Vecka 27 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Lördag 6 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Fredag 5 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Uppdatering Viking Cinderella 
Passagerarfartyget Viking Cinderella har börjat återvända till Stockholm efter att man inte kunnat lägga till i hamnen i Visby på grund av starka vindar. 
Kommentar: Endast för kännedom. Vi slutar nu att följa utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 12.30

M/S Visby gick på grund
Passagerarfartyget M/S Visby gick under morgonen på grund när fartyget var på väg in i hamnen i Oskarshamn. SR P4 Gotland rapporterar att det ska röra sig om en lättare grundkänning. Dykare ska nu kontrollera skrovet. 713 personer fanns ombord. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada. 
Kommentar: Endast för kännedom. 

Viking Cinderella fast till havs  
Kryssningsfartyget Viking Cinderlla befinner sig just nu ute till havs utanför Gotland och kan inte lägga till i hamnen i Visby på grund av starka vindar, rapporterar SVT. En kulingvarning är utfärdad av SMHI i området. Fartyget väntas göra ett nytt försök att ta sig in i hamnen vid klockan 14.00 då vinden väntas avta något vid den tiden. Skulle fartyget inte lyckas ta sig i land under dagen återvänder Cinderella till Stockholm. Cirka 1500 passagerare finns ombord.    
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.40

Uppdatering: Jordbävning i Kalifornien 
Inga rapporter om allvarliga personskador finns i nuläget, rapporterar DN. Dock räknas dom materiella skadorna som betydande. Risk för efterskalv finns rapporetar CNN. 
Kommentar: Ingen åtgärd har vidtagits då skalvets effekt var begränsad. Vi fortsätter att följa utvecklingen med tanke på risken för kraftiga efterskalv. Inga frågor angående händelsen har kommit till oss. 

Torsdag 4 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Klass 1-varning stora regnmängder
SMHI har utfärdat varningar för stora regnmängder i Uppsala län och Stockholms län (Roslagskusten) fram till fredag morgon. 
Kommentar: Endast för kännedom. 

Jordbävning Kalifornien 
En jordbävning med magnituden 6,4 har inträffat i södra Kalifornien. Skalvet inträffade nära staden Ridgecrest cirka 32 mil nordöst om Los Angeles, rapporterar bland annat Ekot. Los Angeles poliskår informerar via twitter att de inte fått några rapporter om skador eller förfrågningar om hjälp kopplade till jordskalvet. Efterskalv kan förekomma i området. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Omfattningen av eventuella skador i området är i nuläget oklar. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

SGU letar efter PFAS-föroreningar i brunnar
SGU analyserar just nu platser där man använt hälsofarligt skum för att släcka bränder. Skummet kan göra att enskilda brunnar förorenas med ämnet PFAS. Undersökningen berör platser där man använt mer än tio liter av det hälsofarliga skummet, vilket rör sig om cirka 5 300 platser. SGU:s bedömning av riskerna kommer att redovisas i november, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Bra att känna till om det uppstår frågor från allmänheten. 

Onsdag 3 juli


Omvärldsbevakning 23.30

Vulkanutbrott Italien
En person dog efter att ha träffats av en sten efter ett vulkanutbrott på den italienska ön Stromboli, rapporterar bland annat SVT. Ytterligare en person ska ha skadats i samband med det kraftiga utbrottet. BBC News rapporterar om att 70 personer har evakuerats. 
Kommentar: Då vulkanutbrottet inträffat på en populär turistdestination följer vi utvecklingen ifall vi får frågor från eventuella svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:45

Tekniska störningar på 114 14
Polisen skriver på sin hemsida att det återigen är tekniska störningar på tipsnumret 114 14. Privatpersoner ombeds att använda sig av e-tjänster alternativt försöka nå numret vid ett senare tillfälle. 
Kommentar: Endast för kännedom om det skapar problem för allmänheten. 

Tisdag 2 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Flera sajter ligger nere
Flera stora sajter inklusive en rad svenska mediesajter som Aftonbladet, Sveriges Radio, Mittmedias lokaltidningar, ligger nere eller har stora problem. Anledningen uppges vara att Cloudflare, som leverar internet åt en stor mängd företag, upplever problem, skriver DN.Sveriges Radio skriver på Twitter har just nu problem med sajten och appen, Sveriges Radio play. 
Kommentar: Många sajter verkar fungera igen. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera.

Måndag 1 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Instabilt väder väntar
Aftonbladet varnar för att kalla temperaturer drar in runtom i hela landet i veckan. Nederbörd på mellan 30-50 milimeter kan falla i delar av Halland och Småland. Det är inte helt omöjligt att det kan falla blötsnö i fjällen.
Kommentar: Endast för kännedom om vädret skapar problem för allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.35

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.35

Inget nytt att rapportera.