Vecka 3 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Misstänkt fall av mässling upptäckt i Umeå
Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus i Umeå under veckan misstänks bära på den smittsamma sjukdomen mässling, rapporterar P4 Västerbotten. Region Västerbotten har gått ut med information om fallet på sin hemsida och arbetar nu med att kontakta personal och patienter som kan ha riskerats att bli smittade.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att fler skulle bli smittade.

Våldsamma demonstrationer i Aten
Under söndagen skadades flera personer i sammandrabbningar mellan maskerade demonstranter och polis utanför det grekiska parlamentet i Aten, skriver Dagens Nyheter. Tiotusentals demonstranter hade samlats för att protestera mot Greklands namnavtal med Makedonien. Den svenska ambassaden uppmanade tidigare i veckan svenskar i Aten att hålla sig uppmärksamma på omgivningen samt att undvika folksamlingar, framförallt kring Syntagmatorget.
Kommentar: Tog med eftersom UD har uppmanat svenskar att vara vaksamma i samband med demonstrationerna. Möjligen kan situationen eskalera om protesterna fortsätter.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Lördag 19 januari


Omvärldsbevakning 22.00

VMA i Norrköping är tillbakadraget och nyheten uppdaterad.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.10

Släckning av sopbrand väntas ta lång tid
Ett område på omkring 7 000 kvadratmeter brinner på Häradsuddens avfallsstation utanför Norrköping sedan före midnatt, enligt DN. Röken sprider sig i riktning mot Norrköping. VMA är utfärdat. Boende i närområdet uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det är plastbalar som brinner och räddningstjänsten bedömer att det kommer att ta lång tid att släcka, enligt SR.
Kommentar: Nyhet publicerad på webben, FB och twitter. Krisinfo följer.

Fredag 18 januari


Omvärldsbevakning 22.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Extrem värmebölja i Australien
Natten till fredagen sjönk temperaturen inte under 36 grader på en plats i södra Australien, skriver DN. Det är ett nytt värmerekord för Australien. De sydöstra delarna av landet har hela veckan varit inne i en intensiv värmebölja. De högsta temperaturerna har under veckan legat mellan 45 och 49 grader.
Kommentar:  Noterar med tanke på att många svenskar reser och bor i Australien.

Arlanda drabbades av IT-haveri
Ett IT-problem hos Swedavia har gjort att flera flyg till Arlanda är försenade eller inställda under fredagen. Problemet ska vara löst, men kommer att orsaka följdförseningar under dagen, skriver SVT Stockholm.
Kommentar: Problemen lösta, ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.

Torsdag 17 januari


Omvärldsbevakning 22.25

Kraftig brand på förskola i Svedala
En förskola i Svedala började brinna på torsdag kväll, rapporterar bland andra SVT. En del av byggnaden är helt förstörd och kommunen informerar på sin webbplats att barn och personal på den drabbade förskolan i stället tas emot på andra förskolor under fredagen. 
Kommentar: Påverkar flera invånare, troligtvis även över en längre tid.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Stormen fällde en halv miljon kubikmeter skog
Alfrida har dragit fram hårdare än någon annan storm i Stockholmsområdet på flera decennier, skriver DN. Två veckor efter stormen står det klart att Norrtäljes skärgård är ett av de värst drabbade områdena.
Kommentar: Det väntas kallare väder i de drabbade områdena till helgen. Detta kan påverka hushåll utan ström. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Onsdag 16 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Förseningar på Arlanda efter kraftigt snöfall
Det kraftiga snöfallet orsakade förseningar och inställda flygningar på Arlanda flygplats  under onsdag kväll, rapporterar bland andra SR. Flera landningsbanor fick stängas och under delar av kvällen kunde flygplatsen bara ta emot fyra plan i timmen, jämfört med normalt 40. 
Kommentar: Noterar eftersom det berör ett stort antal resenärer och påverkar även andra flygplatser runtom i landet. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Tisdag 15 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 14 januari


Omvärldsbevakning 21.20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.  

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera.  

Omvärldsbevakning 08.30

Ishalka orsakar trafikproblem i Skåne
Det råder ishalka på flera håll i landet, bland annat i Skåne. E22 och E6 är avstängda på flera ställen, rapporterar Sveriges Radio och Polisen har i medier gått ut och avrådit allmänheten från att använda E6 mellan Landskrona och Helsingborg.
Kommentar: Följer trafikläget.