Vecka 6 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 februari


Omvärldsbevakning 22.05

Man död i explosion i radhus söder om Stockholm
Vid 15-tiden skedde en explosion i ett radhus i Vårberg, söder om Stockholm. En person avled. Polisen kommunicerade vid 16-tiden på sin hemsida att det var en enskild händelse och att det inte fanns någon anledning till oro hos allmänheten. Polisen utrymde inledningsvis intilliggande fastigheter men de boende fick återvända till sina hem vid 19-tiden, rapporterar
bl a SvD. 
Kommentar: För kännedom då det inledningsvis rapporterades om stora avspärrningar i medierna.

Omvärldsbevakning 14.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.45

Uppdatering av väderläget
Klass 1-varningen för höga flöden i de norra delarna av Hallands län och västra delarna av Västra Götalands län ligger kvar för söndagen.

500 hushåll strömlösa i Göteborg
GP rapporterar att ett 500-tal hushåll i Tuve i Göteborg saknar ström på söndagmorgonen. Tekniker är på väg för att avhjälpa felet och beräkna vara klara ca kl 10, enligt Göteborg Energi.

Explosion i trapphus i Malmö
Flera medier (DN, Sydsvenskan, Aftonbladet) rapporterar om en explosion i ett trapphus på Cronmans väg i stadsdelen Rosengård i Malmö. Ingen person ska ha skadats men tryckvågen från detonationen har orsakat materiell förstörelse. Enligt polisen har en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse upprättats. Ingen misstänkt gärningsperson har gripits.

Lördag 9 februari


Omvärldsbevakning 22.05

Uppdatering av väderläget
Problemen med översvämningar i Västsverige har fortsatt under lördagseftermiddagen och SMHI:s klass 1-varning för höga flöden är kvar. GT rapporterar att det varit inställda tågavgångar mellan Varberg och Borås samt flera översvämmade vägar men att situationen blivit bättre under kvällen.

När nederbördsområdet rört sig norrut har det inneburit problem med ishalka i bland annat Gävleborgs län där SMHI även har en klass 1-varning utfärdad för ishalka. I höjd med Iggesund har E4 stängts av i båda riktningarna efter en olycka, rapporterar SVT Gävleborg. Avstängningen väntas vara till kl 2 på söndagmorgonen.

I Sundsvallområdet har all busstrafik ställts in under kvällen till följd av blixthalka, meddelar kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län, "Din Tur", på sin hemsida. 

Omvärldsbevakning 15.40

Översvämningar i Västsverige - ishalka och snö längre norrut
Kombinationen regn och tjäle i marken tillsammans med smältande snö har orsakat översvämningar på flera håll i främst Västra Götalands och Hallands län, rapporterar
bl a GP, Sveriges Radio och SVT. SMHI har fortsatt klass 1-varning utfärdad för höga flöden i västra delarna av Västra Götaland samt Sjuhäradsbygden och norra delarna av Hallands län. För Gävleborgs, Dalarnas (utom fjällen) och Värmlands län är klass 1-varning utfärdad för plötslig ishalka. I Jämtlands län (utom fjällen) och Västernorrlands län är klass 1-varning för snöfall utfärdad. På Trafikverkets hemsida finns uppdaterad information om vägar som påverkas av vädret.

Vattenproblem i Kåbdalis
I Kåbdalis, i Jokkmokks kommun, meddelar kommunen på sin hemsida att kokningsrekommendation är utfärdad efter kl 13 på lördagen. Vatten kommer att köras till byn med tankbil och nödvatten finns vid nya brandstationen.

Omvärldsbevakning 09.30

Flera klass 1-varningar från SMHI
För Jämtlands län (utom fjällen) och Västernorrlands län är klass 1-varning för snöfall utfärdad. För Gävleborgs, Dalarnas (utom fjällen) och Värmlands län är klass 1-varning utfärdad för plötslig ishalka. För Hallands och stora delar av Västra Götalands län är klass 1-varning för höga flöden utfärdad. Denna beror på kombinationen av nederbörd och snösmältning. Kulmen förväntas under lördag och söndag. Mer om varningarna på SMHI:s webbplats. Från Göteborgsområdet rapporterar GP om flera larm om översvämmade fastigheter och vattensamlingar på vägar som påverkar på trafiken.  
Kommentar: Följer väderläget under helgen.

Fredag 8 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Uppföljning: inställda operationer på Gällivare sjukhus
Gällivare kommun säger till Sveriges Radio P4 Norrbotten att det inte är  fel på vattnet i kommunens ledningsnät, det visar de senaste analyserade vattenproverna som togs den sista januari i år. Kommunen och sjukhuset har en dialog för att hitta en lösning.
Kommentar: Finns ingen ny information hos Region Norrbotten om  operationerna kommer att återupptas.

