Vecka 33 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Tusentals evakuerade på Gran Canaria på grund av skogsbrand
En större skogsbrand härjar på Gran Canaria, skriver SVT och Aftonbladet. Branden är ännu ett dygn efter att den upptäckts inte under kontroll och närmar sig nu turistområden som Las Palmas. Tusentals boende har enligt medieuppgifter evakuerats och räddningstänst från fastlandet har kallats in för att kunna begränsa eldens framfart. Branden sprider sig enligt uppgifter i lokala medier snabbt och närmar sig staden Tejeda.
Kommentar: I nuläget har ambassaden ingen information om branden till svenskar på plats.

Omvärldsbevakning 14.13

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.40

Ingenting att rapportera.

Lördag 17 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera. 

Fredag 16 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Dricksvattnet i Arboga behöver inte längre kokas
Det går nu bra att dricka det kommunala dricksvattnet i hela Arboga kommun samt i Valskog i Kungsörs kommun. Beslut om att upphäva den tidigare kokningsrekommendationen togs under fredagskvällen. Det skriver Arboga kommun och Kungsör kommun på sina webbplatser.
Kommentar: Uppdaterar den svenska och engelska nyheten samt Facebook och Retweetar SOS Alarms Tweet.

Omvärldsbevakning 16.00

SL:s trafikinformation drabbat av IT-störningar
Storstockholms lokaltrafik, SL, har drabbats av IT-störningar efter en överbelastningsattack, rapporterar Dagens Nyheter. Störningarna gör att webbplatsen är svår att nå och drabbar även bolagets trafikinformation samt biljettköp via appen.  
Kommentar: Flera andra medier rapporterar om störningarna. 

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 10.25

Frätande ämne på färja i Trelleborgs hamn
En lastbil på en färja i Trelleborgs hamn läcker ett frätande ämne, meddelar Sveriges Radio P4. Färjan har evakuerats på passagerare och räddningstjänsten undersöker tankbil och fartyg.
Kommentar: Följer rapporteringen om detta, men händelsen ser av medierapporteringen att döma i nuläget inte ut att utgöra någon fara för människors liv.

Kokningsrekommendationen i Arboga kvarstår
Arboga kommun skriver på sin webbplats att kokningsrekommendationen för Arboga och delar av Kungsör fortsätter gälla och att nya besked om provsvaren kan väntas under fredagen.
Kommentar: Vi fortsätter följa detta.

Tågstörningar efter brand i Hässleholm minst en vecka till 
Trafikverket meddelar att tågtrafikstörningarna efter branden i Hässleholm inte kommer att vara åtgärdade förrän tidigast den 23 augusti. Resenärer med frågor hänvisas till sitt trafikbolag.
Kommentar: Denna störning ser ut att fortsätta ställa till besvär för resande. Noteras för den skull frågor skulle uppstå. 

Torsdag15 augusti


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Stormen Krosa har nått Japan
Under eftermiddagen drog stormen vid namn Krosa in över Japan. 550.000 människor uppmanas att lämna sina hem i en frivillig evakueringsorder från japanska myndigheter. Fyra personer har skadats hittills och stormen väntas fortsätta länge, uppger TT/Dagens Nyheter.  

Kommentar: Vi följer stormens utvecklingen. 600 inrikesflyg har ställts in och kan skapa oro hos eventuella svenskar på plats. 

Omvärldsbevakning 12.30

VMA för Arboga kommun och Valskog i Kungsörs kommun, Västmanlands Län. 
Ett VMA utfärdades vid kl. 11.37 på grund av otjänligt vatten uppmanas invånare i Arboga och Valskog. Kommunen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring.

Kommentar: Publicerat information enligt rutin och följer läget. Arboga kommun har information här, Kungsörs kommun har information här. 

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering: Kraftig brand vid järnvägen i Hässleholm
För tillfället är det helt stopp i tågtrafiken till och från Hässleholm och det kommer vara störningar i tågtrafiken i ett par dagar, skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad. I övrigt ingenting att rapportera. 
Kommentar: Det finns aktuell information på Skånetrafikens hemsida i form av en "just nu".

