Vecka 5 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Uppdatering om snöovädret
Trafikproblemen ibland annat Stockholmsområdet har fortsatt under söndagen, i spåren efter det kraftiga snöfallet lördag natt. SL:s kollektivtrafik har dragits med förseningar under hela dagen, även om situationen har förbättrats gradvis. Även problemen med elförsörjning har fortsatt och totalt var omkring 10 000 hushåll utan ström under dagen. På söndag kväll saknade fortfarande omkring 1500 abonnenter i Stockholms skärgård ström, rapporterar DN. Även flygtrafiken drabbades av förseningar under söndag eftermiddag. Den omfattande snöröjningen på Arlanda flygplats ledde till både sena och inställda flygavgångar, rapporterar SVT. Förseningarna på både Arlanda och Bromma flygplats påverkade flera andra flygplatser runtom i Sverige.
Kommentar: Många är ännu berörda av trafik- och elstörningarna. Fortsätter att följa.


SMHI utfärdar ny klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat en ny klass 1-varning för snöfall i Västra Götalands län och Hallands län, med start måndag eftermiddag. Temperaturen väntas då stiga, i kombination med blötsnö och blåst, rapporterar GP. Av de klass 1-varningar som SMHI utfärdade inför helgen för Sveriges östra kust ligger nu bara varningen för Västerbottens län kustland kvar.
Kommentar: Fortsätter att följa väderläget i landet.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Strömavbrott och trafikstörningar efter de kraftiga snöfallen
Under natten till söndagen har det fallit stora mängder snö i landet och SMHI förutspår mer snöhalka. På söndag morgon stoppades bussarna i centrala Uppsala. Även i Stockholms län är det stora problem i busstrafiken, enligt SL. Trafikverket varnar för nedfallna träd efter blåsten och rekommenderar att de som måste ge sig ut med bil tar med varm dryck och varma kläder, i fall man skulle bli stillastående i trafiken. Drivbildningen kan också skapa problem på många håll eftersom nyplogade vägar snabbt väntas snöa igen, rapporterar bland andra SVT och DN. Enligt Sveriges Radio har också många hushåll i bland annat Stockholms län och Kalmar län blivit strömlösa under natten till söndagen.

Snöovädret fortsätter att röra sig norrut och tidigt på söndag morgon drog SMHI tillbaka klass 1-varningarna för snöfall i bland annat Södermanland och Östergötland. Varningarna ligger dock kvar för Stockholms, Västmanlands och Uppsala län samt Gävleborgs läns kustland, Västernorrlands län och Norrbottens läns kustland.
Kommentar: Fortsätter att följa väder- och trafikläget.

Lördag 2 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 15.25

SMHI utökar varningsområdet
Snöfallet som kommer söderifrån från lördag kväll drar sedan vidare över östra Norrlandskusten. SMHI har utökat området som berörs av klass 1-varningar för snöfall till att, förutom det tidigare nämnda området mellan Skåne och Upplands län, även omfatta Gävleborgs läns kustland, Västernorrlands län och delar av Västerbottens län. Där väntas snömängder mellan 10-30 cm falla mellan natten mot söndag och måndag morgon, skriver SMHI. Varningsområdet omfattar nu nästan hela Sveriges östkust. Räddningstjänsten i Östergötland uppmanar allmänheten att undvika bilkörning som inte är absolut nödvändig, på grund av det väntade snöovädret, rapporterar Aftonbladet. 
Kommentar: Fortsätter att följa väder- och trafikläget. 

Serikrock på E4
Nio bilar kolliderade på E4 söder om Ullånger i Kramfors kommun på lördagsförmiddagen. 18 personer fanns i bilarna, och tre personer blev skadade och fick föras till sjukhus. Seriekrocken innebar att det under några timmar blev totalstopp på E4 i båda riktningarna vid platsen. Det rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. 

Omvärldsbevakning 09.20

Nya varningar för snöfall
Ett nytt snöfallsområde väntas komma in under lördag kväll fram till söndag förmiddag. Snöfallet väntas ge 5-10 cm snö i delar av östra Götaland och 10-15 cm snö i östra Svealand. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall som berör ett område från delar av Skåne län upp till delar av Upplands län. Tidigare klass 1-varningar för snöfall för Gävleborgs län ligger än så länge kvar, då det första snöfallsområdet väntas fortsätta dra fram där fram till lördag förmiddag. 
Kommentar: Fortsätter följa väderläget och konsekvenser av det. 

Uppgifter: Två gripna med bomb på hotellrum
Två personer greps under fredagseftermiddagen på ett hotell i Bromma, där polisen också ska ha hittat en väska med en bomb i, enligt uppgifter till Expressen. Paret är nu anhållna misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, rapporterar TT/DN.
Kommentar: För kännedom. 

