myndighetens eller företagets hemsida. Telefontrafiken till Region Skåne började fungera igen under torsdagsmorgonen efter nästan ett dygns problem, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Kommentar: Det är fortfarande okänt vad felet beror på. Vi följer utvecklingen, men plockar bort vår information om händelsen på startsidan.

Onsdag 8 maj


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Polisen och Region Skåne har fortfarande problem med telefonin. I övrigt inget att rapportera.   

Omvärldsbevakning 11.05

Telefoniproblem 
Region Skåne meddelar att det är svårt att ringa till vårdcentraler och sjukhus. Samtal till 112 och 1177 Vårdguiden påverkas inte. Även Aftonbladet rapporterar om detta.
Kommentar: Krisinformation.se har tidigare idag lagt upp en länk till Polisen som har problem med 114 14. Vi följer rapporteringen om telefoniproblem i medierna.   

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att rapportera.

Tisdag 7 maj


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Förseningar i tågtrafiken fram till onsdag morgon
Ett växelfel inträffade mellan Märsta, Arlanda och Knivsta under tisdagsmorgonen, enligt SVT nyheter. Felet gör att pendeltågen och regionaltågen mellan Stockholm och Uppsala dras med förseningar och flera inställda avgångar. Prognosen är att felet ska vara löst till onsdag morgon klockan fem.
Kommentar: Trafikverket uppmanar resenärer att hålla koll på sin avgång. Ingen åtgärd från vår sida.

Omvärldsbevakning 8.25

Inget att notera.

Måndag 6 maj 


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Kraftigt snöfall över mellersta och norra Sverige
SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i delar av Dalarna och Jämtlands län (Dalafjällen och Härjedalsfjällen). Ett lågtryck drar in över landet och väntas ge en del snöfall över mellersta och norra Sverige. I de fjällområden som klass 1-varningarna berör väntas det snöa så intensivt att det kan bli problem i trafiken, skriver SMHI. Där väntas det komma cirka 10-30 cm snö från måndag eftermiddag till tisdag eftermiddag. 
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning utifall att det blir någon samhällsstörning. 

Omvärldsbevakning 08.50

Omkring 40 döda i rysk flygkrasch
Ett flygplan började brinna och nödlandade på en flygplats i Moskva under söndagskvällen. Minst 41 omkom vid händelsen och 38 ska ha överlevt, enligt uppgifter från måndag morgon. Planet tillhör flygbolaget Aeroflot. Det finns inga uppgifter om att några svenskar ska funnits ombord, uppger Utrikesdepartementet för SVT Nyheter. 
Kommentar: För kännedom.