Vecka 24 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Gräsbrand sydost om Norrtälje
En gräsbrand startade under sen eftermiddag i Spraggarboda, sydost om Norrtälje. Ett område på 150 gånger 200 meter står i brand och det saknas i nuläget prognos för när branden kan vara släckt, enligt Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: Följer med tanke på att det råder hög brandrisk i området.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Uppföljning Skogsbrand norr om Nynäshamn
Kommentar: Hittar inga nya eller uppdaterade artiklar om skogsbranden, vilket antyder att den är släckt.

Lördag 15 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.30

Skogsbrand norr om Nynäshamn
Vid Segersängstorp norr om Nynäshamn brinner 3-4 hektar skog. Släckningspersonal från sex brandstationer samt två helikoptrar har arbetat med att släcka branden som vid 14-tiden uppgavs vara under kontroll, skriver Sveriges Radio P4 Sörmland. Riksväg 73, som finns i närheten, ska inte vara påverkad, enligt DN.
Kommentar: Fortsätter att följa branden och eventuella konsekvenser. Enligt SMHI är brandrisken hög i området.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Fredag 14 juni


Omvärldsbevakning 22.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

UD om situationen i Hongkong
Så här skriver UD resklar på sin facebook-sida. "Svenska medborgare i Hongkong bör vara medvetna om att demonstrationer kan komma att äga rum under de kommande
dagarna. Det kan orsaka blockerade vägar och påverka kollektivtrafiken. Man bör hålla sig informerad om utvecklingen via lokala media och följa rekommendationer från
lokala myndigheter."
Ambassaden i Hongkong har samma information.
Kommentar: Eftersom ambassaden inte befarar allvarligare följder än trafikproblem för de svenskar som befinner sig i Hongkong så avvaktar vi med delning och/eller
publicering. Det kan ändå vara värt att hålla ett öga på om händelseutvecklingen eskalerar.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Torsdag 13 juni


Omvärldsbevakning 22.15 

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15 

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 11.15 

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 08.45   

Bränder och översvämningar orsakade av åskoväder 
Under morgonen har ett åskoväder orsakat flera bränder och översvämningar i bland annat Västmanland, Uppsala och Dalarna, rapporterar bland annat SVT. Åskovädret väntas fortsätta under dagen, främst i östra Svealand. 

Kommentar: Bra att känna till ifall det blir en situation med många bränder på flera håll samtidigt. 

Onsdag 12 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Nya beredskapszoner vid kärnkraftverken påverkar fler
Sveriges Radio P4 Halland skriver att utökade beredskapszoner vid kärnkraftverket i Ringhals kan påverka 120 000 personer i händelse av en kärnkraftsolycka. Kungsbacka och Varberg kommer att innefattas i den nya beredskapszonen som sträcker sig 25 kilometer från kärnkraftverket.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten. På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan man läsa om förslaget till utökade beredskapszoner, som ännu inte har beslutats av regeringen.

Omvärldsbevakning 16.25

Demonstrationer utanför parlamentet i Hong Kong 
Sveriges generalkonsulat i Hong Kong uppmanar svenska medborgare på plats att iaktta försiktighet. Alla svenska medborgare som planerar att besöka Hongkong eller redan befinner sig i Hongkong bör uppmärksammas att på grund av demonstrationer nära Hongkongs parlament vid Admiralty så är området runt Admiralty, Central och Wanchai blockerat och kollektivtrafik påverkad. Använd alternativa vägar och undvik områdena kring Wanchai, Admiralty och Central. Iaktta försiktighet, följ lokal media och rekommendationer från lokala myndigheter. SVT rapporterar om att polis skjutit tårgas mot demonstranter och att tusentals demonstranter blockerar huvudvägar till regeringshögkvarteret. 

Kommentar: Vi följer utvecklingen främst med tanke på att oro hos svenskar i området kan uppstå. Vi har också delat konsulatets information i sociala medier.

Uppdatering misstänkt föremål i Linköping
Polisens nationella bombskydd har konstaterat att det inte fanns någon sprängladdning i föremålet och avspärrningarna har tagits bort. En förundersökning om grovt olaga hot har inletts, rapporterar polisen. 

