Vecka 28 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 juli


Omvärldsbevakning 23.00

Uppdatering Flygkrachen i Umeå
Polisen skriver följande på sin webbplats: Flygplanet har havererat på Storsandskär, haveriplatsen är avspärrad. Initiala utredningsåtgärder pågår på platsen.
Polisens katastrofregistrering har initierats. Det innebär att anhöriga och andra med frågor kan ringa polisens kontaktcenter och välja knappval 9.
Kommunens POSOM-grupp har aktiverats för anhöriga och finns vid flygplatsen, skriver länsstyrelsen i Västerbotten.
Vittnen och andra som behöver stöd och någon att prata med samlas på Ålidhemskyrkan.
Arbetet vid olycksplatsen fortsätter. Ett stort område har spärrats av. Många har samlats i anslutning till olycksplatsen och polispatrullerna har fått ägna tid åt att säkerställa de avspärrningar som upprättats.
Polisen har under söndagskvällen hävt det tågstopp som varit under eftermiddagen och tågen tillåts passera platsen.
Samtliga personer som funnit på passagerarlistan är svenska medborgare. En person har dubbelt medborgarskap. Personerna är hemmahörande i Västerbotten och Norrbotten. Arbetet med att underrätta anhöriga pågår fortfarande.
I sin senaste uppdatering ikväll skriver Polisen att det finns för närvarande ingen ytterligare information att lämna om de avlidna. Haveriplatsen kommer att vara fortsatt avspärrad. Det fortsatta arbetet med att utreda olycksorsaken leds av Statens haverikommission. Några ytterligare uppdateringar i ärendet kommer inte att ske under kvällen/natten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Explosion i bil i Eslöv - bombgrupp på väg
Polisen larmades vid 22.04 till en bilbrand på uppfarten till en villa i Kungshult i Eslövs kommun. Branden hade föregåtts av en hög smälla. Enligt polisen finns det tecken på att en detonation har inträffat, skriver Aftonbladet.
“Ett fordon har kraftiga skador och fönsterrutor till villan har krossats”, skriver polisen på sin hemsida. Ingen person har skadats fysiskt. Polisens Nationella bombskydd är begärt till platsen. Uppdatering kl. 23.28: Platsen är avspärrad och kriminaltekniker är begärda, skriver Polisen.
Kommentar: fortsätter följa händelsen och eventuella frågor som uppstår.

SMHI: Risk för skyfall och åska under måndagen
Under måndagen, över norra Götaland och östra Svealand passerar regn- och åskskurar. Främst i ett stråk över Örebros län, Södermanlands län samt Östergötlands län kan skurarna bli kraftiga med skyfallsliknande regn. Det finns även förutsättningar för frekvent åska, skriver SMHI.

Posom-gruppen i Gällivare avaktiverad
Under söndagen aktiverades Posom-gruppen i Gällivare och ett kriscentrum upprättades efter branden i ett flerfamiljshus.
Räddningstjänsten larmades till branden vid nio-tiden under söndagsmorgonen. Posom-gruppen, som utgör ett stöd för de personer som på något sätt är berörda av det som inträffat, aktiverades och ett kriscentrum upprättades i Gällivare kommunhus. Under eftermiddagen meddelade kommunen att Posom-gruppen avslutat dagens insatser och att tre familjer fått tillfälligt boende, skriver P4 Norrbotten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Nio döda i flygkrasch utanför Umeå
Ett mindre flygplan med nio personer ombord har kraschlandat utanför Umeå. Samtliga nio har omkommit i olyckan, bekräftar Region Västerbotten, enligt Aftonbladet.
Planet ska ha havererat strax söder om start- och landningsbanan, skriver Polisen
Kommentar: Följer utvecklingen. Det kan komma frågor.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera.

