Vecka 26 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 juni


Omvärldsbevakning 22.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget nytt att rapportera.

Lördag 29 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.50

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.20

Inget nytt att rapportera.

Fredag 28 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Brandsläckningsresurser finns utplacerade över landet
Just nu är det hög skogsbrandsrisk i stora delar av Sverige. MSB har därför placerat ut 10 helikoptrar (för brandsläckning) runt om i landet, för att finnas i beredskap om behov uppstår.
Kommentar: Läs mer och se exakta platser här.

Omvärldsbevakning 12.40

Europas extremvärme har hittills dödat fyra personer  
Runtom i Europa har extremvärmen slagit till, framför allt i Frankrike, Italien och Spanien. Två äldre män har hittats döda utomhus i Italien. Ytterligare två personer i Spanien har dött på grund av värmen, där en av personerna uppges vara en 17-årig kille som arbetat utomhus, bekräftar SVT Nyheter.  Fyra personer i Tyskland ska också ha omkommit i samband med badolyckor, som kan vara ett resultat av att man velat svalka sig i extremvärmen, uppger Aftonbladet.  

Omvärldsbevakning 09.45

Inget nytt att rapportera. 

Torsdag 27 juni


Omvärldsbevakning 22.30

SMHI varnar för hög eller mycket hög brandrisk
Risken för bränder i skog och mark är stor till extremt stor på många håll över södra Sverige, uppger SMHI, brandrisken fortsätter också att öka de närmaste dagarna. Även i delar av mellersta Norrland är brandrisken lokalt stor eller mycket stor.
Kommentar: Vi bevakar brandrisken inför helgen, i flera län råder eldningsförbud och risken för bränder kan öka i samband med att fint väder väntas. 

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.30

Bombdåd i Tunisien
Det har skett en självmordsbombning i Tunis, Tunisiens huvudstad. Attentatet skedde nära den franska ambassaden och två civila samt tre poliser har skadats i attentatet. Samtidigt skedde ytterligare en bombattack mot Tunisiens antiterrorkontor där fyra personer skadades, uppger SVT Nyheter.  
Kommentar: Vi följer händelsen med tanke på eventuell oro från allmänheten.

Stor skogsbrand i Katalonien
I spanska Katalonien pågår en stor skogsbrand som för tillfället inte är under kontoll. Branden startade väster om staden Tarragona, uppger SVT Nyheter.  Branden omfattar ett område på 5.000 hektar (cirka 50 kvadratkilomenter). 350 brandmän arbetar med att släcka branden, skriver Dagens Nyheter.  I samband med de höga temperaturerna i landet och hög spridningsrisk med kraftiga vindar, kan branden fortsätta att spridas, uppger den spanska tidningen La Vanguardia. 
Kommentar: Vi följer brandens utveckling då det kan finnas svenska turister i närliggande städer.

Omvärldsbevakning 09.00

Fortsatta störningar 114 14
De störningar på Polisens telefonnummer 114 14 från tidigare i veckan verkar fortsätta. På Polisens hemsida ombeds privatpersoner återkomma vid ett senare tillfälle alternativt att använda sig av polisens e-tjänster. 
Kommentar: För kännedom då en privatperson hört av sig till oss om störningarna. Kan inkomma fler liknande mejl under dagen. 

Onsdag 26 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Eldningsförbud infört i nordöstra Skåne
Kristianstads kommun och lokala medier meddelar att nordöstra Skåne nu omfattas av eldningsförbud. Sedan tidigare råder eldningsförbud för andra delar av länet.
Kommentar: Noterar detta eftersom området  som omfattas har utvidgats och det kan vara värt att följa medierapportering om eventuella bränder i området.

Omvärldsbevakning 12.20

Uppdatering: Höga temperaturer Europa
Värmebölja förväntas i Europa kommande dagar. BBC News rapporterar om att skolor i Parisområdet i Frankrike hålls stängda på grund av värmen. Temperaturena väntas nå över 40 grader i vissa regioner i Frankrike under torsdagen. 
Kommentar: Vi följer utveckligen då värmeböljor kan innebära en del svårigheter för riskgrupper (äldre, barn). Vi har nu publicerat en film i våra sociala kanaler med tips och råd om hur man hanterar höga temperaturer. 

Misstänkt farligt ämne Vallentuna
Sveriges Radio P4 Stockholm rapporterar om att flera personer ska ha fått andningssvårigheter  efter ett misstänkt utsläpp av ett farligt ämne från ett paket. Larmet kom strax före klockan 12.00 och händelsen ska utspela sig i en spelbutik. 
Kommentar: Kan vara bra att känna till då händelsen kan skapa oro hos allmänheten. Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.40

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 25 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14
Polisen meddelar via sin hemsida att det förekommer tekniska störningar på telefonnummer 114 14. Det innebär att allmänheten kan behöva återkomma vid ett senare tillfälle till polisen för ärenden som ej är akuta.
Kommentar: Endast för kännedom ifall frågor kring detta skulle dyka upp i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget nytt att rapportera.

Måndag 24 juni


Omvärldsbevakning 22.05

Skogsbrand bekämpas med helikoptrar
P4 Uppland rapporterar om en skogsbrand väster om Tärnsjö i Heby kommun. Räddningstjänsten har både satt in helikoptrar och tagit sig fram med båtar för att bekämpa branden eftersom den är svårtillgänglig.
Kommentar: Storstockholms brandförsvar har begärt in helikopterstöd för att bekämpa branden, enligt information från TiB. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 16.00
Pågående brand i Södertälje
Framåt eftermiddagen rapporterade P4 Stockholm om en brand vid avfallsanläggningen Tvetatippen i Södertälje. Trots låg spridningsrisk så sprider sig röken och Räddningstjänsten har fått in en del samtal från privatpersoner, uppger Aftonbladet. 

Kommentar: för kännedom, utifall vi får frågor i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 12.40

Förväntat höga temperaturer i Europa
I veckan som kommer förväntas extremvärme runtom i Europa, skriver SVT Nyheter. I Schweiz, Belgien, Frankrike och Spanien har klass 2-varningar utfärdats. Värmen kan komma att påverka södra delar av Sverige. 

Kommentar: vi följer utveckligen då värmeböljor kan innebära en del svårigheter för riskgrupper (äldre, barn). 

Omvärldsbevakning 09.40

Kraftigt jordskalv i Indonesien
Ett kraftigt jordskalv med magnitud på 7,3 har inträffat i Indonesien, uppger USA:s geologiska myndighet USGS. Jordskalvet går att följa här i realtid. Ingen tsunamivarning har utfärdats och inga direkt omedelbart skadade uppger Aftonbladet. Delar av staden Darwin i norra Australien har evakuerats och infrastrukturella skador undersöks för tillfället, skriver australiensk lokalmedia.

Kommentar: följer händelseutvecklingen och eventuella påföljder under dagen.