Kommentar: Endast för kännedom.  

Omvärldsbevakning 11.00

Cyklonen Vayu slår till i nordvästra Indien 
Över 300.000 personer i Indien har evakuerats då cyklonen Vayu väntas slå till i nordväst. CNN rapporterar att cyklonen förväntas dra in under torsdagen.

Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på att det kan finnas svenskar i området.      

Uppdatering misstänkt föremål i Linköping
Polisen bekräftar att man skjutit mot föremålet och att ingen detonation har skett. Avspärrningarna är för närvarande kvar och föremålet undersöks vidare under dagen.

Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen främst med tanke på oro kring avspärrningar och evakueringar. 

Omvärldsbevakning 08.00-9.30

Misstänkt föremål i Linköping
Polisen i Linköping uppger att de hittade ett misstänkt föremål i anslutning till sin reception strax före klockan 06 i morse. Enligt text på polisens hemsida är det svårt att avgöra om föremålet är farligt eller inte och man har därför spärrat av ett området runt polisens verksamhet vid Garnisonen i Linköping. Karta över området finns hos kommunen samt SR P4 Östergötland. I intervju med SR P4 Östergötland uppgav polisens presstalesperson först att det endast fanns kontor inom det avspärrade området och att allmänhet inte skulle drabbas. Det visade sig dock senare att flera skolor (till exempel Atlasskolan, som informerar här) samt ett vårdboende finns inom området och att dessa inte fått någon information om händelsen. Enligt kommunen förbereds nu evakuering av dessa verksamheter. Kommunen arbetar just nu med att nå vårdnadshavare, anhöriga och personal. Det finns ingen prognos för när avspärrningarna kommer att vara hävda, men enligt P4 är nationella bomgruppen på plats i skrivande stunt, klockan 9.30.

Kommentar: Vi följer läget, främst med tanke på oro kring avspärrningar och evakueringar. Det uppges vara trafikköer nära avspärrningarna, vilket kan skapa stress och oro hos exempelvis föräldrar som vill hämta barn från skolorna inom det avspärrade området.

Tisdag11 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Uppdatering händelserna på Malmö Centralstation
Enligt uppgifter från polisen under en pressträff på morgonen fanns inget farligt i väskan som omhändertogs på Malmö C i går (se tidigare anteckningar). 
Kommentar: Lugnande upplysning. Uppdaterar ev. vår text. med denna info.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Måndag 10 juni


Omvärldsbevakning 23.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering händelserna på Malmö Centralsation
Tågstoppet är hävt på Malmö C och tågtrafiken kan återigen börja rulla mellan Hyllie och Lund. Följdförseningar kommer dock att kvarstå under eftermiddagen i hela södra Sverige,  skriver Trafikverket.
Kommentar: Uppdaterade nyhet och facebook. Vi fortsätter följa händelsen, särskilt med tanke på trafiken för närvarande.

Uppdatering VMA Härnösand:
VMA-meddelandet återkallades vid 15-tiden på måndagen.
Kommentar: Uppdaterade nyhet och facebook. Avslutad händelse för vår del.

Omvärldsbevakning 13.30

Malmö Centralstation avspärrad
En man sköts av polisen på Malmö C vid 10-tiden efter att ha uppträtt hotfullt och ropat att han haft en bomb i en väska. Polisens bombgrupp är på platsen. Området på och runt centralstationen är avspärrat. Det är stopp i tåg- och busstrafiken, rapporterar bland andra Sveriges Radio P4.
Kommentar: Vi har gjort en Just nu, en nyhet och delat i sociala medier. Fortsätter följa händelsen.

VMA Härnösand - brand i återvinningsstation
Ett VMA har utfärdats  i Härnösand, Västernorrlands län vid 13-tiden med följande lydelse:
Det brinner i pappersrester på återvinningsstationen på Jaktstigen. Röken sprider sig in över bostadsområdet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Sveriges Radio P4 Västernorrlands nyhet finns här. 
Kommentar: Delade VMA:t enligt gängse rutiner i sociala medier. Följer händelsen.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.