Vecka 37 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 september


Omvärldsbevakning 22.00

VMA om brand i idrottsanläggning vid Slottsskogen i Göteborg
Ett VMA ufärdades vid 20-tiden på söndagskvällen om brand med kraftig rökspridning lokalt i området. Ett tag riskerade branden enligt Aftonbladet sprida sig till ett intilliggande villaområde, men räddningstjänsten lyckades begränsa spridningen. Släckningsarbetet beräknas pågå hela natten.
Kommentar: Publicerat VMA på hemsida och i sociala medier. Följer utvecklingen av händelsen.

Omvärldsbevakning 16.00

Oväder på Västkusten orsakar trafikhinder
Ett kraftigt lågtryck drog under söndagen in över västra Sverige med inställd trafik som följd. Uddevallabron är avstängd för tung trafik och tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad är inställd och ersatt med bussar, enligt DN. SMHI har utfärdat klass 1-varning för Västra Götaland, Bohuslän, inre Dalsland, sydväst Vänern och norra Västergötland. 
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.10

Inget nytt att notera.

Lördag 14 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.12

Inget nytt att notera.

Fredag 13 september


Omvärldsbevakning 22.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera, utöver VMA nedan.

Viktigt meddelande till allmänheten Dalby 15.59-17.20

Strax före klockan 16 utfärdades ett VMA för ammoniakutsläpp i Dalby i Skåne län. Personer i området uppmanades gå inomhus. VMA:t drogs tillbaka ungefär en timme senare.
Kommentar: Publicerat i samtliga relevanta kanaler. Återkallat på sajten samt Facebook. enligt rutin. Ingen engelsk text hann publiceras innan VMA drogs tillbaka. Vi valde därför att hoppa över det den här gången.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Torsdag 12 september


Omvärldsbevakning 22.15

Översvämningar i södra Spanien
Omfattande regn och blåst i sydöstra Spanien har dödat två personer och orsakat stor materiell skada. SVT rapporterar att områdena Alicante, Valencia, Murcia och Kastilien-La Mancha är hårt drabbade av översvämningarna och där har även den spanska vädermyndigheten gått ut med den högsta varningen, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen väntas regnet hålla i sig under helgen.

Kommentar: För kännedom om frågor uppstår. Inga rapporter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

VMA Fagerhult uppdatering 10.00

Det viktiga meddelande till allmänheten i Fagerhult är tillbakadraget, men boende i området rekommenderas fortsatt att koka vattnet innan det används till mat och dryck.
Kommentar: Uppdaterat nyhet och på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.00

Viktigt meddelande till allmänheten i Fagerhult, Högsby kommun
Enligt Högsby kommun har man upptäckt koliforma bakterier i det kommunala dricksvattnet. Räddningschefen i beredskap uppmanar därför boende i området att koka vattnet innan det används till mat och dryck, enligt SR P4 Kalmar.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier. Fortsätter att bevaka information från Högsby kommun.

Onsdag 11 september 2019


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Varning för extremväder i spanska turistmål
Spaniens vädertjänst AEMET har utlyst en röd varning för delar av östra Spanien under veckoslutet, skriver Expressen.
Varningen innebär "extrem risk" för åskstormar, hagel och även jordskred i bland annat Barcelona, Mallorca och Costa Blanca (med orter som Alicante och Benidorm). Redan på tisdagen nådde stormen Mallorca och Palma med åska, stormvindar och
intensivt regn.

Kommentar: Med tanke på att det handlar om platser dit många svenskar åker.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Tisdag 10 september 2019


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Boende i Garphyttan uppmanas att koka dricksvattnet
Det kommunala dricksvattnet i delar av Garphyttan är otjänligt och boende i området uppmanas att koka vattnet, skriver Örebro kommun på sin hemsida. Kommunen arbetar med att hitta orsaken till problemet och provtagning sker löpande tills dessa visar att vattnet är tjänligt igen.
Kommentar: Vi noterar detta om problemen skulle fortsätta eller växa.

