Vecka 32 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag11 augusti


Omvärldsbevakning 22.20

Brand i spårvagnstunnel i Göteborg
På söndagen utbröt en brand i en spårvagnstunnel i Hammarkullen, Göteborg, rapporterar Göteborgs-Tidningen. Branden påverkade spårvagnstrafiken och gjorde delar av Angered strömlöst, rapporterar Göteborgs-Posten. Räddningstjänsten släckte branden relativt snabbt och även strömmen kom tillbaka. Inga rapporter om personskador. 
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. 

Skogsbrand på Gran Canaria
Ett tusental personer har evakuerats på den spanska ön Gran Canaria efter att en skogsbrand bröt ut på lördagen. Branden är svårsläckt och utom kontroll rapporterar SVT. Kraftiga vindar under natten mot måndagen riskerar att sprida den till en nationalpark och populärt turistområde skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom. Inga rapporter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.50

Förstärkt säkerhet vid moské i Stockholm
Inför firandet av Eid al-adha ökar polisen bevakningen av Stockholms moské, rapporterar TT/Sveriges Radio. Bakgrunden är attacken mot moskén i Bärum i Norge. Flera medier rapporterar att attacken mot moskén i Norge nu utreds som terrorbrott av polis och åklagare.
Kommentar: För kännedom om allmänheten har frågor eller känner oro.

Omvärldsbevakning 09.25

Förödelse i Kina i tyfonen Lekimas spår
28 personer har dött och ett 20-tal saknas fortfarande efter att östra Kina drabbades av den kraftiga cyklonen Lekima med vindar på uppemot femtio meter per sekund, rapporterar TT/Aftonbladet. Omkring en miljon människor har evakuerats och fem miljoner har påverkats av tyfonen. Mycket stora störningar i elförsörjning och kommunikationer rapporteras också i tyfonens spår, bland annat kraftiga översvämningar i Shanghai skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Inga rapporter om drabbade svenskar. 

Höjd polisberedskap i Norge
Efter attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bärum, några mil från Oslo, under lördagen höjer polisen i Norge beredskapen under firandet av den muslimska högtiden Eid, skriver polismyndigheten på sin hemsida. Inga konkreta hot har inkommit och insatserna ska var trygghetsskapande och förebygga brott, uppger myndigheten.
Kommentar: För kännedom om frågor från allmänheten uppstår.

Svåra bränder i Grekland
Fler än 50 mark- och skogsbränder rasar i Grekland, bland annat en större brand nära Aten. Förhållandena med hårda vindar och temperaturer upp emot 40 grader försvårar brandbekämpningen. Ett stort antal flygande resurser och markpersonal arbetar med att släcka bränderna rapporterar TT/Svenska Dagbladet. 
Kommentar: Svenskar i området kan påverkas. Ambassaden har inte gått ut med särskild information.

Lördag 10 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Klass 1-varningar utfärdad för kraftig åska 
SMHI har utfärdat klass1-varningar i sydvästra delarna av landet. Varningen gäller lördag eftermiddag. Kraftig och frekvent åska tillsammans med kraftigt regn väntas på flera håll.
Kommentar: För kännedom. Det kraftiga åskovädret kan orsaka störningar i elnätet och telefontrafiken. Lokalt kan även kraftiga vindbyar förekomma och skyfallsliknande regn förekomma.  

Omvärldsbevakning 10.00

Tyfonen Lekima närmar sig Shanghai
13 personer har dött och över en miljon människor har evakuerats från sina hem efter att den kraftiga tyfonen nått fastlandet rapporterar SVT Nyheter. Dödsfallen inträffade efter att tyfonen orsakad ett jordskred som ledde till att en damm kollapasade i närheten av kuststaden Wenzhou. Resande i området uppmanas av Utrikesdepartementet att följa lokala nyheter och väderprognoser. Kraftiga vindar är att vänta i Zhejiang och Shanghai och flygavgångar kan komma att ställas in under helgen. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Svenskar i området kan drabbas.   