Onsdag14 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Kraftig brand vid järnvägen i Hässleholm
Tidig kväll startade en kraftig brand i en industribyggnad intill järnvägen i centrala Hässleholm. Trafikverket meddelar på sin sajt att det är stopp i tågtrafiken till och från Hässleholm med anledning av branden. Enligt SR ska omkring 350 personer ha evakuerats från ett tåg som inte kunnat passera brandplatsen. Enligt SR är branden just nu under kontroll.
Kommentar: Följer. Rökutvecklingen har varit kraftig.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Onsdag 14 augusti


VMA för Löttorp, Öland, 06.00

Meddelandet gäller inte längre.
Kommentar: Uppdaterat i relevanta kanaler.

Tisdag 13 augusti


VMA för Löttorp, Öland, 22.23

Vid klockan 21.42 utfärdades ett VMA med anledning av brand vid Åkerboskolan i Löttorp, Ölands län. Enligt informationen i meddelandet driver röken främst mot sydost. Personer som befinner sig i närheten uppmanas gå inomhus.
Kommentar: Publicerat i samtliga relevanta kanaler. Följer.

Omvärldsbevakning 20.30

Boende nära Severodvinsk uppmanas lämna sina hem
Under förra veckan inträffade en explosion nära Severodvinsk i Ryssland. Explosionen har, av oklar anledning, lett till förhöjda strålningsvärden. Enligt Sveriges Radio uppmanar nu ryska myndigheter boende i närheten av platsen att lämna sin hem, "medan militären utför efterarbeten". Strålningen ska ha höjts upp till 16 gånger jämfört med normalt i staden.
Under dagen i dag har svenska Strålsäkerhetsmyndigheten publicerat en text om att det inte har uppmätts några förhöjda strålningsvärden i Sverige.
Kommentar: Vi följer utvecklingen i Ryssland samt hänvisar eventuella frågor till SSM:s text.

Omvärldsbevakning 16.25

Grekisk skogsbrand sprider sig
Hundratals människor har evakuerats i samband med en omfattande skogsbrand på ön Euboia. Brandrök har nått huvudstaden Aten, rapporterar TT/DN.  
Kommentar: Svenskar i området kan påverkas. Ambassaden har inte gått ut med särskild information. Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 12.50

Kraftigt höjd strålning efter rysk explosion 
Strålningsnivåerna i den ryska staden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen på en militär anläggning i förra veckan. Nivåer 16 gånger höger än normalt har uppmätts på en havsplattform i Vita havet enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet. Det rapporterar TT/SvD. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har tidigare uttalats sig till SVT och sagt att det inte finns några indikationer på att strålningen har nått Sverige. 
Kommentar: För kännedom om nyheten skapar oro hos allmänheten. 

Alla flygavgångar i Hong Kong ställs in igen 
Efter att flygtrafiken återupptogs under gårdagen så har nu åter alla flyg till och från Hong Kongs internationella flygplats ställts in efter att demonstranter fortsätter att ockupera flygplatsen. Demonstranterna hindrar passagerar från att nå sina gater, rapporterar SVT Nyheter.  
Kommentar: För kännedom ifall svenskar resenärer i området drabbas.  

Omvärldsbevakning 09.45

Inget att notera.

Måndag12 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Risk för kraftiga regn- och åskskurar
SMHI har gått ut med en risk som främst gäller Jämtlands län. Under dagen är det risk för kraftiga regn- och åskskurar, som kan ge mycket regn på kort tid. 
Kommentar: Lokalt är det risk för översvämningar. Följer utvecklingen.

Alla flygavgångar i Hong Kong ställs in
Alla flyg från Hongkongs internationella flygplats har ställts i samband med att protesterna går in på sin fjärde dag. Det rapporterar flera internationella medier, uppger SVT.Sedan i fredags ockuperar tusentals demonstranter den internationella flygplatsen i Hongkong. I dag, måndag, kom beskedet att alla flyg från Hongkong ställs in.
Kommentar: Sveriges ambassad i Hong Kong har information här. Vi följer utvecklingen med tanke på att svenska resenärer kan påverkas.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.