Vecka 2 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 januari


Omvärldsbevakning  22.00

Många olyckor efter ishalkan i södra Sverige
Ett större antal trafikolyckor har inträffat även i Sörmland och Stockholms län på eftermiddagen och under tidiga kvällen. Både små och stora vägar är berörda. Polisen i regionerna varnar för mycket halt väglag, rapporterar SvT Nyheter.
SMHI har i kväll utökat området för Klass 1-varning för ishalka; Från norra Västergötland, runt kusterna ner till Skåne.
Trafikverket har publicerat en varning för att stora snömängder kan påverka trafiken i norra Sverige.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen. Halkrisken fortsätter gälla under natten enligt prognosen. Risk för större olyckor och viss samhällspåverkan.

Omvärldsbevakning 16.30

P4 Östergötland: "Glashalt på vägarna"
Efter många olyckor på hala vägar i Östergötland under söndagseftermiddagen går nu räddningstjänst och polis ut och uppmanar trafikanter att ta det lugnt i trafiken, rapporterar SR P4.
Kommentar: Fortsätter följa väderläget. Ishalkan har drabbat flera län. Se även anteckningar nedan.
Har även delat Piteå kommuns tweet och fb-inlägg för klass 2-varningen i Norrbotten.

Omvärldsbevakning 09.30

Klass 2-varning för snöfall i Norrbotten och halka i södra Sverige
Ett snöfallsområde rör sig under dagen upp över nordöstra Norrland och kan i främst gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten ge stora snömängder. En klass 2-varning från SMHI för stora snömängder ligger ute för Norrbottens län, både för kusten och inlandet.
Klass 1-varningen för Jämtlands- och Härjedalsfjällen för hård vind och nederbörd/snödrev ligger kvar.
SMHI har också en klass 1-varning för plötslig ishalka i stora delar av södra och västra Sverige.
Kommentar: Fortsätter följa. Uppdaterar våra vädernyheter samt fb-inlägg.

Lördag 12 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Flera döda i kraftig explosion i centrala Paris
Tre personer har omkommit och närmare femtio har skadats i explosionen som inträffade i centrala Paris på lördagsförmiddagen. Orsaken tros vara en gasläcka i ett bageri, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och oro hos allmänheten. Medieuppgifter om händelsen varierar något vad gäller antalet döda och skadade. Hittills inga rapporter om att svenskar drabbats.

Snökaos och lavinfara i Alperna
De stora mängder snö som fallit i Alperna den senaste tiden fortsätter att orsaka problem. Drygt 20 människor har omkommit och nya lavinvarningar har utfärdats, rapporterar TT/Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Det kan påverka svenskar i området.

Omvärldsbevakning 16.30

Vinden väntas ta ny fart i fjällen i morgon söndag
SMHI har under lördagen gått ut med en ny klass 1-varning för hård eller mycket hård nordvästlig vind i fjälltrakterna i Jämtlands län från söndag middag. Varningen gäller både Jämtlands- och Härjedalsfjällen, rapporterar P4 Jämtland.
Kommentar: Noterar detta, trots att det endast är en klass 1-varning i nuläget, eftersom vi följt stormen och våra nyheter om stormen har uppdaterats.

Omvärldsbevakning 09.30

Stormen Jan uppdatering
Stormen har avtagit och våra två vädernyheter har uppdaterats med att det nu endast är norra Lapplandsfjällen som omfattas av en klass 1-varning hos SMHI. De engelska nyheterna är också uppdaterade. Se även nedan.

Fredag 11 januari


Omvärldsbevakning 21.50

Stormen Jan uppdatering
Inga klass 2-varningar kvar. Fortfarande klass 1-varningar i fjällen. Det råder betydande lavinfara i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.
Kommentar: Uppdaterar våra nyheter (på svenska och engelska) samt länkar. Se även tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.50

Stormen Jan uppdatering
Har ännu inte fått några rapporter om att ovädret orsakat skada på kritisk infrastruktur eller hotat liv och hälsa. Flera medier följer händelsen, till exempel SR som har direktrapportering från disktrikten.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 08.30

Stormen Jan uppdatering
SR rapporterar om mycket kraftiga vindar i Härjedalsfjällen och Jämtlandsfjällen. Även i Lapplandsfjällen har det blåst rejält, skriver bland andra Aftonbladet, som också kan rapportera om mindre elavbrott i Västerbotten. Enligt Trafikverket är det störningar i tåg- och vägtrafik på flera ställen i de stormdrabbade delarna av norra Sverige.
Varningsläget är oförändrat, jämfört med torsdag eftermiddag, enligt SMHI.
Kommentar: Fortsätter följa.

