Vecka 35 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 september


Omvärldsbevakning 20.50

Uppdatering Klass 2-varning för mycket kraftig åska i Östergötland
SR P4 Skaraborg rapporterar om flertalet bränder. SR Ekot skriver att räddningstjänsten i Jönköping fått rycka ut när vägar och källare svämmat över och hus träffats av blixten. Även järnvägstrafik ska ha påverkats. 
Kommentar: Åskovädret  verkar ha gett begränsade och lokala konsekvenser.

Uppdatering Orkanen Dorian
Floridas guvernör Ron De Santis skriver på Twitter att obligatorisk evakuering utfärdats för kustområdena (zon A och B) av Palm Beach County och Martin County. För fullständig information om evakueringszoner uppmanar Florida Division of Emergency Management att besöka FloridaDisaster.org/info .
Kommentar: Uppdaterat nyhet med informationen ovan. Länken till FloridaDisaster.org verkar inte fungera i Sverige.  

Omvärldsbevakning 15.00

Klass 2-varning för mycket kraftig åska i Östergötland
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket kraftig åska i Östergötlands län. Varningen gäller för söndag eftermiddag. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för åska. Sveriges Radio P4 Östergötland rapporterar om bränder och strömavbrott i spåren av åskovädret. Vid 16-tiden var 2 000 hushåll strömlösa.
Kommentar: Publicerat nyhet på svenska och engelska och delat på Facebook och Twitter. Följer konsekvenser av ovädret. 

Uppdatering orkanen Dorian
Orkanen har nu uppgraderats till kategori 5 på den femgradiga skalan. Enligt amerikanska vädermyndigheten NOAA är en varning för tropisk storm utfärdad för Florida, men det finns även risk för orkanvindar när Dorian når land. 
Kommentar: Oklart vilken styrka vindarna kommer ha när de når Florida. Fortsätter att följa med tanke på svenskar som bor i Florida. 

Omvärldsbevakning 08.20

Uppdatering Orkanen Dorian
Sveriges ambassad i Washington skriver nu att flera delstater i sydöstra USA har utlyst nödläge och att vissa grevskap i Florida har obligatorisk evakuering.
Kommentar: Uppdaterar nyheten med info ovan och fortsätter att följa orkanens framfart.

Lördag 31 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 17.30

VMA för brand i Landskrona
Strax efter klockan 17 utfärdades ett VMA på grund av en brand i en industrifastighet. Allmänheten uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av kraftig rökutveckling från branden. VMA:t avlarmades strax efter klockan 18.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 14.50

Risk för stora regnmängder
SMHI har utfärdat en risk för stora mängder regn under kort tid. Risken gäller i första hand från norra Götaland upp över västra Svealand till sydvästra Norrland. I södra halvan av landet finns även risk för åska. Prognosen är fortfarande osäker och det är svårt att veta var regnmängderna blir störst.
Kommentar: Fortsätter att följa SMHI:s prognos utifall vädervarningar utfärdas.

Omvärldsbevakning 08.30

Uppdatering Orkanen Dorian
Under natten har Dorian nått orkanstyrka, kategori 4 på en femgradig skala. Ovädret väntas dra in över Florida under måndag. Sveriges ambassad i Washington skriver att delstaten Florida har utlyst undantagstillstånd och uppmanar alla som bor i området att förbereda sig väl inför orkanens förväntade ankomst. Ambassaden uppmanar därför svenskar i Florida att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.
Kommentar: Publicerat nyhet om orkanen på webbplatsen med tanke på svenskar som bor i Florida. 