Omvärldsbevakning 13.00

Demonstrationer planeras i Barcelona i morgon onsdag
Den 11 september är det Kataloniens nationaldag och Sveriges ambassad i Madrid informerar om de manifestationer som planeras i Barcelona. Ambassaden uppmanar svenskar på plats att undvika demonstrationerna och att följa lokala myndigheters rekommendationer. Det var för två år sedan som den katalanska frihetsrörelsen utropade självständighet. Den senaste årsdagsmanifestationen samlade en miljon deltagare, skriver den engelskspråkiga dagstidningen The Local.     
Kommentar: UD Resklar går ut med information om detta i sociala medier och vi gör bedömningen att detta kan vara värt att känna till men vidtar inga åtgärder tills vidare. 

Stort mässlingsutbrott i Nya Zeeland
Ett större mässlingsutbrott har drabbat Auckland på Nya Zeeland och detta beskrivs som det allvarligaste i landet sedan 2011. Över 1100 personer har smittats, de flesta i södra delarna av Auckland. Vaccinationsgraden är enligt medieuppgifter förhållandevis låg i området. De lokala myndigheterna genomför just nu en vaccinering av skolbarn i Auckland och uppmanar alla som inte har vaccinerat sig att göra det, rapporterar Sveriges Radio. Landets hälsomyndighet skriver att vaccination bör ske minst två veckor innan ankomst till ett mässlingdrabbat område.
Kommentar: Bra att känna till om vi skulle få frågor.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting att rapportera. 

Måndag 9 september 2019


Omvärldsbevakning 20.40

Flera personer skjutna i Nederländerna
Flera personer uppges skjutna i staden Dordrecht, nära Rotterdam, i provinsen Sydholland i Nederländerna, skriver flera medier, bland annat Sveriges Radio Ekot.Vissa medier har rapporterat att minst tre människor har dödats i samband med dådet, men den uppgiften har inte bekräftats av den nederländska polisen. Skjutningen inträffade tidigt på måndagskvällen och beskrivs av myndigheterna som "mycket allvarlig".
Kommentar: Enligt vissa medieuppgifter har skjutningen ägt rum i en bostad, därmed mindre troligt att svenskar drabbats. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.15

Våld mot sydafrikanska intressen på flera håll i Afrika
Våldsamheter har riktats mot sydafrikanska intressen och företag i flera länder i Afrika, rapporterar Sveriges Radio. Attackerna sker efter att våldsamheter under den gångna veckan utförts mot personer i Sydafrika med ursprung i andra afrikanska länder. Sveriges ambassad i Sydafrika uppmanar svenskar på plats att undvika folksamlingar och demonstrationer samt att hålla sig informerade om säkerhetsläget och följa myndigheternas uppmaningar.
Kommentar: Noterar detta eftersom våldsamheterna rapporteras från flera länder där svenskar kan finnas. 

Omvärldsbevakning 11.50

Cyklonen Faxai har nått Tokyo-området
Den tropiska cyklonen Faxai har nått Tokyo-regionen, med vindar omkring 60 meter per sekund. Minst en person har dödats, och tiotals skadats. Cyklonen drog in under morgonrusningen och de omfattande strömavbrotten orsakade stora problem i tåg- och tunnelbanetrafik. 900 000 hushåll saknar el enligt den japanska regeringen.Omkring 5000 personer har beordrats att evakuera och ytterligare 390 000 omfattas av varningar. Det rapporterar TT/AP/SVT.
Kommentar: För kännedom med tanke på svenskar i området. 

Risk för stora regnmängder i Skåne och Blekinges län
Ett lågtryck rör sig in över södra Sverige under måndag kväll. Mellan Måndag kväll och tisdag morgon väntas kraftigt, skyfallsliknande regn och kraftig åska i Skåne och Blekinges län, enligt SMHI som har utfärdat risk för stora regnmängder i området. Risk för översvämmade vägar och källare. Osäkerheten i skurarnas placering är stor, skriver SMHI. Om prognoserna bli säkrare kan de ersättas med en varning. 
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning. 

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera.