Vecka 34 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 augusti 


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Strand utryms i Barcelona – misstänkt farligt föremål
Stranden Sant Sebastià i Barcelona i Spanien har utrymts under söndagseftermiddagen. Polisen misstänker att det finns ett explosivt föremål i vattnet, skriver Expressen.
Kommentar: Följer händelsen. Kan finnas flera svenskar på plats.

Helikopter och flygplan har kolliderat på Mallroca– flera döda
En helikopter och ett flygplan har kolliderat på Mallorca i Spanien. Olyckan inträffade vid 13.30-tiden på söndagseftermiddagen cirka tre mil nordöst om Palma. Enligt spanska El Mundo har fem personer dött, tre av dem befann sig i flygplanet och de andra två i helikoptern, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer händelsen med tanke på att de omkomnas nationalitet initialt inte rapporterats.

Omvärldsbevakning 09.30

Radhusbrand i Luleå – 20-tal personer evakuerades
På Hertsön i Luleå har flera radhus skadats i en omfattande brand under natten. Ett 20-tal personer fick evakueras i samband med släckningsarbetet. Ingen ska ha kommit till skada, uppger SR P4 Norrbotten. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Lördag 24 augusti


Omvärldsbevakning 21.45

Uppdatering: Strömavbrott Nyköpings lasarett
Strömmen kom åter vid kl.18.00 på Nyköpings lasarett och planeringen för att evakuera hela sjukhuset avbröts. Vid klockan 21.30 meddelar regionen att sjukhuset åter tar emot patienter som vanligt förutom på förlossningen där man inte kommer att ta emot några patienter under natten. 
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten med den senaste informationen och slutar att följa utvecklingen såtillvida inget nytt sker.  


Bränder Grekland
En brand har utvecklats på den greksiska turistön Samos. Resebolagen Apollo och TUI har svenskar på plats som nu evakueras rapporterar SVT Nyheter. Skogsbranden började i bergen och sprider sig nu till andra delar av ön. Sveriges ambassad i Grekland har tidigare i augusti gått ut med information om den höga skogsbrandrisken.

Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på svenskar i området som påverkas.   

Omvärldsbevakning 16.00

Strömavbrott Nyköpings lasarett
Ett strömavbrott har gjort att sjukhuset just nu inte kan ta emot några nya patienter, varken till akutmottagningen eller de andra avdelningarna på sjukhuset, det skriver Region Sörmland på sin hemsida. Allmänhet i behov av vård uppmanas i akuta fall att ringa 112 då man kommer att tas till ett annat sjukhus. För rådgivning och mer information kan man ringa 1177. Lasarettet har utlyst ett regionalt förstärkningsläge. En plan förbereds om det blir nödvändigt att evakuera hela sjukhuset med 108 patienter. Strömavbrottet skedde kl. 12.48 i samband med ett underhållsarbete.   
Kommentar: Vi har publicerat en nyhet om händelsen och delat i sociala medier. Vi fortsätter att följa utvecklingen.   

Omvärldsbevakning 10.30

Ingenting att rapportera. 

Fredag 23 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering: Linköpings Universitet utrymt efter hot
En man har gripits misstänkt för hoten mot Linköpings Universitet, det rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland. Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och ska nu förhöras av polis. Universitetet kommer att öppna från och med imorgon. 
Kommentar: Vi slutar nu att följa händelsen.  

Omvärldsbevakning 15.45

Linköpings Universitet utrymt efter hot
Hotfulla affischer har satts upp på universitetet rapporterar Sveriges Radios Ekot. Larmet om affischerna ska ha kommit redan imorse men på eftermiddagen har universitetet valt att evakuera samtliga elever. På affischerna finns adresserna till en internetsida med en film. I filmen ses en man posera med vapen skriver polisen som nu inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering. Beslutet om att evakuera universitetet har inte fattats av polisen utan av Linköpings Universitet.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på oro som kan uppstå hos allmänheten. 


Uppdatering: Misstänkt föremål Linköping ofarligt 

Det misstänkt farliga föremålet i Linköping har nu undersökts av polisens bombgrupp och föremålet har konstaterats vara ofarligt, det skriver polisen på sin hemsida. 
Kommentar: Vi slutar nu att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 12.30

Misstänkt föremål Linköping
Imorse hittades ett misstänkt farligt föremål i stadsdelen Tannefors i Linköping. Polisen har avspärrat området och nationella bombgruppen ska undersöka föremålet. Flera adresser har evakuerats meddelar polisen. Linköpings kommun har upprättat en trygghetspunkt på Kungsbergsskolan, Drottningtorget 1A i Linköping. Trygghetspunkten bemannas med personal från Frivilliga resursgruppen, skriver kommunen på sin hemsida.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på den oro som kan uppstå hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera.