Fredag 30 augusti


Omvärldsbevakning 22.20

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 12.00

Stor hacker-attack mot Iphone-telefoner
Forskare hos IT-jätten Google säger sig ha upptäckt en av de största attackerna mot Iphone-telefoner någonsin, uppger SVT.
Det handlar om en rad olika sajter, med tusentals besökare varje vecka, som attackerat Iphone-telefoner under flera års tid.
Det ska ha räckt med att besöka sajterna för att telefonen kan ha attackerats med skadlig kod. Attacken syftade främst till att stjäla filer och ladda upp platsdata i realtid. När användaren startat om telefonen ska attacken dock ha avbrutits.
Kommentar: För kännedom om detta skulle visa sig växa och har drabbat många svenskar.

Omvärldsbevakning 08.00

Dorian väntas nå kategori 4-nivå
Tropiska stormen Dorian har ökat i styrka och väntas bli en orkan kategori 4 under helgen. Nödläge är utlyst i Florida och delar av Georgia, där orkanen väntas dra in under måndag och tisdag, rapporterar National Hurricane Center och CNN. Prognosen är ännu osäker. Dorian är rödmarkerad i GDACS, Global Alert and Coordination System.
Kommentar: Vi fortsätter att bevaka orkanens framfart, med tanke på att många svenskar bor i Florida.

Torsdag 29 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Polisens bombskydd har ryckt ut för misstänkta föremål i Malmö samt utanför Umeå. 
En livsmedelsbutik i Malmö har utryms och anliggande gator spärrats av sedan ett misstänkt föremål anträffats utanför butiken. Polisens bombskydd har anlänt till platsen och undersöker föremålet enligt uppgift hos Polisen. 

Även i en ort utanför Umeå har nationella bombskyddet ryckt ut under torsdsdagseftermiddagen med anledning av ett misstänkt farligt föremål rapporterar P4 Västerbotten. Mer information saknas. 
Kommentar: Av intresse för människor i de berörda områdena. 

Omvärldsbevakning 16.00

70 barn magsjuka i Skurup
Ett stort antal barn från skolan Östergårsskolan i Skurup har under dagen blivit magsjuka. Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus misstänker man att orsaken kan vara kranvattnet. Utredning pågår.
Kommentar: Om kranvattnet ligger bakom torde fler bli sjuka och då kan händelsen växa snabbt och mycket. Vi följer information från kommunen.

Omvärldsbevakning 12.00

Åskväder väntas i delar av landet
SMHI har utfärdat risk för åskskurar under dagen och natten till i morgon. Risken gäller  mellersta Sverige från Jämtlands län ned till Östergötlands län.
Kommentar: Vi följer läget. Film om hur man skyddar sig mot blixnedslag publicerades under förmiddagen i samtliga kanaler och vår åsk-sida finns puffad på startsidan.

Omvärldsbevakning 08.45

Bränder och strömavbrott på flera håll efter blixtovädret 
En brand drabbade på torsdag morgon Östgötateaterns byggnad i Norrköping efter ett blixtnedslag.  Räddningstjänsten uppmanade allmänheten att stänga in sig för att undvika att drabbas av röken, enligt SVT.  
Tiotusentals hushåll blev strömlösa i natt efter kraftigt blixtoväder. Under morgonen rapporterades fortfarande hundratals strömlösa hushåll i Valdemarsvik, Söderköping och delar av Norrköping, meddelar Sveriges Radio P4. 
Sveriges Radio rapporterar även om bränder i Södermanland där flera tusen hushåll varit strömlösa under natten. 
Även i delar av Jönköpings län har bränder rapporterats, bland annat i Vetlanda kommun, meddelar Höglandsnytt. 
Räddningstjänsten Östra Götaland gick på sin webbplats ut med en uppmaning till allmänheten angående brandröken från den brinnande byggnaden i Norrköping, dock ej i form av VMA.
Kommentar: Vi fortsätter följa rapportering om eventuella skador efter nattens oväder och om nya bränder.

