Vecka 36 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 september


Omvärldsbevakning 21.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Kraftig tyfon närmar sig Tokyo
Tyfonen Faxai med vindar på 60 meter per sekund och kraftigt regn väntas slå mot Tokyo-området under söndagskvällen och natten mot måndagen lokal tid, rapporterar TT.
Det kan komma upp till 300 millimeter regn under de närmsta 24 timmarna och många  avgångar med snabbtåg mellan Tokyo och Osaka har ställts in under kvällen. Samtidigt har flera flygavgångar till och från Tokyos två flygplatser ställts in, och Japan Airlines varnar för att det kan bli fler inställda flyg och förseningar.
Kommentar: Följer utvecklingen med fokus på eventuellt drabbabde svenskar.

Storbrand Luleå
Det viktiga meddelandet till allmänheten som utfärdades i samband med branden i Storheden drogs tillbaka 00.20.
Kommentar: Uppdaterade nyhet enligt rutin.

Lördag 7 september


Omvärldsbevakning 23.00

VMA om storbrand utanför Luleå
Ett VMA utlystes strax före kl 22 för en brand med stark rökutveckling i Storheden utanför Luleå. Branden startade i en pizzeria och spreds sedan till en bilverkstad. Det föreligger risk för explosion.
Kommentar: Publicerat i alla kanaler och översatt på sajten.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Har uppdaterat nyhet om den tropiska stormen Dorian. I övrigt inget nytt att notera.

Fredag 6 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 15.10

Magsjukeutbrott på två skolor i landet
Över100 elever på en grundskola i Västerås är hemma från skolan under fredagen på grund av ett magsjukeutbrott, skriver Aftonbladet/TT. Region Västmanlands smittskyddsenhet kommer rekommendera att prover tas från ett antal barn för att ta reda på orsaken bakom utbrottet.

Även i Skellefteå har en skola drabbats av magsjukeutbrott, rapporterar SVT Västerbotten. Här handlar det om 150 personer vid en gymnasieskola som rapporterat in att de varit illamående, haft diarré och kräkts. Kommunen kommer att ta prover under fredagen för att hitta orsaken.

Kommentar: För kännedom om det skulle sprida sig ytterligare i respektive kommun.

Hård brexit kan leda till läkemedelsbrist
Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal kan det bli ont om läkemedel, skriver SVD/TT. Läkemedelsverket är inte oroliga, men allt hänger på att läkemedelsbranchen agerar som dom ska. Den som vill sälja läkemedel inom EU måste finnas på plats inom unionen - något som branschen arbetat hårt med, enligt branschorganisatonen Läkemedelsindustriföreningen (Lif). Men i EU:s regelverk står det också att varje batch av läkemedel som importeras
till EU måste kontrolleras på ett godkänt laboratorium inom unionen. Detta krav är en betydligt större utmaning för företagen. Företagen kommer dock att under en kortare övergångsperiod få fortsätta att kontrollera sina läkemedel i Storbritannien. 

Kommentar: För kännedom om det uppstår oro hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att rapportera.

Torsdag 5 september


Omvärldsbevakning 22.00

Orkanen Dorian
Vår nyhet håller fortfarande. Beroende på vad som händer under natten (svensk tid) så behöver vi sannolikt uppdatera den på fredag morgon.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

SGU om grundvattenläget
Tack vare augustiregnet har nivåerna i de små grundvattenmagasinen återhämtat sig något. I norr samt i västra Götaland är de nära de normala, men det finns fortfarande stora områden som har nivåer mycket under de normala. I de stora magasinen är läget oförändrat sedan mitten av augusti, säger SGU.
Kommentar: Uppdaterar vår händelsesid Risk för vattenbrist med informationen ovan.

