Vecka 25 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Stor risk för skogsbrand i stora delar av landet
SMHI uppger att risken för skogsbränder är hög i stora delar av södra och mellersta Sverige, samt i Västerbottens kustland. Enligt P4 Västerbotten uppmanar SMHI till stor försiktighet när det gäller eldning utomhus.
Det har under dagen också kommit in flera rapporter om pågående skogsbränder, bland annat i Uppland och i Nackareservatet, sydost om Stockholm.
Kommentar: Följer utvecklingen. Hittills verkar ingen av bränderna vara totalt utom kontroll, det gäller även branden norr om Åby som det rapporterades om tidigare under dagen.

Omvärldsbevakning 15.30

Skogsbrand i Norrköpings kommun
Det har brutit ut en skogsbrand i Ladukärret norr om Åby i Norrköpings kommun, rapporterar P4 Östergötland. Räddningstjänsten är på plats för att bekämpa branden som uppges vara omkring 100 x 100 meter.
Kommentar: Räddningstjänsten i Östra Götaland har inkommit med förfrågan om stöd med två helikoptrar. Insatsen ska enligt Tjänsteman i beredskap ha beräknats påbörjats klockan 14.15 idag 23 juni. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera.

Lördag 22 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Oväder i norr — elavbrott och översvämningar
Ett kraftigt skyfall har orsakat översvämningar i bland annat Luleå och Piteå i Norrbottens län. Regnet i kombination med kraftiga vindar har under dagen medfört strömavbrott. Vid 16.30 på lördagen var fortfarande över 2 500 personer utan ström i Pajala och Haparanda, rapporterar P4 Norrbotten.
Kommentar: För kännedom om problemen skulle bli långvariga. Se Vattenfalls strömavbrottskarta.

Omvärldsbevakning 09.45

Extrem värmebölja väntas i Europa i veckan
En värmevåg väntas nå delar av Europa nästa vecka. Temperaturer över 40 grader kan förekomma, rapporterar flera medier. De höga temperaturerna kan innebära risker för liv och hälsa, skriver SVT, som hänvisar till många dödsfall vid tidigare värmeböljor.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor. Många svenskar på resa i berörda länder.

Fredag 21 juni


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera.

Torsdag 20 juni


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Eldningsförbud Blekinge län
Länsstyrelsen Blekinge gick under eftermiddagen ut med eldningsförbud i länet. Gäller tills vidare.
Kommentar: för kännedom.

Uppmaning om försiktighet gällande eldning
Länsstyrelsen och Räddningstjänsten Östergötland gick ut i sina sociala kanaler med en uppmaning om försiktighet gällande privatpersoners eldning under midsommar. Inget eldningsförbud råder i nuläget.
Kommentar: uppmaning i Länsstyrelsen Östergötlands sociala medier att sprida vidare budskapet. Gjorde detta i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 13.00

Trafikläget midsommar
Runtom i landet har midsommartrafiken börjat tätna, uppger Sveriges Radio P4. Privatpersoner uppmanas att planera sin resväg i god tid och det går även att följa midsommartrafiken i realtid på Sverige Radio P4s hemsida. 
Kommentar: en film med Trafikverkets tips har lagts ut i våra sociala kanaler och temablock om trafiken har lyfts fram på startsidan. Vi följer trafikens händelseutveckling under dagen.

Omvärldsbevakning 08.30

Uppdatering - risk för stora regnmängder
Under gårdagen utfärdade SMHI en risk för stora vattenmängder som fortfarande gäller. Prognosen är osäker gällande intensitet och område.
Kommentar: vi fortsätter följa utvecklingen under dagen.

Onsdag 19 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Risk för stora regnmängder
En kallfront passerar över södra Sverige under torsdagen och kan generera intensiva regnskurar i samband med åska och lokalt mycket hårda vindbyar. Detta gäller östra Götaland, Svealand och sydöstra Norrland. Dock är väderutvecklingen osäker gällande regnskurarnas position och intensitet. SMHI har utfärdat en risk för stora regnmängder för området som gäller torsdag eftermiddag. 
Kommentar: Följer varningsläget och publicerar information om det utfärdas en klass 2-varning.