Onsdag 28 augusti


Omvärldsbevakning 23.00

Uppföljning kring störningar efter oväder
Under onsdag kväll drabbades även Sörmland av åskoväder, vilket orsakade både tillfälliga och längre strömavbrott, rapporterar SR Sörmland. Vattenfall meddelade att tusentals abonnenter var strömlösa i bland annat Nyköping, Flen, Gnesta och Tysterga. Enligt SN har räddningstjänsten även ryckt ut på flera larm till följd av blixtnedslag, bland annat brinnande elstolpar och hisstopp.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 17.00

Tågstörningar och översvämningar efter oväder
Det råder förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken på flera sträckor i södra och västra Sverige efter dagens kraftiga åskväder, skriver Trafikverket på sin webbplats. Trafikverket arbetar intensivt med reparationer, men har ingen prognos för när alla fel kommer att vara åtgärdade. För information om resor och ersättningstrafik hänvisar Trafikverket till respektive tågbolag.

I Åmål regnar det rejält, och flera bostäder har fått översvämningar i källare, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. 

I Uddevalla har skyfall orsakat skador på Strandpromenaden och ytterligare en väg, och kommunen har därför stängt av berörda vägar och satt upp varningsskyltar då grus har kanat iväg. 

I Älmhult behövde ett tåg evakueras vid 14-tiden, efter problem som pågått sedan förmiddagen. SJ uppger att berörda passagerare får kompensation, skriver Aftonbladet. 

Kommentar: Noterar att regn- och åskvädret ställer till med stora störningar, men avvaktar ändå med att skriva nyhet, då tågstörningar och översvämmade källare trots allt är ganska vanligt förekommande. Vi fortsätter att följa utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.45

Stor evakuering i Japan efter skyfall
Japanska myndigheter uppmanar nära 850 000 människor att evakuera. Detta efter att den sydvästra delen av Japan har drabbats av skyfall som kan orsaka översvämningar och skred. Minst två personer har omkommit. Myndigheterna uppmanar människor inom evakueringsområdet att lämna sina hem innan situationen förvärras, rapporterar Reuters/Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom med tanke på eventuella svenskar i området. 

Fortsatt risk för stora regnmängder
SMHI:s riskmeddelande om risk för stora regnmängder ligger kvar för Västra Götalands län, Hallands län och delar av Jönköpings respektive Kronobergs län. Skyfallsliknande regn, minst 35 mm per tre timmar väntas. Även kraftig åska. Regnvädret väntas under onsdag efter middag och kväll, enligt SMHI.
Kommentar: Vi fortsätter att bevaka väderutvecklingen. 

Undantagstillstånd i Puerto Rico inför stormen Dorian
Den tropiska stormen Dorian väntas närma sig orkanstyrka och tros nå Puerto Rico under onsdagen. Puerto Ricos guvernör har utlyst undantagstillstånd. Puerto Rico drabbades hårt av orkanerna Irma och Maria 2017, då över 3000 människor omkom. Men enligt guvernören är beredskapen bättre nu än då. Stormen Dorian har hittills passerat Barbados och Amerikanska Jungfruöararna utan att orsaka några stora skador, rapporterar TT/Aftonbladet.
Kommentar: Följer med tanke på eventuella svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 11.25

Inget att notera.

Tisdag 27 augusti


Omvärldsbevakning 22.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Risk för kraftigt regn
Under onsdagseftermiddagen och kvällen kan kraftiga regn- och åskskurar bildas över västra delen av Götaland, enligt SMHI. Även Skåne kan beröras av kraftiga skurar, men i nuläget omfattas de inte av en risk.
Kommentar: Följer väderutvecklingen under morgondagen.

SOS Alarm lanserar ny app
Med SOS Alarms nya app kan du larma 112 och din position skickas automatiskt till larmcentralen. Det gör att hjälpen kan nå fram snabbare. Appen informerar också om olyckor i närheten och tipsar om krisberedskap.
Kommentar: Publicerat artikel på webbplatsen baserad på intervju med SOS Alarm. Delat på Facebook och gjort Insta-story.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget nytt att rapportera.

Måndag 26 augusti


Omvärldsbevakning 22.10

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.05

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.05

Ingenting att rapportera.