Uppdatering Orkanen Dorian
Ovädret Dorian som tidigare nedgraderats till en tvåa samlar nu styrka igen och steg till en trea tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid.  Därmed kvarstår orkancentrets NHC:s varningar om "livshotande stormsvall  och farliga vindar" i flera delstater längs USA:s östkust, rapporterar Sveriges Radio Ekot
Kommentar: Fortsätter att hålla lite koll på orkanens framfart. 

Onsdag 4 september


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 08.50

Flera lägenheter skadade vid explosion i Malmö
En kraftig explosion har inträffat vid en lägenhet i ett flerbostadshus på Högaholm i södra Malmö, uppger SVT. En person har fått lindriga skador. Under morgonen meddelade polisen att den tekniska undersökningen från nationella bombskyddet var klar vid 03-tiden på morgonen. Här hittar du polisens information om händelsen. 
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten och leda till frågor till oss.

Tisdag 3 september


Omvärldsbevakning 21.55

Orkanen Dorian väntas tillta i styrka
Orkanen Dorian, som nu långsamt börjat närma sig USAs östkust, väntas av amerikanska National Hurricane Center öka  i styrka under onsdagen, rapporterar Sveriges Radio.
Myndigheterna i delstaterna Florida, Georgia och Sout Carolina har alla låtit evakuera stora delar av den kustnära befolkningen i väntan på den orkan som ödelagt tiotusentals bostäder på ögruppen Bahamas.   
Kommentar: Fortsätter följa eftersom det finns ett stor medialt intresse för den och eftersom frågor kan uppstå.

Omvärldsbevakning 15.45

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera. 

Måndag 2 september


Omvärldsbevakning 21.50

Våldsamheter mot utlänningar sprider sig i Sydafrika
Flera städer i Sydafrika, bland annat Johannesburg och Pretoria, har under det senaste dygnet drabbats av omfattande kravaller med våld som riktar sig mot utlänningar, rapporterar Dagens Nyheter. Oroligheterna sägs ha startat i Pretoria förra veckan när en minibusschaufför dödats av misstänkta knarklangare och har under det senaste dygnet alltså spridits. Företrädare för polis och räddningstjänst beskriver situationen som kaotisk.
Kommentar: Känner inte till om de drabbade områdena hör till dem som turister vanligtvis besöker, men eftersom det förekommer resor till Sydafrika och eftersom spridningen av våldsamheter skett så snabbt, så noterar vi detta här. I nuläget nämns inte kravallerna i den svenska ambassadens reseinformation till besökande svenskar.

Smällar i Skärgården kan komma från flygplanstester
Sveriges Radio rapporterar att ett antal smällar har hörts i delar av Stockholms län, bland annat på Värmdö och i Nynäshamn. En möjlig orsak kan vara tester av flygplanstypen Gripen E som utförts ute till havs under eftermiddagen. Testerna bekräftas av företaget SAAB.  
Kommentar: Noterar detta eftersom vi fått frågan vad som låter som explosioner under dagen.

Orkanen Dorian närmar sig sydöstra USA
Den orkan som orsakat stor förödelse på Bahamas rapporteras nu närma sig amerikanska delstaten Florida. Där, och i de angränsande delstaterna Georgia och South Carolina, har miljontals människor beordrats att lämna sina hem. Enligt uppgifter som förmedlas av CNN beräknas orkanen gå längs med USAs sydöstra kust och kunna drabba mycket stora områden. Sveriges ambassad i Washington uppmanar svenskar på plats att följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar.
Kommentar: Vi följer medierapporteringen om orkanens framfart och information om det lokala arbetet med förberedelser och förebyggande skyddsåtgärder inför Dorians ankomst.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting nytt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.15

Gaslukt Karlshamn 
Personer i närheten av Yttre Vägga hamn i Karlshamn har under morgonen larmat räddningstjänsten om gaslukt rapporterar bland annat Sveriges Radio P4 Blekinge. Räddningstjänsten uppger för SR att man misstänker att lukten kommer från industrier i Karlshamn.   
Kommentar: Endast för kännedom ifall vi får in frågor från allmänheten.