Fredag 1 februari


Omvärldsbevakning 21.20

Många trafikolyckor under fredagen
Väglaget uppges vara mycket besvärligt på flera håll på grund av fredagens snöoväder, rapporterar SVT Nyheter. Flera trafikolyckor inträffade under dagen och kvällen, varav några allvarliga. Utanför Motala omkom en kvinna och tre personer skadades allvarligt när en lastbil fick sladd och kolliderade med mötande personbilar, enligt SVT. På riksväg 25, öster om Alvesta, omkom en man i 60-årsåldern i en personbilskrock, rapporterar Aftonbladet.  
Kommentar: Fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Klass 1-varning för snöfall över Svealand och södra Norrland
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall som gäller Gävleborgs län, Uppsala län och Stockholms län. Mest snö väntas i Gävleborgs läns kustland där det kan komma uppåt 20 cm i kombination med frisk vind. 
Kommentar: Stora snömängder kan ge konsekvenser i tätbebyggda områden och på vägar med mycket trafik. Vi följer eventuella konsekvenser av det kraftiga snöfallet.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 31 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Bevattningsförbud på Gotland kan bli aktuellt redan i april
Enligt Sveriges Radio P4 Gotland är vattensituationen på Gotland besvärlig och ett bevattningsförbud kan komma att utfärdas redan i april.
Kommentar: Vi fortsätter att följa dricksvattensituationen. Om vintern blir nederbördsfattig kan det bli risk för vattenbrist på flera platser i landet. 

Omvärldsbevakning 16.20

Ammoniakläcka i Ale Arena i Bohus
En ammoniakläcka har upptäckts i Ale Arena i Bohus på torsdagen, rapporterar SVT Väst och flera andra medier. Personer boende i närheten av arenan uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.  Ale kommun meddelade vid 15-tiden att faran var över.
Kommentar: Lite oklarheter kring vad det gick ut för form av varning i samband med händelsen. Flera medier uppgav att det var ett VMA, men det visade sig vara ett myndighetsmeddelande (som bara går ut i P4).

Omvärldsbevakning 11.40

Telestörning (uppdatering)
Tele 2 uppger att alla deras mobilkunder kommer återfå full funktionalitet under dagen. Läget förbättras hela tiden. Tele 2 rekommenderar de kunder som fortfarande upplever problem att starta om sin mobiltelefon för att påskynda återställningen. SOS Alarm skriver på sin webbplats att nödnumret 112s funktionalitet inte har påverkats. Däremot kan det vara så att abonnenter som har Tele2 eller Comviq inte har kunnat komma fram till nödnumret. SOS Alarm har inga uppgifter om att någon inte skulle ha kommit fram till 112 på grund av driftstörningen.
Kommentar: Vi har delat SOS-Alarms information om störningen i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 08.25

Tele2-nätet drabbat av störningar
 Vid tretiden på natten inträffade en omfattande rikstäckande störning, rapporterar bland annat Sveriges Radio Ekot  .Störningarna minskade under morgonen, men det finns fortfarande problem, framför allt i Göteborgsområdet. Tele2 vet fortfarande inte vad störningarna beror på eller när de kan vara helt avhjälpta. Comviq uppger också på sin hemsida att de har stora störningar i mobilnätet och att man nu felsöker problemen. Som en följd hade Trafikverket under natten telefonproblem och Öresundsbron fick stängas av.
Kommentar: Störningen är i stort sätt avhjälpt. Lyfter fram telestörningar på startsidan.

Onsdag 30 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16.00

VMA-liknande signal hördes i Stockholm uppdatering
Flera personer väcktes i natt av ett högt ljud som liknade larmsignalen för VMA, även kallad Hesa Fredrik. Ljudet kom dock från ett backande tåg som troligen använder samma typ av tyfoner som Hesa Fredrik, säger Håkan Marcusson, MSB, till DN. Just nu pågår ett arbete för att byta ut Hesa Fredrik-tutorna till tyfoner som producerar signalen på elektronisk väg, nämner Håkan Marcusson. Sveriges Radio Stockholm rapporterar också om ljudet från det backande tåget. 

Omvärldsbevakning 08.00

VMA-liknande signal hördes i Stockholm
I natt vid 4-tiden ljöd en VMA-liknande signal i centrala Stockholm. Det visade sig senare att signalen kom från ett backande tåg, bekräftar MSB:s Tjänsteman i beredskap via SOS Alarm. 
Kommentar: För kännedom om vi får fler frågor i sociala medier. 

Mycket nederbörd krävs för att fylla på grundvattenmagasinen
Om vintern blir nederbördsfattig riskerar vi att gå mot en sommar med bevattningsförbud runtom i landet, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Fredrik Theolin på SGU krävs ett par rejäla nederbördsområden med mycket nederbörd för att fylla på grundvattennivåerna. Sala kommun uppmanar redan nu invånarna att vara sparsamma med dricksvattnet eftersom grundvattennivåerna är lägre än under sommaren 2018, skriver SVT Nyheter Västmanland. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.

Tisdag 29 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting att rapportera

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera. 

Måndag 28 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.