Uppdatering driftstörning Tele2
Region Kronoberg uppger på sin webbplats att telefonin fungerar igen - men stabsläget kvarstår tills vidare.
Kommentar: Se tidigare notering. 

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Driftstörningar hos Tele2 
Region Kronoberg går upp i stabsläge på grund av telestörningarna hos Tele2. På sin hemsida skriver regionen att det fortsatt är svårt att ringa in till regionens verksamheter. Tele2 har idag meddelat att det fortfarande kan råda sporadiska störningar i teletrafiken, framförallt i samtal mot Telenor men även mot andra operatörer. Det beror på att Tele2 fortsätter att genomföra åtgärder efter driftstörningarna igår och i måndags.
Kommentar: För kännedom ifall vi får in frågor från drabbade medborgare. Vi fortsätter att följa utvecklingen. 

Uppdatering: Flera förskolor i Kiruna evakuerade efter hot
Vid 15-tiden meddelade Kiruna kommun på sin hemsida att alla förskolor på Lombolo varit stängda under dagen och att den hotbild som tidigare funnits nu inte längre gäller. Förskolorna kommer därför att hålla öppet som vanligt imorgon torsdag 20/6. Polisen meddelar via sin hemsida att en anmälan om olaga hot mot grupp kommer att upprättas.
Kommentar: Eftersom det bedöms att hotbilden inte längre gäller slutar vi att följa händelsen. 

Omvärldsbevakning 12.00

Flera förskolor i Kiruna evakuerade efter hot
Flera förskolor på Lomboloområdet i Kiruna tömdes på barn under onsdagsmorgonen efter att hot på sociala medier ska ha riktats mot förskolor på Lombolo. Polis är på plats för initiala utredningsåtgärder och rubricerar händelsen som olaga hot, skriver bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor från allmänheten. Kiruna kommun har information här.

Omfattande problem på Landvetter – påverkar flygen
Flygplan på Landvetter flygplats utanför Göteborg har under onsdagsmorgonen varken kunnat lyfta eller landa, skriver bland annat SVT nyheter.Det är tekniska problem på Landvetter flygplats. Sedan klockan nio under onsdagsmorgonen har flygtrafiken påverkats. Strax innan klockan tio så meddelande Swedavia att flygtrafiken har börjat att komma igång igen. Kommentar: Felet avhjälpt, vi slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Tisdag 18 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Röklukt i Norrköping
Just nu utförs en större naturvårdsbränning utanför Norrköping och röklukt känns i staden. Enligt lokala räddningstjänsten får de själva och SOS Alarm ett stort antal samtal om detta just nu.
Kommentar: Länsstyrelsen i Östergötland hörde av sig och bad oss dela information om var röken kommer ifrån. Gjorde så i sociala medier, med länk till länsstyrelsens information.

Omvärldsbevakning 15.45

Uppdatering Stora driftstörningar i Tele2:s nät - nu avhjälpt
Enligt Tele2 är drifstörningen nu avhjälpt. Sedan cirka klockan 14.20 ska nu all trafik mot samtliga aktörer fungera, men man kan fortfarande uppleva problem med att ringa till Telenor på grund av att kapacitetsbegränsningen kvarstår.
Kommentar: För kännedom. Vi har uppdaterat vår nyhet på webbplatsen. Bra att känna till att problemen med Telenor fortfarande kvarstår.

Tsunamivarning i Japan efter jordskalv
Ett jordskalv med magnitud 6,8 har uppmätts utanför Japans västra kust. En rutinmässig tsunamivarning för vågor upp till en meter har utfärdats längs med Japans nordvästra kust, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: Det är oklart hur många svenskar som kan befinna sig i området. De största städerna finns på östkusten. Kan dock vara bra att hålla lite koll på utvecklingen. 

