Vecka 29 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Publicerades

Söndag 21 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera. 

Lördag 20 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 10.00

VMA i Eksjö drogs tillbaka kl 07.50, vilket har avpublicerats i våra kanaler. I övrigt inget att notera. 

Fredag 19 juli


Omvärldsbevakning 22.11

Brand i flerfamiljshus mitt i Eksjö
Ett VMA utlystes kl 19.07 för en brand i en flerfamiljfastighet på Södra Storgatan i Eksjö och räddningsledningen har uppmanat alla i närheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. P4 Jönköpings län.
Kommentar: Publicerat nyhet och uppdaterat  Twitter och Facebook. Senaste uppdatering i medierna för två timmar sedan. Avvaktar avlysningen av VMA.

Omvärldsbevakning 16.00

Kraftigt jordskalv i Aten, Grekland
Under eftermiddagen drabbades Aten av ett kraftigt jordskalv med magnitud på 5,3. Ingen person uppges ha skadats av skalvet och telefonnätet ska ha påverkats, rapporterar SVT Nyheter. Det ska även ha skett flera efterskalv med magnitud på 4,4, uppger TT/Sydsvenskan

Kommentar: Redaktionen har följt händelsen under eftermiddagen för kännedom. 

Stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Höör 
För närvarande är det stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Höör, som påverkar Södra stambanan. Detta kommer drabba resenärer med förseningar samt inställda avgångar och störningarna förväntas pågå till 21 juli kl. 19.00, skriver Trafikverket på sin hemsida (i form av en "Viktigt meddelande"-notis). 

Kommentar: Eftersom störningarna förväntas pågå under helgen kan det vara bra att känna till.


Skogsbrand i Nyköping
I Lesjön utanför Nyköping pågår just nu en skogsbrand. Ett område på 200 gånger 250 meter brinner och Räddningstjänsten befinner sig på plats, rapporterar SR P4 Sörmland. 

Kommentar: Endast för kännedom, om branden sprider sig eller det uppstår frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Inget nytt att rapportera. 

Torsdag 18 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Inget nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Brand i återvinningsstation, Kristianstad
Vid 14-tiden larmades räddningstjänsten till en återvinningscentral i Kristianstad. Branden ska vara kraftig och det ryker rejält. Inget VMA sägs vara nödvändigt då återvinningsstationen ligger utanför tätort, rapporterar SVT Nyheter. 
Kommentar: Endast för kännedom om det kommer frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.15

Ingenting att rapportera.

 

Onsdag 17 juli


Omvärldsbevakning 21.00

WHO bedömer ebolautbrottet som ett internationellt hälsohot
Världshälsoorganisationen har nu deklarerat att ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa är ett internationellt hot mot människors hälsa, rapporterar SVT Nyheter och flera andra medier på onsdagskvällen. WHO har i sin senaste lägesbedömning tagit hänsyn till den senaste tidens utveckling, där ett ebolafall konstaterats i Goma, en stad med nära två miljoner invånare nära gränsen till Rwanda. Det skriver WHO på sin webbplats. WHO beklagar att organisationen inte fått tillräckligt med pengar för att bromsa utbrottet, och menar att resursbristen försenat motåtgärder. Nu hoppas WHO på mer finansiellt stöd från andra länder. Det är femte gången som WHO väljer att klassa en smitta som ett internationellt hot mot människors hälsa, rapporterar SVT Nyheter. DN:s Amina Manzoor skriver i en kommenterande text att det inte finns anledning till oro i Sverige, utan att det som oroar WHO snarare är spridning till länderna runt Kongo-Kinshasa. Manzoor skriver också om de svårigheter som finns kring att begränsa utbrottet. Det pågår en väpnad konflikt i det drabbade området. Behandlingscenter har attackerats och sjukvårdspersonal dödats. Konflikten medför dessutom att befolkningen ibland är misstänksam mot internationell personal och kan motsätta sig smittobegränsande åtgärder som vaccin och rutiner för omhändertagande av sjuka och döda. 

Kommentar: WHO:s förklaring om "internationellt hälsohot" fick stort genomslag i medier under kvällen. Vi fortsätter att följa utvecklingen, med tanke på eventuell oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.15

Ebolafall i Uganda - oro för att viruset ska sprida sig
Det har upptäckts ett nytt fall av ebola i Uganda, enligt Världshälsoorganisationen WHO, rapporterar TT/Dagens Nyheter. Det ska handla om en kongolesisk kvinna som åkt över till Uganda för att sälja fisk på en marknad. Där ska hon ha kräkts fyra gånger för att sedan åka tillbaka till Kongo-Kinshasa, där hon dog av ebola. Det aktuella utbrottet, som pågått sedan augusti 2018, har framför allt varit koncentrerat till Kongo-Kinshasa, förutom tre fall i Uganda förra månaden. Det nya fallet ökar oron för att epidemin ska sprida sig utanför Kongo-Kinshasa. Ebolautbrottet har hittills dödat över 1600 personer, och WHO överväger nu om epidemin ska förklaras som en nödsituation av internationell karaktär, enligt TT/DN. 
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning. 

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera. 

Tisdag 16 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera.

Måndag 15 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Kraftigt monsunregn, södra Asien
Tiotusentals personer befinner sig på flykt till följd av ett kraftigt monsunregn i södra Asien där minst 100 personer har omkommit, rapporterar SR Ekot/TT.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen med tanke på eventuella turister och svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.