Vecka 30 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Publicerades

Söndag 28 juli


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering: Varning för kraftig åska
Åskovädret i väst medförde en del översvämningar av vägar runt om i Bohuslän, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Alla vägar är nu framkomliga igen. Blixtnedslag orsakade också en del bränder, bland annat en kraftig brand vid Lilla Edets pappersbruk som nu uppges vara under kontroll.
Kommentar: Ovädret har nu fortsatt västerut och SMHI har dragit tillbaka varningen som aldrig uppgraderades från klass 1. Vi slutar därmed att följa utvecklingen.   

Uppdatering: Skogsbrand Värmland i svår terräng
Branden på gränsen mellan Säffle och Grums kommun är nu under kontroll, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland. 
Kommentar: Vi slutar att följa utvecklingen.

Flera skogsbränder i Mönsterås kommun
Under kvällen har tre skogsbränder upptäckts mellan Fliseryd och Ruda, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar. Två av bränderna ska vara under kontroll och räddningstjänsten koncentrerar nu resurserna på den tredje branden. Sedan i våras har det inträffat ett 40-tal misstänkt anlagda bränder i området. Polisens nationella operativa avdelning (NOA) gör nu en geografisk profilering för att se om det finns något mönster, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Endast för kännedom ifall de stora antalet misstänkt anlagda skogsbränder ger upphov till oro hos allmänheten.         

Omvärldsbevakning 16.15

Skogsbrand Värmland i svår terräng 
Det brinner i skogen på gränsen mellan Säffle och Grums kommun, det rapporterar SVT Nyheter. Branden är ännu inte under kontroll. Två helikoptrar deltar i släckningsarbetet.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på den höga spridningsrisken i området.  

Varning för kraftig åska  
SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län. I samband med åskskurarna finns även risk för hagel, lokalt mycket hårda vindbyar och skyfallsliknande regn. Varningen kan uppgraderas till en högre varningsklass om prognosen ändras. Omfattande åskoväder kan medföra störningar i el- och telefontrafiken. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på risken att varningen uppgraderas. 

Omvärldsbevakning 10.00

Skottlossning New York 
En person har dött och minst 11 ska ha skadats i en skjutning i stadsdelen Brooklyn i New York, det rapporterar SVT Nyheter som hänvisar till amerikanska medier. Skjutningen inträffade vid 23-tiden lokal tid under en kvartersfest. Ingen gärningsman har ännu gripits för skjutningen. 
Kommentar: Endast för kännedom ifall händelsen skapar oro bland svenskar i området. 

Lördag 27 juli


Omvärldsbevakning 21.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Ingenting att rapportera.

Fredag 26 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Skogsbrand Hultsfred 
Länsstyrelsen Kalmar har begärt helikopterstöd till en skogsbrand vid sjön Illern i närheten av Hultsfred. Tidningen Barometern rapporterar att branden upptäcktes av brandflyg vid kl. 14 och att det ska handla om 5 mindre brandhärder inom en radie av 150 meter.
Kommentar: Endast för kännedom ifall branden sprider sig och skapar oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Krisinformation.se har förmedlat det VMA som utfärdades i morse på grund av en brand i en avfallsanläggning i Skellefteå. I övrigt ingenting att rapportera.

Torsdag 25 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Större vattenläcka Falkenberg 
En större vattenläcka har upptäckts i Falkenberg i Hallands län, det rapporterar SVT Nyheter. Boende i Falkenberg uppmanas nu att spara på vattnet. På grund av vattenläckan kan vattnet vara missfärgad och dåligt tryck i vattenledningarna kan förekomma för boende söder om ån Ätran. Delar av vattenledningarna i centrala Falkenberg och längs med kusten är helt avstängda.  
Kommentar: Endast för kännedom ifall händelsen generar frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera.

Onsdag 24 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Viktigt meddelande till allmänheten, Norrtälje
Räddningstjänsten fick ett samtal vid 03.40 om en övertänd vitvarubutik i Norrtälje. Ett VMA utfärdades vid 05.40 då röken är giftig och kan vara skadlig för allmänheten. Troligtvis kommer man låta butiken brinna ner till grunden, skriver SVT Nyheter.

Kommentar: Vi har följt våra rutiner för VMA samt följer utvecklingen och larmar av i våra sociala medier när faran är över. 

Tisdag 23 juli


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Meddelande om höga temperaturer i hela landet
SMHI har utfärdat meddelande om höga temperaturer i hela landet. I delar av landet råder det även risk för skogsbrand, vilket i kombination kan skapa problem för allmänheten. 

Kommentar: Vi följer väderprognosen då det i samband med värmeböljor kan uppstå problem för allmänheten, särskilt för riskgrupper. 

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera. 

Måndag 22 juli


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.50

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.35

Höga temperaturer väntas i norr
SMHI skriver att ett meddelande om hög temperatur har lagts ut för delar av Norrbotten. Senare i veckan, skriver SMHI, kan det bli fråga om en varning klass 1 för hög temperatur på flera håll i landet. Länsstyrelsen i Norrbotten skriver på sin webbplats  att eldningsförbud införts i de flesta kommuner i länet.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om väderutvecklingen och bevakar också myndigheters information till allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/flera-skogsbrander-mellan-fliseryd-och-ruda