Kokningsrekommendation i Göteborg
Boende i Majorna, Kungsladugård, Sandarna och Stigberget uppmanas att koka sitt vatten sedan ett tjugotal personer i området fått magsjuka, rapporterar SVT Nyheter Väst. Enligt Göteborgs stad är kokningsrekommendationen utfärdad i förebyggande syfte. De prover som tagits har ännu inte visat några onormala värden. Tidigast onsdag kan kokningsrekommendationen dras tillbaka, säger Tommy Ekblad, enhetschef för ledningsnät vattten och drift.

Omvärldsbevakning 12.00

Stora driftstörningar i Tele2:s nät 
Det råder just nu åter stora störningar i Tele2:s telenät. Både företags-och privatkunder kan uppleva problem att ringa och att nå nödnumret 112. Vid problem att nå nödnumret informerar SOS Alarm om att man ska ta ut SIM-kortet ur mobilen och prova igen. 
Kommentar: Vi har publicerat en nyhet på hemsidan och också spridit nyheten i sociala medier. Vi fortsätter att följa utveckling.

Omvärldsbevakning 08.35

Uppdatering skogsbrand Järvafältet 
Det brinner fortfarande på det före detta skjutfältet vid Järvafältet utanför Stockholm. Branden vattenbombas nu på morgonen med hjälp av två helikoptrar från MSB. Explosionerna som hördes igår visade sig vara oanmälda kontrollerade sprängningar på ett vägbygge i närheten och inte odetonerad ammunition på det före detta skjutfältet, som först befarades. Enligt SR P4 Stockholm uppger brandförsvaret att man har branden under kontroll. 
Kommentar: Så tillvida att inget nytt inträffar släpper vi händelsen för nu.

Måndag 17 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Driftstörningar hos Tele2
Både företags-och privatkunder hos Tele2 har under kvällen kunnat uppleva driftstörningar. Det har under kvällen förekommit medieuppgifter om att störningarna kunnat påverka användarnas möjlighet att ringa 112. Enligt Tele2 är felet nu avhjälpt.
Kommentar: För kännedom, ifall vi får frågar om händelsen i efterhand.

Skogsbrand Järvafältet
Det brinner på det före detta skjutfältet vid Järvafältet utanför Stockholm. Under kvällen påbörjades vattenbombning, den fick dock avbrytas efter en explosion. Enligt Sveriges Radio finns risk att inflygningen till Arlanda och Bromma flygplatser påverkas av branden. Ännu märks dock inga störningar i trafiken.
Kommentar: Bra att känna till explosionen, eftersom frågor kan uppstå hos allmänhet som hört den och undrar vad det var.

Uppdatering skogsbrand Arlanda
Enligt Sveriges Radio är branden under kontroll.
Kommentar: Så tillvida att inget nytt inträffar släpper vi händelsen för nu.

Omvärldsbevakning 16.15

Skogsbrand Arlanda
Under eftermiddagen utbröt en markbrand vid länsväg 273 Sigtuna, i närheten av Arlanda uppger Polisen. På grund av vinden uppgav P4 Uppland att elden sprider sig fort och14 räddningsenheter finns på plats för att begränsa eldens spridning. P4 Stockholm uppger att flygtrafiken för tillfället inte påverkas av markbranden.  

Kommentar: Vi följer händelsen med tanke på eventuella trafikstörningar. 

Omvärldsbevakning 12.45

Flera eldningsförbud utfärdade
Samtliga kommuner i Stockholms län har infört ett eldningsförbud uppger Länsstyrelsen Stockholm. Räddningstjänsten Dala Mitt har också utfärdat ett eldningsförbud för ett antal kommuner i Dalarna. Kommuner på Sörmlandskusten har vid lunchtid också utfärdat ett eldningsförbud, uppger Sörmlandskustens Räddningstjänst. Samtliga eldningsförbud gäller tills vidare. 

Kommentar: Kommuner har börjat utfärda eldningsförbud runtom i landet. Vi fortsätter följa rapporteringen om eldningsförbud och skogsbränder.

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting att rapportera.