Vecka 20 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera

Lördag 18 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 15.55

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 10.10

Inget nytt att notera

Fredag 17 maj


Omvärldsbevakning 23.00

VMA Gislaved
Det viktiga meddelande till allmänheten som utfärdades i Gislaved på grund av en brand med kraftig rökutveckling drogs tillbaka under kvällen. Enligt Sveriges Radio P4 Jönköping är det inte längre någon risk för att branden ska sprida sig, den ohälsosamma röken har avtagit och har nu övergått till vanlig brandrök.
Kommentar: Har avlarmat vår nyhet på svenska och engelska, avlarmat inlägget på facebook och retweetat SOS Alarms inlägg på twitter om att VMA dragits tillbaka.

Omvärldsbevakning 15.30

Tågbrand i Lödöse
Ett lok brinner på ett tåg mellan Göteborg och Karlstad. Passagerarna uppges vara kvar på tåget men har flyttats till tågvagnar längre bak. Det finns inga uppgifter om skadade. Förseningar kan uppstå som följd av olyckan, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.
Kommentar: För kännedom.

Viktigt meddelande till allmänheten i Gislaved
Det brinner i en butik med kraftig rökutveckling som följd. Röken är ohälsosam. Om man är i vindriktningen eller upplever obehag av röken ska man gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. ICA-kvantumbutiken som ligger mitt emot branden har utrymts, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier. Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering skogsbrand Nävekvarn, Nyköping
Branden är ännu inte under kontroll, men läget ser bättre ut än igår. Under gårdagskvällen vattenbombades branden med helikoptrar. Då det väntas blåsa en del under dagen sätter räddningstjänsten in fulla resurser under morgonen. Branden har ännu inte orsakat någon fara för hus eller människor, uppger räddningstjänsten till Sveriges Radio P4 Sörmland. SMHI har utfärdat hög risk för spridning av skogsbrand i området.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen med tanke på att det råder hög spridningsrisk i området.

Torsdag 16 maj


Omvärldsbevakning 22.40

Uppdatering skogsbrand Nävekvarn, Nyköping
P4 Sörmland rapporterar om att branden utanför Nyköping är svårsläckt och ännu inte under kontroll, även om läget är bättre än tidigare. Inga byggnader hotas i nuläget.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen.

Uppdatering skogsbrand Tingsryd
Under eftermiddagen brann det i en torvmosse utanför Tingsryd, uppger P4 Kronoberg. Två helikoptrar och ett tiotal räddningstjänststyrkor har bekämpat branden som är under kontroll.
Kommentar: Branden beräknas vara släckt vid 22-tiden. Ingen ytterligare åtgärd.

Brand utmed järnvägen orsakade tågstopp
Ett flertal bränder uppstod längs järnvägen mellan Örebro och Frövi under eftermiddagen, skriver TT/DN. Tågtrafiken stoppades och helikoptrar och ett stort antal brandbilar användes för att släcka de olika brandhärdarna, som orsakats av ett tåg. Under kvällen kunde tågen börja trafikera banan igen, men med förseningar.
Kommentar: För kännedom, tågförseningarna kan fortsätta till fredag förmiddag. 

Omvärldsbevakning 16.35

Skogsbrand utanför Nyköping
En skogsbrand i ett område som beskrivs som svårtillgängligt, av SR P4 Sörmland, har brutit ut. Branden är inte under kontroll och räddningstjänsten arbetar för att förhindra att branden sprider sig. Nyköpings kommun uppmanar på sin hemsida allmänheten att hålla sig ifrån området för att inte störa räddningstjänstens arbete.
Kommentar: MSB skickar två helikoptrar som stöd i brandbekämpningen. Följ upp vid kvällsomvärldsbevakningen.

Skogsbrand Tingsryd
MSB har skickat två helikoptrar till en brand utan Tingsryd i östra Kronoberg.
Kommentar: Finner ingenting om branden i medier eller på kommunens eller räddningstjänstens hemsidor. Följ upp vid kvällsomvärldsbevakningen.

Omvärldsbevakning 11.20

Hot stänger skola i Fagersta
En högstadieskola i Fagersta har stängt efter hot på sociala medier, uppger SR P4 Västmanland.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Tågtrafikstörningar vid Hallsberg
Ett elfel vid Hallsberg har lett till stora störningar i tågtrafiken, enligt Trafikverket. Bland annat så berörs sträckan Stockholm-Göteborg.
Kommentar: Trafikverket har en gulruta på sin startsida om störningen. Avstår trots detta publicering då det bara handlar om en störning och inte får konsekvenser
för liv och hälsa eller samhällets funktionalitet.

Omvärldsbevakning 08.55

Ingenting att rapportera.

Onsdag 15 maj


Omvärldsbevakning 20.30

Hög gräsbrandsrisk och ökad spridningsrisk för skogsbrand väntas
Från torsdag till och med söndag väntas hög gräsbrandsrisk från mellersta Sverige och uppåt i stort sett hela landet, utom fjälltrakterna i norr. Det visar SMHI:s gräsbrandsriskkarta. Under torsdag och fredag väntas spridningsrisken för skogsbrand bli extremt hög i längs Sveriges södra kust, mellersta delarna av Götaland och på Gotland, för att sedan sjunka under lördagen.
Kommentar: Vi bevakar konsekvenserna av detta och håller extra koll på uppkomna skogs- och gräsbränder. Lagt upp temablock om risk för gräs- och skogsbrand.

Omvärldsbevakning 15.30

Härnösands gymnasium håller stängt efter hot
Efter att ett hot inkom till skolan i morse valde Härnösands gymnasium att hålla skolan stängd i dag och i morgon. Enligt SVT vill polisen inte kommentera vad hotet gällde.
Kommentar: Kommunens information finns här och polisens här. Den senare ser dock inte ut att vara uppdaterad sedan i morse. Vi följer händelsen då oro kan uppstå.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Tisdag 14 maj


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Jordbävning i Papua Nya Guinea
En jordbävning har inträffat i Papua Nya Guinea i Stilla havet under eftermiddagen, skriver SVT nyheter.  Jordbävningen hade en magnitud på 7,5 på richterskalan enligt U.S. Geological Survey USGS. En tsunamivarning har utfärdats, skriver nyhetsbyrån AFP, enligt SVT.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 13 maj


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.