Omvärldsbevakning 15.30

Operationer ställs in på Gällivare sjukhus
Alla planerade operationer på Gällivare sjukhus ställs in med omedelbar verkan. Detta på grund av osäker kvalitet på det vatten som används för att sterilisera instrument, uppger Sveriges Radio P4 Norrbotten. Akuta operationer kommer att kunna genomföras med utrustning som steriliserats på Sunderby sjukhus i Luleå och sedan transporterats till Gällivare, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.
Kommentar: Fortsätt följa utvecklingen under helgen.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30


Gymnasium stängt efter hot

Nösnäsgymnasiet i Stenungsund med över 1 000 elever håller stängt i dag efter att någon framfört hot mot skolan i sociala medier. Enligt uppgifter till Göteborgsposten ska hotet röra sig om en skolskjutning. – Två elever har hämtats in till förhör, säger Peter Adlersson vid polisen till GP.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Norskt flygstopp ger förseningar i Sverige
Ett tekniskt fel stoppade all flygtrafik i Norge tidigt på fredagsmorgonen, uppger flera medier, bland annat SR Ekot. Felet upptäcktes vid 04-tiden. Omkring klockan 06.15 var det löst.
Trafiken går vartefter som vanligt, men det kommer att bli förseningar under dagen, skriver Avinor på sin webbplats.
Kommentar: Läget under kontroll, ingen åtgärd.

Torsdag 7 februari


Omvärldsbevakning 22.20

Tågkrock i Helsingborg
Två Öresundståg kolliderade i Helsingborg vid 19-tiden på torsdagen. Det ena tåget var tomt, på det andra fanns runt 150 passagerare varav några skadades lindrigt vid krocken, skriver Aftonbladet. Enligt TT åkte det ena tåget in i sidan av det andra tåget, bägge höll cirka 40 kilometer i timmen. Olyckan ledde till stora förseningar och inställda tåg och flera sträckor leddes om, bland annat Öresundstågen mellan Malmö och Göteborg. Orsaken till olyckan är okänd och Haverikommissionen ska utreda händelsen.
Kommentar: för kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.25

Passagerare fick lämna bombhotat flygplan
Polisen bekräftade på eftermiddagen att samtliga personer ombord har kunnat lämna det bombhotade flygplanet. Nu ska det nationella bombskyddet undersöka planet och en förundersökning om grovt olaga hot är inledd, skriver Polisen i Stockholms län. 

Omvärldsbevakning 13.15

Bombhotat passagerarplan fick vända tillbaka till Arlanda
Ett flygplan från flygbolaget Norwegian hade lyft från Arlanda för att åka mot Nice på torsdagsförmiddagen, men fick vända tillbaka på grund av ett bombhot. Enligt Norwegian fanns 163 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombrod på planet. Planet kunde landa på Arlanda och Polisen i Stockholms län skrev klockan 12.12 att evakuering av passagerarna skulle inledas inom kort. Vid 13-tiden kunde man se de första personerna lämna flygplanet i Expressens live-sändning. 
Kommentar: Fortsätter följa händelsen tills dess att besked kommer om att samtliga passagerare har kunnat lämna planet i säkerhet. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Onsdag 6 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Tisdag 5 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Brand i Paris
En svår husbrand med dödsfall och många skadade. Inga uppgifter om drabbade svenskar. Vi har inte heller fått några frågor i sociala medier. Inga publiceringar på ambassadens eller svenska kyrkans webbplatser eller i deras sociala kanaler.
Kommentar: För kännedom.

Trafikverket varnar för trafikproblem
Töväder i södra delen av landet gör att väglaget är dålig på många håll, varnar Trafikverket. I flera medier berättas också om problem för kollektivtrafiken.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 4 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Mer snö väntas – SMHI utökar varningarna
Ett nytt lågtryck med snömängder uppemot 10-15 centimeter drar in över Västsverige under eftermiddagen och kvällen. SMHI har utökat sina vädervarningar sedan snöovädret verkar bli kraftigare än väntat. Klass 1-varningen för snöfall gäller nu Hallands län, Västra Götalands län, Värmlands län och inre Dalslands län.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väderläget och eventuella konsekvenser. Trafikverket uppmanar till försiktighet i trafiken. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Fortsatt fokus på snön
Sveriges Radio Ekot skriver att alla som ska resa med tåg eller flyg bör kontrollera så att transporten verkligen går innan de ger sig ut, eftersom avgångar kan vara inställda eller försenade på grund av vintervädret. SR skriver också att det främst är tågen som ser ut att drabbas, medan flygen väntas gå som tänkt.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väderläget och dess konsekvenser utifrån gårdagens noteringar om pågående vädervarningar.