Vecka 31 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 14.45

Andra dödsskjutning i USA 
10 personer är döda efter en skjutning i staden Dayton i USA rapporterar Sveriges radio. Det är den andra massskjutningen på mindre än en dygn i landet. Samtidigt har dödssiffran efter dådet i El Paso stigit till 20 personer enligt Sveriges radio. 
Kommentar: Relevant för svenskar i landet. 

Omvärldsbevakning 09.10

Inget att rapportera.

Lördag 3 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Masskjutning i Texas
Flera personer rapporteras ha dödats efter skottlossning i El Paso, USA under lördagskvällen svensk tid. Flera gärningsmän ska öppnat eld på ett köpcenter rapporterar bland andra Sveriges radio. 
Kommentar: Relevant för svenskar i området. 

Turister uppmanas lämna Kashmir
Myndigheter i Indien uppmanar turister att lämna området Kashmir då de befarar att terrorattacker kan komma att ske rapporterar Sveriges radio. 
Kommentar: Relevant för svenska turister i området. 

Stora demonstrationer i Hongkong möts med tårgas
Under lördagen hölls större demonstrationer i Hongkong vilka stoppade biltrafik och möttes av tårgas från polisen. Nya protester väntas till söndagen rapporterar bland andra SVT. 
Kommentar: Av relevans för svenskar i staden.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att rapportera.

Fredag 2 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Tillbakadragen tsunamivarning
Tsunamivarning i Indonesien drogs tillbaka under eftermiddagen, rapporterar bland andra Dagens Nyheter. 

Omvärldsbevakning 16.00

Tsunamivarning utfärdat efter jordbävning i Indonesien
Utanför öarna Sumatra och Java i Indonesien har en jordbävning inträffat. Jordbävningen uppmätte magnituden 7,0 vilket har lett till att indonesiska myndigheter utfärdat en tsunamivarning, bekräftar SVT Nyheter. I nuläget finns det inga rapporter om skadade, uppger Sveriges Radio Ekot. 

Kommentar: Vi följer utveckligen i området med tanke på eventuella svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.45

Flera explosioner i Bangkok
Det ska ha skett ett antal mindre explosioner (olika medieuppgifter angående antal) i Bangkok, där det för tillfället pågår ett politiskt toppmöte. Minst fyra personer ska ha skadats i explosionerna, uppger Sveriges Radio Ekot. 

Kommentar: För kännedom uppmanar svenska ambassaden i Bangkok svenska resenärer att följa lokala myndigheters råd. Vi följer händelseutvecklingen. 

Torsdag 1 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Larm vid kärnkraftverk
Ett larm utlöstes vid Forsmarks kärnkraftverk vid 20-tiden på torsdagskvällen. Enligt räddningstjänsten handlade det om ett utsläpp av kvävgas och ska inte ha inneburit fara vare sig för allmänheten eller för personalen på Forsmark, rapporterar ett flertal medier, bland annat SR P4 Uppland och Svt Nyheter Uppsala.
Kommentar: Egentligen inte av intresse då händelsen inte hade någon direkt koppling till själva kärnkraftverket men det kan komma frågor från allmänheten om vad som skedde.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.50

Ingenting att rapportera.

Onsdag 31 juli


Omvärldsbevakning 22.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ytterligare en död i Ebola 
En person har dött av ebola i staden Goma i östra Kongo-Kinshasa, rapporterar Sveriges Radio. Oron ökar nu för att Goma ska bli starten för en ny spridning i regionen, rapporterar radion som hänvisar till nyhetsbyrån AFP. Omkring 1 700 personer har avlidit i det senaste utbrottet av sjukdomen i landet, ett utbrott som pågått i knappt ett år. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar utbrottet som ett nödläge av internationellt intresse. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning till Sverige som ytterst låg.  
Kommentar: Vi följer ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa främst med tanke på risken att smittspridningen skapar oro hos allmänheten.  

Omvärldsbevakning 12.15

Upptäckt fall av mässling på Karolinska Universitetssjukhuset  
En patient som den 30 juli sökt vård på sjukhuset har visat sig ha mässling, det skriver Region Stockholm på sin hemsida. Nu pågår en kartläggning över hur många personer som kan ha varit utsatta för smitta. Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat ger hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation, enligt 1177 Vårdguiden.     
Kommentar: Endast för kännedom ifall frågor från allmänheten uppkommer. 

Omvärldsbevakning 09.45

Mindre jordskalv Kreta 
Den grekiska ön Kreta har drabbats av ett jordskalv med magnituden 5,2. Det finns inga rapporter om personskador, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Endast för kännedom ifall frågor från svenskar uppkommer. 

Tisdag 30 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Nytt ebolafall i Goma, Demokratiska Republiken Kongo
Ytterligare en person har bekräftats smittad av ebola i Goma i nordöstra DRK, på gränsen till Rwanda rapporterar Sveriges Radio. Omkring 1 700 personer har avlidit i det senaste utbrottet av sjukdomen i landet, ett utbrott som pågått i knappt ett år. 

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.45

Ingenting att rapportera. 

Måndag 29 juli


Omvärldsbevakning 22.15

Uppdatering väderläget
SMHI har fortsatt risk utfärdad för skogsbrand i hela landet. Risk för stora regnmängder är utfärdad för delar av Kronobergs och Jönköpings län samt Hallands och Skånes län. Under tisdagen kan det röra sig om skyfall med 35 millimeter nederbörd på tre timmar.

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.00

Båtolycka, Stockholms skärgård
Ett tvåmastigt fartyg utanför Väddö i Stockholms skärgård ska ha börjat läcka in vatten. Tre personer fick evakueras med hjälp av helikopter, skriver Aftonbladet.  Fartyget sjönk senare vid kl. 12.30, bekräftar Sveriges Radio P4 Stockholm och SVT Nyheter. 

Kommentar: Endast för kännedom om det skulle skapa oro eller funderingar hos allmänheten.

Besvärligt väder att vänta i flera län
SMHI har utfärdat risk för stora vattenmängder i Hallands Län, Jönköping Län, Kronobergs Län och Skåne Län. I samtliga län råder det även risk för skogsbrand och meddelande om höga temperaturer. 

Kommentar: Vi följer väderutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering: Begränsad framkomlighet på E18
Vägbanan i västlig riktning förväntas vara avstängd till kl. 16.00. Trafiken leds om via väg 56, 558, 621 och 620 skriver SVT Nyheter. I övrigt ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.30

Skjutning på matfestival i Gilroy, Kalifornien
Tre personer har dött och minst 15 har skadats på en matfestival, där en folkmassa ska ha beskjutits. En gärningsman ska ha skjutits till döds av polisen och en misstänkt person är i nuläget fortsatt på fri fot, uppger Sveriges Radio och Aftonbladet.

Kommentar: Endast för kännedom om det skulle uppstå oro hos allmänheten. 

Begränsad framkomlighet på E18
En olycka ska ha inträffat inatt vid 02-tiden mellan trafikplatserna Västjädra och Eriksberg i riktning mot Örebro. En lastbilschaufför ska ha väjt undan för ett djur och i samband med detta ska lastbilssläpet ha lossnat. Enligt Trafikverket leds trafiken om via väg 56 och 558. Vägen förväntas vara avstängd till ca. 12-tiden idag, uppger SVT Nyheter.  
Kommentar: För information då det redan inkommit funderingar från allmänheten till oss.