Torsdag 10 januari


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting nytt att rapportera. Många artiklar/inslag i medierna om förberedelserna för stormen Jan. Informationen på vår sida är ännu aktuell.
Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 16.30

Stormen stänger skolor i Jämtland
Stormen Jan som väntas dra in över Jämtland gör att Bergs kommun ställer in skolskjutsarna på fredagen över Flatruet i västra Härjedalen. Ytterligare skolskjutsar kan komma att ställas in, rapporterar P4 Jämtland. Under torsdagseftermiddagen meddelande Bergs kommun att de stänger skolan och förskolan i Ljungdalen under fredagen. 
Kommentar: Länsstyrelsen i Jämtland och Västerbotten har publicerat information som vi lagt till i nyheten. Det samma gäller Trafikverket.

Omvärldsbevakning 11.20

SMHI varnar för stormbyar i Jämtlands län
SMHI utfärdade på torsdagen en klass 2-varning för stormbyar i inlandet i Jämtlands län. Varningen gäller för fredagen då det väntas nordvästliga stormbyar på 25 m/s.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier. Delat vår film i sociala medier om hur du förbereder dig för elavbrott.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand i asylboende
Ett asylboende i Töreboda brann under natten. Omständigheter på platsen gör att polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, skriver DN. De boende, cirka 40 personer, fick evakueras till ett församlingshem. Branden är släckt men området är avspärrat för vidare undersökning. Ingen person ska vara skadad. 
Kommentar: Kan väcka oro och frågor hos allmänheten. 

Onsdag 9 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 12.30

Klass 2-varning för storm i fjällen
Från torsdag eftermiddag väntas stormvindar i fjälltrakterna i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier. Fortsätter att följa väderläget och eventuella konsekvenser.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera. Vi bevakar SMHI:s vädervarningar med anledning av att det finns risk för storm på fredag.

Tisdag 8 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera utom att SMHI inte längre har några aktiva varningar om snöfallet. 

Omvärldsbevakning 16.00

Vissa skärgårdsbor får vänta på el i två veckor till
Vattenfall meddelar att prognosen för när strömmen ska vara åter för samtliga drabbade efter stormen Alfrida förlängs. Det bedöms ta två veckor till innan de boende på öar i Roslagen fått tillbaka elektriciteten. Det rapporterar SVT.
Kommentar: Nyheten bygger på ett pressmeddelande från Vattenfall. Vi har uppdaterat nyheten om information från kommuner och elbolag med denna information och delat den i sociala medier. Bortsett från ett antal trafikolyckor så har vi inte sett så många konsekvenser av det snöfall som under dagen dragit in över mellersta Sverige. 

Omvärldsbevakning 13.20

Risk för storm på fredag i delar av Norrland
SMHI har utfärdat så kallad risk för storm respektive stormbyar i stora delar av Norrland för fredag. En risk utfärdas när väderutvecklingen är osäker och denna kan övergå i en varning.
Kommentar: Vi följer rapporteringen och kommer att förmedla myndigheternas varningar och information. 

Strömavbrott i Stenungsunds kommun
Det råder strömavbrott i Stenungsund med omnejd, meddelar Sveriges Radio.  Vattenfall felsöker, meddelar kommunen på sin webbplats.
Kommentar: Enligt prognosen väntas strömmen åter under tisdagseftermiddagen. Vi har delat Ellevios information i sociala medier och har lagt en länk till kommunens information på Krisinformation.ses startsida.    

Omvärldsbevakning 11.20

Snöovädret drar in över mellersta Sverige
Tretusen av Ellevios kunder i bland annat Kil och Karlstad har drabbats av strömavbrott, enligt SVT som också meddelar att trafikläget är besvärligt i Uppsala län.   
Kommentar: Än så länge inga större störningar rapporterade från de områden som omfattas av klass 2-varningen från SMHI. Flera medier liverapporterar.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera. Under dagen kommer vi följa rapporteringen om snöovädret som väntas dra in över mellersta Sveriges kustområden. 

Måndag 7 januari


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Trafikverket har lagt ut information om att snöovädret  kan påverka trafiken i östra Sverige. Har lagt till den informationen i vår nyhet. Vi fortsätter följa väderläget under kvällen och natten.

Omvärldsbevakning 11.00

SMHI varnar för snöfall och kraftig drivbildning
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall och kraftig drivbildning i Gävleborgs län, Uppsala län samt Stockholms län (endast Roslagskusten.) I Gävleborg visar prognosen att snön kommer i kväll, medan det dröjer till i natt i Uppsala län och till i morgon bitti vid Roslagskusten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet enligt rutin och kommer följa läget. Området är det samma som har drabbats tidigare och det kan därför bli tufft för många.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.