Fredag 9 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Fortsatt lugnt, inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Torsdag 8 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering: Regeringen.se ligger nere
Regeringens hemsida går åter att nå. Orsaken till problemen fortfarande oklara (TT). 
Kommentar: För kännedom. I övrigt inget att notera.  

Omvärldsbevakning 15.40

Regeringen.se ligger nere
Regeringen.se har under eftermiddagen drabbats av tekniska problem och just nu möts besökare av ett felmeddelande. Enligt en kommentar från regeringskansliet till DN handlar det om problem hos driftleverantören.
Kommentar: De stora medierna har publicerat "just nu"-puffar om detta under dagen. Gissningar om orsak kan vara att vänta, om sajten inte snabbt kommer upp igen.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.45

Explosion i stadshuset i Landskrona 
Sent på onsdagskvällen inträffade en explosion i stadshuset i Landskrona och flera fönsterrutor krossades. Inga personskador har rapporterats i samband med händelsen, det uppger polisen. Ingen är ännu gripen för explosionen. 
Kommentar: För kännedom då händelsen kan skapa oro.  

Onsdag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.10

Skogsbrand nordöst om Finspång
En skogsbrand rasar nordöst om Finspång. Enligt SOS brinner det i ett område norr om Kalbo i närheten av Hemsjön, skriver bland annat Norrköpings tidning.
Peter Kindblom, räddningschef vid räddningstjänsten i Finspång, uppger för tidningen att man nu fått kontroll på branden och har kunnat ringa in området som brinner.
Kommentar: Två av MSB:s helikoptrar deltog vid släckningsarbetet, läget under kontroll på onsdagskvällen. Slutar därmed följa händelsen.

Omvärldsbevakning 15.30

SMHI varnar för regn
Under kvällen väntas regn på flera håll i landet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder för Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län. Det handlar om regn- och åskskurar som kan ge upp emot 50 mm regn. I sydvästra Sverige kan det också bli blött - där är det risk för upp emot 35 mm nedbörd.
Kommentar: Vi följer läget och eventuella översvämningar eller bekymmer med åska. Puffar för egen beredskap för översvämning på sajten samt Facebook.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Tisdag 6 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Skogsbrand i Härjedalen
I Lövåsvallen, söder om Långå i Härjedalen pågår just nu en skogsbrand. Ett område cirka 100 gånger 250 meter brinner och två helikoptrar har kallats in för att bekämpa branden. I nuläget är inte branden under kontroll och det finns risk för spridning då det är torrt i området, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: Vi följer händelsen med tanke på spridningsrisken. 

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera. Läget är lugnt.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 10.00

Ljud misstogs för VMA i Örebro
SOS Alarm meddelar att de fått in många samtal till 112 om att "Hesa Fredrik" aktiverats i Örebro med omnejd. SOS bekräftar att inget VMA är utfärdat i området. SVT Nyheter rapporterar att ljudet kan ha kommit från tågvagnar som kopplats på lok eller andra vagnar.
Kommentar: För kännedom då händelsen genererar frågor från allmänheten.   

Måndag 5 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

40 000 granatexplosioner i Atjinsk, Ryssland
En militärpostering i staden Atjinsk började explodera under kvällen, skriver Aftonbladet. Man beräknar att det finns cirka 40 000 granater i området som börjat explodera och ryska myndigheter räknar med att explosionerna kommer pågå i tolv timmar. Över 3 000 personer ska ha evakuerats och borgmästaren uppmanar samtliga 100 000 invånare i området att förbereda sig för evakuering. I nuläget finns inga rapporter om skadade eller döda.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen med tanke på eventuell oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Fortsatta demonstrationer i Hong Kong
Helgens demostrationer har fortsatt under dagen och påverkar flyg- och kollektivtrafiken. Bland annat har 140 flygavgångar ställts in och flygpersonal har sjukanmält sig, skriver Sveriges Radio P4
Kommentar: Vi fortsätter följa händelserna med tanke på eventuella svenskar på plats. 

Omvärldsbevakning 10.20

Inget att rapportera.