Torsdag 22 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Onsdag 21 augusti


Omvärldsbevakning 22.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Tisdag 20 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Flera misstänkt anlagda bränder i Husby
Polisen uppger att det sedan den 9 augusti har brunnit på åtta ställen i Husby i nordvästra Stockholm. Man misstänker att bränderna är anlagda och söker nu tips från allmänheten för att få kunna få stopp på dem. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan möjligtvis komma att blossa upp i medierna, som det gjorde förra gången det brann i Husby.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering: Tågproblem i Hässleholm
Polisen har påbörjat en teknisk undersökning och de första tågen kan komma att börja rulla i morgon onsdag. Detta skriver Sveriges Radio P4 och Trafikverket. 

Mätstationer fungerar inte i Ryssland
Sveriges Radio P4 skriver att ryska mätstationer slutat att rapportera data om radioaktiv strålning. De första mätstationerna ska ha stängts av innan raketolyckan i Archangelskregionen den 8 augusti. Efter olyckan rapporterade officiella ryska rapporter om att inga förhöjda strålningsvärden uppmätts i området, något som det gradvis har kommit in motstridiga uppgifter om. 
Kommentar: Vi följer med tanke på eventuell oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering: Polisen evakuerar delar av Linköping
En evakuering av personer i området påbörjades vid 19-tiden under gårdagen. Polisen detonerade det misstänkta föremålet klockan 00.35 i natt. Vid 02-tiden kunde de evakuerade återvända till sina hem och kommunens trygghetspunkt i Ryttargårdskyrkan avvecklades. Detta uppger bland annat Linköpings kommun.  Inga personskador har noterats men byggnader i området har drabbats av materiella skador, så som Walldorfförskolan Linblomman och lokaler på Brigadgatan 21 i Linköping, där Region Östergötland bedriver verksamhet. Detta skriver Region Östergland och Polisen. 
Kommentar: Har avlarmat händelsen på Facebook och även händelsen. Vi slutar följa händelsen. 

Måndag 19 augusti


Omvärldsbevakning 22.15

Polisen evakuerar delar av Linköping
Polisen har spärrat av och evakuerat delar av Garnisonsområdet i Linköping sedan ett misstänkt farligt föremål påträffades där. Nationella bombskyddet har kallats till platsen för att oskadliggöra föremålet och Region Östergötland har gått upp i stabsläge, rapporterar SVT Nyheter Öst.
Kommentar: Gjorde en nyhet och har retweetat information från Linköpings kommun. Fortsätter att följa.

Uppdatering: Skogsbränder på Gran Canaria
Omkring 9000 personer har nu evakuerats från brandområdet på den norra delen av ön Gran Canaria. Utrikesdepartementet och svenska konsulatet i Las Palmas uppger dock att det inte ska finnas några svenskar bland de evakuerade. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa i händelse av att branden skulle sprida sig och även påverka svenskar i området.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Skogsbränder på Gran Canaria
Skogsbranden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Enligt Ekot har 9000 personer evakuerats från området. Resebolaget Tui uppger till TT (se text hos DN här) att de har ungefär 1000 svenska gäster på plats, de flesta ska dock befinna sig på sydkusten. Flera svenska bolag, till exempel Ving, har också svenska gäster på plats, i nuläget dock (för oss) oklart hur många. Enligt texten från TT har vare sig Ving eller Tui upplevt någon oro från svenska gäster på plats.
Kommentar: Vi följer läget, dock fortsatt inga uppgifter om drabbade svenskar. UD har under eftermiddagen publicerat information i sin reseinformation. Där finns bland annat en lista på twitterkonton som kan vara bra att följa om man befinner sig på plats.

Omvärldsbevakning 13.30

Uppdatering: Skogsbränder på Gran Canaria
Skogsbranden sprider sig och för tillfället har en area på 8.000 hektar eldhärjats, uppger Dagens Nyheter. 
Kommentar: Vi fortsätter följa brandens utveckling.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.