Vecka 7 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 februari

Omvärldsbevakning 20.25

Varning för svaga isar i mellansverige
Friluftsföreningar varnar för svaga isar i mellansverige rapporterar Sveríges radio. Allmänheten uppmanas att iakta försiktighet. 
Kommentar: Av intresse för allmänheten. 

Omvärldsbevakning 14.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera. 

Lördag 16 februari


Omvärldsbevakning 22.15

Klass 2-varningar borttagna
SMHI:s tidigare klass 2-varningar i norra delarna av landet har sent under lördagskvällen tagits bort.
Kommentar: För kännedom. Vi följer konsekvenserna av stormen.

Strömavbrott i Norrbotten
Vattenfall skriver på sin webb/twitter att omkring ett tusen anläggningar drabbats av strömavbrott under lördagen.
Kommentar: Sannolikt på grund av stormen. För kännedom om strömavbrotten blir långvariga.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att notera.

Fredag 15 februari


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Uppdatering klass 2-varningar i Norrbotten och Västerbotten
Trafikverket uppmanar trafikanter i området att inte ge sig ut på vägarna om man inte absolut måste.
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet med länk till Trafikverkets text, samt länkar till Västerbottens och Norrbottens länsstyrelser, som båda har information om ovädret.

Omvärldsbevakning 12.00

SMHI varnar för storm och orkan
SMHI utfärdade under förmiddagen flera klass 2-varningar för blåsigt väder i norr. Bland annat väntas orkan i norra Lapplandsfjällen, storm i södra Lapplandsfjällen samt stormbyar i både Västerbottens och Norrbottens inland. För Jämtlandsfjällen har SMHI utfärdat en klass 1-varning för hård vind och snödrev. Vid orkan blir vinden starkare än 33 m/s och det kan enligt SMHI vara svårt att gå upprätt när det blåser så mycket. SMHI skriver också att det är mycket farligt att befinna sig på fjället vid orkan.
Kommentar: Vi publicerade nyhet här samt i övriga relevanta kanaler.

Omvärldsbevakning 8.55

Uppdatering vädervarningar
Klass 2-varningarna för storm och stormbyar för Norrbottens län är borttagna. Varningen gällde för gårdagen och natten mot fredag.
Kommentar: SMHI skriver på sin webbplats att det väntas ett nytt lågtryck på lördag, med risk för storm/stormbyar i mellersta och norra Norrland.

Torsdag 14 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Klass 2-varning för stormbyar i Norrbottens inland
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar i Norrbottens läns inland.  Det är främst i de södra delarna av inlandet som vindbyarna kan uppgå till stormstyrka. 
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 20.30

Barn akut sjuka på Lidingöskola uppdatering
Enligt Lidingö kommun  har man lokaliserat platsen där de drabbade exponerats. Undervisningen under fredagen kommer i stort sett att ske som vanligt, men i andra lokaler på skolan. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada för att undersöka om någon begått brott, på grund av oaktsamhet.
Kommentar: Följer upp tidigare notering. Ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 16.20

Barn akut sjuka på Lidingöskola
Flera barn har blivit akut sjuka på en skola på Lidingö. Skolan har utrymts efter att flera elever insjuknat och förts med ambulans till sjukhus. Fem barn och en vuxen har förts till sjukhus enligt räddningstjänsten, uppger Sveriges Radio P4 Stockholm Även brandförsvarets kemexperter skickades till skolan och undersökte omständigheterna. P4 Stockholm har pratat med rektorn på skolan som säger att det troligtvis handlar om någon form av matförgiftning. Lidingö kommun har information om händelsen här. 
Kommentar: Fortsätt följa under kvällen.

Omvärldsbevakning 12.00

SMHI varnar för storm i Lapplandsfjällen
Ett riktigt busväder drar in över norra Sverige och SMHI har utfärdat flera varningar. I Norrbotten har man utfärdat en klass 2-varning för storm. Dessutom varnar man för plötslig ishalka över stora delar av Norrland, skriver SVT Norrbotten. 
– Man får se upp. Det kan falla träd och bli strömavbrott, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.
Kommentar: Publicerat nyhet enligt rutin.

Omvärldsbevakning 8.30

Stor brand på bilskrot i Södertälje
Omkring 40 bilar står i brand på en bilskrot i Södertälje. Personal från fyra brandstationer är på plats, rapporterar SVT nyheter Södertälje.  Enligt räddningstjänsten så råder det ingen risk att branden sprider sig.  – Det är rökutveckling men röken påverkar inga boenden. Just nu ligger vinden på åt rätt håll, säger Jasmin Palm Håkansson på räddningstjänsten till SVT. Branden beräknas vara släckt vid vid 11-tiden.
Kommentar: Följer utifall det blir ett VMA.

Onsdag 13 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Tisdag 12 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Stor vattenläcka i Luleå
Ungefär en fjärdedel av Luleås dygnsförbrukning av vatten läckte ut när en av stadens största vattenledningar gick sönder. Under natten har man påbörjat reparationer och lett om vattnet. Tisdag morgon skriver Luleå kommun att vattenläckan avgränsat och att alla kunder ska ha fått tillbaka vattnet. Grumligt vatten kan förekomma.
Kommentar: För kännedom vid fortsatta problem med vattnet eller om vi får frågor om grumligt vatten.

Måndag 11 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Mässlingsfall upptäckt på sjukhus i Stockholm
Ett fall av mässlingen har upptäckts på akutmottagningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det var i lördags kväll som en person kom in till akuten som har visat sig ha bekräftad mässling, enligt Dagens Nyheter. Nu pågår smittspårning där sjukhuset kontaktar personal och patienter som kan ha kommit i kontakt med den smittade personen. I förra veckan upptäcktes ett fall av mässling på en kryssning mellan Helsingfors och Stockholm. I Sverige har 96 procent av alla barn vaccinerats mot mässling före två års ålder, vilket gör att sjukdomen är ovanlig här, skriver DN. 
Kommentar: Vi följer händelsen, utifall att det skulle eskalera till ett större utbrott, men vidtar i nuläget ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Bilbränder i Gävle
Sju bilar sattes i brand i Gävle på måndagsmorgonen. Flera blev helt utbrända innan räddningstjänsten hann släcka, skriver SVT Nyheter. Polisen har inga misstänka och kommer upprätta en anmälan om skadegörelse, enligt SVT.
Kommentar: För kännedom. 

Lägenheter skadade vid explosion i Älvsjö
Två lägenheter skadades vid en explosion mellan två byggnader i Älvsjö under söndagskvällen. Larmet kom till SOS Alarm vid 21.10-tiden, enligt Dagens Nyheter. Ingen person skadades och polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen uppger för Dagens Nyheter att det inte finns någon koppling till den explosion i ett radhus som inträffade tidigare på söndagen, där en person miste livet.
Kommentar: För kännedom.