Lördag 13 juli


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Jönköping: Brand vid återvinningscentral nära Ica Maxi
Det brinner just nu i en återvinningsanläggning vid Ica Maxi intill Rocksjön i Jönköping. Det är mycket rök och ett stort antal resurser från räddningstjänsten jobbar på platsen, skriver SR P4 Jönköping.
Personal och kunder på Ica Maxi har uppmanats att stanna kvar inne i stormarknaden och inga nya kunder släpps in, rapporterar SVT Jönköping.

Kommentar: Enligt uppgift från TiB MSB  samt från TT ska ett informationsmeddelande ha gått ut med anledning av händelsen. TT skriver att det skickas ut larm-sms till personer inom två kilometers radie från brandplatsern med uppmaningen att stanna inomhus, stänga ventilationen och fönster. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Fredag 12 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

SMHI varnar för åska i Värmlands- och Örebro Län
SMHI har utfärdat en varning för kraftig åska över Värmland- och Örebro Län. Detta i kombination med hög skogsbrandsrisk kan skapa problem för allmänheten. 
Kommentar: Vi följer SMHI:s vädervarningar och eventuella problem som vädret kan medföra. 

Skogsbrand Maui, Hawaii
Under eftermiddagen har en stor skogsbrand brutit ut på ön Maui i Hawaii. Läget är inte under kontroll och över tusentals boenden har beordrats att evakuera, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: Vi följer händelsen och skogsbrandens utveckling med tanke på eventuella turister i området. 

Förväntad storm, New Orleans i delstaten Louisiana. 
Under natten till lördag förväntas ett oväder dra in över New Orleans i delstaten Louisiana. Det har utfädrats en orkanvarning och Missisippifloden kan komma att svämma över vid ihållade, kraftigt skyfall, skriver SVT Nyheter.  
Kommentar: Vi följer händelsen då det finns risk för att staden hamnar under vatten.

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Torsdag 11 juli


Omvärldsbevakning 22.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Oväder Halkidikiområdet, Grekland
Kommentar: Redaktionen har under morgonen följt följderna av ett kraftigt oväder i norra Grekland, nära turistområdet Thessaloniki. Flera turister har dött av skador relaterade till ovädret. Det finns dock inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget. Ambassaden har information här.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Onsdag 10 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Brand på återvinningsanläggning i Karlskoga 
En brand har utvecklats på Mosseruds återvinningsanläggning i Karlskoga med kraftig rökutveckling som följd. Larmet om branden kom strax efter klockan 18.30 rapporter SVT Nyheter. Räddningsledaren säger till SVT att brandröken i nuläget inte utgör någon hälsofara. Räddningstjänsten stannar kvar under natten för eftersläckningsarbete.
Kommentar: Endast för kännedom ifall rökutveklingen skapar oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Uppdatering: Kolmonoxidläcka på motell, Kanada
Dom flesta som fördes till sjukhus efter kolmonoxidläckan har kunnat lämna sjukhuset rapporterar CBC. Ingen av de drabbade har varit i behov av intensivvård. 
Kommentar:  Vi slutar att följa händelsen.

Tisdag 9 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Kolmonoxidläcka på motell, Kanada
Ett motell i Winnipeg, Kanada, har drabbats av en kolmonoxidläcka. 46 personer har förts till sjukhus, skriver Aftonbladet. Kanadas nyhetssida CBC bekräftar uppgifterna. I nuläget är det oklart vad läckan beror på. 
Kommentar: vi följer händelsen.

En död i kraftiga översvämningar, norra Spanien
I orten Moriones belägen i norra Spanien har en man omkommit, av regnoväder som orsakat kraftiga översvämningar. Spanska myndigheter uppmanar boende i området att hålla sig inomhus då regnet verkar hålla i sig, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: endast för kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 10.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 8 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Södra Sörmland har störningar i radiomast
Radiomasten i Korkek har för närvarande tekniska problem, vilket gör att P4:s sändningar påverkas i området. Detta gäller bland annat i Flen, Katrineholm, Vingåker och Nyköping. Det går att följa webbsändningar på Sverigesradio.se eller i Sveriges Radio Play, skriver SR P4 Sörmland.  

Kommentar: endast för kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.45

Inget nytt att notera.